Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гори Кордильєри: опис, висота, де знаходяться, карта

  1. Де знаходяться Кордильєри? На якому материку вони розташовані? Кордильєри незвичайні тим, що вони...
  2. географічна характеристика
  3. Три основні гірські дуги Кордильєр
  4. Геологія
  5. гідрографія
  6. клімат
  7. Флора і фауна
  8. Національні парки на території Кордильєр

Де знаходяться Кордильєри?

На якому материку вони розташовані? Кордильєри незвичайні тим, що вони знаходяться відразу на двох материках. Якщо поглянути на карту, то можна побачити, що ці гори простягнулися майже на 18 000 кілометрів з півночі на південь, вздовж тихоокеанського узбережжя Північної та Південної Америки - від Аляски до острова Вогняна Земля.

Кордильєри поділяються на дві великі системи - Кордильєри Північної Америки і Кордильєри Південної Америки, також широко відомі як Анди. В рамках даної статті будуть описані тільки Кордильєри Північної Америки, що розкинулися від Аляски до південної Мексики.

Висота Кордильєр - найвища точка

Найвищою вершиною Кордильєр Північної Америки є гора Деналі, до недавнього часу відома як Мак-Кінлі, висота якої - 6190 м. Її координати: 63 ° 04'10 "північної широти 151 ° 00'26" західної довготи.

Її координати: 63 ° 04'10 північної широти 151 ° 00'26 західної довготи

Гора Мак-Кінлі, Національний парк Деналі (Christoph Strässler)

географічна характеристика

Протяжність гірської системи налічує майже 9000 км при ширині від 800 до 1600 км. При цьому найменшу ширину мають Канадські Кордильєри, а максимальної ширини гори досягають в США. Майже на всьому своєму протязі ці гори утворюють 3 пояса - східний, західний і внутрішній.

Майже на всьому своєму протязі ці гори утворюють 3 пояса - східний, західний і внутрішній

Вид на Кордильєри (Miguel Vera León)

Східний пояс, також відомий як пояс Скелястих гір, утворює ряд високих гірських хребтів, які являють собою вододіл, що розділяє водозбір Тихого океану на заході і басейни Атлантичного і Північного Льодовитого океанів на сході. Крім самих Скелястих гір, до його складу входять хребет Брукса на Алясці, хребет Річардсон і гори Маккензі в Канаді, гірська система Східна Сьєрра-Мадре в Мексиці. Найвища точка пояса - гора Елберт, яка знаходиться в межах штату Колорадо. Її вершина має абсолютну позначку 4399 метрів.

Західний пояс представлений складчастими і вулканічними хребтами, які проходять паралельно узбережжю Тихого океану. Він включає Алеут, Аляскинский і Берегової хребти, Каскадні гори, гірську систему Сьєрра-Невада, Західну і Південну Сьєрра-Мадре, Поперечна Вулканічна Сьєрра. В межах Аляскинского хребта знаходиться найвища гора не тільки цього пояса, але і всієї Північної Америки - гора Деналі (Мак-Кінлі), висота якої налічує 6190 м.

Внутрішній пояс включає ряд плато і плоскогір'їв, розташованих між двома іншими поясами. До його складу входять плато Фрейзер, гори Колумбія, нагір'я Великий Басейн, плато Колорадо і Мексиканське нагір'я.

Три основні гірські дуги Кордильєр

У Центральній Америці і на островах Карибського моря Кордильєри розпадаються на три основних гірських дуги, які розділені западинами.

У Центральній Америці і на островах Карибського моря Кордильєри розпадаються на три основних гірських дуги, які розділені западинами

Кордильєри (Ross Fowler)

Так, дуга, що є структурним продовженням Скелястих гір і Східної Сьєрра-Мадре, формує гори островів Куба, півночі Гаїті та Пуерто-Ріко.

Південну Сьєрра-Мадре геологічно продовжують гори Ямайки, півдня Гаїті, а на Пуерто-Ріко вони зливаються з горами першої дуги.

