Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочити і підлікуватися. Мінеральні води Поділля

  1. Сатанів
  2. Маков
  3. Хмільник
  4. Бронниця
  5. Немирів
  6. Конопківка

Природа наділила Поділля величезними запасами лікувальних мінеральних вод, і тим, хто хоче відпочити і підлікуватися, навіть не потрібно виїжджати за межі України. Геологи встановили, що велика частина басейну Збруч - це одне колосальне за розмірами і унікальне за різноманітністю властивостей родовище підземних вод. Мінеральні води Поділля запропоновані при самому широкому переліку захворювань.

Сусідство з Національним природним парком «Подільскі Товтри» ще більше підвищує репутацію бальнеологічних курортів Поділля. Нагадаємо, що великий історико-географічний регіон (10% території України!) Поділля розкинувся в межах Вінницької та Хмельницької областей. І ще трошки «відкушує» у Тернопільщини. Першу частину огляду лікувальних вод, присвячену курортам Західної України, читайте тут . А наша сьогоднішня тема - курорти і мінеральні води Поділля.

Сатанів

Про цілющі властивості води, яка просто стікала в річку Збруч в околицях міста з прикметною назвою Сатанів, говорили давно. Але далі звичайних для таких випадків байок справа не йшла. Тільки в 1965 році, коли з геологорозвідувальної свердловини вдарив фонтан, самий звичайний провізор місцевої аптеки звернула увагу на запах сірководню від води. Завдяки її наполегливості вода потрапила на аналіз в лабораторію. Виявилося, «Збручанська» (так назвали мінералку) належить до лікувально-столових гідрокарбонатних вод з підвищеним вмістом органіки. Іншими словами, родичка «Нафтусі».

Як бальнеологічний курорт Сатанів почав розвиватися тільки в 80-х роках минулого століття. Горбиста, покрита лісами місцевість, чисте повітря, м'який клімат - за ці чинники околиці Сатанова трохи пафосно називають Подільською Швейцарією. Сьогодні в місті працюють санаторії «АкваВіта», «Збруч», «товра», «Перлина Поділля», «Поділля».

Що лікують. «Збручанська» використовується для профілактики і лікування хронічних захворювань печінки і жовчовивідних шляхів, гепатитів, хронічних захворювань нирок.

Як дістатися. Потягом до м.Хмельницького. Потім з зупинки «Залізничний вокзал» до «Автовокзал №1» - маршрутним таксі №№ 20, 28, 40. З автовокзалу відправляються мікроавтобуси Хмельницький - Курорт «Сатанів». Також в Сатанів ходять рейсові автобуси з Києва (зупинка біля залізничного вокзалу), Вінниці (через Хмельницький), Івано - Франківськ (через Чортків, Копичинці).

Також в Сатанів ходять рейсові автобуси з Києва (зупинка біля залізничного вокзалу), Вінниці (через Хмельницький), Івано - Франківськ (через Чортків, Копичинці)

Хмельницька обл., Городоцький р-н
GPS: 49 ° 15'00 "N, 26 ° 16'00" E

Маков

Старовинне поселення (раніше називалося Ступенци) з багатою історією. На жаль, архітектурних свідчень оной майже не залишилося. Зате Маков отримав популярність як невеликий бальнеологічний курорт.

Що лікують. Санаторій «Україна» спеціалізується на лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок. Мінеральні води Поділля добувають в Макові з двох свердловин. З глибини 60-70 м беруть гідрокарбонатно-натрієву, з домішкою органіки, «Перлину Поділля» (типу «Нафтусі»). Антибактеріальні властивості дозволяють призначати її при лікуванні виразкової хвороби. Важливо, що вода приємна на смак і легко п'ється. З другої свердловини, з глибини 500 м, видобувають хлоридно-натрієву «Маковський» (мінеральна вода типу «Миргородської»).

Як дістатися. Село знаходиться в 17 км від Кам'янця-Подільського, біля траси Хмельницький-Чернівці, на березі озера. Добиратися зручно з автостанції м.Кам'янець-Подільський.

Хмельницька обл., Дунаєвецький р-н
GPS: 48 ° 47'13 "N, 26 ° 41'33" E

Хмільник

Городок знаходиться на березі річки Південний Буг в мальовничій лісистій місцевості. Клімат м'який, з великою кількістю сонячних днів. У Хмільнику знаходиться кілька здравниць, що використовують воду Хмільницького родовища радонових вод: санаторії «Березовий Гай», «Подділля», «Хмільник», «Південний Буг», «Радон», Медичний центр реабілітації залізничників.

