Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

З Гельсінкі в Нью-Йорк наперекір струменевим течіям

У 2008 році у нас на роботі один колега відправився в США за дешевим спецпропозиції. І я, подивившись, як легко він отримав американську візу на 10 років, вирішив теж зробити собі таку ж. Так, про всяк випадок, щоб була - сам я туди їхати поки що не збирався. У 2008 році у нас на роботі один колега відправився в США за дешевим спецпропозиції

Взагалі, треба сказати, в 2001 році я вже американську візу отримував, правда потім американців обдурив - візу отримав, а сам не поїхав :) Тоді мені довелося три рази їздити з Нарви в Таллінн: перший раз, щоб здати документи, другий раз, щоб забрати їх після розгляду, і третій - щоб пройти інтерв'ю. Візу мені тоді вклеїли в той же день, ввечері. Була вона всього на рік, і обставини склалися так, що в цей рік я нікуди не поїхав. Плюс ще і 11 вересня там трапилося. Віза пропала.

Цього разу все виявилося простіше. Мені треба було зареєструватися на сайті посольства США в Талліні, заповнити та роздрукувати одну електронну анкету, яку заповнюють всі, і ще одну, яку заповнюють тільки чоловіки призовного віку. Після цього на тому ж сайті я зареєструвався на співбесіду, вільний час у них виявилося приблизно через три тижні після дати реєстрації. Так, ще оплатив візовий збір в сумі $ 120.

З документів, що підтверджують мій соціальний статус, я підготував тільки лист від роботодавця, де було сказано що я працюю в крупній держкомпанії багато років, маю зарплату, набагато перевищує середню по країні, а тому намірів емігрувати мати не повинен :)

На інтерв'ю поїхав через дві години після того, як зліз з московського поїзда після відрядження. В принципі можна було відразу поїхати до Таллінна, не виходячи в Нарві, але я все ж вирішив зайти додому, кинути речі і прийняти душ.

У американського посольства в Талліні я не був з 2001 року. З тих пір там багато що змінилося. Вулицю Кентманні після 11 вересня перегородили чавунними стовпами для захисту від машин з бомбістами-смертниками. Біля входу поставили скляний «акваріум» з охороною. Охоронці всіх, хто приходить змушують вимикати мобільники і вставати в чергу збоку від «акваріума». За командою входиш всередину і кладеш всі речі на рентген. Після чого залишаєш їх і йдеш в посольство без нічого, з одними документами. Всередині вже натовп народу сидить і дивиться CNN. Клерк в віконці перевіряє, чи правильно заповнені документи, і велить сидіти і чекати, поки викличуть.

Ось так зараз виглядає в Талліні - Google Street View. Забарикадувалися - он там і "акваріум" видно.

Консульський працівник по черзі називає імена, почувши своє, треба підійти до нього в скляну кімнатку у його віконця. Мене він відразу запитав, якою мовою я хочу спілкуватися. По-русски говорив дуже добре, так що почали по-російськи. Насамперед він попросив прикласти пальці до електронного сканера і зняв відбитки. Потім запитав, навіщо я їду в США. Я стандартно відповів, що хочу відвідати такі цікаві місця, як Нью-Йорк, Вашингтон, національні парки, проте поки ніяких конкретних планів, коли і куди я поїду, у мене немає. Запитав, скільки часу я проведу в США, чи немає у мене там родичів, чи є власність в Естонії, і найголовніше - чи не хочу я емігрувати до них :) Так само запитав, чому це я в минулий раз отримав візу, а не поїхав. Моя відповідь, що у мене змінилися плани, його влаштував. Всі інтерв'ю йшло хвилини три, після чого він взяв заповнену мною форму кур'єрської доставки і сказав, що мій паспорт з візою буде висланий мені протягом тижня.

Так, на відміну від 2001 року, в цей раз я вже не міг чути, про що запитували здобувачів переді мною, скляна двері були зачинені. А тоді було прикольно послухати, як чоловік з дружиною на питання, де вони працюють, відповідали, що у них своя торгова фірма.

