Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Саме смертоносне мистецтво

  1. Історія калі
  2. повстання Моро
  3. Пекіті Тірсо калі

Гуру Вейд уважно спостерігає за швидкістю, силою удару і роботою ніг студентів дводенного семінару з ножового бою за системою Пекіті-Тірсо калі. Маджіні Тім Вейд - сертифікований майстер-інструктор, президент Всесвітньої організації Пекіті Тірсо (PTGO), керівник організації Пекіті Тірсо в США.

Він також є керівником курсу виживання інституту тактичної підготовки Пекіті Тірсо і відповідає за все навчальні курси Пекіті Тірсо.

У гуру Вейда великий досвід роботи на Філіппінах, де він зараз служить інструктором в збройних силах Філіппін, Національної поліції, органах влади та приватних компаніях.

Група Пекіті Тірсо з Сан-Франциско разом з інструктором Майком Шаймером, запросивши Тіма Вейда, організувала цю подію в Берклі, в якому автор статті взяв безпосередню участь. Вейд люб'язно погодився покинути свій будинок в Далласі і приїхати сюди, щоб поділитися своїми знаннями з калістас (так називають практикуючих калі).

Гуру Вейд постійно нагадує своїм учням про фундаментальні принципи ножового бою - ти не хочеш отримати удар ні одним з видів зброї. Захищати себе, залишатися постійно в русі і наступати, атакувати - ось що повинно бути твоїм головним пріоритетом.

Історія калі

Калі - стародавнє бойове мистецтво родом з Філіппін. Воно використовує як ріжуче, так і ударна зброя. Ріжуча зброя включає в себе спис, меч-боло, ніж, тоді як ударна зброя включає загартовані за допомогою вогню ротангові палиці і палиці з твердих порід дерев. У калі так само є система рукопашного бою, яка включає нанесення всіляких ударів руками, ногами, ліктями і іншими частинами тіла.

На противагу іншим бойовим мистецтвам, таким як кун-фу і карате, які спочатку вивчають рукопашний бій, перш, ніж перейти до роботи зі зброєю, філіппінські бойові мистецтва калі починають з зброї На противагу іншим бойовим мистецтвам, таким як кун-фу і карате, які спочатку вивчають рукопашний бій, перш, ніж перейти до роботи зі зброєю, філіппінські бойові мистецтва калі починають з зброї. У калі техніки володіння клинковим зброєю вивчається першими і потім легко трансформуються в роботу ударним зброєю і рукопашний бій. Гуру Вейд пояснює це просто: "Нічого не змінюється".

На довершення всього Пекіті Тірсо використовує безліч варіантів і комбінацій зброї, а також всі, що в бою може зійти за зброю. Шматок арматури, сталева труба, біта або просто палиця може покалічити або навіть убити так само легко, як меч-боло або мачете. Потрібно всього лише прикласти трохи більше зусилля.

Перша згадка про смертельний мистецтві калі відсилає нас до Фердинанду Магелану і епосі завоювання Філіппін Іспанією (1521 рік). Збройні виключно примітивними мечами, списами і палицями вождь Дату Лапу-Лапу і його люті воїни здобули перемогу над іспанцями, екіпірованими списами з кращої іспанської стали, вбили Магеллана і, врешті-решт, вигнали з країни захищених залізними панцирами воїнів.

У 1570 Філіппіни остаточно впали під тактикою іспанців "розділяй і володарюй" - налаштуванні племен одних островів проти інших і провокуванні і підтримуванні громадянської війни на островах. Однак протягом всієї окупації іспанці з побоюванням і обережністю ставилися до філіппінському зброї, тому що смертельне мистецтво калі допомагало здобувати безліч локальних перемог в нескінченних повстаннях проти завойовників. У підсумку іспанці заборонили філіппінцям практикувати калі і взагалі носити будь-яку зброю.

Однак філіппінці змогли зберегти свої бойові мистецтва, практикуючи їх в секреті тільки в сімейних кланах і згуртованих, пов'язаних тісними узами комунах і селах (Barangay). Народні танці також зберегли швидкі рухи по трикутнику з класичної роботи ніг калі. Забавно, що філіппінці танцювали свої ритуальні танці або театралізовані битви моро-моро, що складаються з бойових рухів забороненого бойового мистецтва, на святах для задоволення і розваги своїх іспанських володарів.

