Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Туристи поїхали в Примор'ї

  1. Як дістатися
  2. Що робити
  3. Де жити

Готель «Хаятт Бурхливий» міг би стати кращим готелем Владивостока, але його не можуть ні добудувати, ні продати

newsvl.ru

Масштабне будівництво, що розгорнулося у Владивостоці перед нарадою глав держав АТЕС в 2012 р, перетворило місто: були побудовані нові інфраструктурні та туристичні об'єкти, реконструйовані дороги і мости, оновлена ​​каналізація, відкрито новий термінал в аеропорту «Кневічі». Після саміту почалася реалізація державної програми «Розвиток туризму в Приморському краї на 2013-2020 роки», відповідно до якої за сім років на розвиток туризму з федерального бюджету буде виділено 5,49 млрд руб., А також планується залучити 5,56 млрд руб . з позабюджетних коштів.

За прогнозом, що міститься в програмі, в 2016 р турпотік в регіон повинен був вирости на 63% до 2,99 млн осіб. У минулому році Примор'ї відвідало понад 3 млн туристів, повідомляється на сайті крайової адміністрації, в 2017 р очікується зростання ще на 36,8% до 4,09 млн осіб. В результаті реалізації програми число туристів, що приїжджають в Примор'ї, до 2020 р має зрости в 5,7 рази до 7,25 млн осіб, в тому числі інтуристів - більш ніж в 15 разів.

Такий прогноз можна здійснити, вважає гендиректор туроператора «ВІП сервіс» Дмитро Горін: в регіоні величезний потенціал для розвитку туризму, можна подорожувати цілий рік, залишається покращувати інфраструктуру для забезпечених туристів. Нові можливості для краю відкриває введений з 1 серпня 2017 р спрощений візовий режим для громадян 18 держав (в тому числі Китаю, КНДР, Японії), що прибувають в Примор'ї через пункти пропуску Вільного порту Владивосток (СПВ): іноземні туристи можуть безкоштовно оформляти одноразові електронні візи терміном дії до восьми днів. Крім того, між Росією і Південною Кореєю діє безвізовий режим для короткострокових поїздок, а з Китаєм - для організованих групових, нагадує Горін.

Саме з Китаю і Південної Кореї йде основний потік інтуристів: в 2016 р в Примор'ї приїхали 369 621 особа (+ 32%) і 46 692 людини (+ 64%) відповідно, повідомила адміністрація краю. За січень - червень 2017 р турпотік з Кореї виріс ще в 2 рази, а з Китаю - на 16,7%, весь турпотік - на 19%, свідчить крайова статистика.

З 2016 року оборот послуг у сфері туризму склав 16,5 млрд руб., Що є 2,2% від загального ВРП регіону, повідомив представник адміністрації Приморського краю. За попередніми оцінками губернатора Володимира Міклушевского, ВРП регіону склав 745 млрд руб. У 2017 р край розраховує збільшити частку туризму в ВРП до 2,3%, додав представник адміністрації.

Як дістатися

На початку 2017 р аеропорт «Кневічі» був куплений консорціумом Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ), сінгапурської Changi Airports International і «Базового елемента» (у всіх партнерів - по 33,3%) за 6 млрд руб. у «Шереметьєво». Тоді новий власник розраховував, що в 2017 р пасажиропотік зросте до 2 млн осіб (в 2016 році було 1,8 млн), а в середньостроковій перспективі - до 5 млн чоловік.

Поки ж найбільше туристів в Приморський край приїжджає з довколишніх регіонів - Хабаровського краю, Єврейської автономної області, Амурської області, Забайкальського краю і Республіки Бурятії, розповів представник місцевої адміністрації. З 2016 року 50,7% туристів в'їхали в край на автомобілі, 21% прилетів на літаку, 16,8% скористалися водним транспортом і тільки 11,2% - залізницею.

Готель «Хаятт Бурхливий» міг би стати кращим готелем Владивостока, але його не можуть ні добудувати, ні продати   newsvl

У 2017 р Росавіація виділила 2,9 млрд руб. з федерального бюджету на перевезення спеціальних категорій пасажирів на Далекий Схід. Такими квитками зможуть скористатися молодь до 23 років, інваліди та пенсіонери.

Для залучення туристів з Центрального федерального округу (ЦФО) у авіакомпанії « Аерофлот »З 2015 р діє тариф« плоский »з фіксованою ціною, яка не залежить від дати придбання, - за такими маршрутами компанія продає квитки нижче собівартості. Програма діє до кінця 2018 р Квиток з урахуванням такс і зборів до Владивостока туди-назад коштує 22 000 руб., А в один кінець - 13 200 руб. «Плоскі» тарифи істотно нижче собівартості здійснення польотів і мають виключно соціальне значення - альтернатив повітряного сполучення практично немає, зазначає представник авіакомпанії.

