Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Оренда автомобіля в подорож. 7 етапів rent a car

  1. зміст
  2. Чи треба брати машину напрокат?
  3. 1. Вимоги до водія і документів
  4. 2. Коли і де орендувати машину. прокатні компанії
  5. 3. Який автомобіль вибрати
  6. 4. Попереднє бронювання
  7. 5. Договір оренди автомобіля і страховка
  8. 7. Витрати на машину і на чому можна зекономити
  9. Схожі статті

Ви збираєтеся у відпустку і думаєте взяти машину напрокат. У цій статті я розповім про основні етапи rent a car: вибір прокатної компанії і марки автомобіля, необхідні документи, бронювання, договір, страховку, оплату. Ви зрозумієте, чи потрібна вам машина в конкретній поїздці, які виникнуть додаткові витрати, на чому можна заощадити. В процесі оренди автомобіля за кордоном немає ніяких складнощів, але до нього треба підійти серйозно, адже від цього залежить ваша безпека і комфорт під час подорожі. Ви збираєтеся у відпустку і думаєте взяти машину напрокат

Оренда автомобіля на острові Крит

зміст

  1. Вимоги до водія і документів
  2. Коли і де орендувати машину. прокатні компанії
  3. Який автомобіль вибрати
  4. попереднє бронювання
  5. Договір оренди автомобіля і страховка
  6. Отримання і здача машини
  7. Витрати на машину і на чому можна зекономити

Мій досвід rent a car починався поступово. Перший раз ми взяли машину на один день, щоб поїздити по Кіпру, це було цікаво, але дуже дорого. На Корфу ми спочатку дізналися ціни в готелі, потім знайшли місцеву контору і орендували машину вже на 2 тижні. Тепер бронюємо автомобілі заздалегідь через інтернет.

Чи треба брати машину напрокат?

Машина потрібна, якщо:

  • ви плануєте часті поїздки і переїзди з одного місця на інше
  • ви зупиняєтеся в нетуристичних місцях або на відстані, яке незручно пройти пішки (наприклад, в апартаментах, що знаходяться в 2 км від пляжу)

Машина не потрібна, якщо:

  • ви зупиняєтеся і плануєте проводити весь час в одному місці, наприклад, пляжний або гірськолижний курорт з розвиненою інфраструктурою, велике місто (Париж, Амстердам). Брати машину заради однієї-двох поїздок по околицях не вигідно, дешевше доїхати на громадському транспорті або замовити екскурсію
  • ви невпевнений водій, особливо якщо країна, в яку ви їдете, відрізняється правилами дорожнього руху або стилем водіння. Додатковими аргументами можуть бути дороги низької якості, сезон (зима), підвищена складність (гірський серпантин), погода (дощ, сніг)
  • у вас немає бажання бути у відпустці за кермом, ви не хочете обмежувати себе у вживанні спиртного

1. Вимоги до водія і документів

У різних країнах вимоги до віку водія і стажу водіння можуть відрізнятися. У більшості європейських країн укладати договір оренди автомобіля можуть особи старше 21 років, зустрічається поріг в 23 роки і 25 років. Стажем водіння цікавляться не завжди, але, як правило, він повинен бути від 24 місяців.

Для для оренди і водіння машини за кордоном вам знадобиться закордонний паспорт, національне та міжнародне посвідчення водія. У деяких країнах без проблем дають машину за російськими прав, але майте на увазі, що в разі аварії або інших неприємностей, вас можуть визнати винним, а страховий договір анулювати. МВУ не має сили без наявності національних прав, тому обов'язково мати обидва документи.

Як отримати міжнародні права. Особистий досвід .

2. Коли і де орендувати машину. прокатні компанії

Бронювати автомобіль заздалегідь виходить дешевше і швидше, ніж на місці. При попередньому бронюванні ви вибираєте не з того, що залишилося, а отримуєте автомобіль певного класу за узгодженою ціною. Вам не доведеться приймати необдумані рішення або йти на компроміс.

Вибір компаній rent a car дуже великий. Найвідоміші транснаціональні компанії: Hertz, Avis, Budget, Sixt, Europcar. Їх переваги в надійності, великому парку автомобілів, можливості взяти в одному місці (країні), здати в іншому. Лідери ринку rent a car співпрацюють з авіакомпаніями, тому при бронюванні авіаквитків вам можуть запропонувати знижку на оренду машини.

В інших країнах, особливо на островах і курортах, великою популярністю користуються місцеві компанії. Провідні rent a car свого регіону теж мають багато офісів і хороший вибір машин, різниця між ними і міжнародними представництвами лише в ціні. Звертатися до приватників або мати справу з маленькими прокатними конторками я не раджу.

Звертатися до приватників або мати справу з маленькими прокатними конторками я не раджу

Оренда автомобіля на Криті

3. Який автомобіль вибрати

Всі автомобілі, що пропонуються в оренду, поділяються на класи. Як правило, компанії rent a car не гарантують конкретну марку автомобіля, а вказують 2-3 моделі з однієї категорії, якусь із них ви і отримаєте за фактом. У кожної компанії своя класифікація машин, наприклад: бюджет, економ, середній клас, преміум або A, B, C, D, E. Дивіться, які марки машин входять в категорію та вибирайте.

