Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пам'ятки міста Мурманська

  1. пам'ятники
  2. Музеї Мурманська
  3. Храми і собори
  4. Площа п'яти кутів

Незважаючи на те, що Мурманськ у багатьох асоціюється з суворим містом Північно-Заходу Росії , Де майже не буває літа, після першого знайомства він зовсім і не здається таким вже суворим, навпаки, він завжди відрізнявся особливою красою, первозданністю і неповторністю. У Мурманську багато красивих і цікавих місць, тут є куди сходити і що подивитися.

Опинившись в Мурманську, тут навряд чи знайдеш помпезну архітектуру з бароковим орнаментом, зате місто, розташоване на Кольському півострові, має в своєму арсеналі чимало цікавих пам'яток, пов'язаних з військовою історією країни.

пам'ятники

Мурманськ, за свою відносно невелику історію (у 2016 році йому стало 100 років), встиг зазнати чимало військових подій, що відклалися в його зовнішності. Місто приймало участь у Першій і Другій світових війнах, послуживши для Росії найбільшим портом, у якого було морське сполучення з країнами союзниками.

Особливе нагадування про минулі воєнні події - різні пам'ятники, які зустрічаються всьому по місту, наприклад, меморіал «Захисникам Радянського Заполяр'я», помітний в будь-якому куточку Мурманська (самі жителі називають його ласкаво «Альошею»). Спочатку меморіальний комплекс хотіли встановити на центральній площі, але після було вирішено перенести його на пагорб «Зелений мис». Зведення пам'ятника почалося в 1969, а закінчилося в жовтні 1974 року.

Незважаючи на те, що Мурманськ у багатьох асоціюється з суворим містом   Північно-Заходу Росії   , Де майже не буває літа, після першого знайомства він зовсім і не здається таким вже суворим, навпаки, він завжди відрізнявся особливою красою, первозданністю і неповторністю

Основна ідея пам'ятника - фігура солдата, на плечі якого накинута плащ-намет, а за плече прибраний автомат. Він символізує всіх захисників, які брали участь у Великій Вітчизняній війні, але не повернулися додому. «Альоша» дивиться на захід - у бік ворога, а головне - в Долину Слави, де йшли неймовірно запеклі бої.

Висота скульптури складає близько 35 метрів, а її вага - 5 тисяч тонн. Трохи осторонь від пам'ятника розташувалося два зенітні гармати, а біля підніжжя «Альоші» замурована пара капсул: в одній з них знаходиться земля, зібрана в Долині Слави, а в іншій - морська вода з того місця, де сталася загибель корабля «Туман».

Коли знайомишся з пам'ятниками Мурманська, починаєш розуміти, що північний портове місто і вся його життя нерозривно пов'язана з морем:

  • Маяк-меморіал, присвячений тим, хто загинув в море в мирний час, являє собою композицію з вежі-маяка і суднового якоря, в основі якого закладено капсулу з водою з моря.
  • Пам'ятник загиблим кораблям Північних конвоїв нагадує подвиги тих, хто був у складі морських караванів допомоги Радянському Союзу.
  • Пам'ятник прикордонникам Арктики являє собою прикордонний стовп і трьох військових, які символізують собою різні види прикордонних військ (сухопутні, морські, повітряні). Поруч з ними варто вірний друг солдата - собака.
  • Пам'ятник чекає в Мурманську є символом вірності і єдності сімей, чиї чоловіки, діти, брати і батьки йдуть в море на довгий термін. Погляд дівчини звернений до моря, чекаючи, що швидка зустріч не за горами.

Нарешті, ще один зворушливий пам'ятник, присвячений суворої водної стихії і тим, хто готовий її підкорювати - рубка атомного підводного човна «Курськ», чия команда в складі 118 осіб загинула в Баренцевому морі.

Нарешті, ще один зворушливий пам'ятник, присвячений суворої водної стихії і тим, хто готовий її підкорювати - рубка атомного підводного човна «Курськ», чия команда в складі 118 осіб загинула в Баренцевому морі

У Мурманську є й інші цікаві пам'ятки, наприклад, скульптура знаменитого кота Семена. Ця пам'ятка присвячена півметрові чотириногому, який загубився в Москві , А потім самостійно знайшов шлях до будинку, прибувши до Мурманська через три місяці після пропажі. Скульптура зображує кота з неймовірно сумним поглядом і торбинкою через плече.

Скульптура зображує кота з неймовірно сумним поглядом і торбинкою через плече

Музеї Мурманська

Знайомство з містом буде більш насиченим, якщо влаштувати собі захоплюючу прогулянку по музеях. Безумовно, Мурманськ занадто молодий, тому історичних центрів тут не так і багато, але ті, що вже є, мають цікаві експозиціями, а іноді і самі потрапляють в розряд пам'яток.

Вельми цікавою буде прогулянка по криголаму «Ленін» в Мурманську - першому в світі атомного судну з ядерною силовою установкою. Корабель був спущений на воду в 1957 році і до 1989 року показав чудову працездатність, особливо в процесі перших навігацій.