-А чим торгує ваша фірма?
-Риба ... А ще взуттям ...

А двох жінок консул тоді запитав, чи люблять вони подорожувати.

-Звичайно любимо!
-І в яких країнах ви вже були?
-Поки ні в яких, але ось зараз, бачите, в Америку зібралися ...

Не знаю, чи дали їм візи. Цим я б точно не дав :)

А паспорт мій прийшов на другий день. Візу дали на 10 років, аж до 2018 року. І ось уже скільки років я з цією візою так і їжджу.

Що найсмішніше - що вже після того, як я заплатив гроші, президент Буш раптом оголосив, що візи в США для естонських громадян скасують вже з листопада цього року :( Такий швидкості я від них не очікував, думав, процес цей буде тягнутися ще рік або два. А тут нате вам! Правда для безвізового в'їзду потрібно мати біометричний паспорт і перед поїздкою заздалегідь реєструватися і отримувати дозвіл на спеціальному сайті. Тим, у кого вже є віза, цього робити не потрібно і паспорт вони можуть не міняти.

Але в той рік в США я не поїхав.

Поїхав в наступному, вирішивши використовувати для цього тижневий зимову відпустку, який у мене був поставлений на початок грудня. Спецпропозицій в той рік не було, от хіба що Finnair пропонував непогані ціни на багато свої напрямки, в тому числі і на Нью-Йорк. На його користь говорило і те, що вилітати можна було прямо з Талліна, а не з Гельсінкі, і обходилося це навіть дешевше, ніж самим фінам. У підсумку в кінці вересня, прямо на сайті авіакомпанії, я забронював квитки Таллінн - Гельсінкі - Нью-Йорк за ціною приблизно 650 USD.

Далі був розроблений маршрут. Спочатку передбачалося провести кілька днів у Нью-Йорку, на один день з'їздити до Вашингтона, а ще постаратися вставити автобусну екскурсію до Ніагарського водоспаду. Ну тобто все, як я і планував для поїздки 2001 року. Але тут мене, як зазвичай, понесло. Для початку я вирішив продовжити маршрут до канадського Торонто, благо в порівнянні з 2001 роком віза в Канаду вже не була потрібна. Я комбінував різні варіанти, намагаючись запхнути в один тиждень і одне, і друге, і третє, але часу при цьому катастрофічно не вистачало. Але потім я подумав, що їхати на північ в грудні і дивитися на промерзлий водоспад - це не сама розумна думка. Я заліз на сайт Expedia, щоб подивитися, чи немає якихось дешевих квитків в більш теплі місця, і тут раптом виявилося, що мені цілком по кишені злітати в міні-круїз в Мексику, викупатися в Карибському морі і подивитися на піраміди індіанців майя. Вобщем в результаті план вийшов такий: два дні в Нью-Йорку, день у Вашингтоні, три дня в Мексиці, плюс день на дорогу туди і два на дорогу назад.

З Талліна в Гельсінкі летів на гвинтовому ATR-72 авіакомпанії FinnComm, що виконує човникові рейси на користь Finnair, звозячи пасажирів з навколишніх міст в аеропорт Вантаа. У цій ванти;) я вже був в минулому році, коли ми літали на конференцію до Москви з пересадкою в Гельсінкі. І ATR-72 був той же. Тоді я порівняв його з Пазік, але тепер, на тлі Фоккера-50, на якому я недавно літав до Риги, він мені здався вже не таким маленьким. Все-таки 68 пасажирів, 17 рядів по 4 крісла в кожному.

Посадка і висадка пасажирів в літаках ATR-72 зазвичай відбувається через задні двері

Політ з Талліна в Гельсінкі займає всього хвилин 20. Як я помітив в минулий раз, тільки зникає в віконці естонський берег, як тут же з'являється фінський. Однак за час польоту стюардеси все ж встигають рознести пасажирам по шоколадних батончиків.