Що лікують. Основними лікувальними факторами курорту є мінеральні води, які належать до радонових, гідрокарбонатно-хлоридно-натрієвих вод. Вода джерел використовується для ванн, зрошень, інгаляцій та електрофорезу. Але основну славу Хмільнику принесло перш за все лікувальну дію радонових вод. Радонові ванни нормалізують ліпідний і водно-сольовий обмін, покращують виведення з організму натрію, води і сечової кислоти. Ці процедури стимулюють роботу нирок і виділення спеціальних гормонів, що веде до підвищення захисних сил організму.

Як дістатися. Курорт знаходиться на північному заході Вінницької обл., В 67 км від Вінниці. Від Західного автовокзалу Вінниці мало не кожних півгодини курсують маршрутки і автобуси. Також є рейси на Хмільник з Центрального автовокзалу Києва.

Вінницька обл., Хмельницький р-н
GPS: 49 ° 33'00 "N, 27 ° 58'00" E

Бронниця

Невелике село знаходиться на березі Дністра, по якому на цій ділянці проходить межа України і Молдови. Дуже гарні краєвиди на річку Дністер і молдавський берег.

Що лікують. Мінеральні води Поділля представлені тут «Броннічанкой», що відноситься до хлоридно-натрієвих вод малої концентрації. «Броннічанка» являє собою аналог «Миргородської» і «Єсентуки-17». Пропонується при гастритах з нормальною та пониженою кислотністю, хронічних холециститах і гепатитах, хронічних панкреатитах, жовчнокам'яної і сечокам'яної хвороби, хронічних колітах невиразкового характеру, реабілітації після операцій на шлунку і жовчному міхурі. Також виявляє заспокійливу дію. «Броннічанку» використовується для лікування в санаторії «Гірський», розташованому на високому березі Дністра, в просторому дендропарку.

Як дістатися. Село Бронниця розташоване в Могилів-Подільському р-ні Вінницької обл., В 12 км від райцентру. Прямо скажемо - зовсім на перехресті жвавих доріг. Добиратися можна на автобусах з Могилева-Подільського, що йдуть в сторону Ямполя.

фото   ua-travels
фото ua-travels.livejournal.com

Вінницька обл., Могилів-Подільський р-н
GPS: 48 ° 24'06 "N, 27 ° 53'41" E

Немирів

Хоча на незвичайну місцеву воду звертали увагу досить давно, використовувати її для лікування почали тільки за радянської влади, в середині XX в.

Що лікують. Лікувальним фактором в цих місцях є радонова вода. Вона допомагає при захворюваннях кровообігу, опорно-рухового апарату, нервової системи, порушення обміну речовин. У місцевому санаторії «Авангард» для лікування використовують власне джерело радонової води, а також привізні «Збручанська» і «Миргородську-2».

Як дістатися. Городок вигідно розташувався на трасі Е50 між Вінницею (50 км) і Уманню (120 км). З Вінниці до Немирова можна доїхати будь-яким автобусом, що йде в напрямку Умані. Зворотний варіант, з Умані, теж зручний.

Вінницька обл., Немирівський р-н
GPS: 48 ° 58'46 ", N 28 ° 50'38" E

Конопківка

Село з такою назвою відомо набагато менше, ніж розташований в ньому санаторій «Медобори».

Що лікують. Сірководнева вода (типу «Мацеста») для зовнішнього застосування покращує кровообіг, активізує обмін речовин, підвищує опірність організму, має антибактеріальну дію. Лікувальні ванни призначають при ревматоїдних артритах, поліартритах, остеохондрозі, захворюваннях нервової системи. Є тут і натрій-хлоридна вода для прийому всередину (типу «Моршинської»). Втім, лікувальні мінеральні води - тільки один з чотирьох природних факторів санаторно-курортного лікування. Проводять в санаторії і курси грязелікування (застосовуються блакитна глина і сульфідні торфогрязі місцевого походження). Лікарі санаторію стверджують, що в «Медоборах» лікують 4/5 захворювань, яким піддається організм людини. Мінімальний курс лікування - 12 днів.

Мінімальний курс лікування - 12 днів

Як дістатися. Конопківка розташована на трасі М-19 в 20 км від Тернополя. Дістатися можна з автовокзалу Тернополя рейсом на Дворіччя.

Дістатися можна з автовокзалу Тернополя рейсом на Дворіччя

Тернопільська обл., Теребовлянський р-н
GPS: 49 ° 23'46 "N. 25 ° 35'02 "E

Віктор Медведєв

Схожі записи

Читайте також

Новости