Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Землі загрожує льодовиковий період і страшні посухи

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

17 серпня 2010, 12:45 Переглядів: 17 серпня 2010, 12:45 Переглядів:   Пустеля

Пустеля. Якщо не зупинити вирубку лісу, чорнозем стане піском.

У науковому співтоваристві ніщо не викликає стільки суперечок, як питання глобального потепління. Справа в тому, що ще в 70-х роках минулого століття екологи напророкували людству катастрофу, яка відбудеться в тому випадку, якщо ми не зменшимо шкідливі для атмосфери викиди. Тоді до їхньої думки практично не прислухалися, а в 90-х роках навіть почався зворотний процес - в ЗМІ почали з'являтися публікації про те, що вплив людини на природу сильно перебільшена, а парниковий ефект - не більше ніж фантазія. Єдине, чого змогли домогтися екологи - укладення Кіотського протоколу в 1997-му році і прийняття Європейською комісією ООН (ЄЕК ООН) норм викиду вихлопних газів "Євро". Однак ці заходи виявилися дещо запізнілими.

Вже на початку 2000-х природа почала показувати людству хто є хто. Повені та урагани в Західній Європі і Америці, землетрусу в Японії, чергування посух і заморозків у всьому світі - на думку вчених, всі ці явища є ланками одного ланцюга, основою якої є саме людська діяльність.

Аномальна ж спека цього літа в Росії і Україні в поєднанні з повенями в ЄС і заморозками на американських континентах і зовсім загрожує всьому світу гуманітарною катастрофою. Як нам розповіли фахівці ряду опитаних сільгоспкомпаній, в цьому році в нашій країні вже загинула третина врожаю. "Температура вище 40 градусів для більшості рослин згубна, не витримує навіть таке жаростійка рослина, як кукурудза", - відзначає директор департаменту агротехнологій компанії АМАКО Олександр Бовсуновський. За його словами, ще одне таке літо обернеться масовим голодом не тільки для нашої країни, але і для всього світу. "Найсерйозніші проблеми зараз у Росії. За рахунок минулорічних запасів ми і країни ЄС рік переживемо, але вже зараз потрібно робити висновки", - говорить експерт. А радник голови Національного агентства екологічних інвестицій Ірина Трофімова заявляє, що нас чекає ще й навала тропічних хвороб на кшталт малярії та африканської чуми. "Сегодня" з'ясувала, наскільки ці прогнози реалістичні і що робити людству, щоб не допустити катастрофи.

Сегодня з'ясувала, наскільки ці прогнози реалістичні і що робити людству, щоб не допустити катастрофи

* Натисніть, щоб подивитися детальніше

ЯК Людство ПРИСКОРЮЄ ПРИРОДУ

Головною причиною аномальних температурних коливань на Землі вчені називають парниковий ефект - процес, при якому поглинання і випускання інфрачервоного випромінювання атмосферними газами викликає нагрівання атмосфери і поверхні планети.

Основними парниковими газами на нашій планеті є: водяна пара (36-70% парникового ефекту), вуглекислий газ (CO2, 9-26%), метан (CH4, 4-9%) і озон (3-7%). За підрахунками вчених, атмосферні концентрації CO2 і CH4 збільшилися на 31% і 149% за 300 років (з моменту початку промислової революції). На перший погляд для такого довгого періоду цей показник є незначним. Однак концентрація парникових газів сьогодні досягла такого ж рівня, як і 650 тисяч років тому. Нагадаємо, що в той час закінчувався так званий льодовиковий період, що супроводжувався раптовими перепадами погоди на планеті. Інакше кажучи, за три століття людство змусило природу пройти такий же шлях, який вона без нашого впливу пройшла за півмільйона з хвостиком років! За даними останніх досліджень, близько трьох чвертей всіх антропогенних викидів парникових газів за останні 20 років викликані використанням нафти, природного газу і вугілля. Інша частина викидів є наслідком змін ландшафту, в першу чергу - вирубки лісів. А от імовірність природних, а не антропогенних причин зміни клімату становить не більше 5%.