В аеропорту Вантаа пройшовся вздовж гейтов. В основному там стояла всяка дрібниця для внутрішньоєвропейських перельотів, але ось шенгенська зона закінчилася, і попереду показався ОН, величезний міжконтинентальний аеробус А-330, на якому мені належало летіти далі.

А-330 авіакомпанії Finnair. Знайдено в мережі

Людей в черзі на посадку було багато, і завантажувалися вони довго. Але ось нарешті я в салоні. На А-330 я летів перший раз, так що з інтересом все оглянув. Як виявилося, крісла в економ-класі у Finnair стоять в конфігурації 2-4-2, а зовсім не 2-5-2, як я очікував за аналогією з Боїнгом-777. У мене місце 27H. На ньому вже хтось влаштувався, довелося як в кінотеатрі витягувати квитки і з'ясовувати, хто де сидить. З'ясувалося, що жінка неправильно порахувала літери. Справа в тому, що, знову ж таки, за аналогією з Боїнгом-777, на центральний ряд крісел виділено відразу 5 букв, від D до H, але, оскільки у А-330 крісел в центрі всього 4, літера F не використовується. Так, а крісла в крайніх рядах, біля вікон, позначені буквами A, C, J і L. Ось так все складно, але зате у всіх літаках крісла біля проходу будуть позначені літерами C і D зліва і H і J - справа. Але ось куди при такій системі поділася буква I - загадка. Напевно це якась змова :)

(А може це зроблено спеціально, щоб не плутати букву I з цифрою 1)

З наданого пасажирам реквізиту були присутні тільки подушки і пледи. Ніяких зубних щіток і вовняних шкарпеток, як видають на далеких рейсах деякі авіакомпанії, не було. Ну ще одноразові навушники видали. Правда використовувати їх навіть і один раз проблематично. Ну от скажіть, навіщо взагалі потрібні навушники, в яких при працюючих двигунах все одно нічого не чути ???

Нарешті ми злетіли, і у мене з'явилася можливість вивчити систему розваг, екрани якої вправлені в спинки крісел попереду сидячих. При зльоті на екрани транслюють вид з встановленої в носі камери. Ще одна камера дивиться вертикально вниз і з її допомогою можна бачити, де ми зараз летимо, чи не виглядав в віконце. Окремим пунктом в меню йде демонстрація карти місцевості, де летить літак разом з параметрами польоту. Піднявшись в Гельсінкі, літак перетнув Ботнічна затока, пролетів над Швецією і Норвегією, і полетів над океаном.

А ще в системі було багато фільмів, розділених за жанрами. З тих, що я дивився, була стара комедія «Один вдома» і новий фільм за Деном Брауном «Ангели і демони». Їх-то я і намагався дивитися всю дорогу, бо щоб дивитися на англійському щось нове, мені треба занадто сильно концентруватися, а в польоті цим займатися не хочеться.

Незабаром після зльоту розвезли обід. Там була лазіння і щось ще по дрібниці. Ну і пляшечка червоного вина теж покладалася, якщо попросиш. Все-таки приємно літати далекими рейсами, в них, на відміну від коротких, все ще годують безкоштовно. І навіть поять. Другу пляшку теж дали, і теж безкоштовно :)

Але є у далеких рейсів і недоліки. Наприклад, рейс Гельсінкі - Нью-Йорк триває 8-9 годин, а за такий час, та ще й у ворожому середовищі;) можна звихнутися. Щоб цього не сталося, я знову записав собі на смартфон кілька аудіокниг. Шкода, що майже все Фандоріна я вже переслухав. Спробував слухати «Любовницу смерті», але якість була така, що довго я не витримав. А «Алтин-толобас» був уже не про того Фандоріна і спочатку мене не звів. Так що довелося переключитися на читання історичних книг зі смартфона.

