Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як смачно приготувати свинину

  1. Як смачно приготувати свинину
  2. Шніцель зі свинини зі шпинатом
  3. Шніцель зі свинини з печерицями - рецепт на сковороді
  4. Свинина на шпажках з соусом з бринзи
  5. Фарширована свинина - свинячі кишеньки
  6. Вегетаріанство і м'ясо в раціоні

Свинина - саме універсальне м'ясо, з неї можна зробити абсолютно все. Недарма в китайській мові слова «м'ясо» і «свинина» позначаються одним і тим же ієрогліфом, на відміну від яловичини, баранини, птиці та інших м'ясних продуктів. Сьогодні ми обговоримо, як смачно приготувати свинину на сковороді, використовуючи легкі і смачні рецепти страв.

Як смачно приготувати свинину

Найпопулярніший спосіб приготування свинини - маринування і запікання цілим шматком. Однак так можна приготувати тільки певні частини туші, найкраще мармурове м'ясо, з тонкими жировими прожилками. Крім того, смак і якість готової свинини залежить від самого маринаду, часу витримки і навіть від того, як працює духовка. Останнім часом з'явилися рецепти приготування запеченої свинини в мультиварці .

Але до свинини, запеченої великим шматком, крім смакових очікувань, пред'являється цілком певну вимогу. Вона повинна бути повністю прожарена. З неї можна зробити «м'ясо з кров'ю», вона повинна бути повністю пропечена і в центрі шматка свинини температура повинна бути вище 72 ℃. Інакше там залишаться живі личинки паразитів, що викликають трихінельоз.

Тому, варто розглянути варіанти порційних страв зі свинини, які роблять з різних частин, та й домогтися в цьому випадку гарного результату набагато простіше. Порційну свинину можна не тільки маринувати, але відбивати і панірувати сухарями і зеленню. А вишукані гарніри і соуси допоможуть створити гарну композицію на кожній тарілці і посилять загальне враження від страви.

до змісту ↑

Шніцель зі свинини зі шпинатом

Шніцель зі свинини зі шпинатом

У колосальному переліку страв, які можна приготувати з свинини, дуже багато шніцелів, вони популярні в багатьох європейських країнах - Чехії, Угорщини, Німеччини та, звичайно, в Австрії. Шніцель - це обсмажені у фритюрі запаніровані борошном або сухарями тонкі пласти м'яса. Класичний «Віденський шніцель» зазвичай роблять з телятини, до нього шматочок лимона і особливий картопляний салат з червоно-фіолетовим цибулею, а ось шніцель зі свинини, який в ресторанних меню називається «Шніцель по-віденськи» не вимагає до себе такого індивідуального підходу. Його попередньо обов'язково відбивають, але існує достатня кількість рецептів, в яких м'ясо відбивати не треба.

ІНГРЕДІЄНТИ на 4 порції:

  • 4 свинячих шніцелі по 150 г
  • 800 г молодого шпинату
  • 250 мл овочевого бульйону
  • 4 ст. л. вершкового масла
  • 2 ст. л. борошна
  • 3 ст. л. рослинного, бажано оливкової, масла
  • сіль перець
  • 1 щіпка на кінчику ножа меленого мускатного горіха
  • додаткові інгредієнти, за бажанням, лимонна цедра, гірчиця, тонкі сухарі панірувальні або борошно

приготування:

Скибочки свинини вимити, обсушити на дошці або рушник. Злегка відбити, можна запанірувати в невеликій кількості борошна або тонких сухарів. На сковороді з антипригарним покриттям сильно розігріти по 1 ст. л. вершкового і рослинного масла. На маслі на середньому вогні обсмажити свинину по 4-5 хв з кожної сторони.

