Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Збираємо валізи або як взяти все потрібне і позбутися від зайвих речей

  1. Одяг.
  2. Взуття.
  3. Приладдя.
  4. інше


Коли я тільки починав подорожувати, я, так само як і багато, брав з собою занадто багато речей. Частина з них я так і не використав в поїздці, а без деяких легко б міг обійтися. З кожним разом склад моїх речей все більше наближається до ідеального. Я вирішив поділитися з вами своїм досвідом. Сподіваюся він допоможе початківцям мандрівникам.
Але це суто моє бачення ситуації. Я не хочу і не можу вам диктувати що саме взяти в дорогу, але, сподіваюся, мої поради багатьом заощадять гроші, сили і нерви.
Коли багато подорожуєш, починаєш ще ретельніше підходити до складу багажу. Мало того, що доводиться тягати на собі важкі речі, але ще і доплачувати за зайвий багаж. Якщо ми говоримо про лоукост (бюджетних авіакомпаніях), то вартість багажу легко може перевищити вартість самого квитка, а іноді, вас просто не пропустять через наднормативного багажу. Коли зайвий багаж варто по 3-5 а то й 20 доларів за кілограм багато разів подумаєш чи брати зайве або краще купити на місці.
Ось детальніше про правила перевезення багажу: >> Нові правила перевезення багажу << http://welcomeworld.ru/spravochnik-puteshestvennika/samolety-bilety-bagazh/item/387-new-rules-laggage
Я вирішив (або зважився - не знаю, що більше) порадити початківцям мандрівникам, що саме потрібно взяти в дорогу в різних випадках.
Як це не дивно, немає великої різниці в кількості речей, яке ви берете, їдучи на 2 тижні або на півроку. Ну, може бути, за винятком деяких нюансів, про які я постараюся розповісти докладно.
Я не зможу тут описати всі варіанти, все-таки, якщо ви відправляєтеся в антарктичну експедицію або до папуасів Нової Гвінеї, потрібно брати кілька різний набір речей. Крім того є деякі речі особистої необхідності, перелік яких суто індивідуальний. Кожен про них сам знає краще за мене.
Давайте ми приймемо, що ви збираєтеся поїхати кудись в теплі країни, причому взимку, щоб було цікавіше.
Розділимо речі за категоріями.


Одяг.

