Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

BSNews :: Ракетний крейсер США Vella Gulf - Констанца, Севастополь, Одеса (фото + відео)

  1. програма візиту
  2. Звичайна реакція російських ЗМІ
  3. Севастополь, день 1-й - 26 грудень 2012
  4. Від прес-служби ВМС України:
  5. Севастополь, день 5-й - 30 січень 2012
  6. Vella Gulf несподівано відвіз до Одеси севастопольських офіцерів і курсантів ВМСУ
  7. Термін перебування Vella Gulf в Одесі продовжено до 2 лютого?
  8. Vella Gulf прибув до Одеси

USS Vella Gulf біля причалу Севастопольського морського вокзалу 26 січня 2012 року Фото Ігоря Терьохіна з сайту   shipspotting

USS Vella Gulf біля причалу Севастопольського морського вокзалу 26 січня 2012 року Фото Ігоря Терьохіна з сайту shipspotting.com

Андрій КЛИМЕНКО, Юлія КУЗНЕЦОВА, BlackSeaNews

Військовий корабель 6-го флоту США - USS Vella Gulf - прибув вранці 22 січня в порт Констанца з Перської затоки для триденних спільних навчань з кораблем румунського флоту - фрегатом Regina Maria.

26 січня Vella Gulf прибув з Констанци в Севастополь, а 30 січня виходить в Одесу. На переході плануються навчання з українським корветом і морською авіацією ВМСУ.

BSNews веде постійний репортаж про перебування корабля в Чорному морі.

Крейсер ОРО (керована ракетна зброя) USS Vella Gulf - прибув вранці в неділю, 22 січня, в порт Констанца для навчань з румунськими ВМС.

3-денні навчання з фрегатом Regina Maria мають на меті підготовку румунського корабля до його майбутнього участі в антипіратській операції ЄС «Аталанта» в районі Африканського Рогу - в недавній історії Vella Gulf керував американським антипіратським з'єднанням.

Потім крейсер зробить похід по Чорному морю, очікується візит в Батумі, Одесу та Севастополь.

Екіпаж крейсера складається з 400 чоловік - офіцери, солдати, матроси і різні фахівці.

Більшість членів екіпажу крейсера брали участь в місіях в Іраку, в Аденській затоці - по боротьбі з піратством, в Середземномор'ї - по боротьбі з торгівлею людьми, зброєю, наркотиками, в пошуково-рятувальних операціях на морі.

USS Vella Gulf входив в американську угруповання, що супроводжувала захоплене сомалійськими піратами судно "Фаїна" з вантажем української зброї .

Судно «Фаїна» було захоплене сомалійськими піратами 25 вересня 2008 року. На борту судна перебували 33 танки Т-72 із запчастинами і іншу зброю. Екіпаж «Фаїни» складався з 21 людини, в тому числі 17 українців, трьох громадян РФ і громадянина Латвії. 5 лютого 2009 року пірати звільнили судно за викуп.

Vella Gulf входив до складу американських кораблів, що супроводжували "Фаїну", щоб не допустити вивантаження зброї і його попадання до угруповань, які воюють в Сомалі.

Саме Vella Gulf в лютому 2009 року брав участь в затриманні в Аденській затоці сімох піратів, які намагалися захопити торгове судно Polaris, яке слідувало під прапором Маршаллових островів.

Саме Vella Gulf в лютому 2009 року брав участь в затриманні в Аденській затоці сімох піратів, які намагалися захопити торгове судно Polaris, яке слідувало під прапором Маршаллових островів

«USS Vella Gulf в Констанці. Фото з сайту evz.ro

Цей випадок примітний тим, що це було перше затримання сомалійських піратів, вироблене кораблями з 151-го Оперативного з'єднання 5-го флоту США, спеціально створеного для протидії морським піратам біля африканського берега, а також в Аденській і Оманській затоках. У затриманні брали участь морські піхотинці і матроси, які перебували на борту ракетного крейсера Vella Gulf. Пірати не наважилися чинити збройний опір при затриманні.