Для соусу, що подається до шніцелю, в невеликій каструлі розтопити 3 ст. л. вершкового масла, всипати в нього через сито борошно (можна скористатися спеціальною кухлем-ситом), і обсмажити її, весь час перемішуючи, протягом 1 хв. У каструльку додати овочевий бульйон, перемішати і проварити 5 хв, заправити сіллю і перцем. Для тонкого, святкового смаку в соус можна крапнути кілька крапель соку, видавлених з обшпареною лимонної або апельсинової цедри. Для додання соусу для свинини гостроти до нього іноді радять додати гірчицю. Зняти з вогню і поставити в тепле місце або загорнути в великий рушник, щоб соус не охолов.

Розбирання, вимиті і очищені листя шпинату нарізати тонкими смужками. У сотейнику розігріти 2 ст. л. рослинної олії. Покласти в нього шпинат і згасити 3 хв під кришкою, присмачити шпинат мускатним горіхом, перцем і сіллю. На кожну тарілку покласти шніцель зі свинини, шпинат і полити соусом. Можна прикрасити листочками свіжого чебрецю. Додатковий гарнір - молода картопля або рис, а також салат зі свіжих овочів - помідори, цибуля, редис.

Відео рецепт

до змісту ↑

Шніцель зі свинини з печерицями - рецепт на сковороді

ІНГРЕДІЄНТИ на 4 порції:

  • 8 свинячих шніцелів по 80 г
  • 800 г картоплі, звареного напередодні «в мундирі»
  • 200 г печериць
  • 2 середні цибулини
  • 2 ст. л. топленого масла
  • сіль перець
  • кілька стрілок зеленої цибулі
  • кілька гілочок розмарину для прикраси

приготування:

Обсушити вимиті шматки свинини і трохи відбити. На сковороді з антипригарним покриттям розігріти 1 ст. л. масла і обсмажити на ньому все скибочки свинини по 1 хв з обох сторін. Перекласти м'ясо в миску або маленьку каструлю і загорнути в рушник, щоб не охололо. Кожну картоплину очистити (молода картопля можна не чистити, якщо перед варінням він був дуже добре вимитий за допомогою щітки або губки), розрізати на четвертинки і обсмажити, помішуючи широкої лопаткою, в що залишився на сковороді олії до золотистої скоринки. Вийняти з сковороди.

Вимиті і підсушені гриби теж розрізати на четвертинки. Цибулини очистити і нарізати на дрібні кубики, зелена цибуля нарізати на тонкі кільця. Додати на сковороду масло, що залишилося, згасити в ньому гриби з цибулею 5 хв, присмачити все сіллю і перцем. На кожну тарілку покласти по 2 шніцеля зі свинини, картопля і гриби, прикрасити розмарином.

Відео рецепт

до змісту ↑

Свинина на шпажках з соусом з бринзи

Крім шніцелів, відбивних та ескалоп, при приготуванні свинини, можна створити досить складні за своєю «архітектурі» страви. Для них краще за все взяти м'ясо з тонкими жировими прошарками, щоб їжа вийшла більш ніжною і соковитою. Як і для шніцелів можна взяти шийку, спинку, а також свинячу грудинку або вирізку. А ось окіст і, тим більше, пісний «горіх», краще не брати, вийде сухувато.

Складові:

  • 400 г філе або м'якоті свинини
  • 24 помідори черрі
  • 2 цукіні
  • 5 ст. л. оливкового масла або рослинного дезодорованої
  • 1 лимон
  • 400 г бринзи
  • 100 - 120 мл молока
  • 4 ст. л. подрібненого кропу
  • сіль перець
  • рослинне масло для змазування шпаг

приготування:

Вимиті цукіні розрізати уздовж на четвертинки, видалити з них насіння, нарізати тонкими смужками. Помідори вимити. Філе свинини вимити, промокнути рушником або дати трохи обсохнути на дерев'яній обробній дошці. Нарізати свинину на кубики, розміром 1,5-2 см. Лимон ретельно вимити і ошпарити. Верхній шар цедри натерти на дрібній тертці, з м'якоті вичавити сік. Шматочки свинини, смужки цукіні і томати черрі розкласти на плоскій тарілці і змастити пензликом оливковою олією, присмачити перцем і сіллю, приправити лимонною цедрою. Дерев'яні шампури або шпажки при необхідності акуратно наламати до потрібного розміру. Кожну змастити олією. По черзі нанизати смужку цукіні, складену хвилеподібно, як гармошку, пару шматочків м'яса і три помідори. Свинину і помідори можна чергувати. Завершити можна ще однією смужкою цукіні. Час, що залишився рослинне масло вилити на сковороду з високими бортиками, розігріти, і в ньому обсмажити шпажки по 7-8 хв з усіх боків.

