Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Зелена ігуана

Зелена ігуана (Iguana iguana) одна з найбільших ящірок на планеті Зелена ігуана (Iguana iguana) одна з найбільших ящірок на планеті. Яскраве забарвлення робить її дуже помітною. Де ж живуть зелені ігуани? Живуть зелені ігуани у влажнотропических лісах Південної Америки, серед туманних гір, великих дерев і мільйонів рослин. Ось туди ми і вирушимо, щоб познайомитися з їхнім способом життя.

Життя зелених ігуан починається в яйці. Там вони розвиваються близько трьох місяців і прокльовується практично всі одночасно. Відклавши яйця глибоко в теплій і безпечної норі, самка ігуани повертається в ліс. Ігуани не піклуються про юне покоління. Вибравшись з нори і опинившись на поверхні в лісі, маленькі ігуани надані самі собі. Перший час вони намагаються триматися групами. Висуваючи мову, новонароджені рептилії вивчають повітря і один одного. Після тримісячного ув'язнення в тісному яйці, зовнішній світ лякає, але перш ніж вони виростуть, доведеться багато дізнатися.

Перше що потрібно зробити для виживання, не попастися на зуб хижакові Перше що потрібно зробити для виживання, не попастися на зуб хижакові. Вижити в великих джунглях непросте завдання. Малюки, навіть не знаючи, хто перед ними ворог чи друг, намагаються сховатися і втекти від передбачуваної небезпеки, використовуючи всі наявні хитрості і пристосування, якими їх наділила природа: швидко рухатися, плавати і навіть бігати по воді. Але все одно комусь не пощастить, і він буде з'їдений. Але пожертвувавши одним із товаришів, інші отримають свій перший урок, кого слід побоюватися.

Наступне завдання малюка - знайти їжу і укриття. Велику частину часу зелені ігуани проводять на верхівках дерев біля водойм. Тонкі гілки на верхніх поверхах лісу не найкраще місце для проживання таких важковаговиків. Дорослі особини важать до 13,5 кг, а в довжину досягають двох метрів, тому вони ідеально пристосовані жити на 30 метровій висоті. Їх кігті як кішки для альпіністів, допомагають добре лазити по деревах. Ігуани дуже схожі на маленьких динозаврів, хоча насправді харчуються листям, квітками і плодами.

Хижаків, охочих покуштувати смачного м'яса у ігуани досить Хижаків, охочих покуштувати смачного м'яса у ігуани досить. Серед них змії, крокодили, василіски , хижі птахи. Краснохвостий Сарич досить сильний, щоб поцупити дорослу ігуану з верхівки дерева, але рептилія, володіючи гострим зором, завжди бачить підлітає хижака. В критичний момент ігуани зістрибує з дерева в воду. Стискаючи легкі, вони гасять удар, та й жорстка шкіра дозволяє витримувати їм падіння з тридцятиметрової висоти. У воді вони відчувають себе як вдома. У ігуани водонепроникна шкіра, вони можуть затримувати дихання до 40 хвилин, а також сповільнювати серцевий пульс. Так що поки вони не рухаються - вони в безпеці.

Але варто ігуані піднятися на поверхню води за повітрям, як тут його чекає інший не менш страшний хижак - кайман. Порятунком від нього може бути тільки дерево, тому ігуани поспішають повернутися під покров лісу. Але повернемося до наших молодих ігуанам. Інстинкт кличе їх на пошуки їжі і в укриття. Дивні птахи і нові звуки лякають, але голодні рептилії продовжують рухатися вперед і вгору.

Незважаючи на те, що вони недавно тільки вилупилися з яйця, молоді ігуани добре володіють своїми лапами. Вони від народження повністю екіпіровані, кігті їх не гірше ніж у батьків. На деревах зелений колір ігуан хороший камуфляж, він зливається з листям, тому недосвідчений очей взагалі може не помітити їх. Але у змій очей натренований і будь-який найменший рух видає маленьких ігуан. Винна, або виноградна зелена змія також вміє чудово маскуватися, вона чекає наближення їжі, і коли та з'являється, рептилія рідко упускає свій обід. Всього лише 5% зелених ігуан стає дорослими. Тому, щоб вижити маленькій ящірці, постійно треба бути напоготові.

Після заходу сонця малюкам треба відпочити, для цього вони можуть призвести до затримки, знижують температуру тіла, і засипають Після заходу сонця малюкам треба відпочити, для цього вони можуть призвести до затримки, знижують температуру тіла, і засипають. Рептилії холоднокровні, тобто зігріваються сонячним теплом, і коли стає холодно, вони завмирають, немов працюють на сонячних батарейках. Маленькі ігуани групуються і проводять ніч немов у яслах, але тільки пригріє сонце і вони продовжують рух знову.

Прямуючи до верхівок дерев за свіжими і молодими пагонами, маленькі ящірки потрапляють в світ дорослих родичів. Ця зустріч йде їм на користь. Харчуючись листям і плодами, дорослі особини регулярно кидають послід на нижні гілки, який служить корисною їжею для малюків. Маленьким ігуанам гній дає все необхідне і легко засвоюється. У ньому багато фруктових цукрів, вітамінів і бактерій, необхідних для запуску травлення.

Потрапляючи на поверх дорослих ігуан, вони поступово входять у доросле життя. Оскільки дорослі не звертають на молодих уваги, ті кілька місяців тримаються разом, поки не зміцніють для самозахисту. Зрілими вони стають тільки через п'ять років.

Читати ще:

Де ж живуть зелені ігуани?

Новости