Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

(Не) легка життя перевізників на мікроавтобусах

  1. У порту Роттердам тестують технологію автоперевезень «рух караваном»
  2. У Ганновері оголошено переможця конкурсу «International Truck of the Year 2019»
  3. У Німеччині на автобані їздитимуть вантажівки без водіїв
  4. Транспортна тиждень (16 травня - 23 травня)
  5. Скільки коштує безпека на дорозі

Незважаючи на те, що на ринку вантажоперевезень домінує великотоннажний комерційний транспорт, є певна ніша, яку займають перевізники на мікроавтобусах. Власники так званих «фур» пред'являють претензії до перевізників на мікроавтобусах, стверджуючи, що їм жити легше, що витрати у них менше, а прибуток більше. У відповідь власники вантажних мікроавтобусів заявляють, що вони не віднімають шматок хліба у власників великотоннажних автомобілів, а доповнюють їх діяльність.

Умови бізнесу перевезень на мікроавтобусах

За даними «Regitra», на 1-е січня 2016 року у Литві було зареєстровано 52 157 вантажних автомобілів класу N1 (із загальною масою до 3,5 тонн). У порівнянні з 2015 роком, в 2016 році кількість таких автомобілів збільшилася на 3,04 проц. В інших європейських країнах кількість автомобілів цієї категорії також зростає. На тлі зростаючої популярності послуг комерційних мікроавтобусів в європейському масштабі, ця тенденція видається цілком природною. Велика кількість мікроавтобусів працює в години пік в центрах великих міст, розвиток електронної торгівлі також вплинуло на зростання популярності вантажоперевезень на цьому виді транспорту.

Найчастіше великих перевізників обурює те, що для того, щоб почати вантажоперевезення на мікроавтобусах, їх власникам не потрібно купувати відповідні дозволи або ліцензії, не потрібно здавати іспити на отримання сертифікатів про професійну кваліфікацію. Досить відкрити підприємство, вказати вид його діяльності -Транспортні послуги. Цю інформацію підтвердила співробітник Державної дорожньо-транспортної інспекції. До водіїв комерційних мікроавтобусів не застосовуються вимоги про дотримання режиму праці та відпочинку, про мінімальну європейської погодинної зарплати.

Більш того - якщо для виконання міжнародних перевезень, наприклад, в Росії власники «фур» повинні мати дозволи, то автомобілі вантажопідйомністю до 3,5 тонн і загальною масою до 6 тонн можуть їхати вільно. Для перетину кордону їм досить CMR накладної, експортної декларації та інвойсу.

Звичайно, у такій досить вільної діяльності є і своя негативна сторона. За словами Повіласа Монкуса, власника приватного підприємства, що займається перевезеннями на мікроавтобусах, в Литві бар'єри входу на ринок порівняно низькі, тому з'являється велика кількість маленьких компаній. Такі підприємства не тільки загострюють конкуренцію, продаючи свої послуги за демпінговими цінами, але через відсутність кваліфікованих співробітників псують репутацію цього сегмента в очах потенційних клієнтів. П. Монкус шукає замовлення на транспортних біржах, таких, як Cargo.LT, через партнерів, за рекомендаціями і т.д. Для таких компаній дуже важлива репутація, рейтинг, позитивні відгуки клієнтів. Для того, щоб компанія могла надати своїм клієнтам якомога більше гарантій, П. Монкус застраховує свою діяльність CMR страхуванням. Точно також надходять і інші перевізники, що працюють на автомобілях категорії N1, які серйозно ставляться до своєї справи.