1. Зимовий одяг залиште в Росії. Тягати її з собою точно не потрібно. Знайдіть якогось родича, знайомого або в місті вильоту за кордон, щоб можна було залишити невелику сумку з верхньої зимовим одягом. За пів року подорожі по Азії мені жодного разу не знадобилася не те що зимовий одяг, а навіть легка курточка. Хоча, наприклад, Катя пару раз одягала спортивну курточку. Тепло тут взимку, як в це не складно повірити в холодній Росії.
Питання з тим як дістатися до аеропорту вирішується просто - викликаєте таксі і на ньому доїжджаєте до дверей аеровокзалу. Навіть при 20 градусів морозу замерзнути не встигнете. Повірте, коли Ваш багаж полегшає на 3-5 або більше кг., Та ще помітно схудне в обсязі - це дуже суттєво для такої поїздки. Назад теж на машині. Або попросіть когось вас відвезти.
2. Легка курточка або штормовка. Рекомендую обов'язково взяти хоч щось тепле. Може бути, це буде легка спортивна курточка, може бути штормовка - на ваш розсуд. Вона вам, скоріше за все, не знадобиться, але нехай буде хоч щось для заспокоєння і потім їхати або повертатися в засніжену Москву в сорочці просто не пристойно. Не прагніть взяти плащевку або якусь промокне в непогоду куртку. Все, що не промокає в Росії, абсолютно не працює в Азії. Не буває в Росії тропічних злив. Парасолька в Азії вам теж не допоможе, абсолютно марна річ при тропічному зливі.
3. Штани, краще джинси. Імовірність, що вони знадобляться в поїздці - невелика. Вони можуть стати в нагоді під час перельотів і поїздок в поїздах з потужними кондиціонерами. До того ж візиту в посольство в більшості країн необхідно дотримуватися дрес-код. Та ще до будинку якось потрібно дістатися з аеропорту :)
4. Не потрібно вечірніх нарядів. Швидше за все, стильний костюм залишиться незатребуваним або ви одягнете його, щоб виправдати для себе його присутність. А якщо серйозно, пара-трійка шорт (спідниць), 2-3 футболки буде вам цілком достатньо для поїздки. Постарайтеся підібрати речі так, щоб можна було їх надіти в будь-якому поєднанні. Головне, щоб можна було легко випрати в дорозі. До речі, у багатьох країнах Азії є багато дешевих і швидких пралень - сьогодні здаєте, а на наступний день забираєте акуратну стопочку своїх чистих речей.
5. Залиште місце для покупок. Мені не раз говорили «Я ж їду на цілий місяць (на 3 місяці і т.д.)». Не потрібно з собою тягати те, що вам знадобиться через місяць або два. Ви завжди легко знайдете на місці що-небудь з одягу. Я навіть більше скажу - ви обов'язково щось захочете купити. Так що залиште собі місце для подібних покупок.
6. Головний убір. Тип його не має значення. Від панами до бандани. Головне, щоб він компактно складався і трохи важив. Це річ необхідна. Навіть якщо ви думаєте, що будете сидіти в номері, все одно щось візьміть. Сонце в теплих країнах таке спекотне, що легко перегрітися. А це зазвичай 2-3 дні температури і нездужання.
7. Шкарпетки. Як це не дивно, річ необхідна. По-перше, просто зняти взуття в літаку, надівши шкарпетки - це відпочинок ногам. На тривалих перельотах рекомендую знімати взуття завжди. По-друге, якщо вам все ж знадобиться десь зігрітися - шкарпетки теж трохи допоможуть. Але найчастіше холодно буде саме в транспорті. Жителі теплих країн, як маніяки, включають кондиціонер на повну котушку всюди, де знаходяться.
8. Плед. Ця абсолютно неочевидна річ просто необхідна в дорозі. Причому як жінкам, так і чоловікам. Плед найчастіше можна купити ще в польоті - більшість авіакомпаній його з радістю вам продадуть. Головне, щоб він був легкий і теплий. Він допоможе не замерзнути в транспорті, його можна використовувати як додаткову ковдру в номерах, якщо кондиціонер регулюється централізовано, або ж просто сховатися ввечері. До того ж, він дозволяє не брати зайвого теплого одягу. Тобто, обійтися однією річчю на багато випадків.
9. Плащ. Обов'язково візьміть з собою, якщо ви не їдете в пустелю. Та й в пустелю візьміть. Ми, наприклад, поїхали в Арабські Емірати і потрапили під сильну зливу, який йшов майже 3 дня, викликаючи шок і здивування у місцевих жителів. Хто б міг подумати - в Еміратах дощі взагалі велика рідкість. Плащ найкраще взяти у вигляді пончо. Він нас рятував практично у всіх країнах, де ми з'являлися.
10. Натільна білизна в кількості, щоб тиждень можна було не думати про прання. Думаю, тут коментарів не потрібно.
11. Плавальний костюм, а краще 2, якщо ви плануєте поїхати на море / океан. Два тому, що вологість, як правило, велика і сохне все це вкрай повільно.


Взуття.

1. Зимове взуття відправляємо туди ж, куди пішла зимовий одяг. Тобто залишаємо в Росії у друзів і знайомих в місті вильоту. Чоботи та інше брати теж сенсу не має. У дощ простіше ходити в шльопанцях.
2. Кросівки беремо легкі, але закриті. Швидше за все вони вам не знадобляться, якщо ви не шанувальник трекінгу по джунглях. Але взяти все ж потрібно - хоча б для заміни взуття. Кросівки в принципі не обов'язкові. Я зустрічав одну дівчину, яка подорожувала з 3-ма дітьми по всій Азії, у якій з взуття були одні шльопанці - щоб не тягати зайве. Вона при вильоті доїхала до літака і віддала весь одяг і взуття проводжав.
3. Туфлі не беріть ні в якому разі, причому ні жінки, ні чоловіки. Розумію, що бувалі мандрівники починають похіхіківать наді мною, але я краще скажу очевидні для кого-то речі. Для жінок - не беріть нічого на підборах. Навіть якщо ви хочете виглядати значно вище і стрункіше. До речі, середньостатистична російська жінка виглядає досить високою в більшості країн Азії.
4. Босоніжки / сандалі візьміть обов'язково. Зручні, легкі і надійні. Якщо вам доведеться багато ходити, річ просто незамінна. Якщо ви плануєте провести весь відпочинок біля басейну, то можна цілком обійтися одними ляпасами.
5. Шльопанці. Вкрай необхідна річ. Як правило, можна легко знайти на будь-якому курорті і в будь-якому місці, але все ж рекомендую брати з собою. Який-небудь полегшений варіант. Шльопанці вам знадобляться і в готелі і в душі і при невеликих прогулянках. Крім того, шльопанці незамінна річ при дощі.
Хочу особливо акцентувати увагу людям з ногою 12 і більше розміру (USA) (45 в Росії) - у мене якраз такий. Вкрай складно вам буде знайти що-небудь з взуття. Чомусь в теплих країнах люди низькорослі з невеликими розмірами ноги. Коли я намагався знайти шльопанці в Індії, продавці дивилися на мої ноги (13 розміру) з сумішшю подиву і захоплення, але розводили руками. Я так і не зміг знайти свого розміру, хоча вибір моделей був дуже великий. Зате Катя зі своїм 6 розміром (35-36 в Росії) легко знаходить те, що потрібно, в будь-якій країні.
6. Додатково. Цілком можуть знадобитися спеціальні тапочки, щоб ходити по камінню, морському дну з шматочками гострих коралів або ласти. Далеко не завжди це можна знайти на місці.

