Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Антон Яковина: Nomad RKR vs Icelantic Nomad

Тестувалися лижі:

Icelantic Nomad RKR, 2012-13

Icelantic Nomad 2011-12 , 2012-13

Тестував ростовки: 171 і 181 см

Кріплення: Marker Griffon Demo, 13 din

Черевики: Dalbello Kripton Pro, флекс-індекс - 100

Постановка черевика на лижі: по фабричної мітці

Тест-локації: Подобовець-Пилипець, Карпати і Гудаурі, Грузія

Тривалість тестів: близько двох тижнів

Icelantic Nomad RKR 2012-13 кембер посередині + рокер в шкарпетці і п'яті

Icelantic Nomad 2012-13 Традиційний кембер на всю довжину лижі

Я вперше спробував ці лижі в кінці березня позаминулого сезону в Гудаурі. Це була ростовка 171 см. Мій зріст - 172 см, вага - близько 70 кг. Зазвичай я катаюся на більш довгих лижах, але це був єдиний передсезонний демо-екземпляр, і тому катати довелося саме його. Весняне катання в Гудаурі визначається перш за все південною експозицією курорту. Сніг тут дуже схильний до впливу сонця, а навесні - особливо. Вранці і ввечері лід, вдень - наростаюча тала м'якоть. Між трас - великі поля, знову ж таки, швидко змінюють свій стан від мерзлого битого бетону до розкислому Розковбас і назад. Нам пощастило застати снігопад, і я катнув на РКР в березневій в'язкою цілині до коліна. Достатній асортимент, щоб скласти початкове уявлення. Мені простіше розповідати про ці лижах, порівнюючи їх з моделлю-попередницею, знаменитим Icelantic Nomad.

Траса / карвінг. Я побоювався, вперше надягаючи Nomad RKR на леденістом ранковому весняному вельвет Гудаурі. Я люблю колишній Icelantic Nomad з традиційним кембер .. На трасі старий Кочівник поводиться як добрий GS: чіпкість, потужна віддача, чіткі дуги будь-якого радіусу і загальне відчуття надійності, яке буквально випромінює ця лижа. ? тому я ставився до її "рокерних модифікації" з недовірою. Я очікував нестабільності на кант і млявою віддачі, яку, по ідеї, повинно було викликати появу переднього і особливо заднього рокера і зменшення колись значного кембер до майже непомітних 2 мм ... Але Nomad RKR відразу розвіяв побоювання. Лижі добре тримали крижаний вельвет і виявилися дуже швидкими в перекантуванні. У різаний поворот входили практично без зусиль, "самі", і в ростовці 171 сприймалися на ногах як короткі і енергійні карвера середньої жорсткості ... Я перестав бути обережним, збільшив швидкість і довжину дуг, але лижі продовжували чітко утримувати кант. У порівнянні з полнокемберним Номадом RKR хоче трохи більшого кута закантовки на трасі і більш нейтральною стійки. На RKR немає особливої ​​необхідності вести лижу, налягаючи коліном на черевик. Краще просто сісти нижче і перекладати коліна ... Невеликий, але дуже пружний кембер RKR чітко і потужно вистрілює лижі з однієї дуги в іншу. Головне достоїнство старого Номада - рівномірний бічний виріз на всю довжину лижі і настільки ж рівномірний розподіл жорсткості - збережено і в новій версії. Тому лижа при високому вугіллі закантування стає на кант всій своїй довжиною - звідси її надійність і чіпкість на високих швидкостях. Так їде спортивна лижа для слалому гіганта, і це дуже круто, коли Ваш райдер має таку якість на трасі. RKR при цьому куди легше гальмувати, ніж старий Номад. Варто підвестися і "скинути п'яти". Задній рокер знімає страх зловити зовнішній кант і полетіти головою вниз по схилу. На швидкості на трасі я не відчув ніяких зайвих вібрацій від рокерів, носками лижа не «плескає". Днем, коли сніг на трасах розкисати під весняним сонцем, RKR зберігав свою моторність ... Коротше, в Гудаурі я швидко переконався, що проблем на трасі у Nomad RKR немає.

