Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Айя Напа. Та, що біжить по хвилях ...

Самий молодіжний курорт Кіпру. «Друга Ібіца», така ж яскрава, але більш доступна. Купа «Блакитних прапорів», веселощі і вечірки до ранку! Шикарні піщані пляжі, кращі на острові. Лазурне море, узбережжя, химерно порізане бухтами, печери і заповідники. Чумова нічне життя, таверни з морепродуктами, храми і монастирі. Це все - запальна Айя-Напа! Ну що, понеслась ?!) Самий молодіжний курорт Кіпру

У самий неспящий місто Кіпру ми приїхали в травні. Моя традиція святкувати День Народження на південних широтах всьому причиною, ну ви в курсі. Готель вибрали бюджетненькій, але дуже милий - ось він, на фото. , Душевно там, затишно, як вдома. Працює по нашій улюбленій системою «все виключено», це коли у тебе є всі необхідні зручності, і при цьому маса можливостей для імпровізації!

Насправді, готель наш не зовсім в Айя-Напі, тобто зовсім не в ній. Він в Протарасе, це такий чудовий містечко в декількох хвилинах їзди від всіх цікавинок. Хоча, обманюю, дещо цікаве є і в ньому самому! Наприклад, церква пророка Іллі - вона здалеку привертає погляди, мимо не пройти, і все завдяки своєму розташуванню, на високому пагорбі ...

Спочатку здається, що шлях до неї довгий і тернистий, особливо для тих, хто забув пляшку з водою в номері готелю, зате не забув в попередній вечір випити нн-ний келих вина!

Але це все, як то кажуть, що здається видимість. Нагородою за підйом до вершини для вас стануть чудові панорами, та й сам храм, безумовно, заслуговує на увагу. Архітектура у нього середньовічно-візантійська, і хоча церква цілком собі сучасна, побудована вона на місці старовинного храму.

Місце дуже душевне, особливо його рекомендую на світанку ... Не одній же мені не спати у відпустці!

Взагалі, Протарас - крихітний курортне селище з древньою історією. На його території знаходився грецький поліс Лефкола, успішно торгував і навіть воював.

Але зараз Протарас місце суто мирний, тиша-да гладь тут. Головна визначна пам'ятка - пляж Fig Tree Bay, Затока фігового дерева.

Пляжик цей і справді гарний! Пісочок, вода кришталева, вхід пологий і досить невеликий, і для малечі роздолля, і для любителів зануритися в травні!)

Він, до речі, нагороджений «Блакитним прапором», і регулярно відзначається всякими авторитетними виданнями, як один з найкрасивіших в Європі. Берегова смуга довга, хочеш бери шезлонг і заграй як біла людина, немає - ласкаво просимо на свою ціновочку! Ніхто косо не дивиться, пісок поруч не розкидає і на твої свіжо-напедікюренние пальці не настає. Правда, такий простір був на початку сезону ...

Взагалі, цей шматочок Кіпру - справжній рай для любителів пляжного відпочинку. Він рекордсмен за кількістю розкішних пляжів, удостоєних всяких «прапорів» і нагород! Білий пісочок і місцями скелястий рельєф берега створюють дивовижну мальовничість пейзажу, і підкреслюють чарівні фарби моря, від небесно-блакитного до ультрамарину ...

Один з відмінних прикладів - пляж Коннос бей. Це якщо вам хочеться цілковитого релаксу і усамітнення ...

Цей пляж - один з наймальовничіших на острові. Він розташований між Айя-напій і Протарас, і до нього легко дістатися на автобусі. Всього якихось 1.5 євро - і ви в раю ... Дрібний золотистий пісочок, кристально чиста вода. Пляж нагороджений Блакитним прапором за чистоту узбережжя і прибережної лінії, і обладнаний всім необхідним для комфортного відпочинку - шезлонги, парасольки, душові кабіни та туалети. Можна зайнятися водними видами спорту, дайвінгом і снорклінгом. Пишуть, що поруч є «хороші ресторани з шикарним виглядом» - не вірте. Ми знайшли тільки крихітну забігайлівку з підвітряного їжею і захмарних цінником. Якщо чесно, єдиний раз на Кіпрі нас чекав такий облом! Так що, краще візьміть перекус з собою. А так пляж сама чарівність, він знаходиться в природній бухті, і закритий від вітрів скелями.