Для туроператорів віддаленість регіону залишається головною проблемою, знає Горін: субсидованих і «плоских» тарифів не вистачає для всіх туристів. В інших країнах, за його словами, окремі регіони можуть субсидувати іноземні чартери - така система підійшла б і в Приморському краї. Також завдяки «Федеральну цільову програму розвитку на 2018-2019 рр.», Розробленої Ростуризмом, туроператори сподіваються отримати субсидії, які допоможуть їм організувати приїзд на Далекий Схід для груп туристів з центральних регіонів, нагадує Горін. Поки Приморський край практично не продається в ЦФО, знає виконавчий директор Асоціації туроператорів Росії Майя Ломідзе: тури туди розраховані в основному на туристів з Сибірського, Уральського і Далекосхідного федеральних округів. Владивостоку варто орієнтуватися на приклади інших країн у розвитку туризму, вважає Горін: зараз туроператорам дешевше запропонувати поїздку [з Москви] в Аргентину або Чилі на гейзери, ніж на Далекий Схід, а це неправильно з точки зору розвитку внутрішнього туризму і при наявності такого продукту.

Що робити

«Владивостока не дуже багатий на пам'ятки, в регіон їдуть заради особливої ​​атмосфери і унікальної природи, - говорить Аркадій Гінес, директор з розвитку OneTwoTrip. - Взяти, приміром, острова Архіпелагу імператриці Євгенії, які поєднують в собі і природні, і культурні пам'ятки: маяки, скелі, що нависають над морем, пляжі, кафе, океанаріум і військові фортеці, а головне - незвичайний ландшафт і захоплюючі види. Крім цього Приморський край - одне з кращих місць в країні для серфінгу, тут щорічно проводиться один з етапів чемпіонату Росії ».

Зараз в Приморському краї формуються чотири туристично-рекреаційних кластера: готельний комплекс «Тепле море» в Битва на озері районі, спортивно-технічний комплекс «Приморське кільце» в Артемівському міському окрузі, автокластера «Смарагдове кільце» в Уссурійську і «Підаєв» в Шкотовское районі, каже представник місцевої адміністрації. Три з них повинні бути готові в 2018 р, один планується добудувати до 2022 р в кожному кластері будуть свої готелі. При виході на проектну потужність чотири кластери зможуть залучати 2 млн туристів в рік, вважає представник адміністрації. З 2016 року в Приморському краї працювало понад 1100 засобів розміщення на 75 000 місць, до 2020 року планується збільшення їх кількості до 77 000.

Різноманітна природа краю дійсно допомагає створити тут унікальні види подорожей, вважає Горін: в краї є потенціал для розвитку гастрономічного, рибного, екстремального і преміального туризму. Однак для цього необхідна розвинена інфраструктура, впевнений Горін: зазвичай такий туризм має на увазі невеликі готелі відомих брендів на 15-60 номерів, віддалені від міста.

Де жити

Єдиний мережевий готель у Владивостоці - чотиризірковий «Azimut готель Владивосток». За словами представника готелю, в 2016 році його заповнюваність зросла на 3 процентних пункти до 50%, за підсумками 2017 року компанія очікує зростання заповнюваності до 68% - цьому сприяють створення СПВ, введення спрощеної системи отримання візи для інтуристів і поява нових ліній перевезень в напрямку Владивостока з міст Кореї і Китаю. З 2016 року росіяни склали 37% клієнтури «Azimut готель Владивостока» проти 56% туристів з Кореї, Китаю і Японії.

подорожувати граючи

До 2022 року в ІРК «Примор'я» повинні бути добудовані вісім розважальних комплексів, розповідає представник «Примор'я». У будівництво першого, Tigre de Cristal, вкладено $ 172 млн. За січень - червень 2017 р казино відвідали 150 000 чоловік, на повних проектних потужностях курорт може залучати до 8 млн туристів в рік, вказує його представник, велика частина туристів приїжджатиме з Китаю . Дохід від гри в 2017 р досягне $ 150 млн, а до 2020 р - $ 1,3 млрд, додає представник курорту.

У Приморському краї досі немає жодного готелю глобального готельного бренду. П'ятизіркові готелі «Хаятт Бурхливий» і «Хаятт Золотий Ріг», які повинні були бути здані до саміту 2012, до сих пір не добудовані. Російський аукціонний будинок в 2017 р двічі переносив торги з продажу готелю «Хаятт Бурхливий» (будівництво завершено на 80%) через відсутність заявок; новий аукціон призначений на 28 вересня, стартова ціна за готель - 4,1 млрд руб., ціна відсікання - 2,9 млрд руб.

фото: «ПЛ Новини»

Повна версія статті. Скорочений газетний варіант можна подивитися в архіві «Ведомостей» (смарт-версія)

Новости