Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Хоста - Путівник вікімандри Wikivoyage

  1. пам'ятки [ правити ]
  2. Навколо Хости [ правити ]
  3. Де зупинитися [ правити ]
  4. Пансіонати і санаторії [ правити ]
  5. Кудепста [ правити ]

Хоста - прибережний селище приблизно посередині між центром Сочі і Адлером . Сама Хоста не дуже цікава - побачити тут варто хіба що дореволюційну церква незвичайної архітектури - зате в околицях знаходиться тисо-самшітовая гай, єдиний в Сочі пам'ятник ЮНЕСКО. Це унікальний, зростаючий серед скель доісторичний (колхидський) ліс, де стародавні дерева вкриті мохом і повиті плющем, утворюючи справжнє царство зелені. Також Хоста популярна серед любителів пляжного відпочинку. відкрити карту

Мікрорайон (колишнє селище) Хоста знаходиться в оточенні гір в мальовничій долині, по якій протікає гірська річечка Хоста. це центр Хостінского району міста Сочі . Звідси до центру Сочі всього лише 20 км. На адигською «Хоста» означає «кабаняча річка». Річка Хоста впадає в Чорне море в бухті Тихій поруч з мисом Видатним. Клімат тут більш м'який, та й температура повітря на градус-два тепліше ніж в сусідніх районах. На північний схід від Хости знаходиться Мацеста , Відокремлена від неї досить великим ділянкою узбережжя, а південніше, набагато ближче - Кудепста: конгломерат пансіонатів і санаторіїв, які представляють інтерес лише для тих, хто планує там відпочивати.

Люди жили тут з незапам'ятних часів. В околицях Хости цілих два древніх пам'ятника - величезний культовий камінь і руїни старовинної фортеці. Втім, про обидва цих пам'ятника майже нічого невідомо: чи то мегалітичних культура, то чи черкеські племена, чи то генуезці в Середні століття побудували тут фортецю, хоча жертовний камінь їм навряд чи міг знадобитися. Розвиток Хости починається в кінці XIX століття, коли околиці Сочі перетворюються в курортну місцевість. Уже в 1899 році Хоста поряд з Романівському ( Червона Поляна ) Отримує міський статус, в той час як Сочі чомусь залишається селищем аж до 1917 року.

До революції в Хості було побудовано не менше десятка дач, проте більшість з них зруйновані в радянський період. Хоста залишилася осторонь від передвоєнної реконструкції Сочі-Мацестінская курорту: до війни тут майже не будували, зате почали будувати відразу після. Важливою подією стало виявлення власного джерела сірководневих вод, які тепер добувають з глибини аж в 1.5 км. Це дозволило Хосте стати частиною Мацестінская курорту. В останні роки Хоста знову залишилася осторонь - на цей раз в стороні від суєти, яка відбулася перед зимовій Олімпіаді-2014. У селищі не було олімпійських будівництв, багато санаторіїв давно не ремотіровалісь, а то і зовсім занедбані, і взагалі Хоста кілька тихіше, а тому, можливо, затишніше, ніж інші прибережні курорти в околицях Сочі.

Через Хосту проходить траса М27, що зв'язує центр Сочі з Адлером і абхазької кордоном. Траса йде по естакаді уздовж залізниці та узбережжя. Автобуси і маршрутки зазвичай з'їжджають з траси для того, щоб зробити зупинку в Хості, але бувають також експреси, що проносяться повз по естакаді. Вам підійдуть будь-які далекі маршрути Сочі-Адлер (105, 106, 122 і т.д.), однак стежте, щоб на них було написано «через Хосту».

Заїжджають в Хосту автобуси слідують по Шосейній вулиці, а потім по вулиці 50-річчя СРСР, роблячи при цьому три зупинки:

2

Зупинка «Санаторій Блакитна гірка» (Хоста-міст), вул. Шосейна, 27. Звідси починається вулиця Самшитовий, ведуча в тисо-самшитовими гай. Якщо ж піти в іншу сторону, через 5-7 хв опинитеся в центрі 3 Зупинка «Авіакаса», вул. 50-річчя СРСР, 18. Найдальша від центру, але найближча до місцевого музею. 4 Зупинка «Санаторій Хвиля», вул. 50-річчя СРСР, 3-7. У 200 метрах по вул. Червоних Партизан підвісний пішохідний міст, що виводить в центр Хости.

Існує також кінцева місцевих автобусів:

5

Автостанція Хоста (поруч з ж / д станцією). ☎ +7 (8662) 65-03-87. Звичайна автобусна зупинка, звідки відправляються автобуси до Червоної Волю, Воронцовку і інші селища уздовж річки Хости. Тут же можна сісти на маршрутку №134 Хоста-Адлер. Дальніх автобусів в Хості немає.

