Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чорногорія

  1. Розташування та клімат
  2. Що подивитися в Чорногорії?
  3. Бечічі
  4. Герцег Нові
  5. Котор
  6. Пераст
  7. Петровац
  8. Пржно
  9. Рафаїлович
  10. бар
  11. пляжі
  12. Що спробувати і де поїсти
  13. Трохи історії

Чорногорія

Чорногорія (Crna Gora) або Montenegro - балканську державу в Південно-Східній Європі. Назва закріпилася за цією країною через численних навколишніх гір, вкритих дуже темними густими лісами. Спокійний уклад життя маленьких міст поєднується тут з красою і величчю первозданної природи. У 1992 році на конференції ЮНСЕД Чорногорію визнали екологічним заповідником європейського масштабу.

У Чорногорію їдуть, щоб відпочити на прекрасних пляжах Адріатики, пройтися по Національним паркам, прогулятися по чарівних середньовічним містам, поїсти рибки і дарів моря, подивитися як роблять пршут і продегустувати його. Відпочинок в Чорногорії якісний і недорогий.

Розташування та клімат

Которська затока

Чорногорія займає частину південно-західних територій Балканського півострова. Її береги омиваються хвилями Адріатики: довжина берегової лінії між кордонами країни становить 293,5 км. Центр країни знаходиться на рівнині, зі сходу піднімаються гори, частина територій розташована на узбережжі. Державі належить 14 морських островів. Через Чорногорію протікають річки Бояна, Зета, Лім, Морача, Чеотіна і Тара. Водний басейн країни включає в себе Скадарське і Шасское озера.

На чорногорських територіях різний клімат. У гірських районах спекотне альпійське літо, сніжні зими. На рівнинній частині - помірно континентальні умови. На узбережжі склався типовий середземноморський клімат з літніми температурами + 25-27 ° C і зимовими - близько + 5 ° C. Температура прибережної води досягає влітку + 26 ° C.

Що подивитися в Чорногорії?

Будва

Будва - туристична столиця Чорногорії, фото Svetlovskiy Alexandr

Будва (Budva) - відомий туристичний центр, неофіційна столиця Будванской Рів'єри. Курорт з облаштованими пляжами і аквапарком при готелі «Медитеран», з різноманітними атракціонами та розвагами для туристів. Будва знаменита добре збереженим історичним центром, ранньосередньовічними храмами і цитаделлю IX століття (зараз там проходять театральні фестивалі «Град-театр»). Через міські квартали прокладений Адріатичний тракт - автотраса, що зв'язує Будву з іншими населеними пунктами узбережжя.

Будва →

Бечічі

Бечічі, фото de8j8a

Бечічі (Bečići) - популярний сімейний курорт біля Будви. Тут побудовано рекордну кількість готелів на всьому чорногорському узбережжі. Уздовж широкого пляжу прокладений затишний променад з безліччю кафе, ресторанів, фаст-фудів. Пам'яток і великих торгових центрів в Бечічі немає, проте звідси зручно здійснювати екскурсії по навколишніх природних пам'яток.

Про Бечічі →

Герцег Нові

Герцег Нові - місто ступенів, екзотичних пальм і мімози

Герцег Нові (Herceg Novi) - «сад Чорногорії», найпівнічніший курортне селище країни, мальовничий зелений рай Боко-Которської Рив'єри. Тут збереглося відразу три старовинні фортеці різних періодів. З колишньої міської стіни туристи милуються панорамою гір, моря, набережної. Вулиці старого міста уступами спускаються до моря; променад Герцег Нові пронизаний старовинними кам'яними тунелями.

Детальніше про Герцег Нові →

Котор

Вид на Котор і Которська затока з фортеці, фото Ggia

Котор (Kotor) - місто в області Далмація, засноване стародавніми римлянами. Популярний курорт Которської затоки, скарбниця середньовічної архітектури з історичним центром і фортецею, що охороняються ЮНЕСКО. Протяжність старої міської стіни - 4,5 км; по периметру укріплень можна гуляти, оглядаючи околиці. Тут щорічно проводяться літні карнавали, фестиваль моряків «Бокельская ніч».

Про Которе →

Пераст

Місто Пераст - хранитель Которської затоки

Пераст (Perast) - маленьке селище на Которскій затоці біля протоки Веризі. Це фешенебельний затишне курортне місце, один з найстаріших обжитих куточків Чорногорії. Тут всього три вулиці і одна проїжджа частина, яка в високий сезон теж стає пішохідною. Скелі підступають майже до самої води, розширюватися місту нікуди. До території Пераста відносяться два прибережних острова: насипний Богоматері на рифі (Gospa od Škrpjela) і природний кам'яний острів Святого Георгія (Sveti Juraj).

Читайте далі →

Петровац

Петровац

Курорт Петровац (Petrovac) розташувався уздовж берегів округлої бухти, серед оливкових гаїв. Це спокійний маленьке містечко з вираженим чорногорським колоритом. На зелених вуличках стоять невисокі світлі будівлі під черепичними дахами, збудовані в єдиному стилі. Уздовж доглянутою набережній побудовані сувенірні магазини, модні бутики, ресторани. На околиці міського пляжу коштує венеціанська фортеця. Поряд з містечком знаходиться православний монастир Градіште.