контроль

Не можна сказати, що держава зовсім не контролює перевезення на мікроавтобусах. При зупинці цих транспортних засобів співробітники відповідних органів перевіряють, чи сплачені дорожні збори, чи є страховка. Крім того, в Німеччині, Бельгії та більшості інших країн Європейського Союзу співробітники транспортної інспекції та дорожньої поліції вимагають пред'явити заповнені від руки бланки обліку режиму праці та відпочинку, в яких має бути зазначено, коли і скільки кілометрів водій проїхав. У Німеччині цей документ обов'язковий, і його заповнення перевіряється дуже строго. В інших країнах до наявності цього документа посадові особи ставляться більш поблажливо. Також перевіряється загальна допустима маса мікроавтобуса - вона не повинна перевищувати 3,5 тонн. Якщо є перевага - його потрібно вивантажити, рух з перевагою заборонено.

Переваги перевезень на мікроавтобусах

Якщо вантаж замовника невеликий, і доставка не термінові, такий вантаж можна везти в якості збірного вантажу на великотоннажному вантажному автомобілі або на мікроавтобусі. Вартість перевезення і терміни доставки будуть дуже схожими. Але якщо вантаж потрібно доставити в центр якого-небудь великого європейського міста, або доставити дуже терміново, тоді без мікроавтобуса не обійтися. В даному випадку перевезення коштуватиме щодо дорожче. Іноді клієнти дивуються, що перевезення на мікроавтобусі загальною масою до 3,5 тонн варто лише на 50 проц. менше, ніж перевезення на «фурі».

Перевага мікроавтобусів полягає не тільки в мобільності, але і в швидкості руху. Перевізники на мікроавтобусах зобов'язуються проїхати більшу частину Європи за 24 години, доїхати до Великобританії - за 36 годин, до Іспанії - за 48 годин. Така швидкість доставки досягається за рахунок більш високої допустимої швидкості руху - якщо дозволяють погодні умови і дорожні знаки, мікроавтобуси можуть їхати на швидкості 140 км / ч. Крім того, на водіїв мікроавтобусів не поширюється офіційний регламент режиму праці та відпочинку. Але це не означає, що у водіїв мікроавтобусів немає ніякого режиму. За словами П. Монкуса, всі компанії-старожили цього ринку інструктують своїх водіїв, коли і як вони повинні працювати, а коли відпочивати. Незважаючи на те, що суворого державного регулювання в цій галузі немає, будь-яка відповідальна компанія встановлює власні правила роботи з водіями і забезпечує, щоб водії працювали безпечно. На жаль, є і такі компанії, які прагнучи до прибутку, «женуть» своїх водіїв. «За 10 годин можна проїхати 1000 кілометрів. Далі починається небезпечне водіння. Досвідчені керівники не допускають такого зневажливого ставлення до своїх співробітників і до безпеки. Ніхто не хоче накликати біду. Якщо втомлений водій зробить аварію, то роботодавцю доведеться взяти на себе відповідальність і виплачувати компенсацію його сім'ї. Тому ми намагаємося розраховувати терміни доставки в розумних межах, виходячи з безпечної швидкості руху і режиму праці та відпочинку водія », - каже П. Монкус. Крім того, будь-яка відповідальна компанія обладнає свої мікроавтобуси засобами для відстеження місцезнаходження автомобілів. Компанія стежить за тим, де знаходиться автомобіль, на якій швидкості він рухається, як довго працює водій, який витрата палива і т.д. Якщо керівник компанії вважає, що водій працює занадто довго, він зв'язується з ним і дає команду зупинитися на відпочинок.

П. Монкус також підкреслив, що його співробітники допомагають правильно завантажити вантаж, що дуже важливо при перевезенні б'ються, крихких предметів (наприклад, скла або антикварних меблів). У великотоннажні вантажні автомобілі зазвичай вантажі вантажаться вже упаковані за певними правилами (в упаковках, на палетах). Мікроавтобуси нерідко везуть специфічні вантажі, які сам перевізник допомагає упакувати і безпечно помістити в мікроавтобус. Він гарантує, що вантаж не намокне під дощем або від снігу.

