Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рис при грудному вигодовуванні, плов, рисова каша, чи можна в перший місяць, при грудному вигодовуванні

  1. Калорійність і властивості рису
  2. Таблиця: харчова цінність і хімічний склад крупи
  3. Види і їх властивості
  4. Відео: який рис найкорисніший
  5. Відгуки годуючих мам
  6. суп
  7. каша
  8. відварений рис
  9. плов
  10. Фотогалерея: страви з рису
  11. Як вибрати і зберігати
  12. Рецепт рисової каші для годуючих мам

Збалансоване, багате вітамінами і мінералами харчування - необхідна умова для якнайшвидшого відновлення після пологів і повноцінного розвитку малюка, що знаходиться на грудному вигодовуванні. Рис - корисний і потрібний продукт в раціоні мами, однак при його вживанні необхідно дотримуватися деяких правил.

Калорійність і властивості рису

Рис вважається одним з базових продуктів в раціоні майбутньої мами. Імовірність розвитку алергічних реакцій у малюка мінімальна, завдяки відсутності глютену в цій злакової культури. В окремих випадках спостерігається індивідуальна непереносимість продукту. Однак є у крупи особливу властивість, через якого вводити його в раціон потрібно з обережністю. Справа в тому, що рис надає закріплює вплив на роботу кишечника, а при надмірному або частому вживанні може привести до запорів у мами і малюка. Коригувати обсяг порції і регулярність прийому рекомендується по індивідуальних потреб. Якщо жінка не спостерігає негативного впливу рису на стілець, то його можна включати в щоденне меню.

Якщо жінка не спостерігає негативного впливу рису на стілець, то його можна включати в щоденне меню

Рис відноситься до трав'янистих рослин сімейства Злаків, дуже вимогливий до умов вирощування

Цей продукт багатий рослинним білком, який легко засвоюється організмом. У складі присутні вітаміни групи В, РР, Е. Примітний багатий мінеральний склад - в крупі присутні кремній, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк у високій концентрації. Продукт містить «повільні» вуглеводи, насичує організм надовго, надає сил і енергії.

Калорійність крупи становить близько 330 ккал на 100 г, але в процесі приготування вона вбирає багато рідини, збільшується в об'ємі в 2-3 рази, а енергетична цінність готового блюда істотно знижується. Так, відварений рис як гарнір без додавання жирів містить всього біля 150 ккал на 100 г. Розумно вживаючи страви з цієї крупи, мама, яка годує може не хвилюватися, що набере зайву вагу.

Таблиця: харчова цінність і хімічний склад крупи

Норма * - зразкові показники для мами, що годує середнього віку

Види і їх властивості

Найпоширеніший в нашій країні вид рису - Краснодарський круглозёрний шліфований. Він доступний за ціною, продається в будь-якому продуктовому магазині, використовується для приготування десятків страв повсякденного і святкового меню.

Він доступний за ціною, продається в будь-якому продуктовому магазині, використовується для приготування десятків страв повсякденного і святкового меню

У світі налічується понад 150 сортів рису

Проте класифікація рису передбачає різноманіття видів за різними ознаками. За способом обробки на виробництві він буває:

  1. Пропарений. Зерна піддаються спеціальній обробці паром, завдяки чому при варінні рис не склеюється, гарнір виходить розсипчастим. Частина корисних речовин при цьому втрачається. Пропарений рис легко впізнати за зовнішнім виглядом
  2. Шліфований. Зерна очищені від твердої верхньої оболонки, мають білий однорідний колір.
  3. Нешліфований. Крупа залишається в оболонці, яка містить більше корисних компонентів, ніж очищені зерна. Такий рис небілу кольору (бурий, коричневий, червоний, чорний), довго готується і має тверду структуру. Нешліфований рис довше готується

За формою зерна відрізняють:

  1. Круглозёрний. Круглої форми невеликого розміру - близько 4 мм. Містить багато крохмалю, в процесі приготування знаходить клейку консистенцію.
  2. Довгозерний. Подовженої форми великого розміру - близько 6-8 мм. Вважається універсальним, зерна в процесі приготування злипаються помірно.
  3. Среднезёрний. Крупа середнього розміру - 5-6 мм, поглинає багато рідини в процесі варіння. Володіє ніжною консистенцією в готовій страві.