Третя дуга проходить від південних рубежів Мексики через всі країни Центральної Америки до заходу Панами. Її продовженням є Анди.

Кордильєри перетинають всі географічні пояси континенту, від арктичного на півночі до субекваторіального на півдні. Упродовж них дуже сильно змінюються клімат місцевості, рослинний і тваринний світ.

Не менш сильно природні умови змінюються при русі із заходу на схід гірської системи; часто клімат і рослинність змінюються в цьому напрямку набагато швидше, ніж при русі з півночі на південь. Крім того, як і у всіх високих горах, велике значення тут має висотна поясність.

Геологія

Кордильєри Північної Америки складені різними геологічними структурами різного віку. Гори почали формуватися ще в юрському періоді, трохи раніше, ніж Анди, утворення яких почалося лише в кінці крейдяного періоду.

Горотворення не закінчилося і до цього дня, свідченням чого є досить часті землетруси і наявність діючих вулканів. Приблизно на північ від паралелі 45 градусів північної широти значний вплив на формування рельєфу зробило четвертинний заледеніння.

У Кордильєрах здійснюється видобуток золота, ртуті, вольфраму, міді, молібдену та інших руд. З нерудних корисних копалин є родовища нафти, кам'яного вугілля і ін.

гідрографія

У Кордильєрах знаходяться витоки таких великих річок, як Юкон, Маккензі, Міссурі, Колумбія, Колорадо, Ріо-Гранде і багато інших.

У Кордильєрах знаходяться витоки таких великих річок, як Юкон, Маккензі, Міссурі, Колумбія, Колорадо, Ріо-Гранде і багато інших

Національний парк Деналі (Denali National Park and Preserve)

На північ від від 50-ї широти переважає снігове живлення водотоків, а на південь - дощове. Багато гірські річки мають великий енергетичний потенціал. Особливо багато гідроелектростанцій побудовано в басейні річки Колумбія.

У внутрішніх районах гірської системи є великі безстічні області. Розвантаження нечисленних водотоків, які мають в основному тимчасовий характер, здійснюється тут в солоні безстічні озера, найбільшим з яких є Велике Солоне озеро.

Досить численні і прісноводні озера: Атлін, Оканаган, Кутеней (Канадські Кордильєри); Юта, Тахо, Аппер-Кламат (США).

клімат

Через дуже великої протяжності в меридіональному напрямку клімат в Кордильєрах сильно розрізняється. На Алясці, в Канаді та на північному заході США, на тихоокеанських схилах, клімат характеризується як досить м'який і вологий.

На Алясці, в Канаді та на північному заході США, на тихоокеанських схилах, клімат характеризується як досить м'який і вологий

Національний парк Деналі (Harvey Barrison)

Сума опадів на островах біля узбережжя Канади і Аляски, а також на західному схилі Берегові хребтів перевищує 2000 мм, а в окремих районах може досягати 6000 мм.

Максимум опадів тут припадає на зиму, в зв'язку з чим, велика їх частина випадає у вигляді снігу. Зима - відносно тепла і волога, а літо - прохолодне і сухе.

Середні температури липня зазвичай змінюються від 13 до 15 градусів, а середні температури січня - від 0 до 4 градусів.

Далеко від узбережжя клімат сильно відрізняється; він характеризується як континентальний. На деяких плато кількість опадів не перевищує 400-500 мм. Зими тут стають більш морозними, а літо, навпаки, більш теплим.

Зими тут стають більш морозними, а літо, навпаки, більш теплим

Вид на Кордильєри (Maykol Saavedra)

На південному заході США клімат характеризується як субтропічний. Опади тут теж випадають головним чином взимку. Їх кількість може досягати на західних схилах Берегові хребтів до 2000 мм, а на заході Сьєрра-Невади - до 1000 мм.

