Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорож по Криму: дивовижні Арпатський водоспади

  1. Арпатський водоспади і Урочище Панагія
  2. Що являють собою Арпатський водоспади?
  3. Чому варто відвідати Арпатський водоспади?

Зміст:

  1. Історія виникнення Арпатський водоспадів
  2. Як дістатися до Арпатський водоспадів?
  3. Арпатський водоспади і Урочище Панагія
  4. Що являють собою Арпатський водоспади?
  5. Чому варто відвідати Арпаткіе водоспади?

Арпатський водоспади стали візитною карткою невідомого для багатьох туристів селища Зеленогрье. Цей непримітний селище розташоване в 35 кілометрах від уподобаного для туристичного відпочинку Судака. Водоспади розмістилися на річці Арпат, яка вважається однією з найбільш мальовничих і красивих річок в Криму. Згідно з історичними фактами, дана місцевість виникла в результаті формування порід таврійського періоду. Такі породи набагато м'якше конгломератів, тому легко піддаються розмивів. Завдяки такій властивості породи тут практично неможливо зустріти гострих кутів. Всі форми в цих місцевостях округлі і без піків, відповідно і протікає в цьому місці річка має спокійний плин.

Сама долина в якій розташувалася річка Арпат і самі Арпатський водоспади носить назву Панагія. У перекладі з грецької мови це означає загальна святість. Що само по собі і говорить про характер цих місць. Багато туристів, хоч раз відвідали ці місця, переконані в тому, що з боку дороги на утворилися скелях чітко проглядається вигляд діви Марії. Раніше тут, згідно з історичними відомостями, перебував чернечий скит. Саме тому, тут усюди є пішохідні шляхи, які допомагають безперешкодно і спокійно пробиратися від одного водоспаду до іншого.

Про Арпатський водоспадах буде розказано в цьому відеоролику.

Дістатися до мальовничого і незайманого місця можна декількома способами. При пересуванні на особистому транспорті проїхати до Арпатський водоспадів можна з боку Алушти по трасі Судака. На шляху проходження необхідно проїхати село Привітне. Після нього через кілька хвилин їзди можна побачити по ліву сторону дороги покажчик на селище і урочище. Проїхавши селище Зеленогорье туристам потрібно зупиниться у платної стоянки. За праву частину від неї буде йти широка дорога, яка веде до озера. Вийти прямо на стежку, що веде до ущелини, також можна подолавши торгові майданчики. Після потрібно перейти міст через річку і пройти кілька хвилин до навісу. Там лісник збирає плату на вхід в ущелину. Як правило, в літній сезон збір за відвідування ущелини тут не стягується. Далі туристу, вперше опинився в цих місцях, неможливо заблукати. Скрізь є покажчики, а на стінах ущелини спеціальні розмітки.

Арпатський водоспади і Урочище Панагія

Опинившись в селищі Зеленогорье, туристу обов'язково варто відвідати урочище Панагія. За мірками Криму це невелике поселення розташоване у віддаленому місці і не має такої гучної слави, як гора Ай-Петрі або той же Великий каньйон. Незважаючи на це урочище Панагія не менше цікаве, хоча б тому, що воно відкриває туристам гарні краєвиди на природу. Тут природу первозданна, повітря свіже, а скелі мають незвичайні і химерні візерунки. Крім того, і сама гірське озеро сильно відрізняється від інших. Навіть якщо Кримський півострів був вивчений вздовж і поперек, поїздка в ці місця стане самим незабутнім подорожжю. У природі тут їсть щось незрозуміле і неповторне. Навіть сама прогулянка по далеким від ідеалу алеях і стежками приносить справжню насолоду. Які відкриваються перед туристами краси природи повністю виправдовують ті незручності, з якими можуть зіткнутися туристи. Час тут точно зупиняється, а всі негаразди і проблеми, тривожили мандрівників, миттєво забуваються. Мабуть, щось чарівне в цьому урочищі Панагія все-таки є.

Що являють собою Арпатський водоспади?

Протікає тут річка Арпат, прорізала в конгломератах невелике, але звивисте і вузьку ущелину. З цього ущелини вириваються суцільні каскади водоспадів. Внизу них розташовуються водоспадні ванни. На цьому здавалося б дуже малій ділянці накопичено безліч водоспадів, які йдуть безперервно один за одним. Саме ця загадка природи і притягує увагу туристів. У жодному іншому місці не можна відшукати такої великої кількості невеликих, але все-таки дуже красивих водоспадних каскаду. У Арпатський водоспадах є ванна Любові, яка користується особливою популярністю. Існує повір'я про те, що при купанні у водах цієї ванни закохані пари можуть зміцнити свої відносини і зробити їх любов вічною. Однак ця ванна не єдина водойма в якому всі бажаючі можуть охолоне і викупатися. Є тут також і глибокий рукотворний басейн. Місцеві жителі своїми силами перегородили русло бетонною стіною, в результаті чого і вийшло невелике водосховище. У такому басейні вода досить тепла, тому в ній можуть купатися і дорослі і навіть маленькі діти.

Читайте також " Водоспад Джур-Джур: ідеальне місце для усамітнення з природою »

І матеріал « Учінское водосховище - дивовижне місце для відпочинку і риболовлі »

Чому варто відвідати Арпатський водоспади?

Саме по собі назву Арпатський водоспади трохи вводить туристів в оману. Каскади тут не такі великі, а найбільший з них має висоту 10 метрів. Однак багатьом туристам тут дуже подобається не тільки тому, що тут є хоч і невеликі, але все ж водоспади. Більшість з них це місце більше приваблює своєю природою і особливо красою скель. Крім того, практично на всьому шляху проходження до Арпатський водоспадів постійно зустрічаються лавочки, залізні мости, сходи і поручні. Туристам відкриваються тут мальовничі пейзажі, які можна порівняти з іншими пейзажами Криму. Природа, гірська річка з звивистим шляхом і чисте гірське повітря - все це надає місцю особливого значення. Ну а до того ж з водоспадами, робить відпочинок по-справжньому незабутнім і найголовніше відокремленим.

У цьому відеоролику можна дізнатися про природу урочище Панагія. Не забувайте залишати коментарі і висловлювати свої побажання до матеріалу.

Чому варто відвідати Арпатський водоспади?
Чому варто відвідати Арпаткіе водоспади?
Що являють собою Арпатський водоспади?

Новости