Далеко не завжди це можна знайти на місці

Приладдя.

1. Рушник. Перш за все, звичайно, потрібно визначитися - будете ви знімати номер в готелі або ж орендуєте будинок або квартиру. Залежно від цього потрібно взяти рушники чи ні. У будь-якому готелі, навіть найдешевшому, вони є. Деякі бюджетні готелі стягують за це додаткову плату, але невелику.

Але все ж, хоча б один рушник я рекомендую взяти. Воно допоможе в тих місцях, де їх немає або ж його можна постелити під себе на який не має пляжі. Але навіть якщо ви не візьмете - нічого страшного. Мені здається, складно знайти місце на землі, де б можна було купити рушник.
2. Миючі засоби вам видадуть в будь-якому готелі, причому кожен день по пляшці. У хороших готелях додатково буде кондиціонер і гель для тіла. Крім того, все це можна купити в супермаркетах практично по всьому світу. Причому часто за меншою вартістю, ніж в Росії. Часом виникають складнощі з покупкою в магазині гелю для душу (наприклад, на Боракае), але він легко замінюється шампунем, тим більше, що миючі речовини у них однакові.
3. Якщо у вас є унікальна косметика, без якої ви жити не зможете, візьміть її, але в невеликій пластиковій пляшці. При цьому прошу врахувати, що якщо ви взяли з собою рідину або якісь манікюрні приладдя, то тільки через них вам доведеться здавати речі в багаж.
4. Крем від засмаги (для засмаги, після засмаги). Купити його можна практично скрізь, де є сонце і море. Вартість майже всюди сумісна з Російською, часом навіть дешевше. Бувають місця, де ціни на крем від засмаги сильно завищені. Рекомендую взяти невеликий тюбик на перший час - потім щось придумаєте або відпаде в ньому необхідність. Те ж після засмаги. Крем для засмаги взагалі не рекомендую брати - після нього загар злазить за тиждень. Рекомендую взяти маленький тюбик пантенола. Ця річ допоможе від серйозних сонячних опіків, а так само ран і порізів, які мають звичай запалюватися при підвищеній вологості.
5. Сонячні окуляри. Хоча, як правило, очок продається навколо безліч, але якісні знайти складно. Тому, якщо ви звикли до гарних моделей, не забудьте їх взяти з собою. Недорогі окуляри можна цілком купити на місці. Наприклад, на Філіппінах я бачив цілком стерпні очки за 40 руб.