Фото з сайту navysite.de

USS Vella Gulf є одним з крейсерів американського флоту типу Ticonderoga. Всього їх в строю 21 (з 27 побудованих). Всі ці кораблі обладнані системою управління ракетним вогнем Aegis і є частиною першого етапу програми ПРО.

Будівництво USS Vella Gulf було розпочато 22 квітня 1991 року на Litton / Ingalls Shipbuilding, в місті Паскагула штату Міссісіпі (нині верфі General Dynamics), і закінчено 13 червня 1992 року, коли відбувся спуск корабля на воду. В експлуатацію судно було здано 18 вересня 1993 року. Будівництво крейсера обійшлося в $ 1 млрд.

«USS Vella Gulf» в Констанці. Фото з сайту evz.ro

Крейсер має водотоннажність 9 600 тонн при повному завантаженні, 567 футів в довжину (173 м), 55 футів (16,8 м) в ширину. Максимальна швидкість - 32,5 вузла при роботі чотирьох турбін в 80 000 кінських сил.

Ракетні крейсери типу «Тикондерога» - тип ракетних крейсерів, що стоять на службі Військово-Морських Сил США. Кораблі даного типу з'явилися першими бойовими кораблями ВМС США, оснащеними бойовою інформаційно-керуючою системою (БІУС) Aegis (Іджіс).

Головний корабель серії був замовлений в 1978 році як есмінець УРО (DDG-47), але 1 січня 1980 року, ще до закінчення будівництва, був перекласифікований в крейсер УРО (CG-47) в силу його істотно більш високих бойових можливостей. В якості основи при розробці були взяті корпус і механізми есмінця типу «Спрюенс».

Крейсера типу «Тикондерога» мають характерний корпус з далеко витягнутим в корму півбаком, що простирається на 85% його довжини, кліперскій ніс і транцевую корму. Обводи корпусу спроектовані з урахуванням зменшення амплітуд бортової і кільової качки і опору води руху корабля. На основі досвіду експлуатації есмінців типу «Спрюенс» загальна довжина корабля за рахунок подовження носової частини була збільшена на 1,1 м, на ній встановили спеціальний фальшборт довжиною близько 40 і заввишки близько 1,4 м для зменшення впливу хвиль в штормову погоду на носові установки - 127-мм АУ і УВП (установку вертикального пуску). З тією ж метою крейсера оснащуються системою стабілізації хитавиці і бортовими колами.

Згідно з проектом крейсер тривалий час повинен утримувати швидкість 20 вузлів при 7-бальний хвилюванні. Димові труби рознесені по бортах і довжині корабля. За ходовим містком і в середній частині надбудови розташовуються решітчасті щогли.

У конструкції корабля широко застосовані також довговічні матеріали (алюмінієві сплави, пластмаси, зносостійкі покриття). Погреби боєприпасів на кораблях проекту захищені 25-мм сталевими плитами. Найбільш важливі частини надбудови додатково захищені стільниковими панелями. Верхня палуба має вінілове покриття.

1 березня 2009 року USS Vella Gulf (CG 72) виходить з порту Хайфа. Ізраїль. (фото US Navy by Cmdr. Demetries Grimes), з сайту commons.wikimedia.org

У порівнянні з іншими американськими кораблями на крейсерах типу «Тикондерога» збільшена площа житлових приміщень, які розміщені в середній частині корпусу і в надбудові. Ліжка згруповані в блоки по шість штук і розділені легкими перегородками. Конструкторами передбачені також спеціальні приміщення для відпочинку і занять.

Кожен крейсер типу «Тікондерога» пристосований для дій в умовах застосування зброї масового ураження. У корпусі і надбудові відсутні ілюмінатори. Всі внутрішні приміщення обладнані системою кондиціонування повітря.

На кораблі змонтовані стрічкові транспортери та елеватори для передачі вантажів з верхньої палуби на нижні і переміщення їх по відсіках. Один з транспортерів забезпечує горизонтальне переміщення вантажів по всій довжині корабля - з носа до корми. У носовій і кормовій частинах обладнані два поста прийому вантажів, що доставляються гелікоптерами.