У Скелястих горах, навпаки, східні слони отримують більше опадів (700-800 мм), ніж західні (300-400 мм). Це пов'язано з тим, що до східних схилів доходять повітряні маси з Атлантичного океану. Деякі глибокі внутрішні улоговини отримують менше 200 мм опадів на рік.

Найбільш посушливі пустелі Мохаве і Сонора, а також західна частина Великого регіону. У деяких районах цих пустель випадає лише близько 50 мм опадів.

Клімат міжгірських улоговин характеризується як різко континентальний з дуже великими добовими і річними коливаннями температур. У міжгірській западині «Долина Смерті» була зафіксована найвища температура в світі, яка склала 56,7 градусів, тоді як взимку температури тут нерідко опускаються нижче нульової позначки.

Сумарна площа льодовиків становить більше 60 000 квадратних кілометрів. Висота снігової лінії змінюється від 300-450 метрів на прибережних схилах гір півдня і південного сходу Аляски до 4500 метрів і більше - в Мексиці.

У Скелястих і Каскадних горах на території США снігова лінія знаходиться на висоті 2500-3000 метрів, а в горах Сьєрра-Невада - до 4000 метрів.

Флора і фауна

Рослинний світ Кордильєр сильно змінюється не тільки залежно від висоти над рівнем моря, як і у всіх інших горах; він також сильно залежить від широти конкретного району і від його віддаленості від океану.

Рослинний світ Кордильєр сильно змінюється не тільки залежно від висоти над рівнем моря, як і у всіх інших горах;  він також сильно залежить від широти конкретного району і від його віддаленості від океану

Парк Деналі (Denali National Park and Preserve)

На півночі гірської системи схили хребтів покриті переважно хвойними лісами.

Внутрішні плоскогір'я, плато і западини США і північної Мексики зайняті в основному посушливими степами і пустелями, що пояснюється ефектом дощової тіні, через якого вологі повітряні маси затримуються високими горами і майже не досягають цих районів.

Для частини узбережжя Каліфорнії і північного заходу Мексики характерна Твердолисті чагарникова рослинність, відома як чапараль.

На західних схилах в південній Мексиці і Центральній Америці поширені як вічнозелені, так і листопадні тропічні ліси. На східних схилах і в міжгірських улоговинах рослинність набагато більш бідна і представлена ​​різними чагарниками, кактусами і саванами. Особливо велике розмаїття кактусів і агав, яких тут зустрічається сотні видів.

Фауна гірських лісів досить схожа на фауну рівнинній північноамериканської тайги. Тут водяться ведмеді грізлі, лисиці, вовки, бобри, росомахи, рисі, пуми і ін. З характерних тільки для гір видів зустрічаються гірські барани. В степах і пустелях мешкають пуми, койоти, степові вовки, зайці, різні гризуни. Тваринний світ тропічних лісів представлений різними мавпами; з хижаків тут можна зустріти ягуара.

Прекрасний вид на Мак-Кінлі (Christoph Strässler)

Національні парки на території Кордильєр

На території Кордильєр знаходяться численні національні парки, які залучають сюди мільйони туристів зі всієї Землі. Фото тутешніх незвичайних пейзажів вражають навіть людей, багато поїздити по світу.

На західній частині гір Сьєрра-Невада знаходиться один з найбільш відомих національних парків Сполучених Штатів - Йосеміті, який славиться високими гранітними скелями, водоспадами і просто недоторканою природою.

Трохи південніше його розташовується парк Секвойя, знаменитий, як можна зрозуміти з назви, завдяки своїм гігантським секвойям. В Каскадних горах знаходиться національний парк Маунт-Рейнір, на території якого розташовується однойменний вулкан. На плато Колорадо знаходиться найстаріший парк США - Гранд-Каньйон, що представляє собою каньйон річки Колорадо.

Матеріал підготовлений редакцією сайту yaturisto.ru

Де знаходяться Кордильєри?
На якому материку вони розташовані?
На якому материку вони розташовані?

Новости