Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Історія випічки

Випічка. Пироги, хліб, торти, десерти. Всі ми любимо ці страви і часто їх готуємо. У нашому сучасному світі для зручності і швидкості приготування придумано вже дуже багато. Буквально, ми тепер можемо завантажити продукти в духовку або мультиварку і займатися своїми справами. А інтернет дозволяє нам знайти рецепти на абсолютно різний смак і гаманець, доторкнутися до кухні інших країн.

Стародавній світ

Історія випічки починається ще в Стародавньому Світі - в Греції, Римі, Єгипті господині вже пекли солодкі пироги з фруктами, медом і ягодами. Згідно із записами, вже в 2600-2100 році до нашої ери єгиптяни пекли хліб і пироги в формі тварин, які призначалися для жертвопринесення.

У греків був свій вид випічки, схожий на нашу ромову бабу. Його занурювали в вино і їли теплим.

В епоху Римської Імперії жінки Німеччини приносили в дар богам спечені булки-плетінки замість власних кіс. B рукописи 1329 року утримується повідомлення про різдвяному кексі.

Випічка в Європі

Традиція домашньої випічки, який ми знаємо її зараз, зародилася XVIII столітті. Саме тоді мірошники навчилися робити пшеничне білу муку, яка урізноманітнила і поліпшила смак випічки.

На свята вже стали подавати до столу вироби з солодкого тіста - коржі, торти з варенням і фруктами. Тоді ж з'явилися перші бісквіти, спечені в духовці. І був випечений знаменитий лінцевскій (м Лінц) торт з пісочного тіста.

У XIX столітті, в Європі, став широко поширений і загальнодоступний цукор. І господині стали готувати до столу смачні десерти і тістечка. А B 1832 році віденський кондитер Франц Захер спік свій знаменитий шоколадний торт. Який і до цього дня користується великою популярністю.

А що у нас?

У нашій країні на чолі столу завжди був хліб. З ним пов'язано багато звичаїв, дійшли і до наших днів. Наприклад, молодят вітають короваєм - для ситого і благополучного життя. Спочатку, в їжу вживали сирі зернові. Пізніше вже стали молоти їх в борошно грубого помелу. А ідея запікати зерна з'явилася, як кажуть, випадково. Під час приготування шматочок такого борошна потрапив у вогонь. Запікся і став смачною коржем. З тих пір і почалося на Русі випікання хліба. До XII століття на Русі переважно виготовляли білий хліб, а кислий хліб з житнього борошна, або як його ще називали - «чорний», почали випікати пізніше. Такий хліб замішувався на заквасці старого тесту і містив велику кількість вітамінів (про які тоді, природно, ще не знали) і різних ферментів. За старих часів саме за вмінням випікати хліб оцінювали майбутню невістку.

Випікання хліба було дуже важкою працею. Передумови до механізований процесу з'явилися тільки в 19 столітті. А в 20 столітті випічка хліба в СРСР вже була поставлена ​​на потік.

Сучасне

Зараз у кожній третій сім'ї є будинки власна хлібопічка. А професійні пекарі навчилися робити випічку навіть без цукру, додаючи насіння, сухофрукти, ягоди і т.д. Культура випічки розвивається дуже швидко, тому що солодкі пиріжки, пироги, торти люблять все - від малого до великого. З'явилися зручні і красиві формочки для запікання, використовуючи які можна створити справжній шедевр кулінарії.

У Білому Коте ви можете знайти силіконові форми від італійської компанії SilikoMart і зможете радувати своїх близьких десертами не гірше пекарень Риму і Парижа.


Поділитися в соц. мережах:

А що у нас?

Новости