Модульна конструкція обладнання дає можливість використовувати метод агрегатного ремонту і швидко замінювати несправні блоки силами особового складу корабля і обслуговуючої його плавбази.

Аденську затоку, 11 лютого 2009. Затримання сомалійських піратів командою з ракетного крейсера USS Vella Gulf (CG-72). Фото ВМС США, автор Jason R. Zalasky, з сайту commons.wikimedia.org

У 2000-2011 роках всі крейсера «Тикондерога» були модернізовані для забезпечення можливості застосування ракет-перехоплювачів RIM-161 Standard Missile 3. Ці ракети дозволяють за допомогою наведення з радара Іджіс вражати заатмосферні мети на дистанції в 500 км і на висоті до 160 км.

21 лютого 2008 крейсер USS Lake Erie за допомогою такої ракети провів перший в історії успішне перехоплення некерованого супутника USA 193 на дистанції в 275 км.

Відео з сайту webtv.realitatea.net

А на фото внизу румунський фрегат Regina Maria - «Королева Марія», з яким буде проводити навчання Vella Gulf.

Regina Maria - колишній фрегат Королівських ВМС Великобританії London, побудований в 1984, проданий Румунії в 2003.

Фото з сайту romaniaforum.info

програма візиту

25 січня 2012 року прес-центр Командування ВМС України повідомив, що «... відповідно до переліку заходів військового співробітництва Збройних Сил України на січень-лютий 2012 року, в період з 26 січня по 1 лютого порти Севастополя та Одеси з неофіційними візитами відвідає корабель ВМС США «Vella Gulf».

Додамо, що, за неофіційною інформацією одеських ЗМІ, крейсер очікують в Одеському порту в понеділок 30 січня.

Програмою візиту плануються протокольні зустрічі командира американського корабля та супроводжуючих осіб у Командуванні Військово-Морських Сил Збройних Сил України, Севастопольської міської державної адміністрації, командуванні Західної військово-морської бази українських ВМС, Одеської обласної державної адміністрації.

Як очікується, під час перебування корабля ВМС США в Севастополі українськими та американськими моряками на кораблях «Vella Gulf» і «Гетьман Сагайдачний», а також в Центрі пошукових та аварійно-рятувальних робіт ВМС ЗС України буде проведено низку спільних тактичних занять і тренувань, спрямованих на подальшу підготовку екіпажів до протидії піратству на морі.

Зокрема, заплановані спільні заняття з морської тактики, тренування і заняття по зв'язку, практичні тренування екіпажу американського корабля та представників ВМС ЗС України з питань використання обладнання боротьби за живучість.

Крім того, як очікується, відбудеться обмін досвідом медичного забезпечення, досвідом організації фізичної підготовки на кораблях ВМС ЗС України і ВМС США, в тому числі організації фізичної підготовки під час одиночного плавання корабля.

Планується також проведення спільних тренувань в море із залученням кораблів та авіації ВМС ЗС України (на переході з Севастополя до Одеси - прим. BSNews - як випливає з більш пізньої інформації).

Програма візиту передбачає також проведення брифінгу для головних старшин ВМС ЗС України на борту корабля ВМС США «Vella Gulf», відвідування американського корабля курсантами Військово-морського коледжу старшинського складу Академії ВМС ім. П.С.Нахімова, ліцеїстами Військово-морського ліцею.

Як очікується, в окремі дні «Vella Gulf» з екскурсією матимуть можливість відвідати також мешканці та гості Севастополя.

Планується також, що американські моряки здійснять ряд гуманітарних проектів, ознайомляться з історичними місцями Севастополя та Одеси.

Планується також, що американські моряки здійснять ряд гуманітарних проектів, ознайомляться з історичними місцями Севастополя та Одеси

З сайту commons.wikimedia.org. Автор: US Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman John Wagner

Звичайна реакція російських ЗМІ

Більшість наших російських колег щодо Чорного моря, Криму, Севастополя і США знаходяться в полоні старої доброї радянської конспірології Більшість наших російських колег щодо Чорного моря, Криму, Севастополя і США знаходяться в полоні старої доброї радянської конспірології

«... Вже стало традицією - як тільки розгорається чергова російсько-українська« газова війна », біля берегів Тавриди з'являються ракетні крейсери ВМС США. Американці немов використовують момент, щоб стати остаточними господарями Чорного моря ... », - пише Сергій ІЛЬЧЕНКО в «Вільній пресі» .

