Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Країни з найкращою і найгіршою водою для пиття

  1. Швейцарія
  2. Норвегія
  3. Люксембург
  4. Франція
  5. Австрія
  6. Італія
  7. Великобританія
  8. Швеція
  9. Німеччина
  10. Ісландія
  11. 10 країн, в яких пити воду небезпечно для життя
  12. Камбоджа
  13. Лаос
  14. Індія
  15. Гаїті
  16. 3 ради, як очистити воду підручними способами під час подорожі

Всі ми знаємо, що пити некип'ячену воду з-під крана не можна. Але ... якщо дуже хочеться, то можна. Хоча, ніхто не гарантує, що після пари ковтків не перетворилася в козеня, але все ж, перед поїздкою в далекі країни варто дізнатися і запам'ятати, де можна пити воду без попередньої термічної обробки, а де навіть очищення активованим вугіллям не допоможе.

Швейцарія

У Швейцарії все найкраще: і шоколад, і сир, і навіть вода. Водопровідна вода, що ллється з-під крана, будь то Лозанна, Цюріх, Женева або богом забуте поселення високо-високо в горах, такої ж високої якості, як і вода питна вода. Крім того, склад, в якому гармонійно поєднуються мікроелементи і мінеральні солі, порівняємо зі складом багатьох мінеральних вод в пляшках. Про це свідчать звіти федерацій споживачів Швейцарії (SKS) і Тічино (ACSI), а також індустріальної асоціації Женеви (SIG), що відповідає за водопостачання. А Романдской федерація споживачів (FRC) і зовсім ратує за вживання води тільки з-під крана, оскільки це в 1000 разів екологічніше і в 500 разів дешевше, ніж мінеральна вода, куплена в магазині.

Норвегія

Друге місце за якістю водопровідної води займає країна фіордів і північного сяйва. Вода з-під крана чиста, смачна і пити її безпечно. Крім того, проводяться регулярні перевірки всіх водопровідних і очисних споруд, і здійснюється постійний нагляд за якістю їх роботи.

Люксембург

На території крихітного держави, розташованого між Німеччиною, Францією і Бельгією, знаходиться понад 70 водосховищ, ключів і підземних річок. Ця країна входить в трійку лідерів за чистотою і якістю водопровідної води в світі. Звичайно, поганий той люксембурзький готель, що не запропонує своїм гостям пару пляшок мінеральної води, але якщо раптом покоївка забула поповнити запаси міні-бару і терпіти спрагу немає сил - завжди можна вдосталь напитися з-під крана.

Франція

Французи чудово обізнані, що «без води і ні туди, і ні сюди». Особливо важливий її складу і якість для приготування страв, що для країни гурманів важливо. Тому влада ретельно стежать за заходами і способами по очищенню води, і навіть надають податкові пільги тим, хто справляється з цим завданням краще за всіх. До речі, у воді з французьких водопроводів один з найнижчих показників кількості бактерій в світі. А найкраща вода тече в кранах жителів Віші і Евіан.

Австрія

В Австрії вода подається в водопровід з артезіанських джерел або джерел. Перший австрійський водовід з гірських джерел заробив 24 жовтня 1873 в містечку Шварценберг, а через 15 років майже в кожному будинку Відня був водопровід з якісною питною водою. І за майже півтора століття якість води в Австрії тільки поліпшується. Охорона водних ресурсів і якість води в країні контролюється на державному рівні, і практично всі водопровідні споруди знаходяться у віданні уряду.

Італія

Контролюючі організації охорони водних ресурсів Італії та якості води регулярно проводять тести і виміри мікроелементів, pH і кількості бактерій у всіх водопроводах країни. Так що пити воду в Італії можна не тільки з-під крана, але навіть і з фонтану на вулиці. Вода в фонтанах ще з часів стародавніх римлян подається з акведуків і вважається однією з найбільш екологічно чистою в світі.

Великобританія

Відкриваючи кран у ванній готелю в Великобританії, мандрівник отримує воду за найвищими стандартами якості. Воду з-під крана в Англії п'є навіть королева.

Швеція

Швеція займає лідируючі позиції не тільки за якістю життя, а й за якістю водопровідної води, придатної для пиття. Особливо славиться смачною водою з-під крана Стокгольм.

Німеччина

До води в Німеччині застосовуються найвищі стандарти. По всій країні встановлені найсучасніші очисні споруди, і здійснюється безперервний нагляд за якістю їх роботи. А як інакше? Без хорошої води неможливо зварити смачне пиво, лідером по виробництву якого є, звичайно ж Німеччина.

Ісландія

Пити воду з-під крана в Ісландії не найгірша ідея. Водопровідна вода в цій країні вважається однією з найбезпечніших і чистих в світі.