Розбита траса. Навесні в Гудаурі було дуже fun ганяти опівдні розкисла трасі, коли на ній з'являлися перші м'які і невеликі горби ... На відміну від старого Номада, який такі горби воліє просто рубати, RKR на кожній купині миттєво випльовується в повітря. Вибираючи собі RKR, будьте готові до їзди "підстрибом" - для цієї лижі це просто найприродніший стан. ? для Вас це стан теж швидко стає природним ... Лижі дуже легкі на нозі, прекрасно балансують в повітрі, нікуди не переважують, м'яко приземляються і відразу входять в рівне ковзання, не смикаючи і не чіпляючись ..

Горби. Рік по тому, у нас в Карпатах, в Подобовці і Пилипці, я катав Nomad RKR в ростовці 181 см. На відміну від Гудаурі, де горбів практично не буває, у нас цього добра - їж не хочу, на будь-який смак, на крутих схилах, у вузьких місцях і тд :) При талії 105 мм Номад мало схожий на спеціалізовані лижі для могула. Але горби на ньому "їсти" нескладно. Тут знову позначається легкість лиж на нозі і їх здатність поглинати удари і вібрації. Гнуться вони дуже рівномірно і не "брикається". Завдяки двом рокерам і мінімального кембер, RKR дуже легко крутити в плоскому веденні. А довгий бічний виріз дозволяє тримати ноги щільно притиснутими. Лижі не чіпляються і не зриваються в несподіваний різаний поворот поперек схилу. Ви можете долати горби дугами, перестрибуючи по верхівках, або мочити зіпер-лайн вертикально вниз, якщо володієте могульной технікою. ? те й інше для RKR цілком органічно. В ростовці 181 см - мій зріст 172 см - RKR не відображено мені дуже довгим для їзди по горбах. Само собою, на більш короткій лижі їздити горби ще зручніше.

Розковбас / кірки і т. Д.

У розбитому снігу, особливо щільному або підмерзлі, на перший план виходять "пробивні" здібності лижі. Більш важкі лижі з металом всередині тут, як правило, працюють краще, ніж легкі і чисто дерев'яні. ? кембер працює краще, ніж повний рокер ... Nomad RKR - чисто дерев'яна лижа, майже без кембер і з двома ґрунтовними рокерами ... За моїми відчуттями, старий, полнокемберний Номад краще веде себе в складному - а конкретніше, в жорсткому, що твердне розбитому снігу. Але і для Nomad RKR такі умови теж не роблять катання надто неприємним або лякає. Будучи легкими, все Айслантікі мають високу торсіонної жорсткістю і "в'язкістю" - завдяки багатьом верствам фибергласа і гумі під кантами. Це потужні лижі, які добре рубають, тримають кант і тримають удари об перешкоди. ? З-за рокерів пробивна здатність RKR гірше, ніж у полнокемберного Номада, але він компенсує це більш високою рухливістю і стрибучістю. Тобто лижі пропонують Вам більш ігровий стиль їзди а-ля Мухаммед Алі. Пурхати як метелик і жалити як бджола :) В жорсткому Розковбас на RKR бажано не впиратися в кант, а бути легким на ногу і частіше відривати лижі від поверхні. Це не той агрегат, на якому можна танком валити через крижані колії, як, наприклад, на Icelantic Seeker або Moment Belafonte. Але якщо не морочитися, можна їхати досить швидко, лижі справляються. Що стосується м'якого расколбаса - свежераз'езженной цілини або весняної талої каші - то рокер- Номад, за рахунок своєї більшої вспливаемості, тут поза конкуренцією, і серфить просто на порядок кращий за свого полнокемберного старшого брата.

Вітряні і талі кірки. Проламував кірки - один з найбільш каверзних варіантів їзди, на них стрьомно заїжджати на будь-яких лижах. Перевага рокерних носка і п'ятки в кірках на Nomad RKR відчуваєш відразу. Лижі практично не чіпляються і все що потрібно - це тримати щиколотки міцніше і не смикати лижі, даючи їм їхати туди, куди вони спрямовані. RKR моментально вискакує наверх, після чого лижі можна повертати, знову-таки, не боячись зачепитися кантом. Рокер в кірках рулить, однозначно.