Мінус у нього тільки один, під'їзду до нього немає. Від стоянки доведеться топати ніжками, але хіба це недолік? Шлях проходить через сосновий гай і нагороджується ось такими видами по дорозі ...

Ще один красень, мій безперечний фаворит - Макроніссос.

Про «Блакитний прапор», впорядкованість, чистоту і комфорт, безпеку і гарячих м'язистих рятувальників ви здогадалися і без мене, ви краще подивіться на відтінки води і піску ... По-моєму, це фото можна додати в буклет про Мальдівах, і підміни ніхто не помітить !

Та й пляжні бари у них відмінні, якщо вам захочеться охолодитися не тільки морський водичкою!)

Але що я все про пляжах ... Нормальні люди ж не за одним засмагою у відпустку їдуть ?! Каво Греко - справжній національний парк, заповідник і східна околиця острова.

Через весь парк проходить ділянку пішої міжнародної стежки Е4 - European Long Distance Path, так що прогулянка тут прирівнюється до майже професійному трекінгу. А вже які види відкриваються по дорозі ...

Справжнісінькі скелі та урвища ...

Магічний колір моря ...

Знаменитий місток, не те грішників, не те закоханих. Хоча в кожному з нас є трохи від того і іншого ...

Але найкрасивіше місце в Каво Греко це печери! Ви тільки подивіться, хіба таке чудо можна пропустити ?!

Кіпр - острів дуже жаркий, це відомо всім. Але хто б міг подумати, що цей божевільний пригрів починається в травні ?! Треба було бачити очі водія, коли ми з Настею з ранку, першим рейсом, годинок так в 7 вже завантажувалися в автобус для прогулянки. При повному параді, само собою! «Рhotoshoot?» - запитав він в захопленні. «Yes. Two tickets, please! »- відповіла я. На тому і порішили.

Водій-розумничка, як пояснити, що нам потрібні саме печери, я не придумала, а він сам здогадався. Зупинив до них максимально близько, і, вказавши рукою напрямок шляху, поїхав далі. Ну, а ми пішли ...

Йти приблизно кілометр, і добре, що вибралися ми з раннього ранку, до спеки і орд туристів. Тільки ми і край світла ...

Каво Греко - чудове в своїй первозданності місце. Тут блакить води зливається з небом, відтіняючи піщане золото скель ... Чайки, шелест прибою, і рідкісні чагарники створюють особливий, майже інопланетний пейзаж. У вас бувають такі магічні пам'ятні моменти, як якоря, що тягнуть за собою купу чудових спогадів? У мене одне з таких - Каво Греко!

А потім ми поїхали в Айя-Напу, відзначити наш подвиг як слід! Таверна «Вассос» - відмінний варіант.

Вперше «Вассос» відкрив двері для відвідувачів у 1962 році. Тоді це була скромна рибальське таверна в невибагливому рибальському селищі. Так, багато води утекло з тих пір, змінилося майже все, крім одного - годують тут як і раніше дуууже смачно!

Моя улюблена середземноморська кухня, найсвіжіші морепродукти, багато сиру і овочів, і звичайно кіпрські вина. Я, правда, вибрала німецьке пиво, видно, ностальгія по Мюнхену здолала, але суті це не міняє. У «Вассос» дуже круто, душевно, ефектно - один інтер'єр чого вартий!

А вже види на гавань вище всіх компліментів!

Взагалі, яхтова марина в Айя-Напі місце чарівне. Тут дуже мальовничо і як-то зовсім не метушливо, не дивлячись на скупчення туристів, місцевих, рибалок та їх покупців, і зазивав різних мастей ... Запам'ятайте це місце, я вам його покажу і в вечірніх фарбах!

Перекусили? Тоді йдемо дивитися головну перлину Айя-напи - монастир.