Про Петровац →

Пржно

Пржно

Пржно (Pržno) - колишня рибальське село на Будванской ривьере. Сьогодні це відомий міжнародний курорт, незважаючи на його скромну інфраструктуру і невеликі розміри. Селище, побудований на берегах маленької бухти, укритий від вітру гірською грядою. Старий центр Пржно зберігає колорит середньовічної Італії - пам'ять про минуле панування венеціанців. Поруч з міським пляжем видно три маленьких рифових острівця: на одному збереглася кам'яна сторожова вежа.

Детальніше →

Рафаїлович

Рибальське селище Рафаїлович

Рафаїлович (Rafailovici) - курорт Будванської рів'єри. Маленький селище з однакових невеликих будиночків з відкритою терасою, побудованих біля самої кромки води. Він пов'язаний тунелем і загальним пляжем з містечком Бечічі. Велику частину території Рафаїлович займають готелі. Вузькі вулиці селища потопають у пишній зелені і квітах. У минулому Рафаиловичи були рибальським поселенням, а сьогодні місцеві рибні ресторани славляться на все узбережжя.

Все про Рафаїлович →

бар

Панорама Старого Бара

Бар (Bar) - велике місто, головний чорногорський морський порт, пляжний та туристичний центр Барської Рив'єри. Його сучасна частина розташована окремо від старого центру, побудованого біля підніжжя гори Румия і оточеного фортечною стіною. У Старому Барі - вузькі вулиці, мечеть Омербашіча, руїни середньовічного храму Святого Георгія, акведук, побудований турками в XVI столітті. У Новому Барі - красива набережна, сучасні готелі, велична церква Святого Йована Володимира.

Старий Бар →

пляжі

пляж Лучіце

Загальна протяжність чорногорського пляжного узбережжя становить 73 км. Найкращими, обладнаними і чистими вважаються пляжі Будванської Рів'єри.

Найбільш популярний і багатолюдний - Слов'янський, довжиною 1640 метрів, розташований неподалік від старого центру Будви.

Чистий широкий піщаний пляж, що протягнувся на 1950 м, чекає відпочиваючих на курорті Бечічі.

Просторий двокілометровий піщано-гальковий ділянку є в Петроваце. Поруч з цим курортом знаходиться і мальовничий маленький Лучіце.

На 2,5 км тягнеться пляжна смуга у селища Буляріце на краю Будванськая Рів'єра. Узбережжя тут облаштовано лише на третину, а південна територія залишається небагатолюдною і дикою.

Біля селища Милочер на півночі Барської Рів'єри знаходиться знаменита Кральічіна плажа - 200-метровий гальковий Пляж Королеви, визнаний найкрасивішим в Європі.

Поруч з Баром, біля автотраси, розташований Червоний пляж, покритий піщано-гальковий сумішшю червоного кольору.

ТОП10 кращих пляжів Чорногорії →

Що спробувати і де поїсти

Проста і ситна кухня Чорногорії

Чорногорська кухня формувалася під впливом національних кулінарних традицій різних народів - італійців, угорців, турків, австрійців. Жителі узбережжя включають в рецепти морепродукти і рибу; м'ясо, сири, молочні страви подають до столу в гірських районах. Чорногорці люблять просту ситну їжу з натуральних сільських продуктів. Тут варять густий суп-чорбу, замість сметани використовують кисломолочний каймак, запікають на вугіллі м'ясо ягняти. Традиційний чорногорський сніданок: блюдо з розігрітого хліба з молоком - «попара», кукурудзяна каша з сиром - «ціцвара». Головним м'ясним делікатесом вважається негушський пршут з в'яленої свинини. Улюблені десерти - солодкі млинці palačinka, пахлава. Популярні марки вин - «Вранац» і «Крстач».

Найвідоміший рибний ресторан чорногорського узбережжя - «Три рибаря» в селищі Рафаїлович. Відмінні морепродукти подають в «Ядрані» (Будва), найкраще м'ясо на грилі готують кухарі «Коноба Рисан», відкритого в Герцег Нові. Рибну чорбу і камбалу по-міланськи запропонують вам в ресторані готелю Conte, що в Которі. Заклад «Калдрма» в Старому Барі спеціалізується на національних чорногорських, хорватських, албанських стравах.

Заклад «Калдрма» в Старому Барі спеціалізується на національних чорногорських, хорватських, албанських стравах

Півській водосховище

Трохи історії

На території сьогоднішньої Чорногорії жили стародавні иллирийские племена. Слов'яни з'явилися на цих землях в VI столітті, заснувавши держава Дукля під сюзеренітетом Візантії. В XI столітті воно стало незалежним королівством під ім'ям Зета, в XII столітті - увійшло до складу Сербії. З 1439року роки держава було венеціанським протекторатом, з 1496 року потрапило під турецьку владу, знову знайшло самостійність з 1669 року. Чорногорія ініціювала визвольну Першу Балканську війну, а в Першу Світову прийняла сторону Антанти. До складу королівства Югославія увійшла з 1929 року. В роки II Світової потрапила під фашистську окупацію, але з 1944 року вже перебувала під контролем партизанів-антифашистів. За підсумками війни виявилася в складі СФРЮ. З червня 2006 року знову стала незалежною державою, членом ОБСЄ і ООН.

Що подивитися в Чорногорії?

Новости