Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Економіста з таким розмаїттям інтересів не було з часів Ерроу»

13 жовтня Нобелівську премію з економіки отримав французький економіст Жан Тіроль

13 жовтня Нобелівську премію з економіки отримав французький економіст Жан Тіроль. Раніше проректор ВШЕ Костянтин Сонін називав найімовірніших кандидатів на отримання цієї премії, але Тіролю серед них не було. В своєму блозі Сонін розповідає, в чому полягає внесок Тіролю в науку і пояснює, чому його перемогу було складно передбачити.

У коментарях до записи з передбаченнями я погодився, що Тіроль може стати лауреатом і навіть вгадав «тему», але це, звичайно не вважається. У прогнозах 2014 у мене його не було.

Складність з Тиролем полягала в тому, що економіста з таким розмаїттям інтересів - з таким за обсягом та охопленням вкладу в економічну теорію - не було з часів Ерроу. Що б не назвав Нобелівський комітет - це я намагаюся зробити reverse engineering власних міркувань, які змусили випустити з уваги цю кандидатуру - виникало б питання: а чому нема за іншу тему?

Нобелівський комітет в своєму «Науковому описі» дуже чітко вказав конкретну тему - «аналіз ринкової влади і регулювання». Опис, до речі, саме по собі є цікавим текстом - краще за багатьох з попередніх, в якому особливу увагу приділено зв'язку економічної теорії, якою займався Тіроль і його співавтор за статтями цієї тематики покійний Жан-Жак Лаффон, і практики. Але, звичайно, конкретна тема не дає уявлення про масштаб інтересів Тіролю.

Всі вчені економісти молодше 60 років вчили теорію галузевих ринків по підручником Тіролю, написаному в 1988 році . Велика частина моделей побудована спочатку не їм, але він дивним чином пов'язав їх в єдине ціле, фактично і створивши сучасну теорію галузевих ринків. Я і зараз, коли бачу двочастинний тариф або меню цін, яка передбачає самоотбор (наприклад, коли громадяни вибирають, який квиток купувати - в бізнес- або в економ-клас), згадую сторінку з графіком з підручника Тіролю.

До Тіролю регулювання - антимонопольне законодавство і регулювання ринків з недосконалою конкуренцією - практично не мало галузевої специфіки. Якщо чогось загрожувала ринкова влада склалася монополії, потрібно було накладати на неї обмеження - кількісні, коли регулятор субсидує витрати монополіста, щоб підвищити випуск, або цінові. Тіроль і Лаффон запропонували моделі, які дозволяли аналізувати, коли потрібно що. Цінові обмеження створюють сильніші стимули для фірм, ніж субсидування витрат (монополія, яку субсидують, підвищує випуск, але не має стимулів знижувати витрати), але є й зворотний бік - прибутку найефективніших фірм виявляються при сильному стимулюванні дуже високими; погано, якщо це досягається за рахунок витрат на додаткове оподаткування в іншому місці.

Ці роботи були б неможливі без «теорії фірми», що з'явилася в роботах кінця 1970-х, коли фірма з «чорного ящика» зі своєю власною завданням перетворилася на об'єкт з внутрішньою структурою - результат взаємодії різних стратегічних суб'єктів (власників, менеджерів, працівників). Нобелівська премія поки торкнулася ці роботи тільки «краєм» - Вільямсон (лауреат '09) і Майерсон ('07) і ще раніше Коуз ('92) внесли певний внесок. Фірма як результат взаємодії - модель куди більш реалістична і практична, ніж «фірма як чорний ящик» - стала можливим об'єктом вивчення після появи теорії ігор ('94) і, особливо, теорії ігор з неповною інформацією ('02). Без стратегічної взаємодії в умовах невизначеності як можна моделювати регулювання - ключове питання для будь-якого регулятора - як виглядають мінімальні витрати виробника; у виробника, звичайно, немає ніяких стимулів це розкривати.

Тіроль, до речі, зробив внесок і в чисту теорію ігор. його підручник, написаний разом з Дрю Фуденбергом - один з найпопулярніших магістерських підручників в економіці. Але не тільки підручник - серія статей Тіролю з Еріком Маскіним (лауреатом'07) створила «марковские вчинені рівноваги», які зараз стали мало не найпопулярнішою рівноважної концепцією в динамічних іграх.

