Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорожі по Південно-Східній Азії: поради і Лайфхак

31 січень 2017 Прочитали: 4363

31 січень 2017 Прочитали: 4363

ПСА - найпопулярніший туристичний напрямок. Цьому регіону є, чим похвалитися і здивувати навіть найвибагливішого мандрівника! Українська мандрівниця, Катерина Бірськ, вже більше року живе і подорожує по ПСА. У цьому регіоні вона вже побувала у В'єтнамі, Таїланді, Камбоджі, Малайзії, Сінгапурі, Індонезії та Філіппінах. Катя відвідала 25 країн і з задоволенням ділиться своїми враженнями і фото в facebook і instagram .

Камбоджа Камбоджа

Почала я подорожувати ще в студентські роки. За цей час відвідала 25 країн. Моїй ювілейної 25 країною стала Камбоджа. Я працюю онлайн , в сфері туризму , Тому не прив'язана до місця й можу працювати віддалено.

Як почалося подорож

Знайомство з Південно-Східною Азією почалося в 2013 році, коли ми з хлопцем відправилися в тур до В'єтнаму. Ми були там в грудні, в цей час у В'єтнамі сезон дощів, але країна настільки вразила нас, що я звільнилася з роботи і ми вирішили поїхати на пару місяців подорожувати по Південно-Східної Азії.

В'єтнам, Бухта Халонг В'єтнам, Бухта Халонг

У планах було провести в Південно-Східної Азії близько 3-4 місяців і повернутися додому, але доля розпорядилася по-іншому і залишилися в нашу першу тривалу поїздку майже на рік.

Малайзія, Куала Лумпур Малайзія, Куала Лумпур

Сінгапур, Футуристичні сади Сінгапур, Футуристичні сади

Південно-Східна Азія стала дуже зручною для мандрівників: високошвидкісний інтернет, бутік-готелі, кофешопи. З'їздити на зимівлю або помандрувати по ПСА це вже як модний тренд!

В'єтнам, Нячанг В'єтнам, Нячанг

Мова

Питань з мовним бар'єром практично немає, завжди можна знайти місцевих жителів, які володіють англійською мовою. Великим здивуванням для багатьох стає володіння російською мовою місцевого населення. Так, наприклад, у В'єтнамі є дві російські села: Нячанг і Муйне. Через наплив туристів, місцеві жителі почали активно вивчати мову. Схожа ситуація і в Таїланді на Пхукеті, Самуї і в Паттаї.

Але не можна сказати, що російська мова тут поширений повсюдно. Більшість туристів приїжджає саме з НЕ російськомовних країн: Німеччини, Італії, Франції, США, Австралії, Китаю, Японії і т.д. Зате в будь-якій країні Південно-Східної Азії можна знайти російськомовних хлопців, які тут живуть. Ще в Азії максимально опановує навиком мови жестів, що тільки не придумаєш для пояснень.

пересування

З приїздом в Південно-Східної Азії нашим кращим другом став мопед. Дороги тут хороші і пересуватися дуже зручно. Правда є і особливості руху в кожній країні. Я б сказала, що саме божевільне рух - у В'єтнамі. Тут по-моєму правила руху взагалі відсутні: немає поняття пішохідний перехід, перешкода з права і знак "поступися дорогою". Але навіть до таких особливостей руху звикаєш.

В'єтнам В'єтнам

Найбільше мені сподобалося рух в Індонезії (Балі) і Таїланді (Пхукет, Самуї). Вартість оренди мопеда залежить від країни, але в середньому починається від 5 $ на добу. На тривалий термін ціна менша.

Також в Південно-Східної Азії дуже добре розвинене автобусне сполучення між містами. У В'єтнамі є унікальні двоповерхові Сліпінг-баси, де спинка крісла майже повністю відкидається і ти лежиш в горизонтальному положенні

В'єтнам, Сліпінг бас В'єтнам, Сліпінг бас

А в Камбоджі - хотів-баси, замість звичайних крісел тут ліжка.

Камбоджа, хотів-бас Камбоджа, хотів-бас

А які тут вартості на авіаперельоти. Просто казка! Наприклад, перельоти всередині В'єтнаму починаються від 15 $ за людину в одну сторону, всередині Таїланду - від 13 $, а всередині Малайзії - від 9 $.

Таїланд, Самуї Таїланд, Самуї

Тут складно відмовити собі в перельоті за 40 $ на Балі або в Сінгапур за 9 $. Якщо ми збираємося кудись злітати, то відразу ж перевіряємо улюблений лоукост Азії - AirAsia.