Атомохід представляв собою велику палубу судна з двома щоглами. У кормі «Леніна» була злітно-посадкова смуга, призначена для вертольотів льодового контролю і розвідки. На криголамі знаходилися дві допоміжні атомні електростанції, а також були створені прекрасні умови для тривалого перебування екіпажу в суворій Арктиці.

Після того, як криголам «Ленін» пройшов рекордне число миль, його повернули в порт в 2009 році, зробивши з нього історичний музей. Навіть через стільки років з моменту його створення легендарний атомохід викликає захоплення не тільки у російських туристів, але навіть у іноземців. Під час прогулянки по музею є можливість побувати в кают-компанії корабля, їдальнею, рубці і відвідати амбулаторію.

Найбільший порт Росії готовий познайомити з морською тематикою тих, хто відправиться в Музей історії Мурманського морського пароплавства. Центральна експозиція музею - славна історія того, як безстрашно освоювалися Північні морські шляхи. Тут можна побачити вельми рідкісні кадри, документи і суднові прилади, що служили вірними помічниками в суворих північних водах.

Тут можна побачити вельми рідкісні кадри, документи і суднові прилади, що служили вірними помічниками в суворих північних водах

Зібрання музею розміщується в трьох залах:

  • «Кораблі та люди атомного флоту»;
  • «Історія розвитку транспортного і криголамного флоту»;
  • «Танкери пароплавства».

Особливо вражає колекція мініатюрних моделей реальних кораблів, розміри яких в рази менше, ніж у справжніх прототипів.

Щоб дізнатися про життя північного міста з моменту його заснування і до наших днів, можна заглянути в Мурманський обласний краєзнавчий музей, де представлено весь життєвий шлях від заснування Мурманська і до наших днів. Це сховище історії володіє своєю родзинкою. Тут є можливість подивитися на імітацію північного сяйва, а також послухати, як співають місцеві птиці.

Нарешті, сучасний музей, від якого будуть в захваті дорослі і діти - Мурманський океанаріум - унікальне місце, яке є не тільки пам'яткою, але і найважливішим науково-дослідним центром Мурманська, де вивчають арктичних тюленів і інших ластоногих.

Нарешті, сучасний музей, від якого будуть в захваті дорослі і діти - Мурманський океанаріум - унікальне місце, яке є не тільки пам'яткою, але і найважливішим науково-дослідним центром Мурманська, де вивчають арктичних тюленів і інших ластоногих

Оскільки ці ссавці прекрасно почувають себе в арктичних широтах, виникла ідея пристосувати їх в якості помічників людини. Поки в науковому центрі проводяться дослідження тюленів, в океанаріумі три рази в день влаштовують веселе шоу за участю цих артистів.

Храми і собори

У Мурманську особливо примітними виявилися два храми. Перший з них - Свято-Нікольський кафедральний собор, який є головним православним храмом міста і уособленням образу духовного відродження країни. Він послужив першим зведеним релігійним будовою після трагедії 1917 року.

Він послужив першим зведеним релігійним будовою після трагедії 1917 року

З точки зору великих міст, церква з сірої цегли зовсім непомітна, але вона прекрасно гармонує з місцевою природою. Дивлячись на неї, не побачиш блиску московських куполів, розкоші храмів Санкт-Петербурга або традиційної давньої архітектури Великого Новгорода , Але він користується особливою любов'ю віруючих.

Другий храм, розташований в Мурманську поблизу маяка-меморіалу, носить назву «Храм Спаса-на-Водах». Він з'явився відносно недавно (в 2002 році), але вже став архітектурною пам'яткою Мурманська.

Площа п'яти кутів

Центральна площа Мурманська, на якій розташовуються всі головні будівлі міста, спочатку отримала назву «Площа Радянської Конституції», але згодом її перейменували і вона перетворилася в «Площа п'яти кутів» тому, що на неї виходило п'ять доріг, але до нашого часу залишилося всього лише чотири з них.

Центральна площа Мурманська, на якій розташовуються всі головні будівлі міста, спочатку отримала назву «Площа Радянської Конституції», але згодом її перейменували і вона перетворилася в «Площа п'яти кутів» тому, що на неї виходило п'ять доріг, але до нашого часу залишилося всього лише чотири з них

На цьому центральному місці Мурманська розташовується обласна Дума, Палац культури ім. Кірова, готель «Арктика» і «Меридіан», а також універмаг «Хвиля». Тут же проводяться всі головні події міста.

У Мурманську, крім історичних пам'яток, знайдеться чимало природних красот. Особливо прекрасні і мальовничі такі озера, як Онкамоярві, Лупче, Канозера, Райявр і Фоссеватн. Якщо на знайомство з містом буде достатньо часу, то варто відвідати хоча б одне з них.

Ірина Сергєєва, автор.

Ірина Сергєєва, автор

Стаття не претендує на повне охоплення пам'яток, в ній відбито індивідуальний досвід нашого блогера.

Новости