Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Оливки на Кіпрі

  1. Оливкові дерева на Кіпрі
  2. Які оливки можна купити на Кіпрі?
  3. Основні місця продажів оливок

Встановлено, що в світі існує більше 600 різновидів оливок. Вони різняться в залежності від характеристик дерев, їх листя, грунтів, на яких вони ростуть, і географічного положення. Аби не заглиблюватися в особливості класифікації, розповімо про те, які оливки ви зможете побачити і купити на Кіпрі.

Оливкові дерева на Кіпрі

Ці могутні велетні є невід'ємною частиною кіпрського пейзажу Ці могутні велетні є невід'ємною частиною кіпрського пейзажу. До речі сказати, навіть голуб, поміщений на герб Кіпру, несе в дзьобі гілку оливи, що представляє символ миру.

Як свідчить Біблія, голуб, який приніс Ною оливкову гілку від Всевишнього, став знаком того, що Бог змінив гнів на милість, і всесвітній потоп припинився. Оливкове дерево стало першим, які виросли після потопу, а його гілка з того часу є символом миру між людиною і Богом.

Оливкові дерева ростуть досить довго, при цьому деякі з них можуть доживати до 2,5 тис. Років.

За народними переказами, з тими, хто вживає плоди, дерево «ділиться» своєю життєстійкістю і витривалістю. І якщо говорити про кіпріотів, то, напевно, це правда. Недарма здавна вони вважалися довгожителями, та й зараз середня тривалість життя на Кіпрі перевищує середньоєвропейські і світові показники.

Відомо, що на Кіпрі оливки вирощували ще в XII столітті до н. е. У середньовічну епоху оливкові дерева були найпоширенішою сільськогосподарською культурою на острові. При цьому довгий час на острові переважали дикі оливи, і тільки на початку ХХ століття британці, які володіли в той час Кіпром, створили 6 розплідників, що дало можливість значно збільшити виробництво культурних сортів оливок.

Зараз на острові росте більше 2,5 млн олив, з яких близько 80% - культурні сорти, що дає можливість Кіпру увійти в першу «двадцятку» країн за кількістю оливкових дерев. Всього на острові збирають близько 10 тис. Тонн оливок щорічно.

Як вже говорилося, оливкові дерева можуть прожити дуже довго Як вже говорилося, оливкові дерева можуть прожити дуже довго. Деякі так звані франко-оливи ростуть ще з часів латинократія (XII-XV ст.). Їх відмітною особливістю є товсті стовбури з великими дуплами і тріщинами.

А найстарішим оливковою деревом на острові вважається місцевий «рекордсмен», який відзначив 700-річний ювілей, який знаходиться між селами Агіа Марина і Ксіліатос по дорозі з Нікосії в гори Тродос (Троодос). Окружність його стовбура - більше 10 м.

Які оливки можна купити на Кіпрі?

Ми не будемо зупинятися тільки на місцевих сортах, а розглянемо і грецькі оливки, пропоновані на кіпрському ринку. Слід зазначити, що ті і інші зазвичай дуже смачні і свіжі.

Сорт Консерволеа (Conservolea) - типово грецький. Оливки даного сорту круглої форми і зеленого кольору. Як правило, їх вирощують в центральній частині Греції. Зазвичай їх маринують в слабкому розсолі морської солі і бальзамічного оцту. Консерволеа є прекрасною закускою і подається під час багатьох традиційних трапез.

Каламата або Каламон (Kalamata, Kalamon) є найбільш відомими грецькими оливками, які вирощують на півдні Пелопоннесу (назва отримали від міста Каламата). У цих мигдалеподібних оливок тонка шкірка і пружна соковита м'якоть. Збір урожаю починається, коли оливки вже повністю дозріли і придбали чорно-фіолетовий колір. Традиційно вони маринуються в розсолі з оливковою олією і червоним винним оцтом, який надає їм ніжний аромат і приємний смак.

Мегарітікі (Megareitiki) - цей сорт оливок культивується на сухих ґрунтах. Дозріває рано (листопад-грудень) і використовується як для приготування оливкового масла, так і для подачі на стіл. Столові оливки даного сорту називають тзакістес (tsakistes). Зазвичай їх солять або маринують. У кіпрських супермаркетах їх продають на вагу. Рубані оливки цього сорту є прекрасною закускою для міцних напоїв, наприклад, З Іваном.

Колові (Kolovi) - сорт, що росте на острові Лесбос в Греції. Колові вважаються одним з кращих сортів як по врожайності, так і в якості сировини для виготовлення оливкової олії. Дозріває досить пізно (лютий-березень), проте збір урожаю іноді починають і в листопаді-грудні.

Котреікі (Kothreiki). Дерева з плодами даного сорту можуть витримати посуху, сильні вітри і холод, можуть вижити в горах на висоті до 800 м над рівнем моря. Значна частина врожаю використовується для виробництва темних олив (маслин) великого або середнього розміру, що володіють яскраво вираженими смаковими якостями і приємним ароматом.

Трумболіа (Thrubolea). Особливістю даного сорту є те, що вони через вплив бактерій в процесі дозрівання піддаються ферментації, а отже, втрачають гіркоту ще під час перебування на дереві. Після дозрівання плоди скидаються на землю, де їх збирають, миють і зберігають в розсолі.

Основні місця продажів оливок

На Кіпрі оливки продають всюди: в маленьких магазинчиках, великих супермаркетах, на ринках і т. П. Безумовно, найсмачнішими є оливки, які продають на вагу в селах або на ринку. Але якщо ви не плануєте відвідування міських ринків або поїздки в села, то якісні та недорогі оливки можна придбати і в супермаркетах.

Наприклад, в Лімассолі оливки дуже непоганої якості пропонують в Carrefour , AlfaMega, Papas і Debenhams. Вартість одного кілограма оливок в супермаркеті складає від 2 до 6 євро за кг, в залежності від різновиду. Наприклад, найдорожчими (5,5-6 євро за кг) є оливки з анчоусами. Звичайні солоні або мариновані оливки обійдуться вам в 2-3 євро за кг.

Якщо ви хочете привезти оливки для себе або в якості сувеніра в Росію, то краще звернути увагу на продукти в вакуумних упаковках Якщо ви хочете привезти оливки для себе або в якості сувеніра в Росію, то краще звернути увагу на продукти в вакуумних упаковках. Їх також можна придбати в супермаркетах або невеликих кіосках (тут вони будуть дорожче в середньому на 20-30%).

Ціна оливок в вакуумних упаковках починається від 3 євро і залежить від обсягу упаковки і виду оливок.

Можна довго сперечатися про те, який сорт оливок є найсмачнішим або корисним. Напевно, у кожного є власні переваги в цьому питанні.

Але одне залишається безперечним - якою б сорт оливок ви не вибрали на Кіпрі, ви оціните їх високі смакові і поживні достоїнства. І це не залежить від того, чи будуть це прості столові оливки або майстерно фаршировані додатковими інгредієнтами, солоні або мариновані.

Які оливки можна купити на Кіпрі?

Новости