Їжа і житло

Кухня у всіх країнах Південно-Східної Азії схожа і основу її становить рис або локшина. Рис тут всьому голова :-) Достаток морепродуктів не може не радувати. На всіх морських курортах щоранку рибалки привозять свіжу рибу, кальмарів, креветки, молюсків, гребінців та інше. Вперше приїхавши в Азію, у мене потекли слинки від кількості тропічних фруктів: манго, ананаси, маракуйя, рамбутан, лонган, папайя, жовті кавуни ... У будь-якій країні Південно-Східної Азії фреш зі свіжих фруктів коштує всього 1 $. Це як чашка капучіно в Україні. У блозі є стаття з прикладами цін на продукти у В'єтнамі .

азіатські фрукти азіатські фрукти

На популярних туристичних курортах, крім місцевої кухні, можна знайти ресторани італійської, грецької, індійської. Голодним тут точно ніхто не залишиться. За весь час в Азії мені стало погано лише один раз, коли я поїла окрошки в російській ресторанчику. З місцевою кухнею жодного разу не було пригод. До речі, їжа в місцевих кафешках вийде 1-2 $, а в ресторанах з міжнародною кухнею - 3-5 $ на людину.

Варіантів житла в Південно-Східної Азії величезна кількість від хостелів і гестхаусов за 5 $ за ніч, до готелів різної зірковості від 20 $. Для довгострокової оренди (від місяця) можна знайти квартиру з усім необхідним або орендувати цілий будинок. Вартість оренди в місяць починається від 200 $ -250 $. У Таїланді та Малайзії поширена оренда квартири кондомініумі, де найчастіше є ще відкритий басейн і невеликий тренажерний зал. У В'єтнамі популярно орендувати квартиру в житловому комплексі або квартиру-студію. В Індонезії, зокрема на Балі, дуже популярні невеликі будинки.

Віза

Українцям для поїздки в Таїланд, Лаос, Бруней, Малайзію, Сінгапур (з метою транзиту), Індонезію, Східний Тимор, Камбоджу віза не потрібна або вона відкривається на кордоні. Для поїздки до В'єтнаму і М'янми заздалегідь оформляється запрошення онлайн і віза ставиться на кордоні, а на Філіппіни потрібно буде відкривати візу в посольстві. При цьому відкрити візу можна не тільки в Україні, а в будь-якій країні. Ми відкривали візу в Індонезію (коли вона ще була потрібна) і на Філіппіни у В'єтнамі і складнощів взагалі не виникло, а пакет документів виявився ще меншим, ніж якщо б ми відкривали візу в Україні.

Камбоджа, віза на кордоні Камбоджа, віза на кордоні

Велика частина авіаперельотів в Азії через Малайзію (Куала Лумпур) або Сінгапур. У 2016 році ми відвідали Сінгапур тричі, весь час скориставшись транзитною візою

сезон

Незважаючи на те, що в Південно-Східної Азії круглий рік жарко і температура рідко опускається нижче +20 градусів, тут є 2 сезони: вологий і сухий. Літо взимку буде в Таїланді, М'янмі (Бірмі), Малайзії, Сінгапурі, Камбоджі, Філіппінах, Лаосі (але там немає моря).

Філіппіни, Боракай, пляж з білосніжним піском, входить в 10-ку кращих у світі Філіппіни, Боракай, пляж з білосніжним піском, входить в 10-ку кращих у світі

А ось сезон дощів (приблизно з листопада по березень-квітень) чекай у В'єтнамі, Брунеї, Індонезії та Східному Тиморі.

Індонезія, Балі, знамениті рисові тераси Індонезія, Балі, знамениті рисові тераси

Погода і клімат останнім часом з року в рік дещо змінюється на всій земній кулі, тому сезони дощів, можуть зрушуватися, а також може змінюватися їх інтенсивність. Наприклад, в минулому році в сухий сезон тривалі дощі були в Індонезії, Таїланді і В'єтнамі.

Куди летіти

З України є тільки один варіант прямого перельоту - в Бангкок. Також з Києва можна бюджетно долетіти в Куала Лумпур з двома пересадками: в Тегерані (Іран) і Баку (Азербайджан). Бюджетні всього дістатися в Південно-Східну Азію з Москви (200 $ -250 $ в одну сторону). Раджу ще подивитися вильоти в Південно-Східної Азії з Стамбула, авіасполучення між Україною і Туреччиною у нас хороше і заздалегідь можна взяти квиток за вигідною ціною.

Сінгапур, парк розваг Сентоза Сінгапур, парк розваг Сентоза

Якщо робити акцент подорожі на якійсь одній країні, краще відразу дивитися квитки саме туди. А вже якщо ви вирішили подивитися кілька країн в одній поїздці, тоді "пограйте" з країнами і датами на авіаперельоти. Прилітайте, тут дуже добре :-)

Автор: Катерина Бірськ

Новости