пам'ятки [ правити ]

2

Дача Бахрушина (санаторій «Кавказ»), вул. Шосейна, 2. До революції тут була дача Бахрушина - знаменитого московського мецената. Потім її, як і багато іншого, переробили в санаторій, причому вже не розбереш, що при цьому змінювалося в архітектурі будівлі. Результат, в будь-якому випадку, цікавий і не вкладається ні в які стилі. Зверніть увагу на прикрашені кольоровою плиткою колони і заґратоване балкони - напевно, це була данина безпеки, яка перетворилася, втім, в самостійний декоративний елемент. 3 Санаторій «Хвиля», вул. Краснополянская, 6. Пам'ятник сталінського ампіру. Якщо ви вже бачили інші сочинські санаторії того ж періоду, то навряд чи відкриєте для себе щось нове, хоча архітектура тут теж цілком гідна: галереї, портики, сходи і розкішна садово-паркова скульптура. Цікаво, що санаторій був побудований в 1964 році, коли сталінський стиль мав би піти у минуле, але в Хості якимось чином зберігся.

В іншому Хоста відрізнити від інших курортних селищ чорноморського узбережжя. Центр місцевої життя - вулиця Платановая. На ній багато кафе і магазинчиків, однак забудову вулиці впору назвати сарайний. Звертає на себе увагу лише кінотеатр «Промінь» (ріг вулиць Платанове і жовтні), побудований в кінці 1950-х за типовим проектом. Хоча Хоста дуже пишається тим, що отримала міської статус раніше Сочі, дореволюційних будинків тут немає, за винятком уже згаданого санаторію «Кавказ» і краєзнавчого музею (колишній народний дім, 1914), але повірити в столітній вік цієї будівлі досить важко: воно виглядає таким ж сарайний, як і все інше. На вулиці 50-річчя СРСР є приклади добротної післявоєнної забудови. Також місцевою визначною пам'яткою є підвісний пішохідний міст 4 на початку Платанове вулиці.

Навколо Хости [ правити ]

Все найцікавіше знаходиться не в Хості, а навколо неї:

