Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Китайський Новий рік

Острів Пхукет активно готується до чергового свята - Китайському Новому Року. Всюди розвішують червоні ліхтарики, в торгових центрах викладають на прилавки традиційні атрибути, а тайці китайського походження закуповують новий одяг.

Всюди розвішують червоні ліхтарики, в торгових центрах викладають на прилавки традиційні атрибути, а тайці китайського походження закуповують новий одяг

Дата початку нового року плаваюча і відповідає першому молодика в проміжок між 21 січня і 21 лютого григоріанського календаря. У 2019 ця дата випадає на 5 лютого. Тобто офіційно 5 лютого в цьому році настане новий рік за китайським календарем.

Китайський Новий Рік в Таїланді, звичайно ж, святкують не так як в Китаї, де він вважається головним святом року. Вірніше, я не знаю, як святкують в Китаї, і всі традиційні ритуали, але припускаю, що трохи не так. Наприклад, ці дні ніякий не вихідний в Таїланді, на відміну від європейського Нового Року або тайського Сонгкрана . Та й самі тайці його практично не відзначають. Зате у тайців китайського походження вихідні можуть тривати до 10 днів. На острові Пхукет, як і в деяких інших провінціях, тільки китайські громади широко святкують Китайський Новий Рік по-домашньому. Подивитися на домашнє свято можна в Пхукет-тауні, іноді бувають церемонії в храмах, але конкретне місце я сказати вам не можу. Прогуляйтеся з ранку вулицями міста, загляньте у відкриті двері, можливо, вас навіть запросять і розкажуть про свято. Крім цього, в Пхукет-тауні буде проходити Фестиваль Китайського Нового Року , Його-то святкують з великим розмахом. Але про це пізніше. Я хочу розповісти, як же все-таки відзначають свій новий рік тайці китайського походження.

На острові Пхукет близько третини населення - тайці китайського походження. Саме тому тут так широко відзначають, наприклад, вегетаріанський Фестиваль . Китайці з'явилися на острові Пхукет ще в XIX столітті, щоб працювати на олов'яних рудниках . Це були вихідці з півдня Китаю, з провінції Фуцзянь, що говорять на южноміньском діалекті, їх тут так і називають "Хокей".

Готуватися до свята починають заздалегідь. Адже треба купити подарунки для родичів, зробити прибирання вдома, оновити гардероб і припасти продуктів для частування. Тайці китайського походження, у яких є свої магазинчики чи ресторани, в переддень свята прокидаються в 3-4 ранку і готують різні види страв для продажу. Традиційна страва на китайський новий рік у тайців є кханоми. Навіть не описати одним словом, що це таке. Маленькі тістечка Коханим ріеу призначені для ченців або Будди, китайських богів і духів. Ця головна насолода, яку купують тайці. На другому місці - коричневі Коханим кхенг, призначені для предків. А також купуються Коханим Хуаде котрі, Коханим ку, Коханим чан, фрукти і напої.

А також купуються Коханим Хуаде котрі, Коханим ку, Коханим чан, фрукти і напої

Як тільки закінчені всі приготування можна приступати до церемонії. Немає фіксованого часу початку ритуалу, і в 7 ранку, і в 9 буде доречно. У тайських хоккіенов трохи відрізняються церемонія і функціональне призначення вівтарів. Можливо, помічали, що той же будиночок духів у них схожий не на маленький храмик, а на поличку червоного кольору. Що? Ви не знаєте, що таке будиночок духів ? Перш ніж будувати свій будинок, кожен таєць ставить будинок для духу землі, що живе на цій території. Дух оберігає людей, що живуть в будинку, привертає благополуччя і захищає від злих духів. У етнічних китайців в Таїланді будинок духів виглядає інакше, в Пхукет-тауні ви можете побачити це на власні очі.

У етнічних китайців в Таїланді будинок духів виглядає інакше, в Пхукет-тауні ви можете побачити це на власні очі

Зазвичай в будинках тайців китайського походження стоять три вівтаря: для Будди або монаха-покровителя, для китайського бога або богів і для предків. Буває, що в будинку знаходяться кілька фігурок китайських богів, деяких з них не можна ставити на один вівтар, тому що вони ворогують між собою. Трапляється, що господарі будинку змінюють одного китайського бога-покровителя на іншого, якщо переконані, що той не виконує своїх функцій. На вівтарі для китайських богів, Будди або ченця розташовуються статуетки, а фотографії або навіть просто імена предків знаходяться на вівтарі для померлих родичів.