Результатом парникового ефекту є так зване глобальне потепління - підвищення середньорічної температури клімату планети. Варто відзначити, що "потепління" - досить умовне поняття. З наукової точки зору атмосфера Землі є складною термодинамічною системою (діє набір фізичних явищ величин: температура, тиск, об'єм, внутрішня енергія і так далі), яка знаходиться в строгій рівновазі. І як тільки одне зі значень змінюється, це позначається на всіх показниках. Іншими словами, надмірна спека в одному місці може призвести до сильних заморозків в іншому. Головний же природний інструмент формування погоди на планеті - течія Гольфстрім. В цьому році за нього завдала удар екокатастрофа - розлив нафти в Мексиканській затоці. В результаті Гольфстрім злегка змінив напрямок (замкнувся в кільце) і нагрів сам себе, а в Атлантику потрапило набагато менше теплої води, ніж раніше.

ПРОГНОЗ: НАС ЧЕКАЄ ЛЬОДОВИКОВИЙ ПЕРІОД ВЗИМКУ І НЕСТЕРПНА ЖАРА ВЛІТКУ

Природно, аномалії поточного літа змусили вчених поглянути на проблеми екології під новим кутом і провести нові дослідження. Свіжі дані виявилися невтішними. Клімат вже змінюється і буде продовжувати це робити, чому сприяють кілька чинників, тісно пов'язаних один з одним.

1. Танення льодовиків

За останні 10 років тільки гренландський крижаний щит втратив 1,5 тисячі гігатонн води. До кінця століття тільки за рахунок цього рівень світового океану підніметься на 40 сантиметрів. Якщо ж втрата льоду сповільниться, то підйом складе 18 сантиметрів. В цілому льоди Гренландії можуть додати до рівня океану сім метрів.

2. Опріснення Гольфстріму

Ця течія, як відомо, півсвіту обігріває, а іншу частину планети, навпаки, охолоджує. Уявити собі, якою була б життя в Європі без Гольфстріму, нескладно - достатньо поглянути на Арктику і Сахару. В останні роки над Гольфстрімом нависла серйозна загроза. Вищезазначене танення льодів Гренландії призводить до того, що швидкість Гольфстріму сповільнюється. Справа в тому, що ця величина Сильний залежить від солоності океанської води, а вона через танучих льодовиків опріснюється. Уповільнення ж Гольфстріму призведе до того, що він не буде настільки ефективно обігрівати Європу, як зараз, і середньорічна температура зміниться, за підрахунками вчених, в 1,5 рази. Іншими словами, взимку у нас буде не 15-20 градусів нижче нуля, а 25-40, але при цьому влітку спека сягатиме 40-50 градусів за Цельсієм. Картина, яку малюють вчені, вражає: поля перетворяться в пустелі, які взимку будуть покриватися льодом. Сільське господарство в таких умовах загине, оскільки жодне культурна рослина при такій погоді не виживає.

3. Повітряні маси

"Порушення в роботі Гольфстріму вже призвели до того, що приблизно з 2003-го року у нас змінився склад повітряної маси", - говорить Олександр Бовсуновський. Якщо раніше в Україну і Європу дув вологий і теплий вітер, то тепер на нас йде сухий і перегрітий повітря, властивий степу. Якщо тенденція не зміниться, проблеми з урожаєм виникнуть вже через 3-4 роки.

КЛІМАТ МОЖНА ВІДНОВИТИ

Незважаючи на настільки песимістичні прогнози, практично всі вчені-екологи впевнені в тому, що у людства поки ще є шанс на виживання. Однак для того щоб ним скористатися, залишилося вкрай мало часу. В ООН підрахували, що в минулому столітті зникли 35 відсотків мангрових лісів, 40 відсотків лісових масивів і 50 відсотків водно-болотних угідь. Сьогодні під загрозою зникнення перебувають більш ніж 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. Але шляхом реалізації належних заходів протягом наступних 50 років деградацію екосистем можна якщо не анулюється, то хоча б призупинити. ООН розробила нову міжнародну Конвенцію "про біологічне різноманіття", яку вже ратифікували 192 держави, а у вересні цього року її повинні доповнити новими пунктами. У своїй програмі ООН пропонує всьому світу, крім обмеження промислових підприємств на кількість шкідливих викидів в атмосферу (Кіотська конвенція) та зниження рівня CO2 у вихлопних газах автомобілів (Норми Євро-6), терміново прийняти ще дві додаткові заходи.