Внесок Лаффон і Тіролю в теорію регулювання неосяжний - см. Подробиці і з моделями, і «на словах» в тексті Нобелівського комітету. Чого варті «двосторонні платформи» - ринки, на яких у товарів є покупці з двох сторін. Наприклад, газету або телепередачу купують і читачі (телеглядачі), і рекламодавці. Регулювання тут стає іншим - якщо на звичайному ринку буває потрібно забороняти «хижацьке ціноутворення» (коли фірма, що знаходиться на ринку, знижує ціни, щоб не дати супернику увійти, завдаючи шкоди споживачам, які б виграли в ціні і якості від конкуренції), то на «двосторонньому» - зовсім не треба. А це не тільки газети - це, наприклад, ринок кредитних карт і інших фінансових послуг.

Російського читача, звичайно, зацікавить, чи розглядають Лаффон з Тиролем випадок, коли регулятор «захоплений» тими, кого він регулює. Розглядають, розглядають.

Моя улюблена стаття Тіролю - елементарне, майже популярний вступ в теорію корпоративного управління , Виступ в якості президента Економетричного суспільства в 2001 році. На питання - «що таке бізнес з точки зору сучасного вченого-економіста?» - це найпростіший і в той же час вкрай продуктивний відповідь. У Тіролю є і продовження - всеохопний, енциклопедичний підручник «Теорія корпоративних фінансів» , Але він вийшов уже після того, як я закінчив вчитися, а ця тема далека від моїх інтересів ...

Ця тема далека, так, але у Тіролю є роботи і з політичної економіки - з тим же Еріком Маскіним він запропонував модель «політиків і суддів» , Яка пояснює, в яких випадках (з яких приводів) державний устрій дає владу неізбіраемим бюрократам, а в яких - обирається, підзвітним громадянам. Я б і модель формальної і реальної влади , Зроблену в співавторстві з Філіпом Агійон, зарахував би за ПОЛИТЕКОНОМИКА - хоча автори, звичайно, аналізують внутрішній устрій фірми.

И це не все. Є великий цикл статей з поведінкової економіки - сімейство моделей, в яких суб'єкти (наприклад, менеджери фірми) мотивуються Не зарплатою з бонусами, а, скажімо, похвалою боса або, наприклад, якимось сигналом, що підвищує самооцінку. Бенабу і Тіроль називали це «Егономікой» . Антон Суворов , Один з наших - вишкінскіх, російських - провідних теоретиків, учень Тіролю і фахівець якраз по цій темі. Я пам'ятаю, як в 2002 році під час пленарної доповіді на ISNIE в Бостоні Тіроль розповів свої, з Роланом Бенабу, результати по егономіке і, коротко, тільки що дописати роботу Антона.

Крім сотень написаних статей, Тіроль - разом з Лаффон - перевернув французьку економічну науку, повернувшись туди з Америки, де він був професором в MIT на початку 1990-х. Французької «академічній науці» він був безумовно не потрібен - так, в академії країни, яка дала нашій науці Курно, Кондорсе, Аллі, Дебра, Кремера і багатьох інших видатних вчених, в 1980-і сміливо правила болтологія, до болю схожа з радянської політекономією . Тіроль і Лаффон створили тулузького школу економіки - переконали приватних бізнесменів допомогти подолати наукове відставання. (Це було необхідно - у Франції вирівнювалися зарплати професорів з різних наук, що, фактично видавлювали всіх конкурентоспроможних вчених з країни - тобто без приватних грошей було не обійтися.) Зараз Тулуза - один з центрів європейської економічної науки, а у Франції з'явилося ще кілька наукових центрів світового рівня. Виявляється, одна людина (Лаффон помер в 2004-му) здатний зробити багато.

Що б не назвав Нобелівський комітет - це я намагаюся зробити reverse engineering власних міркувань, які змусили випустити з уваги цю кандидатуру - виникало б питання: а чому нема за іншу тему?
На питання - «що таке бізнес з точки зору сучасного вченого-економіста?

Новости