Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Корисна і шкідлива шаурма

  1. складові
  2. Як зробити шаурму в домашніх умовах
  3. Чим шкідлива шаурма на вулицях?
  4. Яка користь для здоров'я
  5. Шкода і протипоказання

Шаурма, шаверма, шуарма, шаварма (донер-кебаб) - це східне м'ясне блюдо, яке представляє собою корж - піту, наповнену спеціально обсмаженою рубаним м'ясом з додаванням різних спецій, соусів і салату зі свіжих овочів.

М'ясо для шаурми обсмажується на спеціальному обладнанні - грилі, і робиться це за спеціальною технологією. На вертикальний обертається крутив нанизується м'ясна вирізка. Уздовж вертіла вертикально розміщені беспламенного газові пальники. При обсмажуванні м'яса з нього, за допомогою довгого ножа, зрізаються тонкі шматочки, ці шматочки і є основою для начинки в шавермой.


Зміст статті:


складові

У Росії існує кілька десятків рецептів приготування шаурми. Для її приготування використовують практично будь-яке м'ясо - яловичину, баранину, свинину, індичку або куряче м'ясо. У Туреччині, Лівії та інших мусульманських країнах, згідно з місцевими традиціями, в шаурму додають тільки баранину або верблюже м'ясо, в Ізраїлі вважають за краще м'ясо курчати і індички.

М'ясо, перед тим як надіти на рожен нарізають тонкими пластинами і маринують в спеціальному соусі. Крім піти може бути використаний і тонкий лаваш.


В якості салату використовують: взимку - капусту і корейську моркву, влітку - салат з огірків і помідорів. Як соусів в російській шаурми застосовуються майонез і кетчуп, в деяких регіонах країни майонез замінюють сметаною або кефіром з часником і зеленню. Зелені в це блюдо кладуть багато - це і кріп, і петрушка, і кінза, а також може бути зелена цибуля і часник. Крім зелені в шаурми присутні різноманітні приправи: куркума, зіра, червоний і чорний перець, так як блюдо, а точніше його первісний варіант, має бути вогненно гострим.


Шаурму в Росії роблять не тільки м'ясну, але і вегетаріанську, а також з додаванням різних м'ясних напівфабрикатів - сосисками, сардельками і т.д. Деяким навіть вдається готувати шаурму з рибними консервами.

Як зробити шаурму в домашніх умовах

Особливою популярністю у російських господинь користується швидка шаурма з курки з лавашем, корейської морквиною і сирий білокачанної капустою з майонезом і кетчупом. Приготувати її можна вдома і, як правило, це робиться на швидку руку. Для початку філе курки нарізається маленькими шматочками і обсмажують на попередньо розігрітій сковороді. Лаваш змащується майонезом з часником, на нього викладається шарами обсмажена курка, корейська морквина, капуста і зелень. Зверху все це знову присмачується майонезом з часником, а також, за бажанням, кетчупом. Лаваш з начинкою загортається «конвертиком» і прогрівається на сковорідці (без масла). Звичайно, цей рецепт далекий від оригінального національного арабського страви, але він також носить назву шаурми.


Шаурма буває в піті, в лаваші або на тарілках. «Тарілкові» варіант має на увазі, що весь вміст лаваша - м'ясна і овочева начинка викладається на тарілку, і подається разом з підігрітою коржем або з хлібом.

Чим шкідлива шаурма на вулицях?

Сучасна шаурма відноситься до так званого фаст-фуду, тобто до швидкої гарячої їжі, яку готують протягом максимум десяти хвилин. Виходить, що і користі від неї особливої ​​немає, один тільки шкоду, але це якщо їсти шаурму на вулиці, де-небудь біля станції метро або на ринку. Від такої шаурми може бути і розлад шлунка, і нетравлення, і різні інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, і інші «приємності» які можуть мати місце, якщо ви вирішили по швидкому пообідати в незнайомому місці.


У покупної шаурми міститься майже 120 грам жиру, денна ж норма жиру для людини не повинна перевищувати більш 70-80 грам. При регулярному вживанні цього блюда можна отримати значну прибавку у вазі. Але це не єдина проблема, яку може принести вулична шаурма. Від регулярного вживання шаурми підвищується ризик придбання серцево-судинних захворювань і хвороб шлунково-кишкового тракту.

Незважаючи на те, що шаурми «швидкого приготування» досить даремний, а часто і малокорисних продукт, ходити голодним ще вредней. При непроходящие відчутті голоду страждає підшлункова залоза, шлунок виробляє кислоту, яка починає роз'їдати слизову, тому щось з'їсти все-таки треба. Вибираючи між гамбургерами, хот-догами та вуличної шаурмою, краще зупинити свій вибір на останній, так як там мінімальна кількість різних консервантів і геномодифікованих продуктів.


Яка користь для здоров'я

Шаурма може бути цілком корисною, щодо здоровою їжею, якщо вона приготовлена ​​правильно, зі свіжих дієтичних продуктів і з дотриманням всіх санітарних і гігієнічних норм. Наприклад, м'ясо, приготоване на грилі набагато корисніше, ніж обсмажене у фритюрі в гарячому маслі, хоча в бобіні з м'ясом є прошарку сала, а в її первісному варіанті використовують великий шматок курдючного сала. Куряче м'ясо, індичка і телятина взагалі вважаються дієтичним м'ясом.


Врахуйте, що термін придатності у коржики - піти дванадцять годин. При вживанні шаурми можна замінити калорійний і шкідливий майонез на кефірів або сметанні соуси з часником, а кетчуп, як правило, замінюється свіжоприготованим томатним соусом.

До речі в справжню шаурму в принципі не кладуть майонез і кетчуп, це нововведення придумали торговці шаурмою на російських ринках. Додавши більше різної зелені і свіжих овочів можна зробити з шаурми вельми корисний і смачний продукт, який не тільки не додасть зайвих калорій, а й посилить імунітет організму, поповнить його відсутніми вітамінами і мікроелементами, а спеції взагалі є природними антибіотиками.

При бажанні можна не додавати в шаурму м'ясо, а зробити її вегетаріанської, використовуючи в якості начинки зелень і овочевий салат або додавши невелику кількість сиру. Адже свіжі продукти ніколи не шкодили людині, а якщо не переїдати, то не буде ні ожиріння, ні схильності організму до інфаркту, ні інших серцево-судинних захворювань.

Лаваш, пісне м'ясо, свіжі овочі і зелень - це і є сама справжня дієтична їжа.

Щоб не говорити, що шаурма приносить шкоди організму, потрібно їсти її не на вулиці в брудній наметі, а в спеціальних закладах або ж готувати цю страву самим будинку, а головне не зловживати їй. Крім шаурми в раціоні у людини повинно бути велика кількість різних фруктів і овочів, тоді періодичне вживання цієї страви не зможе нашкодити організму.


Шкода і протипоказання

Правильно ріготовленная шаурма корисна, як і будь-яка інша нормальна гаряча їжа, але все ж є обмеження щодо вживання цієї страви, по ряду медичних показань. Не рекомендується їсти шаурму тим, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту, схильність до ожиріння. Слід обмежити прийом шаурми дітям у віці до трьох років. Крім того, що входять до складу страви спеції та часник обмежують його вживання тим, у кого є проблеми з печінкою, а також годуючим мамам.

Автор: Єршова Наталія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!

Теги: шаурма

Чим шкідлива шаурма на вулицях?

Новости