Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Запечена картопля в духовці - як приготувати смачно

  1. Перш трохи про історію самого картоплі
  2. Отже, що можна сказати про користь картоплі
  3. інгредієнти

Рецепт картоплі в духовці, який ми для Вас вибрали, можна віднести до середземноморських страв вже тільки виходячи з набору продуктів. Тут ми використовували сир пармезан, свіжі гілочки чебрецю і найсвіжіша маслинова олія першого віджиму - чиста Італія, ніяк інакше! Але за традицією, перш ніж переходити до самого приготування, ми поговоримо трохи про історію і користь цієї страви, а також зупинимося докладно на способі приготування і поговоримо про те, чому картопля печена в раціоні краще ніж, скажімо, смажена, як її краще готувати і що робити щоб зберегти всі корисні властивості продукту.

Перш трохи про історію самого картоплі

Вперше про цей продукт наші предки дізналися ще 500 років тому. Картопля став одним з трофеїв, які дісталися іспанським мореплавцям за часів підкорення Америки. Як і какао боби, картопля була національним надбанням індіанців, які тоді одноосібно заселяли території нового, відкритого Колумбом, материка. Вперше картопля був помічений в селищі Сорокота (нинішнє Перу) і тоді учасники експедиції назвали його трюфелями, адже знаменитий французький грибний делікатес був тоді вже добре відомий.

Пізніше в поширеності картоплі по території Південної Америки все переконувалися неодноразово і, в результаті, за відмінні смакові якості він був відзначений безліччю мандрівників і в кінці кінців привезений до Європи. Як і багато інших іноземні товари, першою країною Європи, яка почала харчуватися картоплею, стала Іспанія. Також, до речі, було з какао бобами і кави, які в наслідку захопили в свій ароматний полон весь світ. Що ж до картопляних бульб, то їх мандри не були тривалими. За свій смак і невибагливість картопля не тільки стала частиною національної кухні багатьох країн, але і перетворилася в універсальну агропромислову культуру на території Європи і не тільки.

Після Іспанії про неї швидко дізналися в Італії, а потім в Бельгії, Голландії, Німеччини, Польщі та Угорщини. Ось так всього лише за якихось 20 років, з 1565 по 1585, картопля пройшла довгий шлях по всій Європі від Західної до Східної її межі. З тих пір ця культура тільки набирала популярність, і сьогодні картоплю по праву називають другим хлібом для багатьох поколінь наших і не тільки співвітчизників. Її пекли, варили, смажили, загортали в пергамент і фольгу, фарширували і додавали в супи і гуляші, і навіть робили з неї млинці і десерти - ось такий це універсальний овоч. Ну про історію страви нам тепер багато відомо. Прийшов час поцікавитися користю, а вже потім дізнатися рецепт запеченої картоплі в духовці від ХозОбоза.

Отже, що можна сказати про користь картоплі

Ну почнемо з самого картоплі, адже 90% всього блюда - це саме він і є. Перш за все зазначимо, що на відміну від інших овочів, картопля не так нешкідлива в плані калорійності. Вся справа у високому вмісті крохмалю. Саме з його вини кілограм картоплі може нас обдарувати приблизно 850 ккал, а для овоча це не так вже й мало. З іншого боку, крохмаль несе не тільки розчарування, але і користь адже в процесі перетравлення крохмаль перетворитися в глюкозу, а наш організм поповниться неоценімамим життєвими силами. Крім того, картопля - рекордсмен за вмістом калію, а значить здатна впливати на нормалізацію водно-сольового обміну і покращувати роботу серцево-судинної системи. Багатий картопля також вітамінами групи B і C, а також мінералами з усіма наслідками, що випливають і з цього наслідками, на яких окремо ми зупинятися не будемо.

Якщо ж згадати про спосіб обробки картоплі, який використовується конкретно в цьому рецепті, то хочеться зауважити, що саме приготування картоплі в духовці та ще й в шкірці, чи не найвдаліший серед всіх, але про це пізніше. А поки згадаємо про те, що в цьому рецепті використовується також оливкова олія першого віджиму багате ненасиченими жирними кислотами і сприяє травленню їжі і безперебійній роботі серця. Крім того, наша печена картопля в духовці передбачає додавання тертого пармезану - кращого джерела молочного білка і всіх відомих незамінних амінокислот.