Мамі, що годує краще вибирати рис з найменшим рівнем клейковини, наприклад, бурий або пропарений. Така крупа рідше провокує запори і менш калорійна. Але надмірне вживання неочищеного рису може привести до проблем з шлунково-кишковим трактом.

Найбільш масштабно виглядає класифікація видів рису по сорту, яких виділяє більше ста п'ятдесяти. Кожен з них відрізняється місцем зростання, розміром, смаком, щільністю. На російських прилавках найчастіше представлений:

  1. Краснодарський. Класичний рис, який використовується для приготування гарнірів, каш, суші, десертів. Має білий колір, виражений аромат.
  2. Червоний рис. Володіє горіховим присмаком, багатим вітамінно-мінеральним складом.
  3. Басматі. Індійський сорт, часто застосовується для приготування плову і різотто. Басматі відрізняється довгими вузькими зернами
  4. Дикий рис. Вважається найбільш корисним, має чорну забарвлення. Зерна дуже тверді і трудноразваріваемие, тому в чистому вигляді використовується рідко. В основному його додають до складу рисового «коктейлю» з різних сортів крупи.
  5. Жасмин. Екзотичний сорт родом з Таїланду. Аромат нагадує запах квітучого жасмину.
  6. Узбецький рис. Довгі великі зерна вбирають багато рідини. У готовому вигляді крупа розсипчаста і солодкувата на смак. Використовується для приготування національного узбецького плову.
  7. Арбор. Італійський сорт, який має ніжну консистенцію. Застосовується для приготування різотто і супів. Арбор відрізняється підвищеним рівнем клейковини
  8. Камоліно. Вишуканий сорт з Єгипту. Зерна круглі і великі, оброблені спеціальним масляним складом. При варінні не розварюються, але стають м'якими і ніжними на смак. Використовується для приготування каш, десертів, суші.

Відео: який рис найкорисніший

Вплив на організм мами і дитини

Рис, потрапляючи в кишечник, діє як абсорбент - вбирає шлаки і токсини, а потім виводить їх з організму. Однак це корисна властивість має зворотну сторону - разом зі шкідливими речовинами, «всмоктується» і волога зі стін кишечника, що іноді може спровокувати запор. З цієї причини рис в період грудного вигодовування варто вживати в обмежених кількостях і спостерігати за реакцією з боку травної системи самої жінки і немовляти.

Відомо, що у верхній оболонці рису міститься груба клітковина, але ця частина злаку найчастіше видаляється в процесі обробки і шліфування зерен. Рис коричневих, бурих і інших темних сортів цю корисну складову зберігає, а значить рідше провокує запори.

Вживати рис в період лактації рекомендується, дотримуючись ряд правил

Позитивний вплив рису в період лактації незаперечно і обумовлено багатим вітамінно-мінеральним складом продукту. Злакові культури благотворно діють на розвиток мозку дитини, сприяють росту тканин, зміцнюють імунітет мами і дитини. Найбільш значущими компоненти рису, які корисні для годуючих мам, є:

  1. Вітамін В4 (холін). Сприятливо впливає на діяльність мозку, пам'ять, увагу. Актуальний під час післяпологової депресії, бо дає змогу підняти настрій і впоратися зі стресом.
  2. Вітаміни групи В. Необхідні для повноцінної роботи нервової системи. Беруть участь в обміні речовин, регуляції гормонального фону жінки.
  3. Вітамін РР. Необхідний для запобігання атеросклерозу, утворення холестеринових бляшок. Піклується про судинах, підтримує травлення, регулює артеріальний тиск.
  4. Кремній. У 100 г рисової крупи міститься близько 300% денної норми кремнію. Цей нутрієнт необхідний для загоєння післяпологових швів, оскільки сприяє регенерації шкіри. Кремній також знижує рівень холестерину, стимулює кровотворення і покращує функціонування нирок.
  5. Магній. Допомагає піклуватися про серці та судинах, бере участь у формуванні м'язової тканини, підвищує стійкість до стресів.
  6. Фосфор. Необхідний для повноцінного засвоєння кальцію, фортеці зубів і кісток. Сприяє покращенню роботи нирок.
  7. Марганець. Бере участь в ліпідному обміні, нормалізує роботу центральної нервової системи, сприяє розвитку кісткової тканини.
  8. Мідь. Бере участь в процесі перетворення заліза в гемоглобін, синтезі ендорфінів - гормонів гарного настрою. Мідь сприяє утворенню нових клітин, в тому числі колагену і еластину в шкірі.
  9. Селен. Бере участь в процесі кровотворення, гнітюче впливає на ракові клітини. Селен стимулює природні захисні властивості організму, виводить важкі метали з крові, регулює гормональний фон жінки.
  10. Цинк. Сприяє регенерації тканин, зміцнює волосся і нігті. Покращує увагу і пам'ять.