Висадка лісу. Перш за все необхідно зупинити вирубку лісів (збезлісення), яка все ще триває. Знищення тропічних лісів відповідає приблизно за 20% парникових газів. Справа в тому, що в ході свого життя дерева та інші рослини вилучають вуглекислий газ з атмосфери Землі в процесі фотосинтезу. Гниюча ж і палаюча деревина (часто збезлісення відбувається в результаті умисних підпалів) викидає накопичений вуглець назад в атмосферу. Для уникнення біди ліси повинні сідати заново. Обезлесивание також впливає на кругообіг води. Дерева через корені живляться підземними водами, причому вода піднімається до їх листків і випаровується. При вирубці лісу цей процес припиняється, що призводить до усушенію клімату. Крім вологи в атмосфері, збезлісення негативно впливає на підземні води, знижуючи здатність місцевості затримувати опади. В результаті вологий і теплий повітря перетворюється в сухий і гарячий, що негативно позначається на врожайності.

Боротьба з пустелями. Проблема опустелювання безпосередньо пов'язана з попередньою. Сьогодні через вирубку лісів відбувається процес деградації поверхні землі. Загальна площа землі, яка постраждала від опустелювання, за оцінками, становить від 6 млн до 12 млн кв. км (як площа Бразилії). Процес цей - вкрай повільний і займе близько 500 років. Однак якщо зараз не почати роботи по меліорації і висадці лісу (лісосмуги запобігають пилові бурі), через 20 років більше третини родючих сільськогосподарських земель можуть просто перетворитися пісок. Наслідки жахливі - більше 2,2 млрд людей залишаться без продовольства, що призведе до голоду і воєн за залишки родючої землі.

ЄВРОПЕЙСЬКІ еконормам

Одним з головних забруднювачів екології є автомобіль. Справа в тому, що в відпрацьованих газах бензинових моторів містяться оксид вуглецю (СО2), оксид азоту (NОx) і вуглеводні (СnHm). У дизельному двигуні відбувається більш повне згоряння палива, утворюється менше оксиду вуглецю і незгорілих вуглеводнів, але за рахунок надлишку повітря в дизелі утворюється більша кількість оксидів азоту, а також сажі (вона адсорбує на поверхні своїх часток канцерогенні вуглеводні). Крім того, при згорянні низькоякісного дизельного палива, що містить сірку, утворюється сірчистий ангідрид.

Потрапляючи в легені людини, СО2 викликає головний біль, запаморочення, швидку стомлюваність, дратівливість, сонливість, болі в області серця. Оксиди азоту при попаданні в організм людини з'єднуються з водою і утворюють в дихальних шляхах сполучення азотної і азотистої кислоти, що призводить до розвитку захворювань легенів. Деякі вуглеводні СН є найсильнішими канцерогенними речовинами (наприклад, бензапірен), переносниками яких можуть бути частинки сажі, що містяться у відпрацьованих газах.

Європейська комісія ООН ще в кінці 90-х років минулого століття прийняла рішення змусити виробників автомобілів випускати більш екологічні машини. Спочатку ввели норми Євро-0 і Євро-1, потім, кожні два роки цю планку підвищували. З 2006-го року в Європі почали діяти норми Євро-4, а з 2008-го - Євро-5, причому, через пару років обіцяють прийняти і Євро-6. Ці стандарти називають справжнім випробуванням для автовиробників, так як вони передбачають зниження викидів окисів азоту і вуглеводнів для бензинових моторів відразу на 25%, а для дизелів - зниження на 20% викидів окисів азоту та зменшення аж на 80% викидів сажі. Спочатку європейські виробники бунтували і заявляли про те, що це все неможливо і "повна маячня". Але технічне рішення виявилося не таким вже й складним - сьогодні зустріти в Європі автомобіль, випусковий клуби чорного диму, неможливо. Україна ж разом з Росією, як завжди, пасе задніх. Сьогодні у нас діють лише норми Євро-2.