Політ проходив над Атлантикою, а також над Ісландією і Гренландією. І тут мене весь час запитують, а навіщо ми летіли так криво, не можна було безпосередньо? Доводиться їх кожен раз відсилати до глобусу :)

За читанням час тягнувся хоч і довго, але не так довго, як без нього. Ось літак вже над Ісландією. Ще трохи, і ми пролетіли над південним краєм Гренландії. Північна Америка все ближче і ближче. І ось уже півострів Лабрадор і острів Ньюфаундленд. Тепер можна було дивитися в ту камеру, що повернута вниз, там в цей час пропливали скелясті гребені канадських гір, а за ними вже виднілася гирлі річки Святого Лаврентія. До Нью-Йорка вже залишалося всього нічого!

Але, як виявилося, я рано радів. Судячи з тієї інформації, що виводилася на екран, зустрічний вітер вже був більше 100 км / ч. І що було гірше, з кожним циклом показу льотних даних він все збільшувався. Ось уже і 150 км / год пройшли, і 200, а вітер на висоті 12 кілометрів все не вгамовувався. Коли літак уже летів над штатом Мен, вітер досяг 300 км / ч. Мені вже якось стало не по собі. Я звичайно знав, що на такій висоті набагато холодніше, ніж на землі, і вітер сильніше, але не настільки ж! У моєму розумінні 300 км / год - це вже був ураган небаченої сили!

Коли зустрічний вітер досяг 350 км / год, це перестало подобатися вже і пілотам. Судячи з льотними даними, літак летів 850 км / год, але щодо землі рухався зі швидкістю всього 500 з чимось. Пілоти вже й висоту знизили з 40 тисяч футів до 36 тисяч, і напрямок польоту поміняли, намагаючись рухатися гаслами, як робили раніше вітрильні судна, зіткнувшись із зустрічним вітром, але все це допомагало мало. Ми як повзли ледве-ледве, так і продовжували повзти. В результаті досить оптимістичний estimate часу прибуття 15:30 став поступово зміщуватися ближче до 16 години. Я навіть не втримався і запитав стюардесу, наскільки звичайна така швидкість вітру. Вона відповіла, що так, в цьому місці таке трапляється іноді, а крім того додала, що в Нью-Йорку нас очікує ще й «snowstorm». Ну ось, тільки снігу ще й не вистачало ...

Як я з'ясував пізніше, явище, в яке потрапив літак, називалося «струйное протягом», або по-англійськи «jet stream». Перетоки повітря в атмосфері, як виявилося, носять набагато більш впорядкований характер, ніж просто дме в різні боки вітер. На великій висоті величезні маси повітря переміщуються з величезною швидкістю, як по гігантським трубах. Ось в одну з таких «труб», що знаходиться на північному сході американського континенту і влучив наш літак. Але що характерно, не дивлячись на такий шалений вітер, ніякої турбулентності в салоні не відчувалося, і летіли ми дуже гладко.

Струминне перебіг. Вікіпедія. Зауважте, як раз в місці, де синя стрілка, воно і сталося.

Що цікаво, як я прочитав, струменеві течії часто спеціально використовуються авіакомпаніями. Якщо літак потрапляє в попутне протягом, то це не тільки значно збільшує швидкість польоту і зменшує час польоту, а й істотно заощаджує паливо. Але ось правда в цей раз це був явно не наш випадок. Може бути, на шляху назад пощастить?

Але ось нарешті, незважаючи на зустрічний вітер, літак все ж таки дістався до Нью-Йорка і пішов на зниження. Ось і знайомий по атласу ще зі шкільних років острів Довгий;) Ось тільки процес посадки явно затягувався, літак став виробляти різні еволюції і по лінії, яку малював на мапі комп'ютер, стало видно, що ми описали коло.

Мабуть повітряний рух в аеропорту Джона Кеннеді таке інтенсивне, що прилітають літакам доводиться чекати своєї черги прямо в повітрі.