На RKR в Чарівному Лісі, Подобовець

цілина

У березні в Гудаурі, коли я вперше катав Nomad RKR 171 см, в своє зростання, на нашу долю випало кілька чесних паудер-Дейзі з глубной свіжого снігу вище півметра. Мені спочатку було незатишно на незвично короткою для себе ростовці, Було страшнувато розганятися на Крутяки з верхівок Садзелі і Кудебі, шкарпетки лиж здавалися надто короткими (RKR, з його нью-скул ухилом, Центрованим в середину, на відміну від старого Номада, на якому скі -бутил центр коштує набагато ближче до п'яти). Я побоювався, що шкарпетки будуть підпірнати. Але лижі добре спливали навіть на тих малих ходах, які я спочатку собі дозволяв, повертали взагалі без будь-яких зусиль. Нарешті, я зважився відпустити їх вниз по схилу ... Тут і настав момент ейфорії: лижі почали чисто і впевнено серфить і я відчув надійну платформу під ногами .... Пустити їх в бічне зісковзування на швидкості в глибокій цілині виявилося майже так само легко , як полнорокерний Icelantic Gypsy . Поведінка Nomad RKR в пухляку перевершує очікування від лижі з талією всього 105 мм. Можна сміливо стверджувати, що катати RKR в цілині набагато легше і простіше, ніж полнокемберний Номад. Різниця полягає в тому, що на старому номадів бажано користуватися класичною технікою їзди в цілині - тиснути на лижі, і тоді їх потужний кембер виштовхує вас вгору, як дельфінчика :) На RKR в цьому немає потреби - просто розганяти і лови хвилю, як серфер. Втім, і до цього треба звикнути, але до хорошого звикаєш швидко :)

Цілина в Лісі. Можна відразу сказати, що це окремий коник Nomad RKR. Легка, надманеврений і стрибуча лижа з високою вспливаемостью - що ще треба, щоб перетворити катання по пухкому лісі на справжнє свято? На нашому полігоні в Подобовці і Пилипці лісів предостатньо і паудер-днів за зиму теж вистачає. Я зловив окремий кайф на RKR, катаючись в нашому Чарівному Лісі (там досить крутий ухил, 30-40 градусів, багато дропов з каменів), коли позавчорашню цілину прихопило тоненькою, але щільною талої кіркою. Дуже підступне стан снігу, особливо в тісному лісі, але RKR поводився шикарно. Я став трохи тиснути на середину лиж і вони пішли отпригівать від поверхні як плоский камінчик від хвиль, залишалося тільки підкручувати їх, пролітаючи ворота стовбурів ... Я був на лижах 181 см і відчував себе, як в домашніх тапочках.

Резюме: Icelantic, представляючи Nomad RKR, написали, що: "це найвеселіша лижа з нами створених.? Сно - ВЕСЕЛА". Так і є. RKR дійсно постійно веселив мене, коли я на ньому їздив. У них легкий і злегка недбалий характер. Не варто чекати від них точності швейцарських годинників ... Веселощі від їзди на Nomad RKR спирається на впевненість, яку ці лижі вселяють. Вони надійно, зрозуміло і передбачувано поводяться в будь-яких умовах. А в цілині, в стрибках і на трасі середньої жорсткості (не крижаною) - просто блищать. Я активно використовую цю модель для навчання клієнтів в нашій школі фрірайду. На них дуже зручно вчити початківців райдерів ... Лижі підходять і чоловікам і жінкам. Практично скрізь і практично завжди на них добре виходить практично все :-) RKR не вимогливий до високу техніку, але віддячить тих, хто їй володіє: потужності вистачає. Лижі можна назвати атлетичним і "мочільнимі", вони вважають за краще веселий і ігровий стиль їзди. Якщо надійність і класично-чітка поведінка лижі для Вас важливіше, ніж її грайливість, то полнокемберний Icelantic Nomad сподобається Вам більше, ніж Nomad RKR. Якщо Вам потрібна потужна лижа для великих ходів, charger - тоді RKR не для Вас. Якщо ж ви шукаєте дуже практичний райдер-універсал, не надто широкий, швидкий в перекантуванні, верткий, відчутно легкий, стрибучий і при цьому досить надійний на швидкості і в складних умовах - то я дуже раджу Вам звернути увагу Icelantic Nomad RKR.

Антон Яковина, тренер

Легка, надманеврений і стрибуча лижа з високою вспливаемостью - що ще треба, щоб перетворити катання по пухкому лісі на справжнє свято?

Новости