5 5   Тисо-самшитовий гай Тисо-самшитовий гай

, Вул. Самшитовий (правий берег річки Хоста на північ від селища). ☎ +7 (8622) 65-00-97. , Вул 9:00 - 18:00. 300 руб. Головна і вже точно найдоступніша природна пам'ятка Сочі. Це «ексклав» Кавказького біосферного заповідника і, таким чином, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Роща була оголошена заповідною в 1931 р Тут на площі 300 га можна на власні очі побачити близько 400 видів кавказьких субтропічних рослин (тис ягідний, самшит колхидський, рододендрон понтійський, лавровишня лікарська, плющ колхидський, тропічні гриби-квіти, орхідеї). В гаю височіє двохтисячорічний тис-велетень, найбільший зі збережених до наших днів. Тисячолітні тиси досягають висоти 30 м і 2 м в діаметрі. Самшит живе трохи менше, досягаючи віку 400-500 років, 18-метрової висоти і півметра в діаметрі. Потрапивши в гай, ви переноситесь в ліс третинного періоду (18-30 млн. Років тому), званий колхидський (так, саме сюди плавали аргонавти). Вікові дерева покриває мох і обвивають ліани, під ними панує постійний напівтемрява.
Від центру Хости до входу в гай 2 км. На вході вас зустріне музей природи. Далі потрібно зробити вибір між малим і великим кільцем - це два різні маршрути огляду. Ходити просто так по лісі не можна, так у вас і не вийде, оскільки всюди зарості і скелі. Мале кільце (1.5 км) являє собою зручну доріжку, по якій легко пройти в будь-якому взутті. Воно охоплює оглядовий майданчик, лабіринт в скелях і Білі скелі - величний обрив над рікою хостів. Велике кільце (5 км) є гірською стежкою, що петляє між скель, що спускається до річки (при бажанні можна скупатися) і піднімається до руїн Хостінскій фортеці. Через кожні 100-150 м стоять лавочки і урни, багато покажчиків на пам'ятки - заблукати важко. 6 Хостінскій фортеця (На території тисо-самшитовою гаї). Руїни фортеці на пагорбі високо над хостів. Мабуть, це навіть не фортеця, а зміцнення: з трьох сторін підходи до вершини надійно захищені обривами і рікою, тому досить було побудувати всього одну стіну, чотири вежі якої збереглися у вигляді майже безформних руїн посеред прадавнього лісу. Все це дуже красиво, романтично і до того ж загадково, оскільки невідомо, хто, коли і навіщо побудував тут фортецю. Найбільш поширена візантійсько-генуезька версія, хоча ніде більше генуезькі колонії не влаштовували в глибині материка. Втім, на узбережжі бушувала малярія, яка могла змусити людей оселитися в горах. Датування називають найрізноманітніші: від VIII до XV ст. включно. 7 Кудепстінскій культовий камінь (В лісі в парі кілометрів на схід від Хости). Також відомий як «черкеський камінь» або просто «жертовний камінь». Це орієнтована по сторонах світу величезна брила пісковику чотирикутної форми розміром 4.6 на 4.4 м при висоті в 1-1.5 м. Зі східного боку висічені поглиблення, що нагадують сидіння, а поруч з ними є великий майданчик з бортиком. Чи то камінь використовували для жертвоприношень, то чи для відспівування померлих - тут єдиної думки немає, як немає і однозначною датування: можливо, обробляли камінь в середні століття черкеси, хоча, швидше за все, знали про нього ще представники мегалітичної культури, які жили на Кавказі за кілька тисяч років до нашої ери.
Потрапити до каменя можна з боку Кудепсти: 15-20 хв пішки через ліс від школи-інтернату в кінці вулиці Камю. Інший шлях - з Хости на автобусі / маршрутці 129 до сел. Дібровний, повернути праворуч біля будинку № 4 по вул. Коркової і йти по дорозі вниз. Камінь знаходиться в 400 м від краю селища. 8 Дача Квітко, Новоросійське шосе, 11 (3 км в сторону Мацеста по старій дорозі). Особняк, побудований на початку XX століття для полковника Квітко. Не зовсім зрозуміло як, але уродженець древнього козацького роду Андрій Квітко зміг собі дозволити рано вийти у відставку, подорожувати по світу і скуповувати землю в теплих краях, яким ще тільки належало стати курортними. Дача Квітко - характерний приклад дореволюційної сочинської архітектури: щось від середньовічних замків, щось від модерну, і все складено з неотесаного сірого каменю. Після революції дача належала різним санаторіям, зараз у занедбаному стані. Можна досхочу полазити, насолоджуючись гарним лісом і видами на море. 1 Музей історії Хостінского району , Вул. 50 років СРСР, 28. ☎ +7 (8622) 65-34-85. травень-вересень 8:00 - 20:00; жовтень-квітень: Пн-Пт 8:30 - 17:30. 75 руб. Рядовий краєзнавчий музей, але якщо цікавитеся курортної історією Сочі і особливо Мацеста , То вам сюди. Також представлена ​​культурна історія першої половини XX століття, коли саме в цьому будинку виступали Федір Шаляпін, Володимир Маяковський, Любов Орлова та інші великі люди. Будівля музею - єдиний дореволюційний особняк Хости, однак цікаво навіть не сам будинок, а барвисте (і, зрозуміло, зовсім не дореволюційний) графіті «музей історії Хостінского району» на одній зі стін. 4 Кінотеатр «Промінь», вул. Жовтня, 1/4. Старий радянський кінотеатр, який до останнього часу радував око намальованими тушшю афішами та іншими ностальгічними деталями. В кінці 2013 року реконструйований. Поки неясно, чи буде він знову кінотеатром, просто палацом культури або взагалі рестораном. 5 Сірководнева лікарня № 7, вул. Жовтня, 4. Філія бальнеологічного курорту в Мацесті . Якщо живете в Хості, лікуватися можете прямо тут. 6 Пляж. Частина пляжів навколо Хости закрита, частина належить санаторіям і пансіонатам, але відкрита для всіх бажаючих, плюс є три публічні пляжу: один в центрі селища, один в гирлі річки, на правому березі, і ще один ( «дикий пляж») далі в сторону Кудепсти. 7 Міні-аквапарк «Бриз» (в центрі Хостінского пляжу). При однойменному готелі. Є водні гірки, джакузі і дитячий басейн. 1 Магніт, вул. Ялтинська, 16. Супермаркет для щоденних покупок 2 Ринок. Типовий курортний ринок: фрукти, сувеніри, пляжні приналежності.

Хоста - класичний курортне селище, тому майже всі кафе зосереджені на центральній вулиці:

2

Джаз-кафе «Круїз», вул. Платановая, 1/3 (біля мосту). Гарячі страви: 200-350 руб. Відвідувачі рекомендують живий саксофон, що звучить тут вечорами, і не рекомендують все інше. 3 Кафе «Вареники», вул. 50-річчя СРСР, 2Б (поруч з санаторієм «Хвиля»). Їдальня радянського зразка. Дешево. 6 Піцерія La Strada , Вул. Адлерская, 1. ☎ +7 (918) 199-99-51. Піца, паста: 300-400 руб. Філія відомої піцерії «Адріано», яка є і в центрі Сочі, і в Адлері. По суті, ресторан в італійському стилі, де поряд з піцою вам запропонують десятки м'ясних і рибних страв. В основному хороші відгуки. Дорого. 7 Ресторан «Удача +», вул. Залізнична 43/4 (біля парку). Ресторан з гарною кухнею.

