Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Господиня медового торта

У якій би чеський ресторан або кафе ви не зайшли, майже напевно побачите в меню торт «Медовник». Це всім росіянам знайомий медовий торт, медовик. Однак в Чехії про його існування ніхто не підозрював до кінця дев'яностих, поки москвичка Маріанна Хібовського - хімік-технолог за фахом, не налагодила виробництво медівники під Прагою. Поступово на цей кондитерський виріб, що випускається, як зазначено на коробці, по старому слов'янським рецептом, «підсіла» без перебільшення вся країна. Ми зустрілися з Маріанною Хібовського в одному з празьких кафе і, звичайно, відразу запитали - як народилася у неї ідея піч медівники в Чехії.

«Ця ідея прийшла в голову нашим друзям, які спробували мій медовик «Ця ідея прийшла в голову нашим друзям, які спробували мій медовик. Запропонували, давайте будемо його продавати. Спробували - вийшло ».

- Ви їхали в Чехію займатися бізнесом?

«Ми приїхали просто жити. Відповідно, треба було працювати. Про бізнес ми не думали, воно якось само пішло ».

- А чому саме медовик? Ви його особливо любили?

«Тортів ми пекли багато, але медовик був найсмачнішим, всім подобався. Це універсальний торт - подобається всім. Вся наша родина робила його по одному рецепту - на його основі ми зараз і випускаємо Медовник на фабриці ».

- Перші торти ви пекли на кухні, в духовці?

«Так, на кухні. Причому, зараз не розумію, чому я не здогадалася ставити в пічку замість одного листа з коржами кілька листів. А я на одному деку спекла сто тортів, в кожному по п'ять коржів. Боже мій!".

- Чи складно було проникнути на чеський ринок?

«У чехів був свій ринок з безліччю традиційних тістечок, дуже розвинений. Тортів вони продавали мало, хіба що робили на замовлення. Ми відразу почали продавати торт цілком, відмовилися продавати по шматочках. Наш торт відрізнявся від тих, що продавалися в Чехії - він був інший за смаком, за образом і за ціною. Були, звичайно, проблеми: наш торт не надто красивий, без прикрас, дорогий за чеськими мірками, але смачний. Наше завдання було його продати, привчити до нього людей ».

Після того, як Маріанна власноруч спекла першу сотню тортів, вона зрозуміла - треба шукати приміщення і людей Після того, як Маріанна власноруч спекла першу сотню тортів, вона зрозуміла - треба шукати приміщення і людей. Півтора року Хібовського випікали медівники в старій пекарні під Прагою - з піччю, яку треба було топити вугіллям три дні, щоб досягти потрібної температури. Торти Маріанна перший час просто роздавала - долаючи чеське недовіру до нового, незнайомого смаку. І поступово прийшов успіх: торт почали купувати, рекомендувати знайомим. Зараз у Хібовського своя фабрика по виробництву медівники та інших тортів.

- Скільки у вас людей працює?

«Робить торт людина 30, а всіх разом з водіями і торговими представниками - чоловік 60».

- А як народилося чеське назву «Медовник»?

«Спочатку торт називався« Баракуда »за назвою ресторану, в якому ми його продавали. А потім я подумала, що до риби торт не має ніякого відношення, і стала шукати нову назву. Знайома чешка підказала назвати «медівники». Коли ми пізніше вирішили робити патент на цей торт, то нам відмовили на тій підставі, що «Медовник» - слово універсальне, оскільки наш торт заполонив на той час всі ресторани. Тобто ми з цією справою запізнилися, нам треба було відразу його зареєструвати, а ми схаменулися року через чотири ».

У 2003 році у медівники в Чехії з'явився сильний конкурент - медовий торт «Марленка», який випускають в місті Фрідек-Містек «по староармянскому сімейним рецептом».

- Ваш успіх підштовхнув ваших конкурентів?

«В принципі, так, тому що торт почав користуватися успіхом».

- Ви з конкурентами вже поділили ринок або цей процес ще триває?

«Звичайно, перетягують ковдру на свій бік, але вже встановилося певну рівновагу. У нас свої клієнти, у них свої, все орієнтуються за ціною, кому що вигідніше. Є і місця, де продаються обидва торта ».

Найдивовижніше в усій цій історії те, що сама Маріанна Хібовського торти не любить.

«Я взагалі торти не їм. Я люблю, як будь-яка господиня, приготувати і нагодувати гостей ».

Одне з останніх творінь Маріанни Хібовського - шоколадний торт «Тріумф». Маріанна визнається, що дався він їй важко. Якісний шоколад гіркий, не кожному сподобається, а як тільки додаєш мармелад, виходить віденський Sacher, що вже плагіат.

«Було замовлення - зробити шоколадний торт. Мені сказали, що він повинен бути смачним, гарним і довго зберігатися. Ось і придумуйте, як це зробити. А шоколад-то сам по собі дорогий. Зробила, начебто, подобається. Що тепер попросять зробити, не знаю ».

Ви їхали в Чехію займатися бізнесом?
А чому саме медовик?
Ви його особливо любили?
Перші торти ви пекли на кухні, в духовці?
Чи складно було проникнути на чеський ринок?
Скільки у вас людей працює?
А як народилося чеське назву «Медовник»?
Ваш успіх підштовхнув ваших конкурентів?
Ви з конкурентами вже поділили ринок або цей процес ще триває?

Новости