Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Оренда авто за кордоном: покрокова інструкція

Оренда авто за кордоном Оренда авто за кордоном   Оренда авто за кордоном   Оренда авто за кордоном - послуга, якою користуються 90% європейців, але яку не так часто використовують українці

Оренда авто за кордоном

Оренда авто за кордоном

Оренда авто за кордоном - послуга, якою користуються 90% європейців, але яку не так часто використовують українці. Напевно, частково через незнання. Сподіваємося, після прочитання нашої покрокової інструкції питання, як орендувати машину в Європі або США, у вас виникати вже не буде.
Оренда авто за кордоном - алгоритм дій
Відразу звернемо увагу: сьогодні ми не будемо розповідати про підводні камені оренди авто за кордоном - це тема для окремого матеріалу. Зараз найголовніше - розібратися в механізмі оренди авто за кордоном.
Щоб читачеві було зрозуміліше, уявімо таку ситуацію: журналіст travel.tochka.net відправляється в подорож по Європі. Він взяв авіаквитки Київ-Париж-Київ і планує поїздити по півночі Франції на машині.

Водійський стаж у нашого журналіста - більше 5 років. Автомобіль йому необхідний економ-класу, але з коробкою автомат. Термін - 7 днів (з 1 по 7 лютого 2012 року), бюджет - якомога дешевше.
Отже, що ж повинен зробити журналіст travel.tochka.net, щоб взяти машину напрокат?
Оренда авто за кордоном - крок 1. Шукаємо кращі пропозиції прокатних контор
Якщо ви не хочете переплачувати, то бронювати автомобіль потрібно заздалегідь, на сайтах прокатних контор. На місці (чи то по прильоту в аеропорт, то чи в офісі фірми) оренда найчастіше обійдеться на 20-30% дорожче, і вибір авто буде істотно менше.
Компаній з оренди автомобілів в усьому світі і в Європі зокрема сотні. Оскільки у журналіста travel.tochka.net стоїть завдання - взяти машину напрокат якнайдешевше, необхідно промоніторити ціни у всіх прокатників і брокерів.
Щоб не шукати по сайтах кожної прокатної контори - йдемо на Carrentals.co.uk . Цей ресурс дозволяє знайти автомобіль і перевірити його на предмет кращої ціни у всіх провідних компаній.
З інших подібних агрегаторів є, наприклад, www.expedia.com (Розділ cars) або російськомовні traveljigsaw.ru і skyscanner.ru . Також є своєрідний лоу-кост на ринку прокату автомобілів - economycarrentals.com . Обов'язково перевіряйте вартість і там!
Але щоб не заплутати читача, ми будемо користуватися саме Carrentals.
Порада: якщо бюджет у вас не дуже обмежений - краще відразу заходити на сайт великих прокатників і брати авто у них. До таких належать Hertz, Sixt або, наприклад, AVIS. Тут все просто - що відомо компанія, тим більше впевненості в якості, плюс парк автомобілів часто тут набагато новіше.
Оренда авто за кордоном - крок 2. Заповнюємо форму на сайті
Навіть якщо ви не знаєте англійської - все інтуїтивно зрозуміло. В першу чергу вам потрібно ввести такі дані:
Pick-up Location - місце (аеропорт, місто), де ви хочете взяти машину. У нашому випадку Paris Orly Airport.

Оренда авто за кордоном
Майже на всіх сайтах прокатних контор за замовчуванням встановлено, що здавати автомобіль ви будете в тому ж місці. Якщо ваш маршрут передбачає оренду в одному місті, повернення в іншому - ставте галочку навпроти Different Drop Off Location? або I am returning this vehicle to a different Location
З'явиться ще одне віконце Return Location або Drop off, куди вводите місце, де хочете здати машину.
Далі вводимо Pick Up Date. У нашому випадку це 1 лютого 2012 року. Також необхідно вказати час. Якщо приліт, наприклад, о 14:00, то годину залишаємо на паспортний контроль і багаж, відповідно, Pick Up Time ставимо - 15:00.
Те ж саме з Drop Off Date - датою, коли ви хочете здати машину. Тут набагато важливіше правильно вибрати час, адже деякі контори навіть за півгодинну затримку можуть нарахувати вам ще один повний день оренди.
На закінчення вводимо вік. Натискаємо - search now.
Оренда авто за кордоном - крок 3. Вибираємо автомобіль
Система видає нам список машин від більш ніж 50 прокатних контор і брокерів. Тепер потрібно впорядкувати їх за необхідними параметрами - наявність кондиціонера - Air Conditioning або коробка передач - Gears
У нашому випадку головне - автоматична коробка передач. Відповідно, ставимо галочку навпроти Automatic. Відзначимо, що такий клас авто - дорожче, ніж машини з ручною коробкою передач.
Оренда авто за кордоном   Майже на всіх сайтах прокатних контор за замовчуванням встановлено, що здавати автомобіль ви будете в тому ж місці
Як бачимо, найдешевший варіант оренди авто з автоматичною коробкою передач пропонує компанія - Auto Europe. Вартість - 209,31 фунтів стерлінгів. Натискаємо на кнопочку More - і переходимо на офіційний сайт прокатної контори Auto Europe , Безпосередньо до форми оформлення замовлення.
Оренда авто за кордоном - крок 4. Вводимо особисту інформацію
Тут вам необхідно ввести Contact Information - свій e-mail, ім'я, прізвище, вік, країну проживання, телефонний номер і кількість пасажирів. Якщо водіїв буде двоє - нарахують доплату.

