Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відзначити Tax Free: чи повинен рейсовий автобус зупинятися на кордоні

  1. Митниця: "Я б порадив звертатися до водія"
  2. Перевізники: "Їздите тоді в шоп-тури, а у нас рейсовий автобус"

До редакції FINANCE.TUT.BY звернулася читачка Юлія. Вона розповіла про те, що недавно їхала на автобусі з Варшави і не змогла оформити чеки Tax Free - водії навідріз відмовилися робити додаткову зупинку. За їхніми словами, "війна" за повернення податків повторюється кожен рейс, але подібні зупинки не передбачені правилами перевезень. Ми спробували дізнатися, що робити пасажирам в такій ситуації.

Митниця: "Я б порадив звертатися до водія"

Юлія втратила через неоформлених чеків Tax Free велику суму - близько 300 євро. Дівчина стверджує, що, якби її попередили про заборону на зупинку, вона б поїхала іншим транспортом. Пасажирка питала, чи можна вийти на кордоні, щоб потім перетнути її пішки. Але виявилося, що пішохідним переходом в пункті пропуску не було.

"У касах автовокзалу" Центральний "під час продажу квитків говорять, що все можна оформити і автобуси зупиняються. Їхала нещодавно з Вільнюса, і зупинилися без проблем. А днями поверталася з Варшави, і ось в таку історію потрапила, - скаржиться Юлія. - Їхала і перший, і другий раз з одним і тим же перевізником - "Мінськтранс".

Дівчина розповідає, що оформленням Tax Free на кордоні займаються два віконця. Там завжди черга. "Можна покликати митника в автобус, але водії відмовляються".

Заступник начальника управління організації митного контролю Державного митного комітету Білорусі Дмитро Коваленок зазначив, що на практиці митники будь-якої країни ніколи не відмовляться зробити позначку в чеку Tax Free (але при обов'язковій наявності товару). "Тільки громадянину слід самому повідомляти про це. Адже митники не знають, у кого є подібні покупки, а у кого немає. Я б порадив тим, кому треба проставити позначки в чеках Tax Free, звернутися до водія автобуса з проханням про зупинку", - каже Дмитро Коваленок.

Перевізники: "Їздите тоді в шоп-тури, а у нас рейсовий автобус"

Начальник відділу зовнішніх перевезень "Мінськтранс" Олександр Фомін повідомив, що правилами міжнародних перевезень підприємства не передбачені зупинки для "оформлення товарів за системою Tax Free і інших подібних систем в пунктах пропуску кордонів суміжних держав з Республікою Білорусь, а також відвідування магазинів безмитної торгівлі Duty Free" (пункт 7.1).

"Але у нас є негласне правило, що водії можуть почекати якийсь час, якщо це дозволяє розклад. Але це лише" добра воля "водія, - каже Олександр Фомін. - Для цього потрібно попросити, щоб він звернувся до посадових осіб контрольно пропускного пункту з проханням дозволити оформити пасажиру Tax Free. А з приводу інформації в касах дівчина, напевно, неправильно зрозуміла. На кордоні передбачена зупинка для проведення паспортного і митного контролю, але я вам можу гарантувати: касир не могла сказати, що обов'язково д дуть оформити повернення ПДВ ".

Ці правила розміщені на офіційному сайті підприємства в розділі "Розклад", а також в міжнародній касі автовокзалу "Центральний".

"Головне завдання перевізника - забезпечити якісну, комфортну, своєчасну і безпечне перевезення пасажирів по регулярним міжнародним маршрутам. Адже багато пасажирів, доїжджаючи до проміжного (кінцевого) тарифного пункту продовжують свій шлях на автомобільному, залізничному або авіатранспорті. Тому наш автобус повинен прибувати строго за розкладом ", - впевнений Олександр Фомін.

Фото: Reuters

Брестоблавтотранс попереджає своїх пасажирів відразу. "У нас при продажу квитків відразу говорять, що в розкладі руху автобуса не закладено час для оформлення пасажирами Tax Free, - зазначає начальник відділу перевезень Юрій Чубай. - Черги бувають дуже великі, тому ми не можемо чекати. Інакше ми не дотриманий ніякого розкладу. якщо люди хочуть оформити повернення, то можуть скористатися шоп-турами. А у нас рейсові автобуси ".

Приватні перевізники теж займають жорстку позицію в питанні Tax Free. "Ми не надаємо нашим пасажирам можливості оформлення повернення ПДВ, - пояснює керівник ECOLINES BELARUS Павло Куценко. - Це регламентується правилами перевезення пасажирів і багажу ECOLINES (Пункт 4.1.3). Але при покупці квитків в касі ми попереджаємо людей про такі обмеження. При покупці в агентствах і в інтернеті також інформуємо про це. Квиток - це договір між пасажиром і перевізником, кожна сторона якого погоджується на певні умови ".

Пасажири автобуса не можуть виходити під час митного і прикордонного контролю з транспортного засобу, коли автобус знаходиться на смузі оформлення та твори процедур. "Оформлення ж повернення податків можливо тільки після виїзду зі смуги на окрему стоянку, а розкладом руху така зупинка не передбачена", - підкреслює керівник компанії-перевізника.

Читайте також: З початку року білоруси отримали 2,6 мільйона євро за чеками Tax Free

Новости