Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Каталітична грілка принцип роботи

  1. Конструкція і принцип дії
  2. Заправка каталітичної грілки
  3. Правила використання каталітичної грілки
  4. Корисні поради

Грілка каталітична «Слідопит» - раціональне рішення проблеми тепла і комфорту

У холодну пору року, на відкритому повітрі або в неопалюваних приміщеннях використовують різні джерела тепла. Для цієї мети компактні переносні пальники підходять як не можна краще. Однак, відкрите полум'я створює пожежонебезпечну ситуацію і може стати причиною опіку. Набагато простіше і зручніше використовувати компактні обігрівальні прилади, в яких виділення тепла відбувається за рахунок екзотермічної реакції.


Каталітична грілка, принцип роботи якої простий, винахід не новий, перевірена часом. Перші такі прилади працювали на бензині, спирті або авіаційному гасі. Каталізатором реакції виступала хромова зелень або оксид кобальту. Спочатку обігрівальне пристрій призначалося для потреб армії, але з часом отримало велику популярність. Каталітична грілка має безліч переваг, серед яких:

  • Економічна витрата палива;
  • Зручність і простота використання;
  • Надійність в роботі;
  • Довгий термін служби;
  • Абсолютна безпека.

Сьогодні цей міні обігрівач охоче використовують туристи, рибалки, спортсмени альпіністи і все, кому за службовим обов'язком доводиться перебувати на свіжому повітрі при низьких температурах.


Конструкція і принцип дії

Робота приладу здійснюється за рахунок реакції виділення тепла при окисленні вуглеводнів, в даному випадку бензину або спирту, в присутності каталізатора. Паливна рідина просочує вату і починає випаровуватися, проходячи через каталітичний патрон. Водень окислюється киснем повітря на поверхні каталізатора. Так звана «реакція поверхневого горіння» не дає відкритого полум'я, але виділяє достатню кількість тепла. Поверхня грілки нагрівається до 50 градусів. Паливо при цьому розкладається на безпечні неорганічні сполуки, вуглекислий газ і воду.

Безполуменевий каталітична грілка складається з наступних елементів:

  1. Паливний резервуар з прошарком з гігроскопічного речовини;
  2. Ковпачок з отворами для повітря;
  3. Головка з каталізатором, поміщеним усередину сітчастого патрона.

Мала каталітична грілка нагадує звичайну запальничку в металевому корпусі. Великі моделі за розміром можна порівняти з великим мобільним телефоном. Пристрій має невелику вагу і ергономічну форму, що робить його використання комфортним. Грілку можна легко помістити в кишеню або рукавицю, під одяг.


Заправка каталітичної грілки

При першій заправці в паливний резервуар грілки заливають бензин, попередньо від'єднавши головку з каталізатором. При заправці використовують спеціальну леечку, яка входить в комплект. Якщо прилад використовується вдруге, необхідно попередньо видалити залишки невикористаного палива. Наповнення проводиться до легкого зволоження гігроскопічного шару. Як правило, для моделі малої місткості, вистачає 1,5 обсягу лійки. Бензин не повинен потрапити на корпус або переповнити паливний резервуар. Залив необхідну кількість рідини, встановлюють на місце горловину. Регулювати тривалість робочого циклу можна, заправляючи в грілку потрібну кількість бензину (з розрахунку 2 мл на 1 годину).

Бензин використовується тільки високого ступеня очищення, той який зазвичай застосовується для заправки запальничок. Це не примха виробників, а нагальна потреба. Звичайне пальне з автозаправки містить велику кількість домішок, які викликають забруднення каталізатора. Кажучи доступною мовою, згораючи, такий бензин буде чадить. Азбестове волокно, пористий матеріал, який легко вбирає найдрібніші частинки сажі і кіптяви. Оскільки поверхня, на якій протікає реакція окислення, скорочується, зменшується і кількість виробленого тепла. Грілка просто перестає виконувати свої функції.

Як правило, відомі виробники випускають під своєю маркою рідина для заправки каталітичних грілок. Наприклад, російський «Слідопит» пропонує бензин високого ступеня очищення у флаконах об'ємом 500 мл. Найзручніше відразу придбати таку ємність, щоб довгий час до цього питання не повертатися. В якості палива так само підійде технічний спирт 97% або бензин, який використовується для запальничок, сортів С2-80 / 120 або С3-80 / 120.


Правила використання каталітичної грілки

Для початку хімічної реакції окислення необхідно створити потрібну температуру на поверхні каталізатора. З цією метою каталітичну грілку спочатку підігрівають в руках, а потім прожарюють у полум'ї 10-20 секунд. Важливо використовувати джерела полум'я, які не дають кіптяви. Закінчити роботу обігрівального приладу так само дуже просто. З цією метою каталізатор відділяється від паливного резервуара і залишається до його повного охолодження.

Грілка каталітична комплектується мішечком, який служить для більш комфортного користування нагрівальним приладом, а так само його зберігання. При обігріві рекомендується розміщувати грілку в безпосередній близькості до тіла або в спальному мішку. При переохолодженні хімічна реакція сповільнюється, і обігрівач перестає виділяти необхідну кількість тепла.

При переохолодженні хімічна реакція сповільнюється, і обігрівач перестає виділяти необхідну кількість тепла

Корисні поради

Здійснити запуск каталітичної грілки на відкритому повітрі часом буває складно. Сірники та одноразові запальнички коптять і гаснуть на вітрі. Найкраще для цієї мети підійде турбогорелка або міні газовий різак. Вони дають стійке спрямоване полум'я, що дозволяє прогрівати патрон з каталізатором до потрібної температури.

Каталізатор не приймає участі в реакції окислення, а значить і не витрачається. Але він забруднюється продуктами горіння. Очистити поверхню можна двома способами: замочивши каталізатор в спирті на кілька годин або прожарити над полум'ям пальника. З метою профілактики етиловий спирт можна час від часу використовувати в якості палива.

Грілка для рук прилад довговічний, але ось всякі дрібниці на зразок леечки, мають звичай губитися. В цьому випадку заправити грілку можна за допомогою одноразового шприца. До речі, він набагато зручніше, оскільки створює тиск, завдяки якому рідина швидше проходить через шар вати. На ньому так само є мірні поділу, щоб не помилитися з потрібною кількістю


Каталітична грілка це компактне безпечне пристрій, який дозволить відчувати себе комфортно в будь-яку холоднечу, вбереже від переохолодження, обмороження, простуди. Вона не займе багато місця в рюкзаку або бардачку автомобіля, але в екстремальних умовах може врятувати не тільки здоров'я, а й життя.

Новости