Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чому Володимир Путін рятує пасажирів авіакомпанії-банкрота, а королева Англії - ні

  1. Чому в Англії королева не рятує авіапасажирів 2 жовтня припинила польоти велика авіакомпанія Великобританії...
  2. Monarch Airlines. англійський варіант

Чому в Англії королева не рятує авіапасажирів

2 жовтня припинила польоти велика авіакомпанія Великобританії - Monarch Airlines . У той же день почалися заходи з врегулювання ПП з найменшим дискомфортом для пасажирів.

На відміну від Володимира Путіна, який влаштував рознос міністрові транспорту, королеві Єлизаветі II або прем'єр-міністру Великобританії Терезі Мей не довелося робити грізних заяв. У поспіху знаходити кошти для вивезення туристів теж не знадобилося - включилася система ATOL, існуюча для подібних випадків.

Як це у них працює? Може, створити аналогічний інструмент в Росії замість того, щоб винаходити черговий «велосипед» для розвезення клієнтів на майбутнє?


Розплата за звичайною схемою

Разом з «ВІМ-Авіа»: черговий скандал, викликаний крахом авіаперевізника, разруліваєтся в ручному режимі - після прямого втручання президента В. Путіна, який відбувся через тиждень з моменту виникнення проблеми. знову обговорюються заходи для запобігання таких колапсів в майбутньому.

У вас немає відчуття дежавю? Власник проблемної компанії Рашид Мурсекаев, як пишуть в ЗМІ, покинув Росію , Гендиректор і головний бухгалтер затримані у справі про шахрайство. Мінтранс і Росавіація розвивають бурхливу діяльність, оперативний штаб засідає двічі на день. А туроператори - замовники «ВІМ-Авіа» тим часом підраховують збитки.

Зокрема, «Інтурист» за власний рахунок повторно оплатив для своїх клієнтів близько 25 рейсів з Санкт-Петербурга і 40 - з Москви, про це повідомив кореспонденту HotLine.travel Сергій Толчин , Директор з продажу туроператора.

За словами гендиректора TUI Росія Тараса Демури , Його компанія теж забезпечила туристам альтернативну перевезення за свій рахунок. За винятком шести або восьми вивізних рейсів, організованих авіаброкер, через якого були замовлені чартери «ВІМ-Авіа». Але не виключено, що цей брокер в результаті виставить рахунки TUI, хоча має від туроператора депозит на суму близько 2 млн доларів.

Компанія «Спаські ворота» не тільки зазнала збитків через зірвані рейсів «ВІМ-Авіа», але тепер ще змушена гасити його заборгованість за аеропортове обслуговування в Ріміні. Адміністрація аеропорту просто робить відрахування з депозитів, отриманих від «Спаських воріт» в рахунок інших програм, і заперечень не приймає. Більш того, покладає на авіаброкер відповідальність за те, що він уклав контракт з проблемним перевізником і побічно накликав на аеропорт втрати. Голова «Спаських воріт» Олександр Дворянський сподівається, що ще вдасться отримати держпідтримку - хоча б частково компенсувати збитки, понесені в результаті краху «ВІМ-Авіа».

Всі учасники подій згодні, що потрібен якийсь страхувальний механізм, який автоматично включався б при виникненні таких колапсів в майбутньому. Але ідея зі створення антикризового фонду за рахунок зборів з кожного проданого квитка, запропонована в Держдумі главою Росавіації Олександром Нерадько, викликає неоднозначну реакцію - як у туризмі, так і на транспортному ринку.

«Фонд в авіації потрібен обов'язково, - вважає Тарас Демура. - Але стягувати гроші з усіх пасажирів ... Чому клієнти, які вибирають стабільних перевізників, повинні покривати фінансові ризики проблемних авіакомпаній? »З гендиректором TUI Росія згоден Бесики Квірквія, керівник авіакомпанії Royal Flight:« Є організації, які роками накопичують борги, багаторазово перекредитовуються, демпінгують, допускають серйозні прорахунки в плануванні. Чому ми або наші пасажири повинні рятувати таких учасників ринку? »

На думку Олександра Дворянського, замість того, щоб створювати нові фонди, треба задіяти ті, що вже існують при «Турпомощі». «Я не кажу про те, щоб повністю виплатити борги тієї ж« ВІМ-Авіа »і витратити на це все, що є у асоціації кошти, - уточнює пан Дворянський. - Але частково компенсувати втрати туроператорів в найгостріший для них момент було б правильно і логічно. Навіщо чекати, поки хтось із замовників проблемної авіакомпанії не витримає фінансового навантаження і зупинить бізнес? Адже від цього можуть постраждати інші учасники ринку, і майже напевно черговий крах негативно відіб'ється на попиті - посилить паніку серед потенційних клієнтів ».