У різних частинах Філіппін традиційне філіппінське бойове мистецтво змінювалося під впливом іспанської культури. Так з'явилися бойові мистецтва ескріма (Escrima) і арніс де мано (Arnis de Mano). Термін ескріма походить від іспанського слова escrime або escrima, що означає фехтування мечем. Також є думка, що воно утворене від skirmish - сутичка, сутичка.

За однією з версій арніс походить від слова arnes - декоративних обладунків, що використовується акторами в танцях і уявленнях моро-моро, в моменти, коли вони зображували іспанських солдатів в обмундируванні середньовічного лицаря. "De mano" просто позначає "для рук". Так що арніс де мано дослівно можна перекласти як обладунки для рук. З часів іспанської окупації арніс, ескріма і калі - три терміни, які зазвичай використовують, коли говорять про філіппінських бойових мистецтвах.

повстання Моро

На початку 20-го століття, філіппінський мусульманин на ім'я Моро підняв повстання. Молоді ісламські екстремісти різко противилися іноземної влади і не бажали підкорятися ні американцям, ні іспанцям, ні кому б то не було взагалі. Це було в період, коли іспанці пішли, а територію Філіппін зайняли американці.

Американці зіштовхнули з лякаючим феноменом "Los Moros Juramendados". Це була група фанатиків, які сікли себе батогом до стану божевілля і бігли вулицями, б'ючи і розсікаючи мечем все і всіх, хто траплявся на їхньому шляху. Ці спраглі крові люди вривалися в розташування американців сповнені віри, що кожен знищених американець забезпечує їм місце в мусульманському раю, адже моро будуть вбиті в війні з невірними. У своїй релігійній гарячність моро часто бігли прямо на кулі, не зупинялися, незважаючи на численні поранення, і були в буквальному сенсі порвані на шматки, коли атака закінчувалася.

Їх завзяте шаленство було настільки сильним, що американські пістолети 38-го калібру виявилися занадто малопотужними і не могли протистояти моро. Зрештою, це призвело до того, що в 1911 році американці змінили кольт, збільшивши калібр кулі до 45-го. Це зброя, що має жахливу міць, було зроблено спеціально, щоб зупиняти фанатиків моро. Це був знаменитий кольт М1911, самий долгоживущий армійський пістолет (в США він протримався на військову службу до середини 1980-х років, а в деяких країнах знаходиться на озброєнні і понині).

Смертоносна мистецтво калі, яке моро також використовували, було вирішальним елементом, який разом з релігійної фанатичністю, дозволив з успіхом йти обраним ними шляхом руйнування.

Під час другої світової війни Філіппіни були окуповані Японією, і знову філіппінці відмовилися коритися новим загарбникам більш, ніж попереднім. Вітаючи американців, філіппінці охоче надходили на військову службу в американську армію. Перший і другий філіппінські піхотні полки, озброєні своїм улюбленим зброєю - мечем боло, билися в кампанії за звільнення своєї батьківщини. Філіппінці також організовували партизанські загони, відомі як батальйони боло. Партизани воліли ближній ножовий і рукопашний бій. Для атаки вони зазвичай організовували лад в формі зворотного трикутника. У далекій вершині трикутника йшла людина, який добивав ворогів, залишених іншими партизанами з передніх рядів.

Після війни багато заповзятливі філіппінці, практикуючі калі і ескріма (Калісто і ескрімадо), покинули Філіппіни і вирушили на Гаваї і в Каліфорнії, які стали новим додому для великої філіппінської діаспори в США. І звичайно, вони привезли з собою різні стилі філіппінських бойових мистецтв.

Пекіті Тірсо калі

Школа Пекіті Тірсо калі відбувається з провінції Панай і Негрос Філіппін і є однією з небагатьох автентичних бойових мистецтв, що існують на сьогоднішній день Школа Пекіті Тірсо калі відбувається з провінції Панай і Негрос Філіппін і є однією з небагатьох автентичних бойових мистецтв, що існують на сьогоднішній день. Це сімейна школа, створена і поліпшена сім'єю Торталь, історія якої простежується з тих часів, коли носити і використовувати холодну зброю було звичайним і обов'язковим навиком для кожного чоловіка.