Відгуки годуючих мам

Правила і способи вживання рису при грудному вигодовуванні

Вперше спробувати рис можна вже через тиждень після пологів, якщо раніше мама не помічала явного закріплює впливу цієї крупи на свій організм. Дотримуйтесь при цьому наступні правила.

  1. Почати варто з невеликої порції - не більше 1-2 ст. л. готового рису.
  2. Потрібно вести спостереження за власним стільцем і реакцією малюка на продукт. Якщо ніяких проблем з травленням не виникло, поступово збільшуйте обсяг порції до 200 г на добу.
  3. При появі небажаних реакцій продукт з раціону необхідно виключити на місяць.
  4. У перші три місяці життя дитини не варто їсти рис щодня, досить включати його в меню 2-3 рази на тиждень.

Вперше спробувати рекомендується відварений рис без додаткових добавок, щоб оцінити реакцію малюка. Якщо ознак харчової непереносимості не виникло, переходите до складних страв.

Якщо ознак харчової непереносимості не виникло, переходите до складних страв

Перший раз варто спробувати звичайний відварений рис без добавок

суп

Перевага цієї страви полягає в тому, що рідина і овочі, присутні в складі, пом'якшують закріплює ефект злаку. Спробувати суп з рисом можна вже в перші тижні після пологів. Варто врахувати, що дієтичне блюдо готується без м'ясного бульйону і приправ. Овочі в складі допустимі, але тільки гіпоалергенні, наприклад, картопля, брокколі, цвітна капуста і т. П.

П

У суп можна додавати тлько гіпоалергенні овочі

каша

Відмінний варіант сніданку для годуючої мами з перших днів після пологів. Спочатку варіть кашу на воді. Через 2-3 місяці після пологів можна використовувати молоко (пам'ятаєте про те, що це алерген для дитини), розбавляючи його водою у співвідношенні 1: 1. Коли ж травна система крихти зовсім зміцніє, можна повністю переходити на молоко. Відомо, що деякі фрукти і сухофрукти знижують закріплюють властивості рису. Так, додавши в кашу чорнослив, грушу або банан, можна уникнути запорів.

Так, додавши в кашу чорнослив, грушу або банан, можна уникнути запорів

У рисову кашу можна додавати фрукти

відварений рис

Рис можна використовувати як гарнір з перших днів грудного вигодовування, але вводити в раціон поступово, збільшуючи обсяг порції раз в кілька днів. Готуйте крупу в пароварці, в мультиварці або в каструлі з додаванням води і невеликої кількості солі. По можливості вибирайте темні сорти (бурий, коричневий, червоний) або змішуйте їх з білим рисом.

По можливості вибирайте темні сорти (бурий, коричневий, червоний) або змішуйте їх з білим рисом

Відварений рис може стати відмінним гарніром для годуючої мами

плов

Ця страва вимагає обережного вживання в період грудного вигодовування. Класичний процес приготування не підходить. Смажений рис з додаванням великої кількості жиру або масла, спецій і часнику мамі протипоказаний. Якщо дуже хочеться плову, то вводити в раціон його варто після того, як організм малюка вже добре ознайомиться з рисом і овочевими інгредієнтами страви окремо. Якщо жоден компонент не викликає алергії, приготуйте дієтичний варіант плову. Овочі та рис не обсмажуйте, а тушкуйте в воді. Кількість спецій зведіть до мінімуму. Доречні лавровий лист, перець горошком і сіль в незначних кількостях. А ось свіжу зелень додайте без обмежень. Розгляньте варіант овочевого різотто в якості корисної альтернативи традиційному м'ясному плову.

