Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Квітень «2010 року« Врятуємо Утріш

  1. Протест проти знищення Утриша і Байкалу стає все більш масовим Нова газета Акції щодо захисту заказника...
  2. Ставропольці рятують Утриш
  3. Заказник олігархам - пеньки нащадкам?
  4. Жителі Кубаніспасают Утриш
  5. Петербуржці вимагають захистити Утріш
  6. Благовещенские комсомольці заступилися за краснодарський заповідник
  7. У Карелії пройшла акція на захист Утриша, Байкалу і Ладоги

Протест проти знищення Утриша і Байкалу стає все більш масовим

Нова газета

Акції щодо захисту заказника Великий Утріш і озера Байкал пройшли 10 і 11 квітня в 44-х містах. На цей раз до масштабного протесту приєдналися Україна і Білорусія. Однак російський президент як і раніше мовчить, а на унікальних природних територіях чиновники влаштовують то, що вже названо екологічним свавіллям.

У багатьох містах активістів намагалися залякати. Так, в Орлі організатора пікету Олега Соловйова викликали в антиекстремістський центр «Е», де надавали на нього жорсткий психологічний тиск. У Краснодарі 11 квітня відбулися мітинг і ходу на центральній вулиці міста. Своє «ні» знищення Утриша сказали понад сто осіб. Крім екологічних вимог на цей раз прозвучали і політичні, а до «зелених» приєдналися анархісти, партія «Яблуко» і незареєстрована партія «Воля». Підписи на захист Утриша ставили навіть співробітники міліції.

Нагадаємо, заказник Великий Утріш - єдине в Росії місце, де ростуть середземноморські фісташково-ялівцеві ліси, занесені в російську Червону книгу. Проте, Управління справами президента РФ хоче будувати на Утрише «оздоровчий комплекс», який по суті є елітної резиденцією. Влада Краснодарського краю сфальсифікували громадські слухання по проекту, не допустивши до зали представників наукової та екологічної громадськості. Схожим чином сфальсифікована Державна екологічна експертиза.

Постанова російського уряду зобов'язує підвищити охоронний статус Утриша і перетворити заказник в заповідник. Але кубанські влада розробила проект заповідника, з якого виключені найцінніші території - як раз ті, на яких заплановано будівництво резиденції. Державна екологічна експертиза з цим погодилася.

«У матеріалах, поданих на експертизу, немає оцінки впливу на навколишнє середовище, обговорень проекту з громадянами та громадськими організаціями, укладення федеральних органів виконавчої влади, багатьох узгоджень контроолірующіх органів», - каже координатор Екологічної вахти по Північному Кавказу Андрій Рудомаха.

Висновок Держекспертизи затверджено Ростехнадзором, але було фактично засекречено. Однак крім державної проведена незалежна громадська експертиза, яка встановила невідповідність проекту російським законодавством.

Що стосується озера Байкал, недавно російське Уряд видав Постанову, що дозволяє запуск Байкальського целюлозно-паперового комбінату (БЦБК), а також дозволяє складування та захоронення відходів у прибережній зоні. Як кажуть «зелені», це рішення призведе до катастрофічних наслідків для екосистеми Байкалу. Зараз захисники Утриша і Байкалу об'єдналися.

Євген Титов

------

Липецкие екологи провели мітинг і автопробіг на захист Утриша

" регіон центр "

- Варварське знищення природи! По-іншому це назвати складно, -
обурюється організатор мітингу еколог Олександр Федоров. - Ліс росте тисячі років і його недозволено вирубувати відразу такими масштабами. Утриш - це тільки один з знищуваних сьогодні в Росії природних об'єктів. Забруднюється озеро Байкал, вирубуються Хімкинський і липецкий лісу. Такими темпами ми нічого не залишимо нашим майбутнім поколінням.
Мітинг тривав близько двох годин. Весь цей час з динаміків лунали патріотичні пісні, що змінюються зверненнями до перехожих.
Співчуваючі природі липчане могли залишити свої підписи під зверненням до президента Росії Дмитра Медведєва. У ньому екологи закликають главу держави втрутитися і захистити Утріш і інші знищувані заповідні території.
По закінченню мітингу відбувся ще й автопробіг. Екологи вирушили прибирати ліс в районі селища Тракторобудівників.

Ставропольці рятують Утриш

Комсомольська правда в Ставрополі

Сьогодні все ті, хто стурбований майбутнім природи нашої країни, прийшли до пам'ятника Ангелу-Хранителю. Саме тут проходила акція під назвою «Утріш повинен жити!». Утриш - це унікальна природна зона на території сусіднього з нами Краснодарського краю. І Утриш по праву називають національним надбанням нашої країни. Головне багатство цієї території - безцінний багатовіковий ялівцевий ліс. На території Утриша також зустрічаються рідкісні види рослин і тварин, занесених до Червоної книги.