10 країн, в яких пити воду небезпечно для життя

Некомерційна організація Water.org, яка допомагає забезпечувати жителів бідних районів питною водою, щорічно публікує відомості про нужденних країнах. Для мандрівників цей перелік повинен бути головним попередженням таїться в водопроводі небезпеки. Навіть якщо збираєтеся зупинитися в найкращому готелі, який тільки можна придумати в країні, що розвивається.
У трійку найнебезпечніших країн для вашого організму, та й, зізнатися взагалі не найкращих напрямків для мандрівників входять Афганістан, Ефіопія і Чад. В Афганістані чиста питна вода доступна тільки 13% населення, а деякі райони і зовсім страждають від відсутності будь-якого доступу до води. В Ефіопії, з чисельністю населення в 82 мільйони, тільки 42% громадян мають можливість щодня пити воду, хоча і не найкращої якості. Найчастіше воду доводиться в прямому сенсі добувати, проробляючи довгий шлях до природних джерел. Республіка Чад, часто схильна до посух і страждає від продовольчої кризи, також переживає кризу водних ресурсів.
Не кращим чином йдуть справи в Гані, де через погане водопостачання та антисанітарії населення страждає від діареї і дракунулеза (захворювання, що викликається паразитами, що потрапляють в організм через воду). А також Руанді і Бангладеші. У цих країнах, нехай досить багатих водними ресурсами, ще недостатньо добре налагоджена інфраструктура водопостачання, хоча б для того щоб безбоязно можна було помити руки, не кажучи вже про те, щоб пити воду з-під крана.
Всі шість перерахованих вище країн, як ми вже говорили, не найпопулярніші напрямки для мандрівників. Але в топ-10 країн, які потребують чистої води, входять також і чотири держави, вельми популярні серед самостійних мандрівників.

Камбоджа

84% населення не мають доступу до чистої і безпечної води. Чи варто повторювати, що пити воду з-під крана на території стародавнього королівства не рекомендується. Краще запастися достатньою кількістю мінералки, щоб, милуючись природними красотами або унікальним храмовим комплексом Ангор-Ват, не відчувати спраги. Крім того, в пристойних камбоджійських готелях завжди забезпечують мінімальним запасом бутильованої питної води. Кілька пляшок з водою завжди можна знайти у ванній кімнаті і в міні-барі, і це безкоштовно.

Лаос

Ситуація з водними ресурсами в Лаосі дуже схожа з Камбоджею. Не варто пити воду з неперевірених джерел. Крім того, навіть якщо у воді немає ніяких інфекційних організмів або паразитів, незвичний мінеральний склад води в Лаосі може негативно позначитися на травній системі і загальному самопочутті мандрівників. Так що не варто ризикувати і перевіряти себе на міцність. Запасіться бутильованої водою і насолоджуйтеся подорожжю по екзотичній країні. В крайньому випадку, якщо під рукою не виявилося мінералки, а пити хочеться, зверніться до місцевих, гостинні лаотяне нікому не відмовлять в глотці кип'яченої води.

Індія

Нехай бажаючим напитися води з-під крана допоможуть індійські божества, або не скаржтеся, якщо проведете більшу частину відпустки не на пляжах Гоа, а в сортирі. Звичайно, все можна списати на гостру кухню, але, як раз-таки каррі та інші Масалов можуть хоч трохи вберегти мандрівника від наслідків необачного ковтка води в туалеті придорожнього кафе. Річ у тім, навіть сік цукрової тростини, який робить хлопчисько на пляжі, набагато чистіше, ніж водопровідна вода.

Гаїті

Незважаючи на всі складнощі, Гаїті все частіше стає бажаним напрямком для самостійних мандрівників спраглих адреналіну. Багато поєднують відвідування Гаїті з відпочинком на пляжах Домініканської республіки, але мало хто в курсі, що з питною водою в країні, що омивається Карибським морем і Атлантичним океаном, м'яко кажучи, дефіцит. Тому не дивно, що найпопулярнішими безалкогольними напоями на Гаїті є звичайна питна вода і вода з додаванням соку цукрової тростини - напій крейлін. Місцеве населення, скінчено, п'є воду не тільки з-під крана, а взагалі будь доведеться, але воно також і звертається за допомогою до духів Вуду. Так що не знаєте пари дієвих заклинань від діареї - пийте бутильовану воду.

3 ради, як очистити воду підручними способами під час подорожі

Спосіб 1 Спосіб 1. Найпростіший і ефективний - прокип'ятити. Якщо заздалегідь знаєте, що вода в країні, в яку прямуєте, небезпечна для пиття, уточніть в готелі, чи буде в вашому номері електрочайник. Сумніваєтеся в його наявності? Візьміть кип'ятильник.
Спосіб 2. Збираючись у подорож, захопіть з собою побільше таблеток з активованим вугіллям. Таблетки можна пити і самим, якщо почалися проблеми зі шлунком. А можна використовувати їх в якості фільтра для очищення води. Для цього візьміть будь-який чисту посудину, натягніть на нього шматок бавовняної або лляної тканини (чиста футболка теж підійде), а зверху насипте вугілля. Тепер тонкою цівкою, повільно лийте на вугілля воду з водопроводу. Дайте воді відстоятися і, в принципі, можна пити.
Спосіб 3. Пакуючи валізи, золото і діаманти можна залишити вдома або віднести на зберігання в банк, а ось столове срібло або хоча б прикраси бажано захопити з собою. Коли буде потрібно очистити воду, покладіть срібний виріб в посудину з водою. Іони срібла гарне бактерицидний засіб, так що воду потім можна буде використовувати для пиття, але тільки в тому випадку, якщо її набрали в сусідній калюжі: домішки і паразитів срібло не вбиває, лише бактерії.

А як інакше?
Сумніваєтеся в його наявності?

Новости