Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

БОТАНІЧНИЙ САД У Балчик (БОЛГАРІЯ)

Текст і фото - Оксана Руденко
і Анна Ємельянова (Одеса)

Побачити ботанічний сад Балчика в Болгарії нам допоміг справді залізний натиск Галина Радкова, куратора колекції кактусів і сукулентів Ботанічного саду в Балчике. Галин багато разів запрошував нас в свої пенати, і ось, в серпні 2013 роки ми дісталися!

Балчик - невелике курортне місто, але при цьому - це третій порт в Болгарії (після Варни і Бургаса). Красиве, дуже чисте місце. Місто розташоване поступово, знизу його обмежує затоку, а теракотові даху підіймаються від моря до білих горах, що обіймає місто.

По приїзду Галин запросив нас в адміністративний корпус, де знаходиться і його офіс. На полицях - робоча разноязикая бібліотека ... Увагу привернув бакеберговскій «Лексикон», його ж шеститомник «Кактусові», двотомник Бріттона і Роуза ... Яскраві і важкі книги по орхідних ... Книги про папоротевих і про водоростях ... Попутно Галин повідомив, що він курирує і ці частини колекції ботанічного саду Балчика. Ого!

Колекція-то не маленька - цей ботсад за кількістю видів, що містяться на його території - другий в Європі після монакського! (От би ще туди потрапити .... - підступно шепоче внутрішній голос))))

Ця територія двічі переходила від Болгарії до Румунії і навпаки. З 1940р. Балчик відноситься до Болгарії. Ботанічний сад був заснований в 1955 році в колишній літній королівської резиденції болгарським академіком Даки Йорданова. Румунська королева Марія Единбурзька, англійка за народженням, була онукою англійської королеви Вікторії. Марія вибрала це місце для свого річного перебування, побудувала палац і назвала його «Тихе гніздо». Палац королеви дійсно невеликий (а за нинішніми мірками - навіть скромний). Архітектура його синтетична і об'єднує в собі європейські та мусульманські мотиви .. Дуже затишне місце.

Колекція рослин, що містяться в саду, обширна - 85 сімейств, 800 пологів і більше 4000 видів. А ще плюс 3200 видів кактусів і сукулентів! Сад є членом Всесвітньої Ради ботанічних садів та нагороджений медаллю Святих Кирила і Мефодія другого ступеня за внесок у розвиток науки і освіти. У 2010 році в Ботанічному саду зазначалося 55 років з моменту його створення.

Весна - завжди гаряча пора в Балчике. Садівники оформляють яскраві клумби з сезонними весняними квітами - тюльпанами, гіацинтами, нарцисами. З них тільки тюльпанів - 135 сортів! (І серед них - знаменитий чорний тюльпан 'Queen of the Night'). Співробітники саду висаджують близько 40 000 цибулин. Це дійство в останні роки отримало свою назву - «Парад тюльпанів». Крім цибулинних, висаджуються численні віоли, причому вирощені зі своїх насіння ... Судячи з фото - дуже барвисте видовище. Хотілося б побачити коли-небудь наживо ....

Весна переходить в літо, і на сезонних клумбах садівники створюють малюнки і картини з квітів. Для цього використовуються жоржини, петунії, сальвії, календули, гацаніі, канни, вербена ... дбайливими руками на клумби висаджується близько 80 000 рослин! Просто квітучий рай ...

Текст і фото - Оксана Руденко   і Анна Ємельянова (Одеса)   Побачити ботанічний сад Балчика в Болгарії нам допоміг справді залізний натиск Галина Радкова, куратора колекції кактусів і сукулентів Ботанічного саду в Балчике

літня клумба

Ми були в ботсаду в серпні, коли сонце вже не пекло, а ніжно прогрівало землю і море. У відділі лікувальних рослин, де росте ехінацея, базилік, герань, полин, розмарин, м'ята, біла лаванда, чебрець, під серпневим сонцем стояв змішаний аромат, що виділяється цими рослинами.

Все клумби в ботсаду мають пояснюють таблички на болгарському і на латині. Але тут ми побачили дивні таблички з опуклими крапками ... .. Співробітники саду подумали і про людей з обмеженими можливостями, про тих, хто втратив щасливу можливість бачити навколишній світ ... Ці таблички - пластини Брайля, з яких незрячі люди можуть руками зчитувати інформацію про тих сильнопахнущих рослинах, які вони не можуть бачити, але можуть нюхати.

Потрапляємо в розарій, який розташований на великій терасі над морем і займає площу в 300 квадратних метрів. Якщо дивитися через огорожу вниз, то можна побачити море і туристів, культурно відпочиваючих (НЕ галдящіх і не мусорящіх!). Аромат, що йде від троянд, змішується з мірним звучанням хвиль, і в душі з'являється так давно очікуване почуття спокою й умиротворення .... Але Галин активно тягне нас до нових клумб, показуючи все нові і нові сорти троянд, в тому числі англійських. Галин звертає нашу увагу на відносно скромну троянду серед інших яскравих красунь ... О, який сильний і багатошаровий аромат!

