Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Історія Ташкента

Ташкент - столиця Узбекистану - один з найстаріших міст, розташованих на Великому Шовковому Шляху з Китаю в Європу Ташкент - столиця Узбекистану - один з найстаріших міст, розташованих на Великому Шовковому Шляху з Китаю в Європу. Перші відомості про Ташкенті, як про міському поселенні, з'явилися в II столітті до нашої ери в східних джерелах. У китайських літописах він називався Юні; в записах перського царя Шампура I ташкентський оазис іменувався як Чач. Однак, в деяких китайських джерелах ця область згадується як Ши, а у арабів - Шаш. Згідно Беруни і Махмуду Кашгар, вперше назва Ташкент з'явилося в турецьких документах IX-XII століть. А в Росії XV століття він був відомий як Ташкура.

Уже в стародавні часи вигідне географічне положення і м'який клімат зробили Ташкент одним з основних пунктів протягом Великого Шовкового Шляху Уже в стародавні часи вигідне географічне положення і м'який клімат зробили Ташкент одним з основних пунктів протягом Великого Шовкового Шляху. Як доказ цього припущення археологами Узбекистану були знайдені залишки поселення Шаш-тепа, яке знаходилося на півдні нинішнього Ташкента, і забезпечувалося водами річки Юн. Тут були знайдені руїни оборонних стін, а навколо них залишки будівель з сирцевої цегли. Зовнішня оборонна стіна цитаделі включала в себе підземний коридор, і була спроектована з баштовими виступами, які був побудовані відповідно до фортифікаційними технологіями свого часу. Головна площа Старого міста - Чорсу - з'явилася в IX столітті. Торгові шляхи вели до Чорсу з усіх міських воріт, і поступово перетворилися в торгові вулички. Ця площа була транспортним вузлом і головною торговельною площею Ташкента.

Медресе Кукельдаш, що знаходиться тут, було побудовано в XVI столітті. У нинішній час район Чорсу був реконструйований. Тепер тут знаходяться ГУМ, Центральна міська аптека, готель Чорсу і інші сучасні споруди. Махаллі (квартали), що знаходяться навколо площі і торгових рядів, як і в старі часи, мають назви по населяють їх людям, майстрам різних ремесел. Наприклад, махалля Падаркуш в Шайхантауре, раніше називалася «Махалля Бузчі», що означає «район ткачів» (нині це мікрорайон Ц-13). Поруч знаходилися інші махалли: на півночі - Арка-Куча, на півдні - Дукчі, Занджірлік, на заході - Пуштібаг, на сході - Кудукбаші. Махалля Дерозьє, або інакше Дегроз, можна перевести як «квартал ливарників». Тут було 20 чавунних майстерень. Неподалік, на Себзаре перебувала махалля Ахунгузар, що означає «квартал ковалів», і в цьому місці було дуже багато кузень. І махалля ТОКЛ Скарг отримала свою назву, тому що тут жило дуже багато скототорговцев.

Так як Ташкент був містом багатих купців і ремісників, велика частина великих архітектурних споруд були представлені караван-сараями, мечетями і мавзолеями Так як Ташкент був містом багатих купців і ремісників, велика частина великих архітектурних споруд були представлені караван-сараями, мечетями і мавзолеями. Найстаршими спорудами, що збереглися до наших днів, є мавзолеї, споруджені уздовж торгових шляхів в честь праведних шейхів. Ці пам'ятники історії Ташкента були не тільки місцем поклоніння, подачі милостині і торгівлі, але і прекрасним краєвидом скрашує довгий шлях на пустельних дорогах. У самому Ташкенті і вздовж доріг, що ведуть до нього, збереглося близько 10 таких мавзолеїв.

пам'ятки

околиці

Музеї

Розваги і дозвілля

інше

Новости