Цікаво й те, що в цьому сирі міститься бутіріловая кислота, яка сприяє розщепленню жирних кислот, так що не дарма цей продукт, як і оливкова олія є одним з основних в середземноморську дієту. При виборі продуктів важливо керуватися не стільки і не тільки ціною, але і якістю, адже хороші продукти здатні принести багато користі, а не якісні з точністю до навпаки, причому масла і сиру це стосується в першу чергу, їх у нас люблять підробляти через ціни і високий попит.

Від користі перейдемо до особливостей способу приготування. Отже, картопля в духовці, яку Ви бачите на нашому фото приготовлена ​​шляхом запікання і про це Ви вже, мабуть, здогадалися. Причому, ми не стали очищати її від шкірки, що теж, як виявляється, вплине на її позитивні якості. Ті, хто хоч раз цікавився цим питанням знає, що саме в шкірці зосереджені всі вітаміни і мінерали, які є в картоплі. Більш того, якщо картопля в шкірці, в ній міститься найбільше калію, а значить - це найкраща їжа для тих хто страждає серцево-судинними захворюваннями. Ми ж рекомендуємо саме піч та ще й в шкірці ще й тому, що смачна картопля виходить саме в духовці і тільки з хрусткою шкіркою в ароматних травах і соковитому оливковій олії !!!! Якраз такий рецепт ми для Вас із задоволенням сьогодні і приготували. Отже, настав час дізнатися як приготувати картоплю в духовці на нашу фірмовим рецептом.

інгредієнти

  • Картопля - 10 шт.
  • Сир пармезан - 1 чашка
  • Чебрець свіжий - 10 гілочок
  • Сіль і спеції - за смаком
  • Оливкова олія - ​​близько 80 мл

Як запекти картоплю в духовці

  1. Перш за все підготуємо всі необхідні продукти; Рецепт картоплі в духовці, який ми для Вас вибрали, можна віднести до середземноморських страв вже тільки виходячи з набору продуктів

    Спочатку займемося попередньою підготовкою

  2. Картопляні бульби миємо й нарізаємо на 4 або 6 часточок, в залежності від розміру;

    Своїм та ріжемо картоплю часточками, а потім викладаємо в деко

  3. Тепер натираємо пармезан;

    У форму для запікання натираємо пармезан і змішуємо його з картопляними часточками

  4. Тепер потрібно картоплю посолити;

    Якщо любите посолонее, то картоплю можна підсолити

  5. За бажанням можна додати спеції;

    Зі спецій рекомендуємо обов'язково використовувати мелений чорний перець

  6. Тепер наливаємо оливкову олію і ретельно все перемішуємо;

    Наливаємо в картоплю з сиром і спеціями оливкова олія і все ретельно змішуємо

  7. На поверхні картоплі розкладаємо гілочки свіжого чебрецю;

    Зверху на картоплю розкладаємо свіжий чебрець гілочками

  8. Духовку нагріваємо до 200 градусів і запікаємо картоплю близько 50 хвилин;

    Готувати картоплю в духовці потрібно при температурі 200 градусів приблизно 50 хвилин

  9. Як тільки картопля приготуватися, виймаємо її з духовки і витягуємо гілочки засохлої зелені;

    Тепер, коли картопля готова, виймемо з неї засохлі стебла чебрецю

  10. На стіл картопля подається до м'яса або риби з декількома крапельками оцту бальзамик;

    У готову картоплю непогано додати кілька крапель соусу бальзамик, а після подавати його до м'яса або риби

Ось і все, що ми хотіли Вам розповісти про таке просте і в той же час багатогранному блюді як запечена картопля. Впевнені в тому, що у Вас теж є свої власні улюблені рецепти приготування картоплі, будемо раді дізнатися про них докладніше. Пишіть, і станьте відомі в кулінарному співтоваристві ХозОбоз.

Схожі рецепти

Новости