Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Посередники гріють руки на чеських візах для українців

Янек Кроупа, Фото: Яна Хладкова, «Чеське Радіо»   Репортер «радіожурналу» Янек Кроупа, давно займається цією проблемою, провів власне журналістське розслідування в консульстві ЧР у Львові Янек Кроупа, Фото: Яна Хладкова, «Чеське Радіо» Репортер «радіожурналу» Янек Кроупа, давно займається цією проблемою, провів власне журналістське розслідування в консульстві ЧР у Львові. «Цією темою ми зайнялися тому, що в Чехії живе велика українська діаспора, і я чув безліч історій про те, що всім їм доводиться платити якимось посередницьким агентствам. Сама система була не дуже зрозумілою, проте очевидним було те, що це, дійсно, великі гроші. Ці суми, в залежності від виду візи, коливаються від 250 до 1500 євро », - пояснює журналіст.

Слід зазначити, що видів віз на в'їзд в ЧР існує декілька, і не тільки робочі. Українці також отримують студентські візи, візи по возз'єднанню родини і звичайні короткострокові в'їзні - адже рішення про їх скасування, прийняте Брюсселем, ще не вступило в силу.

- Про який обороті в цьому тіньовому бізнесі можна говорити?

«Коли ми вирахували середню суму, яку отримує посередник, і помножили її на кількість людей, які щорічно приїжджають з України, то це виявився бізнес, обіг якого досягає 3 млрд крон в рік, тобто близько 110 млн євро».

- Ви вибрали для свого розслідування консульство у Львові. Пам'ятається, в 2009 р там вибухнув скандал, коли телефонний запис в чергу на отримання візи була передано сторонньої комерційній структурі, зареєстрованої в Південно-Моравському краї, яка спочатку зробила послугу платною, а потім і зовсім зникла, присвоївши близько півмільйона доларів. Ошуканим громадянам України не вдалося нічого добитися від МЗС ЧР. Правда, це сталося ще до введення системи VISAPOINT. Як вона функціонує?

«Оскільки це - централізована система, що працює через сайт VISAPOINT, абсолютно не важливо, яке з консульств ви розглядаєте, оскільки однакові складності присутні скрізь. Ця система працює так, що спочатку вам слід зареєструватися на сайті, де встановлена ​​аплікація, за допомогою якої ви отримуєте місце в черзі. Наприклад 18 лютого ви можете прийти до віконечка консульства з усіма документами, щоб подати на візу. Тобто ви отримуєте конкретне місце в черзі. Проблема полягає в тому, що роботу цієї аплікації блокують посередницькі агентства, і ви до цього віконця просто не потрапите, якщо не заплатите їм певну суму ».

- Вони також займаються підготовкою цього пакета документів - наприклад, довідки про наявність коштів на рахунку в банку?

МЗС ЧР, Фото: архів МЗС ЧР   «Людям, у яких немає необхідних коштів, агентство видає фальшиву довідку з банку, з керівництвом якого у них є домовленість, що вони підтвердять консульству наявність коштів на рахунку, не дивлячись на те, що це неправда» МЗС ЧР, Фото: архів МЗС ЧР «Людям, у яких немає необхідних коштів, агентство видає фальшиву довідку з банку, з керівництвом якого у них є домовленість, що вони підтвердять консульству наявність коштів на рахунку, не дивлячись на те, що це неправда»

. - Бореться якось МЗС з цієї посередницької системою, оббирати українців?

«Чеська сторона намагається щось з цим робити, проте поки особливих успіхів не добилася. Спочатку ввели живу чергу, що теж являло собою проблему. Тепер, здається в Казахстані, тестують систему так званої «нескінченній черзі», тобто для запису відкрили будь-які дати - можна, наприклад, записатися на 2040 рік. У МЗС думають, що таким способом вони відберуть хліб у посередницьких агентств. Думаю, однак, що на ділі посередники займуть всі місця аж до 2050 р і вам все одно доведеться звертатися в агентства. Чеська сторона тестує і інші варіанти. Наприклад, такий, коли чеські фірми набирають працівників, які отримують візи в обхід системи VISAPOINT ».

- Ви згадували ще про один важливий аспект, присутньому в цьому «посредническом фільтрі» ...

«І в Україні, і тут, в Чехії, існують серйозні підозри, що ці посередницькі агентства працюють на спецслужби. В Україні - на російські спецслужби, яким це дозволяє отримувати повну інформацію всіх, хто і коли їздить до Чеської Республіки. Це спосіб дуже просто отримати найповніші дані на велику кількість осіб. Крім того, це і досить вигідний бізнес ».

Янек Кроупа нагадує, що, таким чином, не Чехія, а третя сторона вирішує, хто потрапить, а хто не потрапить на територію республіки. В ході свого розслідування, яке репортер вів цілий рік, він неодноразово відвідував Україну, вивчав місцеві джерела інформації, опитував очевидців. Всі спроби самостійно пройти систему електронної реєстрації закінчилися нічим. «Завжди все місця в черзі були зайняті - коли б ми не намагалися там зареєструватися - о другій годині ночі, в три, в п'ять, о десятій вечора - завжди», - розповідає репортер.

- Залишилися в вашому розслідуванні «білі плями»?

Ілюстративне фото: ЄК   «Ми не знаємо, хто і яким чином забирає ці місця в черзі Ілюстративне фото: ЄК «Ми не знаємо, хто і яким чином забирає ці місця в черзі. Можливо, у них є комп'ютерна програма, яка зламує програмні коди чеського Інтернет-додатки, в чому я не впевнений, оскільки там встановлена ​​система розпізнавання, - його повинен вводити людей, а не автомат. Однак відомо, що агентства використовують «плаваючі» IP-адреси, і можливо, що в агентстві просто сидить 20 чоловік і клацає мишкою, хоч це і малоймовірно. Так що цю систему нам розкрити не вдалося », - пояснює Янек Кроупа.

Журналіст також вдався до допомоги місцевих жителів, які звернулися за послугами в посередницькі фірми, ведучи при цьому прихований запис відбувалися там розмов. Янек Кроупа продовжує розробляти «візову проблему», і вже запланована бесіда на цю тему з міністром закордонних справ Чехії Любомиром Заоралеком.

При цьому залучення робочої сили з України і полегшення отримання українцями робочих віз залишається в ЧР на порядку денному. 8 лютого на засіданні кабінету було прийнято рішення про прийом робітників з України понад встановлену квоту. «Залучення трудових ресурсів не обмежиться 5000 кваліфікованими працівниками, як планувалося спочатку», - повідомив журналістам міністр промисловості і торгівлі Ян Младек. Уряд також ухвалив рішення збільшити чисельність співробітників консульства у Львові.

Про який обороті в цьому тіньовому бізнесі можна говорити?
Як вона функціонує?
Вони також займаються підготовкою цього пакета документів - наприклад, довідки про наявність коштів на рахунку в банку?
Бореться якось МЗС з цієї посередницької системою, оббирати українців?
Залишилися в вашому розслідуванні «білі плями»?

Новости