Розгляньте варіант овочевого різотто в якості корисної альтернативи традиційному м'ясному плову

Дієтичний плов готується майже без жиру

Фотогалерея: страви з рису

Протипоказання

Незважаючи на всі позитивні якості рису, цей продукт може бути небажаний в раціоні, якщо є такі проблеми:

  • схильність до закрепів у мами або нерегулярні випорожнення у малюка;
  • коліки у новонародженого після вживання матір'ю цього продукти;
  • індивідуальна непереносимість рису.

Як вибрати і зберігати

Еталоном рисової крупи для приготування гарніру вважаються зерна білого кольору, тверді, але розсипчасті. Для супу та каші підійдуть сорти, які добре розварюються, що не піддаються попередній обробці паром. Пропарений рис має напівпрозорий або жовтуватий відтінок. Крупинки ніколи не злипаються, але вбирають багато вологи, а консистенція після термічної обробки залишається сухуватою. Для приготування суші, тефтелей оптимальним варіантом є круглий шліфований рис.

Для приготування суші, тефтелей оптимальним варіантом є круглий шліфований рис

Уважно вивчіть інформацію на упаковці та оцініть зовнішній вигляд рису

У кожної господині є свої переваги щодо сорту та виду рису для створення кулінарних шедеврів. А ось при виборі крупи в магазині варто звернути увагу на наступні показники.

  1. Дата виробництва. Чим свіже рис, тим багатше його склад, тим він корисніший.
  2. Знак ГОСТ. Цей символ означає відповідність крупи російським стандартам якості.
  3. Розмір і форма зерен. Крупинки повинні бути цілими, однакової форми і розміру. Колотого рису не потрібно побоюватися, але коштує він дешевше, а на упаковці має бути вказано, що крупа призначена для приготування каш.
  4. Чистота. Всередині пачки не повинно бути сміття, великої кількості темних зерен.

Термін придатності рису зазвичай становить від 1 до 1,5 років, ця інформація також повинна бути вказана на упаковці. Зберігати його рекомендується в темному вентильованому місці в ємності, що забезпечує доступ повітря. Це можуть бути пластикові або скляні контейнери з негерметичними кришками або тканинні мішечки. Щоб уникнути появи жучків в крупі, можна покласти всередину лимонні кірки, лавровий лист, зубчики часнику.

Рецепт рисової каші для годуючих мам

Принципова відмінність в рецептурі рисових каш в період грудного вигодовування полягає в утриманні коров'ячого молока в складі. Цей продукт вимагає обережності, так як може провокувати алергію і коліки у малюка.

Цей продукт вимагає обережності, так як може провокувати алергію і коліки у малюка

Якщо у малюка немає алергії, можна додавати в кашу фрукти і сухофрукти, горішки, мед

Якщо ви тільки починаєте вводити рис в раціон, кашу рекомендується готувати тільки на воді. Поступово об'єм рідини зменшують, компенсуючи його молоком, або повністю заміщають молоком до 3-4 місяця життя немовляти при відсутності небажаних реакцій.

Складові:

  • рисова крупа - 0,5 склянки;
  • вода або молоко - 2-3 склянки;
  • сіль за смаком.

Процес приготування рисової каші простий:

  1. Рис замочіть у воді. Через 15 хвилин почніть промивати до тих пір, поки що стікає вода не стане прозорою. Відкиньте крупу на сито.
  2. Воду або молоко доведіть до кипіння, всипте рис. Помішуючи, закип'ятіть, посоліть і зменшіть вогонь до мінімуму.
  3. Варіть ще 15 хвилин, потім вимкніть і залиште до охолодження. Перед подачею додайте вершкове масло. В якості підсолоджувачів можна використовувати цукор, мед, сухофрукти, шматочки свіжих фруктів, якщо вони добре переносяться дитиною.

Рис - одна з основних страв в раціоні годуючої мами. Крупа відмінно поєднується з м'ясом, рибою, овочами. Грамотно підійшовши до формування «рисового меню» і до розміру порцій, можна збагатити раціон і склад грудного молока цінними поживними речовинами.

Вітаю! Мене звуть Людмила, мені 32 роки, живу в Орлі. У мене двоє прекрасних дітей, за освітою я - економіст, а за покликанням - журналіст, письменник, маркетолог) Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Новости