інше

1. Парасолька. Якщо ви їм збираєтеся закриватися від дощу - він не потрібен, якщо ж ви носите парасольку від сонця - покладіть, але, скоріше за все, наступного разу ви його благополучно залишите будинку. Парасольки, як правило, є практично в будь-якому готелі і видаються постояльцям безкоштовно. Вони продаються за нечувано низькими цінами в більшості місць світу.
2. Ніж бажано взяти складаний з відкривачкою для пляшок, консервних банок і штопором, якщо вживаєте іноді. Не забудьте, що ніж будь-коли пропустять в літак. Його необхідно здати в багаж.
3. Кип'ятильник. Річ вкрай потрібна для мене - люблю попити чай. Цього разу я забув взяти його і насилу знайшов на Філіппінах. Справа в тому, що чайник буває далеко не у всіх готелях (як це не дивно). Напевно, це пов'язано з бажанням додатково заробити на чаї. Але якщо ви часто любите попити ввечері чай або кава в номері, рекомендую взяти маленький кип'ятильник.
4. Комп'ютер. Річ вкрай потрібна будь-якому мандрівникові. Але потрібно добре розуміти, чи їдете ви працювати або відпочивати. У першому випадку вам необхідний ноутбук, а в другому досить планшетника або смартфона для покупки квитків, готелів, перегляду фільмів, читання книжок і всяких ігор.
5. Телефон. Якщо ви їдете ненадовго - досить одного. Причому з включеним роумінгом і смс оповіщенням на всі кредитні карти. Якщо надовго, та ще не один - потрібно вже 2 телефони. Один для локальної сімки. З ним ви зможете недорого подзвонити по місцевим телефонами, але і в Росії дзвінки з місцевою сімки завжди дешевше, ніж роумінг.
Зараз всі банки, соцмережі, платіжні системи та навіть сервіси бронювання прив'язуються до вашого телефону в країні основного проживання, наприклад, російському, як у мене. Тому його відсутність зробить вас безпорадним. Так що два телефони скоріше необхідність, ніж розкіш.
Хороший телефон може замінити фотоапарат і відеокамеру. Це теж важливо в подорожі.
6. Перехідник електричний. Рекомендую заздалегідь подумати про тих електричних пристроях, які вам потрібно заряджати і включати. Не завжди можна знайти перехідники. Заздалегідь дізнайтеся, який саме перехідник необхідний вам в цій поїздці або купіть універсальний адаптер на всі випадки
7. Я беру трійник, так як у нас вкрай багато різних пристроїв, а в деяких готелях буває тільки по одній розетці. Але це вже на ваш розсуд.
8. Аптечка. Річ вкрай потрібна, але суто індивідуальна. У будь-якому випадку потрібен лейкопластир (краще на тканинній основі), пантенол, щадне засіб від розладу шлунка (наприклад, Бифиформ) і хороша, більш ефективна, заміна активованого вугілля - Фільтрум СТІ.
Ще важливо про і сам валізу / сумка, в яку ви все збираєтеся скласти.
Ми перед поїздкою взяли 2 валізки для ручної поклажі. Ось наші основні критерії при виборі валізи:
1. Габарити валізи для ручної поклажі повинні бути рівні максимальному дозволеному розміром. Якщо менше - може не поміститися, якщо більше - не пустять на деякі авіакомпанії. Це завжди не більше (55 см) х (40 см) х (20 см) або не більше 155 см по сумі трьох вимірів.
Детальніше про це в статті >> Способи економії на багажі << http://welcomeworld.ru/spravochnik-puteshestvennika/sposoby-ekonomii/item/381-economybaggage
2. Безкоштовний багаж (якщо він взагалі можливий), як правило, не повинен перевищувати 20 кг (рідко 23 кг) і за сумою трьох вимірів не перевищувати 158 см. При перевищенні цих обмежень вартість багажу може збільшитися до 100 євро, а то і більше . Я не беру випадки, коли бюджетні авіакомпанії штрафують за надмірну вагу. Там штрафи можуть доходити до 20 доларів за кілограм.
3. Мінімальна вага. Коли ручна поклажа всього 6 кг, купувати валізу вагою в 4,0, а то і в 4,5 кг просто нерозумно - крім валізи вже нічого не повезеш. У різних авіакомпаній дозволений вага ручної поклажі може коливатися від 6 кг до 12 кг на людину.
4. Повинні бути коліщатка, причому тільки з одного боку і як можна більшого розміру. Великий розмір коліс потрібен, щоб було легко котити їх по бездоріжжю або по камінню. Валізи з чотирма коліщатами не розглядалися як призначені для хороших покриттів, вони однозначно менш витривалі до незапланованих падінь (треба розраховувати, що іноді і цей чемодан ми можемо здати в багаж)
5. Повинна бути можливість закривати валізу на замок і фіксувати замки, щоб не відкривався.
Нам максимально підійшов валізу бренду American Tourister, який підкупив спорідненістю з відомою фірмою Samsonite. За всю подорож наші валізи жодного разу не підвели - можу сміливо рекомендувати як недороге і надійне рішення. До того ж American Tourister випустив полегшену модель валізи, спеціально для ручної поклажі.
На завершення хочу ще раз повторити, що це мій власний погляд на склад багажу путешественніка.Как бачите, речей досить мало. При бажанні вони легко можуть поміститися в мій чемоданчик, призначений для ручної поклажі.
А як ви збираєте багаж в дорогу і що для вас найголовніше?
Якщо у вас є щось додати, підтвердити або дати пораду - напишіть внизу під статтею в коментарях. Ваша думка дуже важлива тисячам початківців і навіть досвідчених мандрівників, які читають статті на цьому сайті.
Не забудьте перед написанням повідомлення через соцмережі авторизуватися в них.
© Юрій Федоров подорож по Азії 2012-2013 рр

А як ви збираєте багаж в дорогу і що для вас найголовніше?

Новости