На закінчення можна сказати, що в даний час почати діяльність з перевезень на мікроавтобусах нескладно. Однак, інституції Європейського Союзу планують внести зміни в регламент цього роду діяльності. За інформацією, яка є у розпорядженні Гинтарас Расмаслаускас, секретар по транспортній політиці Союзу литовських перевізників, проект нового регламенту планується представити на розгляд на початку 2017 року. Поки невідомо, чи буде він поширюватися на всі без винятку транспортні засоби, або тільки на транспортні засоби з певною масою. П. Монкус підтримує цю ініціативу ЄС, так як він вважає, що регулювання перевезень на мікроавтобусах очиститься переповнений ринок від так званих «табуреточная» перевізників, тобто від ненадійних і недосвідчених підприємців. Такі перевізники дуже часто займаються перевезенням контрабанди. Від подібної діяльності замовники зазнають значних збитків, а сумлінні перевізники страждають від втрати довіри з боку клієнтів до транспортного сегменту в цілому. Тому було б доцільно створити законодавчі бар'єри, щоб до цієї діяльності допускалися тільки перевірені підприємці. Таким чином, з часом на ринку залишаться тільки ті перевізники, які будуть працювати надійно, безпечно і якісно.

Таким чином, з часом на ринку залишаться тільки ті перевізники, які будуть працювати надійно, безпечно і якісно

У порту Роттердам тестують технологію автоперевезень «рух караваном»

У порту Роттердам тестують технологію автоперевезень відому як «рух караваном».

2018-10-03 662

У Ганновері оголошено переможця конкурсу «International Truck of the Year 2019»

На виставці комерційних автомобілів IAA 2018 у Ганновері був оголошений переможець престижного конкурсу «International Truck of the Year 2019». Лауреатом став новітній магістральний тягач «Ford F-MAX». Такий вердикт журі, до якого входять 23 журналістів з 23 країн Європи. З новим магістральним тягачем «Ford F-MAX» компанія «Ford Truck» планує потестініть конкурентів з Великої сімки європейських виробників вантажівок важкого класу. Новинка отримала назву на честь легендарних машин «Ford F Series».

2018-09-27 904

У Німеччині на автобані їздитимуть вантажівки без водіїв

У Німеччині на автобані A9 між Мюнхеном і Нюрнбергом будуть здійснювати по три поїздки в день безпілотні вантажівки, що перевозять вантажі логістичної компанії «Schenker» - дочірнього підприємства німецького залізничного концерну «Deutsche Bahn».

2018-06-26 1 260

Транспортна тиждень (16 травня - 23 травня)

Єврокомісія готується ввести рамки CO2 по забрудненню повітря, вперше - для вантажного автотранспорту. В уряді знову захищають інтереси страхових компаній, але обіцяють приборкати зростання вартості страхових послуг. Схвалено введення квот з прийому на роботу спеціалістів із третіх країн, в тому числі, водіїв далеких рейсів - «Linava» бачить в цьому загрозу бізнесу. Ці та інші актуальні новини галузі в традиційній «Транспортної тижня».

2018-05-21 302

Скільки коштує безпека на дорозі

Стратегія посилення безпеки на дорогах «Візія 0» народилася в Скандинавії десяток років тому. Шведи вирішили до 2030 року скоротити число загиблих і поранених на дорозі вдвічі, а ще через 20 років звести смертність від ДТП до нуля. Сьогодні до програми приєдналися багато країн ЄС, в тому числі, з цього року Литва. Амбіційний проект в міністерстві транспорту представили в березні, загальний бюджет не називається - важко планувати на чверть століття вперед. Але і окремі цифри в десятки і сотні млн євро звучать вражаюче - ці б гроші роздати транспортним підприємствам, може, проблеми вирішилися б самі?

2018-04-25 297

Але і окремі цифри в десятки і сотні млн євро звучать вражаюче - ці б гроші роздати транспортним підприємствам, може, проблеми вирішилися б самі?

Новости