О, який сильний і багатошаровий аромат

троянди

Один з відділів носить назву «Гефсиманського саду». Там ростуть такі цікаві види, як цукеркове дерево (Hovenia dulcis), тюльпанове дерево (Liriodendron tulipifera), каучукове дерево (Hevea brasiliensis з сімейства молочайних), улюбленець гінкго (Ginkgo biloba), який часто називають живим реліктом.

Втім, в плані старовини сад може похвалитися і дивовижною метасеквойя. Метасеквойя вважалася міцно вимерлим видом, проте в кінці 50-рр. ХХ століття знову була виявлена ​​в Азії. Насіння були зібрані і посіяні в лабораторіях ботсадов Парижа, Лондона і Софії. Один з Софійських саджанців був доставлений в Балчик в 1957 році. Ці рослини цінні тим, що вони ростуть в культурі, тобто за межами свого природного місцеперебування.

Дендрарій саду великий, і його практично неможливо оглянути за один день. Багато приємні куточки саду - результат творчості Стиліян Борисова, ландшафтного архітектора саду.

Багато приємні куточки саду - результат творчості Стиліян Борисова, ландшафтного архітектора саду

ландшафт

Нас, звичайно, в першу чергу цікавить колекція кактусів і сукулентів. Великі кактуси були привезені в Балчик, коли починалося підставу ботсаду. Ними в середині 60-років з Балчиком поділився ботанічний сад Софії. Великі рослини засновник саду академік Даки Йорданов перевозив в Балчик на кінних екіпажах!

А за колекцію кактусів і сукулентів, що містить 3200 видів, відповідають лише двоє. Як вдається куратору Галину Радкову і садівнику Вані Радевіт обійти все це господарство?

Галин влаштував нам зустріч з директором ботанічного саду в Балчике пані Інший Манчево і її співробітниками. Іна здалася нам дуже уважною людиною, справжнім керівником, і до того ж обожнюваним своїми підлеглими. Іна розповіла нам, що сад побудований на лужних грунтах, які є свого роду перешкодою до вирощування рослин. Але ми бачимо місце, де кожен куточок дихає життям і наповнений соковитою зеленню! Іна пояснює, що грунту саду в багатьох місцях переробляються - додається торф і пом'якшувальні окислюють добавки. Скільки ж праці потрібно вкласти? У ботсаду, як розповів Галин Радков, працює всього 72 людини, з яких 40 - садівники.

Сад грає і навчальну роль, так як в ньому регулярно проходять практику студенти-ботаніки. Щорічно ботанічний сад створює свій Index Seminum для обміну насіннєвим матеріалом з іншими ботанічними садами світу.

Ботанічний сад в Балчике, хоча і є структурною одиницею Софійського університету ім. Климента Охридського, все ж досить самостійний. Він має окремий банківський розрахунковий рахунок, і внутрішньо автономний і економічно незалежний. Вхідну плату за квитки не назвеш дуже високою, проте кількість відвідувачів таке, що саме з цього фонду сад платить заробітну плату своїм співробітникам, і формує свій бюджет.

З самого заснування і до 2011 року сукулентних колекція містилася в окремо стоїть теплиці .. Однак проблеми дефіциту місця знайомі не тільки любителям. Так-так, і ботанічні сади стикаються з цим, але, звичайно, вже в іншому масштабі. Але ж і масштаби колекції ботсаду інші! )) Навесні (15 квітня) кактусная і суккулентниє крупномери виносилися на повітря, де і перебували до 15 жовтня, коли починався зворотний процес - «осіннє переселення». Але перенесення рослин колекції щороку в сад, а потім назад в теплицю - це кожен раз ризик для рослин. А людська праця? Найважчий кактус важить більше півтонни, і його переносять 12 осіб, кожен раз хвилюючись, щоб рослина не зламалося. Галин Радков розповів нам, що крупномірів близько 40 видів, а скільки ж тоді примірників?

Загалом, все йшло до необхідності побудови нової оранжереї, що може вмістити все це різноманітне безліч.

Директор саду Ина Манчево розповіла, що проект нової, великої оранжереї був виконаний ще в 1985 році, але будівництво тоді так і не відбулася.

Зусиллями керівництва і співробітників саду ця ініціатива все ж була «пробита», і в серпні 2007 року сад отримав дозвіл від міського муніципалітету м Балчика на початок будівництва. На будівництво нової оранжереї було витрачено близько 150 тисяч євро. Оранжерея тропічних рослин запросила своїх перших відвідувачів 27 серпня 2012 року, її відкриття було приурочено до дня народження Ботанічного саду. Її площа займає 800 квадратних метрів. Через відкриті вікна можна бачити блакитну косинку моря. Сегменти даху також напіввідкриті, щоб гаряче повітря виходив назовні. . У теплиці знаходяться великі рослини, до 4 м заввишки, розташовані за принципом вільної посадки. Вони висаджені по як по внутрішніх краях теплиці, так і в центрі, утворюючи кілька овальних зон. Це цереуси, еуфорбій, великі агави та інші сукуленти. Влітку 2011 року вперше зацвіла невелика, до 1 метра висотою Agave americana, проте її цветонос піднявся на 6 метрів, що справило сильне враження на відвідувачів саду. У колекції міститься більше 30 видів пальм, і деяким з них понад півсотні років.

