Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Східна Азія

Тема: Зарубіжна Азія

Урок: Східна Азія

Мал. 1. Східна Азія на мапі ( джерело )

Східна Азія - культурно-географічний регіон, що включає в себе держави, розташовані на сході Азії.

склад:

1. Китай.

2. Японія.

3. Монголія.

4. КНДР.

5. Республіка Корея.

До 1 липня 1997 року в склад регіону входив і Гонконг (колишня колонія Великобританії), який перейшов під юрисдикцію КНР і став його спеціальним адміністративним районом Сянган. З 20 грудня 1999 р такий же самий акт був здійснений і щодо Макао (колишня колонія Португалії), який також став спеціальним адміністративним районом КНР - Аоминь.

Всі країни, крім Японії, за формою правління є республіками.

У Східній Азії проживає більше 1,5 млрд чол., Що становить 22% від населення світу.

Східну Азію омивають води Тихого океану і його частин. Всі країни, крім Монголії, мають вихід до моря.

Клімат мусонний (помірний, субтропічний), сезонно-вологий, нерідкі тайфуни, повені. Для Монголії і внутрішніх частин Китаю характерний різко континентальний тип клімату.

Країни Східної Азії з найбільшою чисельністю населення:

1. Китай (1350 млн осіб.).

2. Японія (126 млн чол.).

3. Республіка Корея (50 млн чол.).

Максимальна середня щільність населення - 480 чол. на кв. км в Республіці Корея. У містах регіону щільність населення може досягати 20 000 чол. на кв. км! У той же час, щільність населення в Монголії - менше 2 чол. на кв. км.

Лідерами в регіоні вважаються Китай і Японія. ВВП Китаю - 12 трлн доларів, ВВП Японії - 4,6 трлн доларів.

Найчисленніші народи Східної Азії:

1. Китайці.

2. Японці.

3. Корейці.

Відповідно, китайський, японський і корейський мови є найчисленнішими в регіоні. Китайська мова - лідер в світі за кількістю мовців.

У країнах Східної Азії поширені буддизм, конфуціанство, синтоїзм.

Для країн Східної Азії характерний перехідний тип відтворення населення (з традиційного до сучасного). Японія - перша країна зарубіжної Азії, яка перейшла на сучасний тип відтворення населення.

У більшості країн поширені гірничодобувна промисловість, машинобудування, землеробство, тваринництво, виробництво тканин.

Китай. Повна назва країни - Китайська Народна Республіка (КНР). Площа країни - 9,6 млн кв. км, чисельність населення - 1350 млн чіл., столиця - Пекін.

Китай - одна з найдавніших держав світу, що виникло в XIV столітті до нашої ери, має дуже складну історію. У зв'язку з очевидними вигодами свого положення, багатством природних і агрокліматичних ресурсів на протязі свого існування Китай залучав погляди різних завойовників. Ще в давні часи країна відгородила себе частково збереглася Великою Китайською стіною.

Мал. 2. Велика Китайська стіна

У минулому столітті Китай був напівколонією Англії після поразки в японо-китайської війни 1894 - 1895 років. Країна була розділена на сфери впливу між Англією, Францією, Німеччиною, Японією і Росією. Після революції 1949 року Китай став на новий шлях розвитку. Зараз ця країна є однією з ключових в світі, другою економікою у світі, має виключно важливе значення в світовій економіці і політиці, входить до складу численних організацій, є постійним членом Ради Безпеки ООН, ядерною державою.

Зараз ця країна є однією з ключових в світі, другою економікою у світі, має виключно важливе значення в світовій економіці і політиці, входить до складу численних організацій, є постійним членом Ради Безпеки ООН, ядерною державою

Мал. 3. Прапор Китаю

КНР - третє за територією держава світу і перше за чисельністю населення - розташоване в Центральній і Східній Азії. Держава межує з 16 країнами, 1/3 кордонів припадає на країни СНД.

Економіко-географічне положення КНР дуже вигідно, тому що, будучи розташованої уздовж тихоокеанського узбережжя (15 тис. Км), країна має доступ до моря від найвіддаленіших внутрішніх куточків через річку Янцзи. Приморське положення КНР сприяє розвитку її господарства і зовнішньоекономічних зв'язків.

Китай - унітарна республіка, що складається з 23 провінцій, 5 автономних районів і 4 міст центрального підпорядкування.

