Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найбільші хвилі на планеті

  1. Закономірності утворення хвиль
  2. цунамі

Найбільш частою причиною появи хвиль в океанах і морях є вітер: пориви повітря переміщують поверхневі шари води з певною швидкістю. Так, вітер може розігнати хвилю зі швидкістю 95 км / год, піднята товща води може досягти 300 метрів в довжину. Подібні хвилі здатні подолати гігантські відстані, але, як правило, хвильова енергія гаситься в океані, витрачаючись задовго до суші. У тому випадку, коли стихає вітер, хвилювання в океані дрібніють і згладжуються.

Закономірності утворення хвиль

Не тільки від швидкості вітру залежить довжина і висота хвилі. Великий вплив і тривалості впливу вітру, а також має значення, яка площа території була охоплена ім. Є закономірне відповідність: максимальна висота хвилі становить 1/7 частину її довжини. Наприклад, бриз з силою вище середньої утворює хвилі, висота яких досягає 3 метрів, ураган, який має велику площу, - піднімає хвилі приблизно до 20м.

Наприклад, бриз з силою вище середньої утворює хвилі, висота яких досягає 3 метрів, ураган, який має велику площу, - піднімає хвилі приблизно до 20м

Освіта великої хвилі

У 1933 році моряки американського корабля «Рамапо» в південноафриканському перебігу Агульяс відзначили найвищу нормальну хвилю - вона досягала висоти в 34 м. Хвилі подібної висоти в народі називаються «хвилями-вбивцями», так як в відстанях між їх гребенями може з легкістю провалитися і загубитися навіть велике судно. Теоретично висота таких звичайних хвиль здатна досягти позначки в 60 м, але на практиці подібні хвилі ще не були зафіксовані ні разу.

Крім нормального, тобто вітрового походження хвиль, відомі й інші причини зародження хвиль:

  • землетрус
  • виверження вулкана
  • падіння великих метеоритів в океан
  • зсуви, що призводять до різкої зміни лінії берега
  • випробування ядерної зброї або інша людська діяльність

цунамі

У цунамі найбільші хвилі. По суті це серійна хвиля, викликана певним імпульсом величезної потужності. Хвилі цунамі мають досить велику протяжність, провали між вершинами можуть досягати більше 10 км. З цієї причини цунамі у відкритому океані не є великою небезпекою, оскільки висота хвиль рідко досягає 20 см, лише в окремих (рекордних) випадках можуть досягти 1,5 м. А ось швидкість цунамі розвиває грандіозну - хвилі поширюються зі швидкістю 800 км / год. У відкритому морі з борту судна такі хвилі практично не можна помітити. Свою жахливу силу хвилі цунамі набувають у міру наближення до берегової лінії. Відбиваючись від берега, хвилі стискаються в довжині, а руйнівна енергія їх нікуди не зникає. Внаслідок цього зростає хвильова амплітуда - їх висота. Зрозуміло, такі хвилі набагато небезпечніше вітрових хвиль, оскільки досягають набагато більшої висоти.

Причинами самих жахливих розмірів цунамі є істотні порушення рельєфу океанського дна. Це можуть бути тектонічні зрушення або розломи, при виникненні яких мільярдне кількість тонн води зі швидкістю реактивного літака переміщається на величезні відстані (цілі десятки тисяч кілометрів). І відбувається це різко, відразу. Катастрофа неминуча у разі, коли багатомільярдні маса води досягає берега. Тоді колосальна енергія хвиль спочатку направляється на нарощування амплітуди, а після обрушується на узбережжі всієї потужної стіною води.

Цунамі на Суматрі в 2004 році

Найбільш часто схильні до небезпечним цунамі затоки, що мають високі берега. Такі місця є справжніми пастками для серійних хвиль. Що характерно і разом з тим страшно, так це, що цунамі практично завжди налітає раптово, візуально море може бути таким же, як при відливи, припливах або звичайному штормі, тому у людей не зароджується і думка про своєчасну евакуацію. Спеціальні системи оповіщення про наближення гігантських хвиль розроблені не скрізь, на жаль.

Зонами ризику цунамі є також сейсмічно активні території. Саме слово «цунамі» має японське походження, оскільки землетрусу тут дуже часті і хвилі різного масштабу і розміру постійно атакують острова. Зустрічаються серед них і справжні гіганти, вони-то і призводять до людських жертв. Землетрус 2011 року, яке відбулося на сході о.Хонсю, породило найпотужніше цунамі заввишки до 40 м. Подібних землетрусів Японія ще не знала. Катастрофа мала жахливі наслідки: жахливої ​​мощі хвилі завдали сильні удари по всьому східному узбережжю острова, несучи разом з землетрусом життя понад 15 тис. Осіб, кілька тисяч людей вважаються зниклими без вести по сьогоднішній день.

Великомасштабною катастрофою на островах Ява і Суматра в 2004 році обернулося цунамі, яке було породжене найсильнішим землетрусом в Індійському океані. За різними джерелами загинуло від 200 до 300 тисяч осіб - це 1/3 мільйона. На сьогодні цунамі в Індійському океані визнано найбільш руйнівним в світі.

Рекордсменом за амплітудою хвиль стало цунамі «Литуя», що відбулося в 1958 році. Воно прокотилося по затоці Литуя на Алясці зі швидкістю 160 км / год. Причиною високої в світі цунамі став гігантських розмірів зсув. Висота хвиль досягала 524 м.

Стаття в тему: Цунамі в Таїланді 2004 рік

Новости