Цей монастир - справжній шматочок Історії в центрі шаленої, вируючий і киплячої Айя-напи, справжня душа міста. Перші згадки про нього відносяться до 14 століття, часів правління Венеції, тому монастир іноді ще називають венеціанським.

З ним пов'язані дві місцеві легенди, згідно з першою, в печері, де тепер розташовується церква, мисливець знайшов чудотворну ікону Богородиці. Швидше за все, ікона була поміщена в печеру в 7-8-му століттях, в період боротьби з християнством і святими зображеннями, іконами, і завдяки цьому врятовано. Печера, тайник і джерело свідчать про існування християнської громади в цих місцях ще з часів Візантії. Про ікону швидко дізналися, пішов поголос, і віруючі почали відвідувати це місце в печері. У 14-му столітті печера була перебудована в храм ...

Ікону, а за нею і місцевість, де вона була знайдена, стали назвати «Панагія Напа», у вільному перекладі «Пресвята Богородиця з лісу». Так-так, тоді на місці сучасного міста вирували лісу. Згодом ікону перейменували в Айя-Напа, для стислості, і це ім'я згадується вперше в 1366 році, хоча можливо, використовувалося і раніше.

А друга легенда більш романтична. Вона розповідає про прекрасну венеціанці, ховалася тут від ненависного заміжжя з нелюбом людиною, і пожертвувала стан церкви. Сам храм, млини і перші келії були зведені на її гроші. І до речі, на відміну від багатьох середньовічних храмів Кіпру, та й усього Середземномор'я, сильно постраждали від загарбників і руйнувань, монастир в Айя-Напі дійшов до нас майже недоторканним ...

Нижній, печерний храм під двухнефной церквою в глибині двору найдавніша частина будівель.

Жива історія, місце, де час зупинився - і завмерло так ...

Внутрішній дворик просто чудовий ...

А цієї величезної сикомора, за скромними підрахунками, ніяк не менше 600 років, вона ровесниця храму.

Зараз монастир не діє, але відкритий як музей. Вхід, наскільки мені пам'ятається, вільний і безкоштовний, що на дорогому Кіпрі не може не радувати!

І якщо ви не хочете приїхати з Айя-напи, і розповідати всім зустрічним-поперечним, що там нудно, душно, і робити крім пляжу нічого, обов'язково відвідайте монастир. І заповідник Каво Греко. І Протарас. Прогуляйтеся по яхтової пристані або Сплавати на кораблику - кажуть, види узбережжя фантастичні! Змотатися на Північний Кіпр - мене наприклад, він просто підкорив, тут я писала про нього трохи ... Можливо, це змінить вашу думку про місто, адже Айя-Напа, як і будь-яке інше місце на Кіпрі, наповнене Історією!

Зустріч з нею може чекати вас за будь-яким поворотом, за яскравими вивісками і вогнями, не вгадаєш. Іноді вона маскується гучними вечірками, або пляжними розвагами, і свої таємниці відкриває не всім - тільки тим, хто до цього готовий.

Щось прям нахлинули спогади ... Сонце, море, білий пісок, запечений на грилі «халлумі» під келишок сухого. Острівний кайф нічого-ні-діяння.

Чудові краєвиди, усміхнені, гостинні люди - кіпріоти по моїй особистій шкалою «душевності і привітності» займають почесне перше місце. Красот стільки, що 10 днів відпустки мало катастрофічно! Гори, милі сонні села, колориту і автентичності - ложкою їж, ще й додому привезеш. У фотографіях, сувенірах, спогадах і емоціях.

П. С. На Кіпр мені треба, на Кіпр ...

Ну що, понеслась ?
Від стоянки доведеться топати ніжками, але хіба це недолік?
Нормальні люди ж не за одним засмагою у відпустку їдуть ?
Ви тільки подивіться, хіба таке чудо можна пропустити ?
Але хто б міг подумати, що цей божевільний пригрів починається в травні ?
«Рhotoshoot?
У вас бувають такі магічні пам'ятні моменти, як якоря, що тягнуть за собою купу чудових спогадів?
Перекусили?

Новости