На вівтарі для китайських богів, Будди або ченця розташовуються статуетки, а фотографії або навіть просто імена предків знаходяться на вівтарі для померлих родичів

Церемонія починається з вівтаря для Будди або ченця. Перед ним господар будинку ставить дві квітки для красивої подальшому житті, свічки, які уособлюють повагу, і частування - солодощі, фрукти, чай, воду або червоні безалкогольні напої. Потім запалюються три ароматичні палички, що символізують чистоту і невинність, мудрість, доброту і допомогу. З ними господар будинку виходить на вулицю для молитви. Ароматичні палички запалюють, щоб той, для кого буде виголошена молитва, відчув запах і дізнався, що йому хотіли сказати. Молитва виглядає приблизно наступним чином: "я підношу вам ці фрукти, чай і солодощі, прийдіть і покуштуйте їх, і нехай у мене і моєї сім'ї все буде добре в житті, нехай нам щастить". Після молитви ароматичні палички ставлять в спеціальну посудину з піском перед вівтарем. Коли палички і свічки згорять, такий же ритуал проводять для китайських богів.

Коли палички і свічки згорять, такий же ритуал проводять для китайських богів

З предками ж все трохи інакше. За антуражу відрізняється кількість ароматичних паличок, по одній на людину, і частування зовсім інші. Підносити їжу їм починають з полудня або в звичайний час обіду родичів. Готують для предків їх улюблені страви. Якщо китайські боги вегетаріанці, то родичам можна піднести курку, свинину, морепродукти і навіть стаканчик рисової горілки. Їду з вівтарів для Будди і богів вживати в їжу не можна, вважається, що коли її скуштували духи, вона стає позбавленою смаку. А предки з задоволенням розділять трапезу зі своїми нащадками, варто тільки дочекатися, поки догорять ароматичні палички і піднесуть подарунки. У магазинах Пхукета крім традиційних атрибутів золотий папери і срібною, що символізують золото і гроші, можна знайти все, що стане в нагоді померлим: одяг, прикраси, мобільні телефони, карти Visa і навіть квитки на літак в рай і закордонний райський паспорт. Всі подарунки зроблені з паперу, і їх спалюють для предків. Після сімейного обіду, на який намагаються зібратися всі родичі, починається обмін подарунками, які дарують в червоних конвертах (зазвичай гроші) і ритуал з петардами. Біля кожного будинку підривають грона петард, щоб боги знали про прихід на свято предків, і таким чином проводжають духів назад. Після всіх ритуалів перед будинком виставляють стіл з частуваннями для духів сусідніх будинків. Можливо, їхні родичі ще не почали церемонію, а їсти хочеться завжди.

Можливо, їхні родичі ще не почали церемонію, а їсти хочеться завжди

Таким є свято, який проходить в кожному будинку етнічного китайця. Багаті жителі Пхукет-тауна можуть замовляти спеціальні шоу з танцями левів і золотими драконами, щоб порадувати своїх духів. У багатьох готелях Пхукета святкують китайський новий рік. Гостей чекає шоу днем ​​і урочиста вечеря - ввечері. У новорічний день вирушайте в торгові центри Jung Ceylon і Central Festival , Там зазвичай влаштовують танці левів, всі ці місця ви можете знайти на карті . 5 лютого в цьому році - це 1 січня по-китайськи, в цей день тайські хокею не працюють, а тільки приємно проводять час зі своєю сім'єю.

5 лютого в цьому році - це 1 січня по-китайськи, в цей день тайські хокею не працюють, а тільки приємно проводять час зі своєю сім'єю

За допомогою міст-побратимів Янтая, Хайнань і Тайської Асоціації по Туризму на Пхукеті щорічно проводять Фестиваль Китайського Нового Року . Його святкують у вихідні після настання нового року за кітайскогому календарем. Проходити фестиваль буде в Пхукет-тауні, в районі вулиць Крабі, Таланг і Романі (Krabi road, Thalang road і Soi Romani). Протягом трьох днів з 15:00 і до півночі ці вулиці будуть перекриті для пішохідного руху. Не буду розкривати всі секрети, розповім про програму ближче до події, скажу лише, що намічені виступи китайських артистів, музикантів і акробатів, катання на човнах, урочистий парад, підношення подарунків предкам, смачна їжа і багато іншого. Дивіться відео про китайський новий рік на Пхукеті.

Дати настання Нового Року за Китайським календарем на інші роки:

05 лютого 2019
25 січня 2020
12 лютого 2021
01 лютого 2022
22 січня 2023
10 лютого 2024
29 січня 2025
17 лютого 2026
06 лютого 2027
26 січня 2028
13 лютого 2029

Вам буде цікаво:
Китайський Новий Рік і День Міста
Тайський Новий Рік
фестиваль Вегетаріанців
Фестиваль Місячного Пирога

Що?

Новости