ЧОМУ МИ НЕ торгуючи CO2

Продавати CO2 нам не світить

Шість років тому Україна увійшла в список 180 країн, які ратифікували "Кіотський протокол до рамкової конвенції ООН про зміну клімату". Цим документом закріплюється за кожною країною право на певну кількість шкідливих викидів в рік, а невикористаний ресурс (квоти) можна продавати іншим державам-учасницям угоди, а отримані кошти пускати на модернізацію. У всьому світі така торгівля квотами поставлена ​​на потік - в кожній країні, крім зовнішніх торгів, існують і внутрішні біржі, на яких підприємства продають квоти один одному. Однак Україна свої квоти вперше змогла продати лише в минулому році. Юлія Тимошенко тоді заявляла, що наш бюджет отримав 640 млн гривень за рахунок продажу квот, і ця сума скоро потроїться. Може, вона б і потроїлася, але нинішній прем'єр Микола Азаров посилено шукає гроші, які виділили нам японці в обмін на квоти і які незрозуміло куди були витрачені. А японці вимагають звіту - ці гроші повинні були витрачені виключно на екологічні програми і модернізацію українських заводів, а не просто осісти на рахунках в Мінекології. Загалом, підписавши свого часу Кіотський протокол, Україна стала нагадувати недалекого аборигена, якого європейці навчили обмінювати кокоси на гроші, але про основи ЗЕД та елементарної порядності не розповісти. В результаті дійшло до того, що Україні можуть не продовжити Кіотський протокол, термін дії якого закінчується в 2012 році. На Копенгагенському саміті в грудні 2009 року Україна була представлена ​​агентством (AEI), де країну навіть не включили в список держав-учасників щодо продовження протоколу. Невикористана українська квота по викидах парникових газів становить 1,25 млрд тонн, що в грошовому еквіваленті дорівнює 12 млрд дол., І за 1,5 року до укладення нового протоколу щодо викидів парникових газів Україна не встигне її реалізувати.

ЕКОРЕЦЕПТИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Заходи. Україні потрібно вводити штрафи за забруднення екології

Почнемо з того, що проблеми екології всі країни повинні вирішувати спільно - природу державні кордони не цікавлять взагалі. Інакше кажучи, ми просто зобов'язані брати участь в глобальному процесі заощадження природи і у відповідь на посилення екотребованій в Євросоюзі приймати аналогічні заходи і до українського транспорту, і до промисловості, незважаючи на те, що це зажадає колосальних витрат - для бізнесу "брудне" виробництво є більш вигідним, ніж екологічне. З іншого боку, якщо нам не буде чого їсти і нема чим дихати, чи будуть цінуватися гроші? Опитані нами експерти запропонували Україні зробити кілька кроків, що допоможуть уникнути глобальної катастрофи.

Екозаконодательство. Його, по-перше, потрібно посилити, прийнявши настільки серйозні штрафи за забруднення навколишнього середовища, що великим підприємствам буде дешевше закупити "зелене" обладнання, ніж продовжувати використовувати верстати минулого століття. По-друге, потрібно впровадити точну систему підрахунку викиду парникових газів - не знаючи скільки ми викидаємо, нам складно і торгувати надлишками, і контролювати процес. Цікаво, що вона вже розроблена, причому українськими програмістами. Менеджер IT компанії Softengi (входить в консорціум Intecracy group) Андрій Догадин каже, що їх розробка успішно працює в США і ЄС. Справа за малим - воля керівництва нашої країни. По-третє, в країні потрібно терміново вводити автомобільні норми Євро-4 і штрафувати за їх порушення, інакше чадячі вантажівки ще довго будуть отруювати нам життя.

Екокультура. Природно, що без розуміння проблеми на всіх рівнях суспільства проблема не буде вирішена. Як і в країнах ЄС, нам потрібно пропагувати екологічну культуру, причому, як дорослим, за допомогою ЗМІ, так і дітям, ще зі шкільної лави. До тих пір, поки і старий, і молодий, не почнуть розуміти те, до чого призводить, наприклад, мийка автомобіля біля озера і звалище сміття в лісі, про яку-небудь екології говорити безглуздо. Зараз же над попередженнями екологів все просто сміються.

Політична воля. Безумовно, щоб зрушити процес мертвої точки, необхідна воля з боку лідерів нації: президента, прем'єра і опозиції. Наші політики багато років думають над тим, що може об'єднати країну. Але чому нам всім б не об'єднатися для вирішення екологічних проблем? Причому ця проблема повинна згуртувати не тільки громадян України, а й сусідніх держав. Автор цих рядків розуміє, що ця ідея ще звучить нереально, але для чого ж чекати того моменту, коли грім вдарить - набагато адже простіше вживати заходів вже зараз. Тим більше що нинішня спека служить сигналом про те, що завтра може бути вже пізно.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Землі загрожує льодовиковий період і страшні посухи". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Бовсуновський Владислав

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

З іншого боку, якщо нам не буде чого їсти і нема чим дихати, чи будуть цінуватися гроші?
Але чому нам всім б не об'єднатися для вирішення екологічних проблем?

Новости