Мал. 4. Адміністративно-територіальний поділ Китаю ( джерело )

Країна розташована в межах роздробленою Китайської докембрийской платформи і більш молодих ділянок. Східна частина в основному низинна, і заповідна піднесена і гориста. З різноманітними тектонічними структурами пов'язані різні родовища корисних копалин. За забезпеченості ними Китай - одна з провідних країн світу - виділяється перш за все своїми запасами кам'яного вугілля, руд кольорових і чорних металів, рідкоземельних елементів, горонохіміческого сировини.

За запасами нафти і газу Китай поступається провідним нафтовим країнам світу, але з видобутку нафти країна вийшла на 5-е місце в світі. Основні родовища нафти знаходяться в Північному і Північно-Східному Китаї, улоговинах внутрішнього Китаю.

Мал. 5. Зразки китайської нафти в геологічному музеї в Пекіні

Серед рудних родовищ виділяється Аньшаньський залізорудний басейн, розташований в багатому кам'яним вугіллям Північно-Східному Китаї. Руди кольорових металів зосереджені головним чином в центральних і південних провінціях.

КНР розташована в помірному, субтропічному і тропічному кліматичних поясах, причому на заході клімат різко континентальний, а на сході - мусонний, з великою кількістю опадів (влітку). Такі кліматичні і грунтові відмінності створюють умови для розвитку сільського господарства: на заході, в посушливих областях розвинене в основному тваринництво і зрошуване землеробство, на сході ж, особливо на родючих землях Великої Китайської рівнини, переважає землеробство.

Водні ресурси КНР дуже великі, найбільш забезпечена ними східна, більш заселена і високорозвинена частина країни. Води річок широко використовуються для зрошення. Крім того, КНР займає 1-е місце в світі по теоретичним гідроенергетичним ресурсів, але їх використання поки дуже мало.

Лісові ресурси Китаю в цілому досить великі, сконцентровані в основному на північному сході (тайгові хвойні ліси) і на південному сході (тропічні і субтропічні листяні ліси). Вони інтенсивно використовуються в господарстві.

Китай - перша країна світу за чисельністю населення, причому пальму першості утримує вже, ймовірно, багато століть. У 70-х роках в країні почала проводитися демографічна політика, спрямована на зниження народжуваності. Ця політика принесла свої плоди, і зараз природний приріст в Китаї навіть нижче середньосвітового показника.

Китай - молода країна (у віці до 15 років - 1/3 жителів). Відрізняється інтенсивністю міграції робочої сили як всередині країни, так і за її межі.

КНР - багатонаціональна країна (налічується 56 народностей), але з різким переважанням китайців - близько 95% населення. Вони проживають переважно в східній частині країни, на заході (на більшій частині території) живуть представники інших національностей (гжуани, хуей, уйгури, тибетці, монголи, корейці, маньчжури і ін.).

Незважаючи на те, що КНР - соціалістична країна, тут сповідуються конфуціанство, даосизм і буддизм (в цілому населення не дуже релігійно). На території країни знаходиться світовий центр буддизму - Тибет, окупований Китаєм в 1951 році.

Швидкими темпами в КНР розвивається урбанізація. До найбільших містах відносять Шанхай, Пекін, Гуанчжоу, Сянган.

До найбільших містах відносять Шанхай, Пекін, Гуанчжоу, Сянган

Мал. 6. Зимовий імператорський палац в Пекіні

КНР - індустріально-аграрна соціалістична країна, що розвивається останнім часом дуже швидкими темпами.

Модернізація економіки йде різними темпами в різних регіонах Китаю. У Східному Китаї створені спеціальні економічні зони (СЕЗ), що використовують своє вигідне приморське положення.

Китай займає одне з провідних місць в світі по виробництву енергоносіїв і по виробленню електроенергії. Енергетика Китаю - вугільна (його частка в паливному балансі 75%), також використовуються нафту і газ (в основному штучний). Велика частина електроенергії виробляється на ТЕС (3/4), в основному працюють на вугіллі. На ГЕС припадає 1/4 електроенергії. Діють дві АЕС, 10 приливних станцій, в Лхасі побудована геотермальна станція.