Де зупинитися [ правити ]

Готелі [ правити ]

1 Готель «Бриз»

, Вул. Залізнична, 9 (поруч з ж / д станцією Хоста). , Вул ☎ +7 (988) 506-35-86, +7 (8622) 65-06-05. Двомісний номер: від 3500 руб. Затишний приватний міні-готель на 14 номерів. Розташований на березі моря, має власний пляж, відкритий басейн, сауну, масажний кабінет, караоке-зал, кафе. У відгуках вказано на недоліки: шум від поїздів, що проходять, утруднений доступ на територію в нічний час, поганий WiFi. 2 Готель Green Hosta , Вул. Платановая, 15-б (в центрі). ☎ +7 (918) 383-55-04, +7 (8622) 60-84-51. Двомісний номер: від 2400 руб. Готель, що наближається по набору послуг до пансіонату, з басейном і тренажерним залом, не вистачає тільки власного пляжу. На фотографіях номера виглядають дуже сучасно, але, якщо вірити відгукам, бувають і такі, яким не завадив би ремонт. Wi-Fi.

Пансіонати і санаторії [ правити ]

4 Пансіонат «Кристал»

, Вул. Ялтинська, 4. ☎ (8622) 65-06-01, 65-06-02. Двомісний номер з харчуванням: від 2600 руб. Старорежимний пансіонат-санаторій, корпуси якого розкидані по всьому лівому березі Хости. Ностальгічні номери зі зручностями на блок і без кондиціонера. Відпочиваючі вважають, що за ті ж гроші можна знайти що-небудь більш пристойне. 5 Санаторій «Аврора» , Вул. Адлерская, 5. ☎ +7 (8622) 65-03-77. Від 2600 руб / чол за путівку. Санаторій міністерства оборони. Схоже, що меблі місцями залишилася з радянських часів, та й взагалі інтер'єр тут по-військовому суворий.

Кудепста [ правити ]

Також жити і відпочивати можна в мікрорайоні Кудепста, розташованому в парі кілометрів на південь від Хости в сторону Адлера:

7 Гостьовий будинок «Лелека»

, Кудепста, вул. Апшеронська, 26/3 (15 хвилин пішки до моря). ☎ +7 (8622) 37-53-80. Від 450 руб / чол (2014 року). Шість котеджів з одно- і двомісними номерами. За відгуками, хороший сервіс, непогана їдальня. Варто на узвишші, тому від пляжу доводиться йти в гору. 8 Гостьовий будинок «Епрон» , Кудепста, вул. Епронівська, 4. ☎ +7 (8622) 47-16-03, +7 (989) 757-54-09. Двомісний номер: від 1500 руб. Приватний міні-готель складається з чотирьох 4-поверхових котеджів по 13 номерів в кожному, є відкритий басейн (дорослий і дитячий), їдальня. До моря 100 м, але свого пляжу немає. Найближчі пляжі (Бургас, Прогрес) платні, до міського йти довше. За відгуками, затишний дворик, сусідство з хорошим кафе, але погана звукоізоляція в номерах і слизька плитка біля басейну. Пансіонат працює тільки в сезон: з травня по жовтень. 9 Пансіонат «Автомобіліст» , Кудепста, Сухумское шосе, 31 (Маршрутки: 106 (з аеропорту), 134, 106, 142, 175 (від ж / д вокзалу), зупинка «Пансіонат Автомобіліст»). , Кудепста, вул ☎ +7 (8622) 47-30-50 (реєстрація), +7 (8622) 47-30-53, +7 (8622) 47-30-52 (бухг.), +7 (8622) 90-53- 23 (путівки). Двомісний номер: від 3300 руб. 14-поверховий корпус пансіонату зі 138 номерами різних категорій стоїть на узгір'ї в 30 м вище рівня моря. Пропонують дво- або триразове харчування і лікування. Є басейн з морською водою, два бари, кіноконцертний зал, бібліотека, спортивний комплекс, тенісний корт, волейбольний майданчик.

На північ від Хости розташовані дві важливі природні пам'ятки сочинського регіону - Воронцовські печери і Навалішінскій каньйон, см. Хостінскій район

Новости