Плюс вкажіть авіакомпанію, якій прилітаєте, і номер рейсу (якщо він буде затримуватися, прокатник в аеропорту про це буде повідомлено). Також необхідно вибрати додаткові опції, якщо вони потрібні. Скажімо, сидіння для дитини або навігатор. Все це за додаткову плату, природно.
Далі вводимо Payment Information - тип і номер кредитної картки тощо Жодна нормальна контора не видасть вам авто без наявності кредитної / дебетової картки. Так вони страхуються на випадок, якщо їм від вас знадобляться додаткові кошти (штрафи, оплата ремонту або утримання франшизи, паливо при поверненні авто зі станом бака менше, ніж при оренді і т.д).
Більш того, якщо у вас Передплатний тариф, з вашої картки не тільки списують вартість оренди, але і блокують якусь суму, що залежить від вартості авто і франшизи. Це потрібно уточнювати в умовах оренди.

Оренда авто за кордоном - крок 5. Читаємо умови оренди - страховка
Перш ніж оформити замовлення, потрібно обов'язково прочитати умови прокату авто - Terms & Conditions. Особливо на предмет питання зі страховкою (insurance). Тут для більшості новачків - дрімучий ліс. Як кажуть, без сто грам розібратися у всіх ці абревіатурах неможливо, але ми спробуємо.
Найважливіше в будь-якої страховки - це франшиза. Говорячи по-простому - це обмеження вашої відповідальності. Наприклад, в умовах прокату автомобіля у журналіста travel.tochka зазначено, що франшиза становить € 1000.. Якщо за час оренди він зашкодить автомобіль, що спричинить за собою його ремонт, то, виходячи з суми франшизи, він і буде змушений платити компенсацію. Наприклад, за ремонт нарахують рівно € 300 (розмір франшизи) - значить, всю цю суму має сплатити клієнт. Якщо ж ремонт коштуватиме € 2000 - € 1000. платить клієнт, решту покриває страховка.
Страховка з фіксованою франшизою позначається як CDW (Collision Damage Waiver).
Відповідно, чим менше розмір франшизи - тим краще. Є й нульова франшиза, яка позначається абревіатурою Super Collision Damage Waiver. Це повна відсутність відповідальності при ушкодженнях.

Решта страхові терміни, використовувані в договорі про оренду авто:
TP (Theft Protection) або TW (Theft Waiver) - обмеження відповідальності при викраденні. Як і Collision Damage Waiver, лімітується певною сумою.
SUPER TP - повна відсутність відповідальності при викраденні
PERSONAL ACCIDENT INSURANCE (PAI) - відшкодування збитку при нещасному випадку. Аналог медичної страховки, але поширюється тільки на випадки, які відбуваються з людьми в машині або при посадці / висадці з машини.

Також треба пам'ятати, що страховка зазвичай не включає покриття збитків колесам (гума і диски).
Оренда авто за кордоном - крок 5. Читаємо умови оренди, додаткові опції
Також важливо звернути увагу на додаткові опції. Наприклад, в оренду авто може бути включений необмежений пробіг (в разі обмеженого пробігу за кожен додатковий кілометр вам доведеться платити зверху), "повний бак" (тобто, вам дають машину з повним баком, і ви зобов'язуєтеся повернути машину з не меншою кількістю бензину ). Також є доплати за вік водія та додаткове місце для дитини.
У нашому випадку Auto Europe встановив мінімальний вік водія в 19 років. Якби журналістові travel.tochka.net було від 19 до 24 років, йому довелося б ще доплатити по € 25 за кожен день прокату. Якби з ним їхав ще один водій - сума доплати була б аналогічна.


