Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шаршара - водоспад в степу. Середньовічна рукотворна гребля збереглася до наших днів в Джизакской області Узбекистану

Фото © Фергана.Ру

Звідки міг узятися водоспад в степу? Слухаючи розповіді місцевих жителів про водоспаді, спочатку важко повірити в реальність його існування, хоча це легендарне місце входить сьогодні в число унікальних і охоронюваних об'єктів Нуратау-Кизилкумского біосферного резервату, створюваного в Узбекистані за підтримки Глобального Екологічного Фонду та ПРООН.

Через всю Джізакской область простяглися на триста кілометрів убік Самарканда скельні гребені хребта Нуратау. До квітня їх гострі, як вовчі ікла, але не занадто високі по азіатським мірками піки, ще зберігають в тіні у своїх підніжжя окремі плями снігу, підживлюють водою дрібні річки безлісих передгір'їв. Зате в стороні від гір по пісках Кизилкума розлилося ціле море-озеро Айдаркуль, в кінці минулого століття виникло на місці великої солончакової западини. Ще в 50-і роки місцеві лікарі - Табіб возили туди пацієнтів приймати соляні і грязьові ванни в гарячих і митних калюжах в оточенні пустельних міражів і гаїв чорного саксаулу. Тепер там гуляють справжні морські хвилі, які розмивають береги і накочуються штормами на піщані пляжі. В цьому році аварійні обсяги зимового паводку Сирдар'ї, за рішенням уряду Узбекистану в черговий раз скинуті через шлюзи Шардарінского водосховища, щоб запобігти катастрофічну повінь в Південному Казахстані, досягли майже самого центру пустелі, змусивши терміново евакуюватися населення двох тваринницьких селищ.

Поки уряди трьох країн - Узбекистану, Казахстану і Киргизстану, домовляються між собою про доцільність сезонної регуляції водного режиму Сирдар'ї, що приносить одним - електроенергію, іншим - ризик катастрофи, а третім - утворення нового водойми, екологи з міжнародних організацій розробили і здійснюють проект створення біосферного резервату , що включає ще мало порушені цивілізацією, унікальні куточки природи Центральної Азії. До території резервату включені гірські схили, ділянки пустелі і водні простори Айдаркуль, що став для Узбекистану свого роду новим «внутрішнім морем», натомість пересихаючого Аралу. Тут дійсно є що зберігати для нащадків - рідкісні та зникаючі види тварин, реліктові рослини, подібні тисячолітньої Арче в містечку Мажрум, місця масових гніздівель перелітних і водоплавних птахів, а так само унікальні природні та історичні артефакти, на зразок легендарного водоспаду Шаршара, що знаходиться всього десяти кілометрах від районного центру.

Хребет Нуратау від Айдаркуль відокремлює широка смуга Фарішской степу, до середини весни заростаюча фантастично яскравою зеленню ефемерних трав, яка тут чергуються з білими полями гальки і різнокольоровими мармуровими щитами на схилах горбистих височин, лише за притаманну їм рослинність, але зовсім не за висоту званих іноді фісташкове горами. Простору навколо пагорбів рівні, як розкрита долоня, і на перший погляд, абсолютно безводні. Русла сезонних струмків, які пересихають майже відразу по закінченню квітневих злив, ледве досягають степових околиць, гублячись у пухкому суглинку балок. Але як виявляється, не безслідно. У Фарішской степу немає великих річок. Ні річок взагалі. А водоспад є. Він харчується з величезного джерела, падаючи потім з висоти сорокаметровій греблі, яка була зведена руками тутешніх хліборобів ще кілька сотень років тому.

Виявити водоспад в степу не важко. Набагато легше, ніж повірити в його існування. Раптом стають помітнішими у весняній зелені дзеркала ставків - так підступають до поверхні грунтові води. До маленьких озерцях, поступово зливаються в чистий, повільний потік з ледь помітним ухилом, злітаються птахи - степові орли, жайворонки та одуди, чайки і навіть пелікани з Айдаркуль. Навесні і восени тут зупиняються на прольотах косяки журавлів.

Будь зустрінутий на дорозі людина покаже, як краще дістатися до Шаршари - тобто до водоспаду (по-тюркською). Пам'ятка не потребує іншого, власній назві, тому, що водоспад на весь степ лише один. Зате і враження він справляє приголомшливе.

Здалеку стіна води, падаючи під прямим кутом на уламки граніту і мармуру, видається не менше Ніагари. Тільки підійшовши впритул можна розгледіти крізь завісу туману і крижаних бризок, що стрімка стіна дамби цілком складена з невеликих каменів однакового розміру і форми, акуратно підібраних і щільно підігнаних один до одного.

За словами місцевих жителів, дамба, швидше за все, споруджувалася методом хашара - колективною працею землеробської громади, вирощувала мізерні врожаї злаків на богарних землях навколишніх пагорбів. Потребуючи в воді, селяни загатили степову балку - коли, тепер уже не знає ніхто зі старожилів. Але за минулі з тих пір століття чаша штучного водосховища до самого верху заповнилася глинистими наносами, ставши ідеально плоским краєм обриву.

Щілини в кам'яній кладці греблі, скріплені середньовічними майстрами спеціальним складом з використанням верблюжого молока, подібно до стін мавзолеїв стародавнього Самарканда, з часом заросли густим мохом і стали майже непомітними. У навколишніх скелях зяють глибокі гроти, чиї чорні горла зовні обрамлені кущами колючого фісташки, квітучої великими біло-рожевими квітами. Повітря і камені струмують холодної вологою, клубящейся над ущелиною, але вітер з розігрітої сонцем степу доносить до низин терпкі запахи преющіх трав'яних стебел. Дамба розташована так, що ще задовго до заходу вона починає відкидати довгу і глибоку тінь на виривається з-під її підніжжя водяну стромовину. Втім, далі чарівний потік знову зникає в степу, провалюючись під землю так само непередбачено, як виник з неї. Як ненавмисно перерваний сон.

Новости