До речі, цей автор підтверджує висловлену BSNews версію, що після 2 лютого американці «... підуть до грузинських союзникам в Батумі».

Втім, в оцінках наших сусідів є не тільки конспірологія, а й об'єктивний аналіз бойових можливостей кораблів такого типу.

Vella Gulf - дійсно, частина морського сегмента системи протиракетної оборони США в східному Середземномор'ї. І не тільки. Не будемо забувати, що ще одна наша сусідка на букву «Р» :)) - Румунія - офіційно дала згоду на розміщення елементів системи ПРО на своїй території. Тому,

швидше за все, візити американських кораблів, оснащених ракетами «Томагавк» і бойовою інформаційно-керуючою системою (БІУС) Aegis (Іджіс) - а це не тільки крейсери, а й есмінці - стануть тепер в Чорному морі звичайним явищем.

Зрозуміло, що багато ЗМІ - і не тільки російські - цілком логічно говорять і про ще однієї мети цього візиту.

«30 січня - широко озвучена дата можливого початку війни з Іраном, - пише Сергій ІЛЬЧЕНКО в «Вільній пресі» . - «Велла Галф» має 26 одиниць крилатих ракет «Томагавк», здатних зі східної частини Чорного моря обстрілювати всю іранську територію. Його протиракети «Стандарт» готові збити іранські балістичні ракети, нібито спрямовані на американські об'єкти в Туреччині ... ».

Кілька років тому, розмірковуючи на теми безпеки в Чорноморському регіоні, - а для живуть в Криму і піклуються про туризм це не порожні слова, - ми висловили такий погляд.

Звичайно, ідеальним було б взагалі демілітаризувати Чорне море. Однак, якщо зробити цього при наявності реальних загроз не можна, то залишається єдиний неконфліктний шлях - створити в Чорному морі багатонаціональну морське угруповання, що прикриває і цей регіон і південно-східну частину Європи.

Щоб не дивитися скоса на кораблі один одного ... Але про це трохи пізніше ...

Севастополь, день 1-й - 26 грудень 2012

Відео з сайту Центр журналістських розслідувань

Американський фрегат Wella Gulf 26 січня зустріли в Севастополі акцією протесту - більше 50 чоловік стояли на пристані і скандували «Yankee, go home!», Передає кореспондент РІА Новини .

А кореспондент видання новий Севастополь уточнює їх кількість і політичну приналежність - «близько 60 представників міських організацій Компартії, Прогресивної Соціалістичної партії України, Союзу радянських офіцерів, а також ГО« Діти війни ».

Фото: А.Балабін з форуму Іноземне військово-морську присутність у Чорному морі

РІА Новини продовжує: Корабель зайшов у севастопольську бухту о 09.20 за київським часом (11.20 мск). Присутні на Графській пристані пікетувальники зустріли його криками «НАТО - ні», а також спалили заздалегідь заготовлений американський прапор, на якому замість зірочок були намальовані нацистські свастики. З борту фрегата американські військовослужбовці спостерігали за присутніми людьми, деякі моряки знімали те, що відбувається на відео, а інші намагалися щось кричати пікетникам.

Акція протесту викликала великий резонанс в місті, - пише кореспондент РІА Новини. - На Графську пристань прибули кореспонденти не тільки центральних українських, а й російських телеканалів, а також представники західних ЗМІ. Місце пікету було оточено міліцією, а проходять повз городяни часто приєднувалися до антинатовських пікету.

