Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Наскільки реальною є громадянська війна в Іспанії?

Москва, 27 вересня - "Весті.Економіка". П'ять років Національний уряд Іспанії та регіон Каталонії грали в небезпечні ігри один з одним після заяви останнього про референдум по незалежності. І все частіше здається, що жодна зі сторін не має наміру поступатися.

Референдум про незалежність Каталонії відбудеться, незважаючи на спроби Мадрида йому перешкодити. Про це заявив глава автономного співтовариства Карлес Пучдемон.

1 жовтня уряд Каталонії планує встановити урни для проведення референдуму з питання про незалежність, який, за її твердженням, буде остаточним. Закон про референдум, прийнятий парламентом Каталонії, говорить, що позитивний результат голосування призведе до прийняття декларації про незалежність "протягом двох днів" - при цьому повністю ігнорується той факт, що законодавча база для голосування була припинена Конституційним судом Іспанії.
Починаючи з 2012 р Іспанія зводила нанівець всі спроби керівництва Каталонії провести референдум з питання про незалежність, припиняючи будь-який натяк на діалог на цю тему. Тепер, здається, з'явився намір пограти м'язами. Влада і поліція Іспанії працюють над тим, щоб референдум не проходив. Набіги на каталонські урядові відомства, які привели до 14 арештів, 20 вересня ознаменували раптове зростання слідчих заходів. Раніше все обмежувалося пошуком плакатів, бюлетенів для голосування і урн.
Хоча поки неясно, як національний уряд має намір домагатися бажаного результату. Сила закону в розпорядженні Мадрида величезна. Наприклад, це може привести до того, що згідно зі статтею в конституції буде припинена автономія регіону під час повстання, фактично шляхом захоплення уряду Каталонії.
Але встановлення блокади проти уряду на чолі з каталонським прем'єром Карлесом Пучдемоном потенційно потребують більше людей. І хоча іспанські політики не соромилися посилати більшу кількість поліцейських в Каталонію в розпал референдуму, вони традиційно відмовилися від використання військових в таких обставинах. Це відіб'є дії диктатури Франко, яка правила країною протягом більшої частини XX століття, що ще більше підірвало б підтримку національного уряду - і не тільки в Каталонії.
Багато іспанців по всій країні вважають, що завзятість Маріано Рахоя, консервативного прем'єр-міністра країни, відповідально за зростаючий політичний розрив. Те, як десятки тисяч демонстрантів оточили каталонські урядові будівлі, поки співробітники центральних органів державної влади шукали центр матеріально-технічного забезпечення референдуму минулої середи, показує, що пристрасті розпалюються.
Рахой наполягає на тому, що референдуму не відбудеться, посилаючись на його незаконність. Але небажання Мадрида використовувати сили безпеки для блокування виборчих дільниць говорить про те, що все ж буде проведено якийсь опитування. Є прецедент участі Каталонії в 2014 р, в результаті якого проголосувало 2,3 млн каталонців в бюлетені, раніше оголошеному поза законом судовою системою Іспанії.
Якщо сили безпеки спробують зірвати референдум, заблокувавши виборчі дільниці або прийнявши інші подібні заходи, ліва партія "Кандидатура народної єдності", мала за чисельністю, але життєво важлива складова більшості членів в парламенті Каталонії, які голосують за незалежність, пообіцяла організувати масштабні акції громадянської непокори. Це становить надійну загрозу громадському порядку, з огляду на масові, часто мільйонні, виступи на мирних демонстраціях на вулицях Барселони, що проводилися на користь відділення протягом останніх 50 років.
Артур Мас, каталонський прем'єр, який в 2014 р продовжив проведення технічно незаконного голосування, був позбавлений державної посади за непокору судам Іспанії. Цілком ймовірно, те ж саме станеться з Пучдемоном і іншою частиною його кабінету, які урочисто підписали декрет, що дає можливість провести новий референдум. Чиновники в Барселоні заявили, що просто проігнорують будь таке рішення, тому що їх мандат залежить від волі каталонського народу, а не від парламенту регіону.

Посилання по темі

Так чого чекати в Іспанії в понеділок, 2 жовтня? Ймовірно, каталонське уряд проведе референдум в тій чи іншій формі, в результаті якого буде прийнято рішення про відділення, враховуючи рішення профспілкових активістів регіону про бойкот розгляду. Каталонські націоналісти, ймовірно, будуть святкувати, хоча їх ентузіазм ослабне при явці нижче 50%. Якщо не буде подолано цей негласний поріг успіху, Пучдемон віддасть перевагу оголосити регіональні вибори - єдине юридично законне голосування, завдяки якому буде можливість показати свою силу або сепаратистські настрої.
Якщо результат буде на користь незалежності Каталонії, регіональному уряду доведеться вирішити питання подальшого просування в цьому питанні. На папері позитивне голосування призведе до виникнення закону, згідно з яким Каталонія стане "правової, демократичної і соціальної республікою".

Новости