Для соусу слід розкришити бринзу, змішати її з молоком, кропом, лимонним соком і залишками лимонної цедри. При бажанні можна збити, для цього бринзу треба дрібно подрібнити. Соус подають окремо в соуснику або порційно в розеточка (для варення).

Відео рецепт

до змісту ↑

Фарширована свинина - свинячі кишеньки

ІНГРЕДІЄНТИ на 4 порції:

  • 400 г філе свинини
  • по 2 тонких скибочки улюбленого сиру і будь-який вареної шинки
  • 1 яйце
  • борошно, панірувальні сухарі
  • сіль перець
  • топлене масло для смаження

ІНГРЕДІЄНТИ для прикраси:

  • помідори чері
  • оливки або маслини без кісточок
  • великий виноград без кісточок

приготування:

Вимитий і підсушений шматок свинини нарізати на скибки товщиною 2 см. У кожному скибці дуже гострим ножем зробити поздовжній глибокий надріз, відступивши від країв на 1 см з кожного боку і не доходячи до протилежного краю на 1 см. В результаті повинна вийти ніша для фарширування. Сир покласти на шинку і разом нарізати на скибочки, дещо менші, ніж ніша в м'ясі. Цими сендвічами начинити свинину. Потім посолити і поперчити кожен шматок. Приготувати 2 плоских і 1 глибоку тарілку.

У глибокій тарілці збити віночком або вилкою яйце і підсолити його. В дрібні тарілки насипати борошно і сухарі для панірування. Кожен фарширований шмат свинини спочатку обваляти в борошні з двох сторін, потім вмочити в яйце також з двох сторін, після чого як слід обваляти в сухарях. При необхідності паніровці ущільнити, особливо з боків. Поставити в холодильник на нетривалий час. У сковороді з високими бортиками розігріти 2-3 ст. л. масла і обсмажити скибочки свинини на середньому вогні по 2-3 хвилини з кожного боку. Готове м'ясо покласти на паперовий рушник, щоб в нього вбрався зайвий жир.

Для прикраси на дерев'яні шпажки нанизати помідори, маслини і виноград. Кишеньки подавати гарячими, разом зі шпажками. Для відтінку смаку можна запропонувати соус чилі, який кладуть в маленькі розеточки. Якщо це блюдо передують різноманітні овочеві закуски і салати, то гарнір до нього не потрібно.

Відео рецепт

до змісту ↑

Вегетаріанство і м'ясо в раціоні

Сучасні вчені, що вивчають людину, довели, що вегетаріанська дієта, особливо сувора, сприяє зменшенню обсягу головного мозку за рахунок великого недобору людським організмом «червоного» вітаміну В12, який міститься у всіх видах м'яса, в тому числі і свинині. Крім того, дефіцит цього вітаміну шкодить роботі центральної нервової системи, погіршує пам'ять, провокує дратівливість і труднощі з концентрацією уваги, а також веде до недокрів'я. Основні відмінності у вазі, обсязі та мозкової активності між мясоедами і вегетаріанцями проявляються у вікових пацієнтів, старше 60 років. Всім добре зрозуміло, до чого це може привести. Природно, бувають щасливі винятки, але більшості має сенс знати тонкощі приготування свинини, щоб в майбутньому не довелося вирішувати дуже не прості медичні проблеми.

Які рецепти приготування свинини вам сподобалися?

Які рецепти приготування свинини вам сподобалися?

Новости