Так чи інакше, на даний момент всі фінансові інструменти, наявні в розпорядженні «Турпомощі», можуть спрацювати для туроператора тільки «посмертно» - якщо він припинить діяльність. А фонд Росавіації існує навіть ще не в проекті, а в якійсь гіпотезі. Тому саме час звернутися до закордонної практики захисту клієнтів в ситуації краху авіаперевізників. Тим більше що ми спостерігаємо свіжий прецедент - зупинку діяльності вищезгаданої Monarch Airlines.

Monarch Airlines. англійський варіант

Отже, 2 жовтня оголосила про припинення польотів Monarch Airlines - найстаріша англійська авіакомпанія, яка жодного разу не міняла своєї назви (заснована в 1967 році).

Станом на 2 жовтня близько 110 тисяч пасажирів Monarch Airlines перебували за межами Великобританії, т. Е. Потребували евакуації. Кількість клієнтів, які оплатили перевезення авіакомпанії на майбутні періоди, оцінюється в 750 тисяч.

До врегулювання ситуації оперативно підключилося Управління цивільної авіації (CAA), представники якого заявляють, що за масштабами наслідків крах Monarch Airlines прецедентів не має. «Працюємо цілодобово, щоб доставити всіх додому», - говорить в ЗМІ Ендрю Хейнс, глава САА.

Ця організація разруливает проблему, тому що саме в її управлінні знаходиться система ATOL (Air Travel Organiser's Licence), що страхує в Великобританії інтереси авіапасажирів, в тому числі туристів.

Ліцензію ATOL за законом зобов'язані отримувати всі компанії, які продають регулярну авіаперевезення, турпакети з включеною в них авіаперевезенням, квитки на чартерні рейси, перельоти з Великобританії та проживання за кордоном і / або прокат машин за кордоном. Детально про те, які варіанти ліцензування ATOL і на яких умовах передбачені для цих різних видів діяльності, читайте тут .

Якщо спрощено, то для отримання ліцензії компанія проходить перевірку на фінансову стабільність, щорічно відраховує внески, суми яких різняться в залежності від масштабів діяльності. Плюс до того треба ще відраховувати внески за кожного перевезеного за звітний рік пасажира, який купив продукт, який підлягає ліцензуванню ATOL.

Про те, як працює система, можна судити з публікацій в британських ЗМІ, де представники Управління цивільної авіації роз'яснюють пасажирам Monarch Airlines їх права та перспективи. Коротенько так: хто за кордоном - того доставлять до Англії по завершенні відпочинку. Хто має квитки на більш пізні дати, тому нададуть фінансові компенсації. Без додаткових оплат.

Показовий факт: ніхто з керівництва Monarch Airlines не вдарився в бігу і не взятий під арешт. Очевидно, система страхує не тільки клієнта, але і учасників ринку на випадок, якщо щось піде не так. У той час як наші російські бізнесмени стікаються на береги Альбіону , Рятуючись від кримінального переслідування. Хтозна, може, і Рашид Мурсекаев вже в їх числі?

Експерти впевнені, що якщо законотворці візьмуть за приклад англійський досвід і створять якийсь аналог ATOL в Росії, всі витрати, в кінцевому рахунку, ляжуть на плечі споживачів - або у вигляді окремого збору, або шляхом підвищення вартості авіаквитка або туру. У зв'язку з цим пропонуємо вам взяти участь в опитуванні.

Як це у них працює?
Може, створити аналогічний інструмент в Росії замість того, щоб винаходити черговий «велосипед» для розвезення клієнтів на майбутнє?
У вас немає відчуття дежавю?
Чому клієнти, які вибирають стабільних перевізників, повинні покривати фінансові ризики проблемних авіакомпаній?
Чому ми або наші пасажири повинні рятувати таких учасників ринку?
Навіщо чекати, поки хтось із замовників проблемної авіакомпанії не витримає фінансового навантаження і зупинить бізнес?
Хтозна, може, і Рашид Мурсекаев вже в їх числі?

Новости