Цікаві нюанси додає сайт «Новий Севастополь»:

«... Після скандувань активісти підпалюють паперовий американський прапор, погрожуючи при цьому кулаками. Вишикувалися вздовж лівого борту крейсера члени екіпажу і такелажні команди спостерігають за суєтою на головній пристані Севастополя.
Тим часом протестувальники активно співпрацюють з пресою: по команді «Кру-гом!» Офіцери-відставники і люди похилого віку в цивільному одязі швидко повертаються обличчям до теле- і фотокамер, щоб знятися на тлі заслін вид на бухту «непроханого гостя».
Швартування пройшла без проблем: на територію розташованого за парканом вокзалу виставлений біля воріт патруль пропускав тільки військових, представників американської дипломатичної місії і журналістів.
Відповідаючи на питання, які перші враження американців від прийому в Севастополі, враховуючи ранкову акцію протесту «лівих», військовий аташе посольства США в Україні Гаррі Хантер сказав, що «акція не справила ніякого враження».
- Ця акція - приклад свободи слова (до речі, це типова реакція американців, незалежно від їх посади і рангу на антиамериканські прояви « - прим. BSNews). Насправді між США і Україною встановлені дружні партнерські відносини. І саме в рамках такого співробітництва і проходить візит американського корабля. Мета візиту - зміцнити українсько-американські відносини. В рамках візиту відбудуться протокольні зустрічі з адміністрацією міста. Також будуть проведені спільні тренування американських та українських військових моряків, - сказав журналістам Гаррі Хантер ... »
Якщо ж бути об'єктивними, то антинатовські та антиамериканські акції такого роду кілька років тому, за часів президентства Віктора Ющенка, були в багато разів більш численними - справа доходила до бійки ... Тепер цього давно вже немає.

Тому, якщо і говорити про великий резонанс, то тільки у теле- і фотожурналістів, які отримали можливість в сумне Постноворічний лихоліття зробити хороший живий сюжет або кадр. Тому, якщо і говорити про великий резонанс, то тільки у теле- і фотожурналістів, які отримали можливість в сумне Постноворічний лихоліття зробити хороший живий сюжет або кадр

А щоб нас не звинуватили в необ'єктивності, додамо, що ми перерахували учасників акції на фото: їх там набагато більше 50 - близько 65 ...

Фото: А.Балабін з форуму forums.airbase.ru

Від прес-служби ВМС України:

Прес-центр Командування ВМС ЗС України повідомив, що в перший день візиту відбулася протокольна зустріч тимчасово виконуючого обов'язки командувача Військово-Морськими Силами ЗС України віце-адмірала Сергія Єлісєєва з командиром американського корабля капітаном 1 рангу Марком Харрісом (Mark W. Harris).

Віце-адмірал С. Єлісєєв, відкріваючі Зустріч, охарактерізував двостороннє Співробітництво флотів як стале та стабільне.
- Практична співпраця українських ВМС з американских колегами бере свой початок ще в 1994 году, офіційнім візітом штабного корабля 6-го флоту ВМС США «Belkknap» в порт Одеси, - нагадала віце-адмірал. - Тільки в 2011 году проведено 24 заходи двостороннього співробітніцтва, а за всі ЦІ роки Здійснено 211 таких ЗАХОДІВ. Основними напрямками співпраці є вивчення досвіду реформування та розвитку ВМС шляхом обміну делегаціями командувань, штабів і підрозділів, проведення спільних тренувань та навчань із залученням сил і органів управління за тематикою боротьби з тероризмом і піратством на море, обмін візитами кораблів, навчання офіцерів ВМС ЗС України в навчальних закладах Міністерства оборони США і інші, - зазначив віце-адмірал С. Єлісєєв.

Віце-адмірал особливо ефективною формою співпраці назвав проведення двостороннього українсько-американського навчання серії "Сі бриз", яких, починаючи з 1997 року, відбулося вже 12, і в них також брали участь військовослужбовці 15 країн. ТВО командувача висловив вдячність американській стороні за всебічну підтримку в проведенні даних навчань.
Віце-адмірала висловив упевненість, що і під час перебування корабля в Севастополі військові моряки двох країн продовжать плідну співпрацю.
- Проведення запланованих заходів буде служити подальшій підготовці військових моряків до участі у антитерористичних операціях та операціях по боротьбі з піратством на морі. Вважаю, корисним для обох сторін буде і проведення запланованих тактичних навчань в море, які пройдуть в найближчі дні із залученням корабля ВМС Сполучених Штатах Америки і корабля і авіації ВМС ЗС України, - зазначив ТВО командувача українських ВМС.