Пекіті Тірсо калі - це система ближнього бою проти декількох супротивників, що базується на використанні клинкової зброї. Деякі вважають, що гінунтінг - улюблена зброя в Пекіті Тірсо, також відбувається з провінції Негрос.

Назва "Пекіті Тірсо" дослівно перекладається як "підійтиблизько і порізати на шматочки". У Пекіті працюють з усіма видами традиційного філіппінського зброї . Рухи засновані на принципі трикутника - переміщення, удари і прийоми рукопашного бою.

Тим часом, повертаємося в Берклі, де гуру Вейд терпляче показує правильні рухи недалекому студенту, який не зрозумів чогось в роботі ніг. Разом з іншими Калісто вони довго і монотонно повторюють рухи до тих пір, поки студент не зрозуміє і не стане рухатися правильно. Тоді Вейд кричить "Ось воно!" і зривається з місця в напрямку іншої групи.

"Діагональна атака чудова!" - декламує Тім Вейд, поки стежить поглядом за спарингом іншої групи. Діагональна атака, як каже гуру Вейд, здатна зруйнувати будь-який горизонтальний або вертикальний удар або такий же діагональний удар.

Вправи, які дає Тім Вейд на своїх семінарах, озброюють студентів чистими і простими навичками, розумінням суті бою і базовими техніками роботи з правилами бойового мистецтва Пекіті Тірсо. Він дає зрозуміти що ти повинен тренувати і як.

Навіть тим, хто працює безпомилково, гуру Вейд не дає забути, що техніки потребують не тільки в простому повторенні, але відпрацювання в динаміці і умовах, близьких до реального бою.

Семінари гуру Вейда зазвичай спираються на установку, що противник озброєний, сильніше фізично і краще підготовлений Семінари гуру Вейда зазвичай спираються на установку, що противник озброєний, сильніше фізично і краще підготовлений. Це нормально. Для Пекіті Тірсо кращий захист - це напад - прості та ефективні тактики створені для негайного припинення сутички.

Пам'ятайте, ви не хочете, щоб вас вдарили ніяким зброєю і захист себе повинна бути вашою першочерговим завданням. Рухайся ліворуч. Вибирай дистанцію і час! Працюй ногами швидко! Заходь! Бий! Атакуй!

Це бойове мистецтво збройного проти збройного. Удар по кисті руки або передпліччя, удар в больову точку, перерізати сухожилля, зламати кістки - це те, що дозволяє контролювати зброю супротивника. "Ти повинен бути здатний контролювати свою зброю! Не дай їм забрати його в тебе!" - кричить гуру Вейд. Від своїх учнів він вимагає, щоб вони були здатні бити дуже точно і швидко.

Семінар починається з повторення базових рухів і перевірки правильності механіки і кутів. Родзинкою Пекіті є те, що техніки взаємозамінні - техніка рукопашного бою та роботи з ножем однакова. Техніка роботи ножем легко адаптується для рукопашного бою.

Пізніше гуру Вейд показав, як в Пекіті Тірсо працюють проти супротивника з пістолетом в ближньому бою, коли дистанція настільки коротка, що не дозволяє противнику вистрілити з самого початку. Нічого не змінюється. Перехопив. Блокував, вдарив! Домінуйте в бою.

Він демонструє прийоми з однією палицею, але потім, коли він переходить до подвійних ціпків, що не залишається ніяких сумнівів, що гуру Вейд може бити дуже жорстко, дуже швидко і дуже точно. Жоден новачок бойових мистецтв більше не дивитися на ротангові палиці настільки поблажливо. В рівній мірі справляє враження його робота справжнім гінутінгом, парою ножів Спайдерко і еспада і дага . Тренування з реальною зброєю - кращий спосіб перевірити правильність своєї техніки.

Квінтесенцією семінару можна назвати слова Тіма Вейда, які він повторив тисячу разів за ці два дні як своєрідну гарантію від Пекіті Тірсо. Ніхто не зможе вибити ніж з вашої руки. Єдиний спосіб, коли ви можете залишитися без ножа - якщо вирішите залишити його встромленим в тіло ворога. Зрештою, Пекіті Тірсо - це досконала система бою зі зброєю.

Новости