Необмежений пробіг у нас включений у вартість, розмір франшизи - € 1000.. Оскільки наш журналіст орендує автомобіль на 7 днів, то повний бак у вартість не включений. Скасувати бронь без якихось штрафів можна за 48 годин до дати оренди.
Якщо вам все зрозуміло - ставте галочку навпроти Terms & Conditions і підтверджуйте замовлення.
Оренда авто за кордоном - крок 6. Отримуємо підтвердження замовлення на e-mail
Після оформлення бронювання на вказаний вами e-mail має прийти підтвердження - роздрукуйте його або просто збережіть файл на свій планшет. Також у вас на картці буде заблокована певна сума.
Оренда авто за кордоном - крок 7. Забираємо машину в аеропорту
Отже, ми все забронювали і настав час Ч. Наш журналіст благополучно прилетів 1 лютого в аеропорт Paris Orly. Після проходження паспортного контролю йому потрібно підійти до віконця контори, в якій він забронював автомобіль. У нашому випадку це Auto Europe.
В аеропортах локації прокатних компаній знаходяться окремо від інших служб, після виходу з митної зони питайте CAR RENTAL DESKS (LOCATIONS). Якщо аеропорт складається з кількох терміналів, локації можуть бути тільки в одному з них.
На стійці потрібно пред'явити свої водійські права і роздруківку броні, копія якої прийде вам на e-mail. Працівники стійки реєстрації оформлять всі необхідні документи, які вам потрібно буде підписати, після чого видадуть ключі від вашого нового залізного коня.
Необмежений пробіг у нас включений у вартість, розмір франшизи - € 1000
Трапляється, що запитуваної вами машини не виявиться на місці, тоді вам запропонують авто такого ж класу або класом вище. Ви не зобов'язані погоджуватися, подумайте, чи зручно вам буде їздити в цьому авто по вузьких вуличках деяких європейських міст, і чи готові ви переплачувати за підвищена витрата палива.
Уявімо, що в нашому випадку обійшлося без форс-мажорів і нам видали ключі від запитуваної авто (скажімо, Chevy Epica)
Оренда авто за кордоном - крок 8. Перевіряємо машину на пошкодження
Незалежно від солідності імені прокатника і вашої страховки ви повинні уважно оглянути автомобіль і внести всі пошкодження, включаючи дрібні подряпини, в спеціальний check-list. Не соромтеся і не звертайте уваги на погляди і слова співробітників прокатної контори - розплачуватися в результаті будуть не вони, а ви своїми "кревними".
Оренда авто за кордоном - крок 9. Насолоджуємося подорожжю
Напередодні поїздки наш журналіст ознайомився з основними нюансами оренди авто у Франції і Італії. Вивчив, де на маршруті платні дороги, дізнався, які правила паркування в містах і т.д. Врахував якісь локальні обмеження, на відповідних форумах попросив поради у більш досвідчених мандрівників.

Вам радимо зробити те ж саме, і тоді ваша подорож напевно принесе тільки задоволення.
Але якщо все-таки ви потрапили в ДТП - дійте відповідно до місцевих законів, ваших правил оренди й страхування. В першу чергу, повідомте про подію в прокатну контору по телефону, далі вас зорієнтують.
Оренда авто за кордоном - крок 10. Здаємо машину
Уявімо, що наш журналіст благополучно подолав маршрут Париж - Венеція - Тревізо. Тепер йому необхідно здати орендоване авто.
При під'їзді до аеропорту потрібно шукати знаки Car return, а далі стоянку своєї компанії. Якщо час робоче - несіть ключі працівникові прокату, у вас перевірять рівень залишився бензину в баку і стан машини. Найкраще вимагати, щоб огляд був проведений при вас, все нові пошкодження, відсутні в check-list, вам показані і зафіксовані в check-list, який заповнюється при здачі машини.

Якщо все добре - просите видати вам документ про здачу автомобіля в цілості й схоронності. Це особливо важливо в разі оренди у невеликих брокерів. Як мінімум протягом місяця після закінчення оренди зберігайте всі документи, квитанції і страхові поліси, які вам видавали, оформляючи оренду машини.
Трапляється, що машину доводиться здавати не в робочий час прокатних контор. Наприклад, у вас виліт вночі. Тоді автомобіль потрібно залишити на спеціальній стоянці, а ключі та документи покласти в спеціальний ящик.
Обов'язково сфотографуйте машину так, щоб була видна дата, авто і який-небудь зрозумілий орієнтир, наприклад, вивіска прокатної контори. Якщо були якісь пошкодження - їх також сфотографуйте.
Оренда авто за кордоном - висновки
Як бачимо, оренда авто за кордоном - це не так складно, як здається на перший погляд. Обов'язково збережіть цю покрокову інструкцію і поділіться нею з друзями-мандрівниками.

У висновку додамо - ми привели лише алгоритм по оренду авто за кордоном. Нюансів тут може бути маса. Наприклад, у якогось з великих прокатників акція - 20% off, і навіть локальні брокери не зможуть вам запропонувати кращої ціни, скільки не шукайте на тому ж Carrentals або economycarrental. І таких моментів - маса, можливо, в подальшому ми підготуємо окрему статтю з цього питання!

Підписуйся на наш telegram і будь в курсі всіх самих цікавих та актуальних новин!

Net, щоб взяти машину напрокат?
Якщо ваш маршрут передбачає оренду в одному місті, повернення в іншому - ставте галочку навпроти Different Drop Off Location?

Новости