Фото: А.Балабін з форуму forums.airbase.ru. На фото - буксир Севастопольського порту допомагає крейсеру розвернутися у вузькій Південній бухті Севастополя для швартування до причалу морського вокзалу у Графській пристані

Капітан 1 рангу М.Харріс, в свою чергу, подякував українським морякам за гостинний прийом. Він також акцентував на насиченій програмі візиту корабля, що, на думку офіцера, сприятиме поглибленню двостороннього співробітництва.
- На кораблі вже проводяться відповідні заходи з підготовки до спільних занять й тренувань з українськими моряками, і я впевнений, вони пройдуть на високому рівні. Нам також буде дуже цікаво провести спільні з українськими колегами тактичні навчання безпосередньо в море, - зазначив командир американського корабля. Як додав офіцер, він особисто і екіпаж корабля дуже задоволені можливості познайомитися з Севастополем.
Також 26 січня відбулася протокольна зустріч командира американського корабля в Севастопольській міській державній адміністрації (з 1-м заступником голови СМДА Сергієм Савенкова - прим. BSNews).

BSNews)

Фото: А.Балабін з форуму forums.airbase.ru.

Севастополь, день 5-й - 30 січень 2012

Крейсер USS Vella Gulf виходить на Одесу з Севастополя вранці 30 січня 2012 року.

В цей же день - 30 січень Vella Gulf повинен прибути в Одеський порт.

Цей крейсер зайде в Одеський порт в перший раз, - розповів КП в Україні начальник регіонального медіа-центру Міноборони Сергій Даниленко. - Чи буде корабель відкритий для відвідування, поки сказати не можу. Усе залежатиме від цього, наскільки довго його капітан планує у нас затриматися.

Як повідомляв прес-центр ВМС України, програмою візиту планується проведення спільних тренувань в море із залученням кораблів та авіації ВМС ЗС України.

На переході морем USS Vella Gulf проведе відпрацювання окремих тактичних епізодів з українським корветом «Придніпров'я» і літаком-амфібією морської авіації ВМС України Бе-12.

Ракетний корвет "Придніпров'я" ВМС України в Севастопольській бухті 05 липня 2006, фото А. Бричевський, з сайту VMSU.info

Участь у навчаннях літака Бе-12, мабуть, пов'язано з тим, що - що вже повідомляв портал BSNews - цей літак-амфібію морської авіаційної бригади ВМС України готують до антипіратської операції «Аталанта» .

Як ми повідомляли, за рішенням Президента України В. Януковича в район Африканського Рогу на боротьбу з піратством буде направлений літак-амфібія Бе-12 зі складу морської авіації ВМС України.

З 2012 року літак-амфібія Бе-12 зі складу Сакської морської авіаційної бригади ВМС повинен приступити до участі в операції «Аталанта», - повідомив заступник начальника штабу ВМС України з євроатлантичної інтеграції капітан 1 рангу Андрій Риженко.

З 2012 року літак-амфібія Бе-12 зі складу Сакської морської авіаційної бригади ВМС повинен приступити до участі в операції «Аталанта», - повідомив заступник начальника штабу ВМС України з євроатлантичної інтеграції капітан 1 рангу Андрій Риженко

Літак-амфібія Бе-12 Сакської морської авіаційної бригади ВМС України, аеродром Саки (Новофедорівка), автор - Ігор Бубино, з сайту russianplanes.net

Питання про участь України в боротьбі з піратством розглядається вже кілька років. Свого часу Рада національної безпеки і оборони України, а потім і Президентом України було прийнято рішення про приєднання нашої країни до участі в операції «Аталанта».

Про свої можливості і перспективи виконати священний обов'язок перед співгромадянами на терені боротьби з піратством заявляла зі Службою зовнішньої розвідки, і Служба безпеки України, але поки наші моряки продовжують потрапляти в полон до піратів. За даними різних джерел, на суднах під іноземними прапорами працюють від 30 до 70 тисяч українців.