Чорна металургія базується на власній залізній руді, коксівне вугілля та легуючих металах. По видобутку залізної руди Китай займає I місце в світі, по виплавці сталі - II місце. Технічний рівень галузі низький. Найбільше значення мають такі найбільші в країні комбінати, як в Аньшані, Шанхаї, Брошена, а також в Бенсі, Пекіні, Ухані, Тайюані, Чунціні.

Кольорова металургія. Країна має великі запаси сировини (1/2 виробленого олова, сурми, ртуті експортується), але алюміній, мідь, свинець, цинк імпортуються. На півночі, півдні і заході Китаю представлені видобувні і збагачувальні комбінати, а на сході - завершальні стадії виробництва. Основні центри кольорової металургії знаходяться в провінціях Ляонін, Юньнань, Хунань, Ганьсу.

Машинобудування і металообробка займають 35% в структурі промисловості. Зберігається висока питома вага виробництва обладнання для текстильної промисловості, швидко розвиваються електроніка, електротехніка, автомобілебудування. Структура виробничих підприємств різноманітна: поряд з сучасними високотехнологічними підприємствами, широко поширені кустарні заводики.

Провідні підгалузі - важке машинобудування, верстатобудування, транспортне машинобудування. Швидкими темпами розвиваються автомобілебудування (6 - 7-е місце в світі), електроніка та приладобудування. Переважну частину машинобудівної продукції Китаю виробляє приморська зона (понад 60%), причому в основному в великих містах (головні центри - Шанхай, Шеньян, Далянь, Пекін і т. Д.).

Хімічна промисловість. Спирається на продукти коксо- і нафтохімії, горнохимическое і рослинна сировина. Виділяються три групи виробництв: мінеральних добрив, побутової хімії і фармацевтики.

Легка промисловість - традиційна і одна з головних галузей, використовує в власне, в основному натуральне (2/3) сировину. Провідна підгалузь - текстильна, що забезпечує країні лідируюче положення по виробництву і експорту тканин (бавовняних, шовкових і інших). Розвинуті також швейна, трикотажна, шкіряна і взуттєва підгалузі. Як і раніше, в країні розвинене виробництво традиційних підгалузей: текстильної та швейної.

Харчова промисловість - для країни з таким великим населенням є виключно важливою, лідирують переробка зерна і олійних культур, розвинене виробництво і переробка свинини (2/3 обсягу м'ясної промисловості), чаю, тютюну та інших харчових продуктів.

Сільське господарство - забезпечує продовольством населення, поставляє сировину для харчової та легкої промисловості. Провідна підгалузь сільського господарства - рослинництво (рис - основа раціону китайців). Вирощуються також пшениця, кукурудза, просо, сорго, ячмінь, арахіс, картопля, ямс, таро, маніок; технічні культури - бавовник, цукрова тростина, чай, цукровий буряк, тютюн, інші овочі.

Тваринництво залишається найменш розвинутою галуззю сільського господарства. Основа тваринництва - свинарство. Розвинуті також овочівництво, птахівництво, бджільництво, шовківництво. Чималу роль відіграють рибні промисли.

Транспорт забезпечує головним чином зв'язок морських портів з внутрішніми районами. 3/4 всіх вантажоперевезень забезпечує залізничний транспорт. Поряд із збільшеним останнім часом значенням морського, автомобільного та авіаційного зберігається використання традиційних видів транспорту: гужового, в'ючної, транспортних візків, велосипедного і особливо річкового.

Мал. 7. Пекінський залізничний вокзал

Внутрішні відмінності. На початку 80-х років з метою вдосконалення планування в Китаї були виділені три економічні зони: Східна, Центральна і Західна. Східна є найбільш розвиненою, тут розташовані найбільші промислові центри та сільськогосподарські райони. У центрі переважають виробництво палива і енергії, хімічних продуктів, сировини і напівфабрикатів. Західна зона - найменш розвинена (тваринництво, переробка мінеральної сировини).

Зовнішньоекономічні відносини. Зовнішньоекономічні відносини - особливо широко розвиваються з 80 - 90-х років, що пов'язано з формуванням відкритої економіки країни. Обсяг зовнішньої торгівлі - 30% ВВП Китаю. В експорті провідне місце займає трудомістка продукція (одяг, іграшки, взуття, спортивні товари, машинно-технічне обладнання). В імпорті переважає продукція машинобудування, транспортних засобів.