У колекції міститься більше 30 видів пальм, і деяким з них понад півсотні років

У теплиці

У середній частині нової оранжереї - довгі постаменти, на яких стоїть велика колекція рослин з сімейства кактусових. А також сухолюбівие види бромелієвих, еуфорбій, значна колекція ластовневих. Розглянути все це немає ніякої фізичної можливості, хіба що провести там кілька днів))

Йдемо далі ... .Нові постаменти, а на них - ряди і ряди крассула ... У колекції міститься 250 видів з цього великого роду. Куратор Галин Радков дуже любить саме цю групу рослин, хоча вся колекція виглядає доглянутою і акуратною, і жодне з рослин не страждає від нестачі догляду з боку куратора.

Поруч з великою оранжереєю знаходиться альпійська гірка, або як кажуть тут, алпінеум.

Поруч з великою оранжереєю знаходиться альпійська гірка, або як кажуть тут, алпінеум

Алпінеум

На окремих ділянках висаджені зимостійкі сукуленти ... А величезні опунції ростуть на опунціевих клумбах, витягнутих до мору двома широкими довгими смугами.

А величезні опунції ростуть на опунціевих клумбах, витягнутих до мору двома широкими довгими смугами

опунції

На наступний день нам вдалося потрапити в оранжерею, що містить колекцію орхідейних та інших рослин, що містяться в умовах підвищеної вологості. Співробітник цієї оранжереї Гінка Деньов показала нам велику кількість бульбофіллумов, онцідумов, фаленопсис, але не гібридних, до яких ми так звикли, а справжніх, природних рослин - Phalaenopsis violacea і інших ... ..Удівітельний аромат створює красуня Stanhopea tigrina. У теплиці багато бромелієвих, як атмосферних, так і цистернових.

У теплиці багато бромелієвих, як атмосферних, так і цистернових

Tillandsia aeranthos в орхідейні теплиці

В середині теплиці - стіл з каладіум (ну яка ж вибаглива забарвлення на їх листі ... Хто так розфарбував їх? Дійсно, в цих рослинах є щось хибно-привабливе ...).

Ще одна з ролей саду - рятувальна. Вашингтонської конвенції (СІТЕС) Ботанічному саду в Балчике офіційно присвоїли статус рятувального центру для рослин, конфіскованих на кордоні.
Це - важка частина роботи саду. Не секрет, що бувають випадки нелегального провезення рослин, тобто попросту кажучи, контрабанди. Це рослини, заборонені до вивозу з країни зростання, тому що таке «поширення» може привести до збіднення природних популяцій, і в кінцевому рахунку (при найгіршому розкладі), до знищення популяції, а то і виду. Завдання митників - виявити нелегальний вантаж. Але куди його потім дівати? Це ж не речі або апаратура, яку можна помістити на склад. У таких випадках фахівці орхідееводи завжди готові надати і свою допомогу, і всі можливі ресурси для порятунку таких рослин.

Якраз перед нашим серпневим приїздом, в червні 2013р. митна служба Балчика конфіскувала нелегальний вантаж - 580 живих орхідей, які прибули з Тайваню. Вантаж не мав дозволу СІТЕС. З'ясувалося, що це все - природники, як фаленопсіси, так і красуні-каттлеї. Багато видів каттлей є охоронюваними, тому після відновного періоду вони знайдуть свій новий будинок в ботанічному саду. Деякі рослини перенесли пересилання краще, інші - гірше, але коли врятовані рослини зацвіли, радості співробітників не було меж.

Деякі рослини перенесли пересилання краще, інші - гірше, але коли врятовані рослини зацвіли, радості співробітників не було меж

врятовані орхідеї

У орхідних теплиці було досить тісно і Галин, який супроводжував нас, тут же повідомив, що вже є рішення про будівництво нової, більш великої теплиці і для цих рослин. При цих словах ми, сторонні гості з іншої країни, зраділи так, ніби це стосується нас.
Побудовано нову кактусная теплиця, а тепер ще й орхідних буде! Не можна не порадіти таким новин))

Однак час квапить, і ми з жалем покидаємо це прекрасне місце і милих, гостинних людей ....

Впевнена, що ми повернемося сюди ще раз ..

Адже це - зовсім поруч!

Адреса: університетський ботанічний Градина, ул.Ак.Дакі Йорданов, 1 Балчик

Повний фоторепортаж про ботсаді

Як вдається куратору Галину Радкову і садівнику Вані Радевіт обійти все це господарство?
Скільки ж праці потрібно вкласти?
А людська праця?
Галин Радков розповів нам, що крупномірів близько 40 видів, а скільки ж тоді примірників?
Хто так розфарбував їх?
Але куди його потім дівати?

Новости