Фахівці підрахували, що для перекриття району, в якому діють сили піратів, необхідно близько 80 кораблів класу фрегат. Природно, що утримувати таку кількість кораблів далеко від своїх берегів дуже дорого. Саме тому кожна держава шукає можливості, як мінімізувати фінансові втрати.

Вже з листопада 2010 року в складі міжнародного штабу операції «Аталанта» в Нортвуді працює представник ВМС України - один з офіцерів командування Військово-Морських Сил.

Вже з листопада 2010 року в складі міжнародного штабу операції «Аталанта» в Нортвуді працює представник ВМС України - один з офіцерів командування Військово-Морських Сил

Літак-амфібія Бе-12 Сакської морської авіаційної бригади ВМС України на дозаправлення перед перельотом з Києва до Криму після параду, аеродром Васильків (Київська область), автор - Дмитро Карпезо, з сайту russianplanes.net

Крім цього, вертолітники ВМС України скористаються перебуванням крейсера USS Vella Gulf, щоб відпрацювати посадку на палубу американського корабля в море.

Vella Gulf несподівано відвіз до Одеси севастопольських офіцерів і курсантів ВМСУ

Американський крейсер Vella Gulf взяв 30 січня 2012 року на борт в Севастополі українських офіцерів і курсантів для стажування на переході до Одеси.

Як повідомив редакції BSNews прес-центр ВМС України, з 30 по 31 січня - під час переходу з Севастополя до Одеси - група офіцерів і курсантів українських ВМС під час стажування на борту корабля ВМС США Vella Gulf вивчать досвід антитерористичних операцій і боротьби з піратством на морі .

Як повідомив редакції BSNews прес-центр ВМС України, з 30 по 31 січня - під час переходу з Севастополя до Одеси - група офіцерів і курсантів українських ВМС під час стажування на борту корабля ВМС США Vella Gulf вивчать досвід антитерористичних операцій і боротьби з піратством на морі

Крейсер USS Vella Gulf відходить від Севастопольського морвокзалу 30 січня 2012 у 14-градусний мороз, фото з форуму forums.airbase.ru.

У період з 30 по 31 січня група офіцерів Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України, Центру морських операцій, курсантів Академії ВМС ім. П.С.Нахімова на переході морем з порту Севастополя в порт Одеса проходить стажування на борту корабля ВМС США Vella Gul.

Головною метою даного заходу є вивчення досвіду участі американських колег в антитерористичних операціях та операціях по боротьбі з піратством на морі.

За інформацією заступника начальника штабу Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітана 1 рангу Андрія Риженка, для офіцерів українського флоту організовано низку занять з бойової організації корабля в умовах одиночного плавання, а також під час виконання завдань миротворчих, антитерористичних операцій і операцій по боротьбі з піратством на морі.

Крім того, вони вивчають питання використання обладнання боротьби за живучість, повсякденному і бойової організації корабля, функціональних обов'язків і завдань екіпажу судна.

Отримані на борту корабля знання будуть використані офіцерами, зокрема, при плануванні українсько-американського навчання серії «Сі бриз».

Фото з форуму forums.airbase.ru: корми американського крейсера з установками протикорабельних ракет «Гарпун» на тлі сторожового корабля (фрегата) ЧФ РФ проекту 1135М "Допитливий"

Курсанти Академії ВМС ім. П.С.Нахімова під час стажування борту корабля на практиці вивчать особливості виконання службових обов'язків командирами малих підрозділів - батарей, груп. Крім того, вони знайомляться з організацією похідних вахт, системою боротьби за живучість.

За час перебування в Севастополі, як і планувалося, українськими та американськими моряками на кораблях Vella Gulf і «Гетьман Сагайдачний», а також в Центрі пошукових та аварійно-рятувальних робіт ВМС ЗС України було проведено ряд спільних занять та тренувань, брифінгів, екскурсій.

Термін перебування Vella Gulf в Одесі
продовжено до 2 лютого?

Як планується, з 30 січня по 2 лютого корабель ВМС США Vella Gulf здійснить неофіційний візит в порт Одеси, - повідомив прес-центр ВМСУ. Раніше згадувалося, що крейсер пробуде в Одесі до 1 лютого.