Домашнє завдання

Тема 7, П. 2

1. У чому особливості географічного положення Східної Азії?

2. Розкажіть про господарство Китаю.

Список літератури

Основна

1. Географія. Базовий рівень. 10-11 кл .: Підручник для загальноосвітніх установ / А.П. Кузнєцов, Е.В. Кім. - 3-е изд., Стереотип. - М .: Дрофа, 2012. - 367 с.

2. Економічна і соціальна географія світу: Учеб. для 10 кл. загальноосвітніх установ / В.П. Максаковский. - 13-е изд. - М .: Просвещение, АТ «Московські підручники», 2005. - 400 с.

3. Атлас з комплектом контурних карт для 10 класу. Економічна і соціальна географія світу. - Омськ: ФГУП «Омська картографічна фабрика», 2012. - 76 с.

Додаткова

1. Економічна і соціальна географія Росії: Підручник для вузів / Під ред. проф. А.Т. Хрущова. - М .: Дрофа, 2001. - 672 с .: іл., Карт .: кол. вкл.

Енциклопедії, словники, довідники та статистичні збірники

1. Географія: довідник для старшокласників і вступників до вузів. - 2-е изд., Испр. і дораб. - М .: АСТ-ПРЕСС ШКОЛА, 2008. - 656 с.

Література для підготовки до ДПА та ЗНО

1. Тематичний контроль з географії. Економічна і соціальна географія світу. 10 клас / Е.М. Амбарцумова. - М .: Інтелект-Центр, 2009. - 80 с.

2. Найповніше видання типових варіантів реальних завдань ЄДІ: 2010. Географія / Упоряд. Ю.А. Соловйова. - М .: Астрель, 2010. - 221 с.

3. Оптимальний банк завдань для підготовки учнів. Єдиний державний іспит 2012. Географія. Навчальний посібник / Упоряд. Е.М. Амбарцумова, С.Є. Дюкова. - М .: Інтелект-Центр, 2012. - 256 с.

4. Найповніше видання типових варіантів реальних завдань ЄДІ: 2010. Географія / Упоряд. Ю.А. Соловйова. - М .: АСТ: Астрель, 2010. - 223 с.

5. Географія. Діагностичні роботи в форматі ЄДІ 2011. - М .: МЦНМО, 2011. - 72 с.

6. ЄДІ 2010. Географія. Збірник завдань / Ю.А. Соловйова. - М .: Ексмо, 2009. - 272 с.

7. Тести з географії: 10 клас: до підручника В.П. Максаковского «Економічна і соціальна географія світу. 10 клас »/ Є.В. Баранців. - 2-е изд., Стереотип. - М .: Видавництво «Іспит», 2009. - 94 с.

8. Навчальний посібник з географії. Тести і практичні завдання з географії / І.А. Родіонова. - М .: Московский Лицей, 1996. - 48 с.

9. Найповніше видання типових варіантів реальних завдань ЄДІ: 2009. Географія / Упоряд. Ю.А. Соловйова. - М .: АСТ: Астрель, 2009. - 250 с.

10. Єдиний державний іспит 2009. Географія. Універсальні матеріали для підготовки учнів / ФІПІ - М .: Інтелект-Центр, 2009. - 240 с.

11. Географія. Відповіді на запитання. Усний іспит, теорія і практика / В.П. Бондарєв. - М .: Видавництво «Іспит», 2003. - 160 с.

12. ЄДІ 2010. Географія: тематичні тренувальні завдання / О.В. Чичеріна, Ю.А. Соловйова. - М .: Ексмо, 2009. - 144 с.

13. ЄДІ 2012. Географія: Типові екзаменаційні варіанти: 31 варіант / Под ред. В.В. Барабанова. - М .: Національна освіта, 2011. - 288 с.

14. ЄДІ 2011. Географія: Типові екзаменаційні варіанти: 31 варіант / Под ред. В.В. Барабанова. - М .: Національна освіта, 2010. - 280 с.

Матеріали в мережі Інтернет

1. Федеральний інститут педагогічних вимірювань ( джерело ).

2. Федеральний портал Російське Освіта ( джерело ).

3. Ege.yandex.ru ( джерело ).

4. ШКола.LV ( джерело ).

5. Вікіпедія ( джерело ).

1. У чому особливості географічного положення Східної Азії?

Новости