Заказник олігархам - пеньки нащадкам?

Рабкор.ру

В Уфі на площі імені Леніна пройшов пікет на захист заказника Утриш в Краснодарському краї і озера Байкал. Про це повідомляється на інтернет-сайті організації «Автономний Дія-Уфа» , Яка виступила співорганізатором пікету. Іншим організатором акції стала природоохоронна організація БашДОП «Регіон 02». У пікеті також взяли участь активісти Лівого фронту. Учасники пікету вимагали захистити Байкал і Утриш від зазіхань влади; домогтися припинення скидів і викидів Байкальський целюлозно-паперовим комбінатом, створення альтернативних робочих місць в Байкальске шляхом розвитку екологічно і соціально орієнтованих виробництв, надання заказнику Утріш статусу заповедніка.В руках пікетників були плакати з гаслами: «Коли загине останнє дерево, коли буде знищений останній водойму ..., ти зрозумієш, що гроші - НІЩО! »,« Збережемо скарб планети - БАЙКАЛ »,« Якби дерева могли вбивати, вони б убивали! »,« Скільки потрібно житла одному слузі народу? »,« Бай ал унікальний! Іншого не буде! »,« Байкал - всесвітньої спадщини, а не світова смітник! »,« Збережемо унікальні території для наших дітей »,« На довго вистачить лісів, де стукають сокири? »,« Не дамо урвати шматок у природи! » , «Врятуємо Утріш! Заповіднику - Так! Дачах чиновників - Ні! »,« Заказник - олігархам, пеньки - нащадкам? »

Жителі Кубаніспасают Утриш

ЮГА.ру

На мітинг біля кінотеатру "Аврора" зібралися активісти молодіжних громадських організацій, представники місцевого відділення партії "Яблуко", інших громадських рухів з Краснодара та інших міст і районів краю. Всього в акції взяли участь близько трьохсот осіб. Активісти руху на захист Утриша встановили намет, як приклад кращого відпочинку в унікальній природній зоні, проїхали з прапорами на велосипедах, а також спорудили фанерні бензопили і дерева, як символ безжального знищення природи.

Петербуржці вимагають захистити Утріш

Пітер.Індімедіа

Організаторами петербурзького пікету були добровольці з руху «Врятуємо Утріш» за сприяння «Зеленої Хвилі», а найактивнішими
учасниками - юні журналісти прес-студії «Покоління». Включилися в акцію студенти, пенсіонери, молоді батьки з дітьми, музиканти.Молодежь з руху «Їжа замість бомб» (ФНБ) активно допомагала збирати
підписи під зверненням до Президента Росії - тільки в його силах змінити ситуацію. Понад шістсот підписів було в цей день зібрано
спільними силами.

Благовещенские комсомольці заступилися за краснодарський заповідник

Амур.інфо

У неділю опозиція провела в центрі столиці Приамур'я мітинг на захист заказника.

Присутні на площі біля центрального універмагу комсомольці кричали хором: «Природу треба охороняти, вашу мать!» При захисті природи-матінки дісталося і «царя-батюшки»: саме влади, причому в
обличчі не кого іншого, як Дмитра Медведєва, на думку пікетників, дозволили забудову особливо охороняється природного території. «Нещодавно на місці заказника влада вирішила побудувати свою резиденцію. Там розіб'ють потужну автостраду, побудують фізкультурно-оздоровчі комплекси та будинки. При цьому буде потужна вирубка лісів, а там реліктові ландшафти, червонокнижні види рослин і тварин », - хвилюється Мадіна Туаєва, перший секретар Амурського комуністичного союзу молоді.

У Карелії пройшла акція на захист Утриша, Байкалу і Ладоги

БалтІнфо

Петрозаводськ, 11 квітня. У неділю в Петрозаводську пройшла акція на захист Утриша, Байкалу і Ладоги. Учасники карельського відділення «Альянсу за права тварин» і Карельського Товариства захисту тварин вимагали захистити Утріш - від вирубок у зв'язку з будівництвом нової державної резиденції і дороги до неї, а також зупинити скидання отруйних стоків в найбільше прісне озеро планети - Байкал, створити в Карелії обіцяний національний парк «Ладозьке шхери»

Учасники карельського відділення «Альянсу за права тварин» і Карельського Товариства захисту тварин вимагали захистити Утріш - від вирубок у зв'язку з будівництвом нової державної резиденції і дороги до неї, а також зупинити скидання отруйних стоків в найбільше прісне озеро планети - Байкал, створити в Карелії обіцяний національний парк «Ладозьке шхери»

Заказник олігархам - пеньки нащадкам?
»,« Скільки потрібно житла одному слузі народу?
»,« Збережемо унікальні території для наших дітей »,« На довго вистачить лісів, де стукають сокири?
»,« Заказник - олігархам, пеньки - нащадкам?

Новости