Фото з форуму forums.airbase.ru. Трап крейсера з девізом корабля «Рухайся швидко, бий сильно». Севастополь, морський вокзал, січень 2012.

Крейсер USS Vella Gulf виходить з головної бухти Севастополя 30 січня 2012 у 14-градусний мороз, фото з форуму forums.airbase.ru.

Vella Gulf прибув до Одеси

31 січня крейсер USS Vella Gulf зайшов в акваторію Одеського порту. Пройшовши повз Воронцовського маяка, крейсер увійшов до Карантинну гавань, де і ошвартувався. Але вже після 16-ї години буксири стали його витягати на зовнішній рейд.

Фото з сайту forums.airbase.ru, автор: Alex Mandel

Як припустив IGOR_MORE з forums.airbase.ru , Був ризик, що крейсер вмёрзнет в лід:

- Перед заходом крейсера в акваторії перед причалом весь ранок буксири лід прасували, перемелюючи його до консистенції шуги. Але видать у них нічого не вийшло, бо коли крейсер затягнули в ківш і стали притягати лагом до пірсу, битий лід між корпусом і причалом не дав можливості завершити роботу. Тоді третій буксир став виштовхувати лід проходячи між кораблем і причалом, за таким імпровізованого каналу. І це не допомогло. Крейсер з-за своїх розмірів корпусом спресовувати залишки льоду і потужності вже трьох буксирів все одно не вистачало його підтягнути. Тоді був викликаний 4-ї буксир, і вони вкупі упершись в лівий борт корабля стали просто його втрамбованного крізь лід в причал. Фигушки ...

Фото з сайту forums.airbase.ru, автор: овод74

Крейсер, все ж наблизившись до причалу так і залишився в льоду в п'яти метрах від нього. Дочекавшись поки команда закине викидання, Портофлот (якому цей крейсер з ранку був напевно вже в печінках) швиденько тут же відкликав всі буксири. Американці, підтягнули крейсер як тільки могли ближче до причалу і той так і залишився в «підвішеному» стані. Мабуть, ця обставина і зіграло злий жарт з візитом. Командир, оцінивши льодову обстановку, просто не став ризикувати кораблем. Це, звичайно, моє особиста думка.

Візит крейсера очікувався ввечері 30 січня, але через шторм в морі корабель відклав візит в порт.

Буксири «Дельта-Лоцман» завели крейсер в порт. Фото прес-служби Дельта-Лоцман

Як і в Севастополі, USS Vella Gulf в Одесі зустрічали протестами, хоча і менших масштабів - 5-6 чоловік активістів КПУ і ПСПУ зустріли його прапорами і ... портретами Сталіна, повідомляє Думская.net .

Фото з сайту balancer.ru, автор: Анатолій

31 січня командир корабля провів брифінг в Будинку офіцерів, крім того, крейсер повинні відвідати курсанти Одеської національної морської академії та моряки ВМС України.

Однак, сувора погода несподівано внесла свої корективи.

Мабуть, командир крейсера, прочитавши штормове попередження, вирішив не ризикувати. Вже через кілька годин в цей же день 31 січня буксири «Дельта-Лоцман» вивели Vella Gulf з акваторії Одеського порту.

Візит закінчено завчасно - безпека корабля і екіпажу важливіше протокольних заходів і навчань ...

Фото з сайту balancer.ru, авторка: овод74

Фото прес-служби Дельта-Лоцман

Матеріали з сайтів інформаційних агентств, що мають обмеження по копірайту, використані на підставі містяться на них дозволів по передруці матеріалів для некомерційного використання для просвітницьких та благодійних інтернет-ресурсів, до числа яких належить сайт blackseanews.net, що належить некомерційної громадської організації "Таврійський інститут регіонального розвитку "і фінансований з допомогою пожертвувань і благодійних внесків.

Використано матеріали: evz.ro, realitatea.net, vella-gulf.navy.mil

Термін перебування Vella Gulf в Одесі продовжено до 2 лютого?

Новости