Для великої родини або компанії друзів підійде універсал або мінівен, для поїздок по пересіченій місцевості - джипи і повнопривідні моделі. Якщо ви керуєте авто з АКП, обов'язково зверніть на це увагу при замовленні. У жарких країнах важлива наявність кондиціонера. У кожного свої критерії при виборі автомобіля, є любителі поганяти у відпустці на спортивних, дорогих машинах типу Audi TT або Porsche, а хтось економить і бере Daewoo Matiz.

4. Попереднє бронювання

Всі великі компанії з оренди автомобілів пропонують онлайн бронювання. Уважно читайте умови, буває передоплата, безкоштовна скасування броні за певну кількість днів до приїзду. В цілому, процедура дуже схожа на бронювання готелю, тільки ви вибираєте не нічліг, а машину. Для гарантії потрібно надати дані кредитної картки.

На Інтернет сайтах місцевих rent a car не завжди є онлайн бронювання, а пропонується заповнити форму замовлення. В цьому випадку я спочатку вступаю в переписку і уточнюю деталі. Результатом бронювання має бути підтвердження по e-mail (автоматичне або написане вручну), обов'язково перевірте правильність інформації та ціну. Телефонний дзвінок гарантовано прискорює процес.

Зараз з'явилася можливість пошуку автомобіля відразу по всіх базах лідерів rent a car. Зручність полягає в тому, що ви заповнюєте форму один раз і отримуєте величезний вибір варіантів з цінами. Спробуйте це зробити прямо зараз: виберіть місце оренди автомобіля, введіть свої дати і натисніть кнопку «пошук». Rentalcars допоможе знайти і забронювати автомобіль за найкращою ціною в більш, ніж 6000 пунктах прокату по всьому світу.

5. Договір оренди автомобіля і страховка

Як і будь-який документ, договір оренди автомобіля треба читати дуже уважно, особливо те, що написано дрібним шрифтом. Ознайомитися з договором потрібно ще в процесі вибору компанії rent a car на їхньому сайті. Істотними факторами, що впливають на ціну оренди машини, можуть бути: вид страхування (вибираєте самі), обмеження пробігу (не погоджуйтеся на цю умову, якщо будете багато їздити), додаткові послуги (дитяче крісло, навігатор і ін.). У договорі пишуть, де можна їздити, а де не можна, наприклад, тільки по дорогах з твердим покриттям, тільки в межах конкретного острова або країни.

Всі транспортні засоби, що пропонуються в прокат, обов'язково застраховані за мінімальною програмою страхування відповідальності. Ви можете купити розширену страховку, яка покриватиме всі витрати в разі аварії і шкоди, як автомобілю, так і пасажирам, а можете вибрати страховку із франшизою. Ми зазвичай приймаємо рішення в залежності від цінової політики компанії з оренди. Наприклад, на Криті повна страховка вже була включена до типового договору оренди, але острівні rent a car оцінюють свої ризики по угону і збитку набагато нижче, ніж їх колеги на материку. Якщо різниця між повною страховкою і страховкою з франшизою суттєва, то має сенс взяти франшизу. Можна застрахувати окремі частини машини (шини, скла). Вирішувати вам.

Оренда машини в Хорватії

Якщо ви забронювали автомобіль заздалегідь, то процедура його отримання на місці займе не більше 30 хвилин. Ви підходите до стійки rent a car або вас зустрічає представник компанії з табличкою, пред'являєте документи, заповнюєте договір, забираєте машину. При прийомі автомобіля уважно його огляньте, прослідкуйте, щоб співробітник зазначив на схемі всі відколи й інші ушкодження, зробіть фото і відео (при повній страховці це не обов'язково). У договорі вказується кількість бензину в баку, з яким ви повинні будете здати машину.

Оплата, як правило, проводиться за допомогою кредитної картки. Прокатні контори часто беруть депозит (блокують гроші на карті), якщо з машиною все в порядку, то гроші будуть доступні протягом двох тижнів після закінчення оренди. Бажано дізнатися про суму застави заздалегідь, щоб розрахувати необхідні в поїздці кошти. У Хорватії наш заставу за тижневу оренду Suzuki SX4 склав 500 євро, при цьому сама оренда коштувала в два рази менше.

Здавати машину ще швидше, ніж отримувати. На грецьких островах ми просто паркується машину в заздалегідь узгодженому місці і залишали ключі під килимком. Але зазвичай процедура прийому-здачі автомобіля проходить за участю працівника орендної компанії, він оглядає автомобіль, перевіряє рівень бензину і забирає ключі. Якщо вносився заставу, то простежте щоб «заморожену» на вашій карті суму розблокували і підписали документи.

Прийом-здача орендованого автомобіля

7. Витрати на машину і на чому можна зекономити

Вартість прокату машини багато в чому залежить від класу, потужності, сезону і кількості днів, на які ви її берете. Найвигідніше тривала оренда (від тижня). У подорожі з друзями краще їздити на одній машині і всі витрати ділити навпіл. Замовляючи додаткові опції, подумайте, чи можна обійтися без них, наприклад, хороша паперова карта або навігація в вашому смартфоні замінить орендований GPS навігатор. До ціни оренди автомобіля обов'язково додадуться витрати на бензин, паркування, проїзд по платних дорогах. Постарайтеся не порушувати правила, так ви «заощадите» на штрафах.
Щасливої ​​дороги!

Схожі статті

Як отримати міжнародні права. Особистий досвід
Заборона на виїзд за кордон. Як перевірити свої борги
Оформлення туристичної страховки онлайн
12 порад як купити дешеві авіаквитки

Чи треба брати машину напрокат?

Новости