Але ось нарешті літак знову пішов вниз. На екран, куди примусово вивели картинку з передньої камери, було страшно дивитися. Хмарно, не видно абсолютно нічого, лише великі сніжинки летять назустріч. Але ось через хмари здалася похмура земля і злітно-посадкова смуга вдалині. Ще трохи, і - бубум! літак торкнувся смуги. Усе! Трансконтинентальний рейс закінчено, і можна розслабитися!

По прильоту в Нью-Йорк я опинився в зоні прильоту JFK, і мені треба було проходити процедуру прикордонного контролю. Ще я помітив, що аеропорт тут більше схожий не на аеропорт, а на якесь «аеропуерто» - всюди іспанські написи, оголошення по радіо дублюються по-іспанськи, а іноді так і взагалі кажуть тільки по-іспанськи, звертаючись, мабуть, безпосередньо до гостей з сонячних Мексики, Колумбії і різних інших Гондурас. А ще для спілкування з ними персонал комплектують в основному всякими Чавес і Контрерас, розбавляючи їх для політкоректності неграми афроамериканцями, куди вже без них. Один з них на прізвище Kurian довго цікавився метою мого прибуття в США і тим, чим я планую тут зайнятися і які пам'ятки Нью-Йорка збираюся відвідати. А особливо його цікавило, чи є у мене в США родичі або знайомі, і не до них чи я їду. Під кінець бесіди у всіх, хто в'їжджає сканером знімають відбитки пальців і, змусивши подивитися в цифрову камеру, фотографують.

Але це виявилося ще не все. Після отримання багажу вже згаданий мною Контрерас, взявши мою митну декларацію, відправив мене на перевірку багажу. Виконував її ще один негр афроамериканець, у якого на стегні висіло щось розмірами трохи більше звичайного пістолета, але трохи менше автомата Калашникова. Ага, в Америці відразу розумієш, що тут не Англія, і все набагато серйозніше. Так ось, цей афроамериканець змусив відкрити всі сумки, прощупав все стінки, мабуть вишукуючи, чи не прихований у мене там десь порошок.

Вобщем, ось такий стрес. У «Брате-2» головні герої явно легко відбулися :)

Далі треба було вибратися з аеропорту в місто. Для цього треба сісти на курсує між терміналами поїзд AirTrain і доїхати на ньому до станції Federal Circle.

Поїзд AirTrain в аеропорту JFK. Знайдено в мережі

Поїзд AirTrain в аеропорту JFK. Знайдено в мережі

З станції Federal Circle йдуть безкоштовні автобуси-шатли в готелі, розташовані поблизу аеропорту. До цих пір користування AirTrain безкоштовне. Але на ньому ж можна проїхати до наступної зупинки - Howard Beach, де вже знаходиться метро і пересісти на нього. У цьому випадку за користування AirTrain вже доведеться заплатити $ 5.

Ну значить, приїхав я на станцію Federal Circle, звідки ходять безкоштовні шатли до готелів. Ще в Нарві, щоб по прильоту далеко не їздити, я замовив собі номер в одній з них, Days Inn Jamaica . На моє щастя, автобус з таким логотипом якраз стояв на зупинці. Кілька хвилин, і я вже вивантажуються біля входу в готель.

Номер обійшовся в районі 100 USD в день. Досить дешево для Нью-Йорка, але до центру їхати далеко. Зате всі зручності в номері, плюс WiFi безкоштовно.

Тут я хочу розповісті про Пристрій американских душів. Ось скільки готелів я вже побачив, але ніде немає таких виродків душів, як в США. Ось і в цьому готелі душ був жорстко вправлений в стінку. Зняти або повернути не можна. Щоб включити його, треба потягнути вниз колечко на крані, який наповнює ванну. Для цього треба нагнутися, підставивши під душ спину, яку і обіллє з-під душа холодною водою, що залишилася в трубі. Регулювання води теж цікава. У стіні окремий кран. Якщо він повернуть вправо до упору, то вода не йде. Якщо почати повертати його вліво, то вода відразу починає йти фіксованим напором, досить потужним, і - холодна! Щоб зробити погарячіше, треба повертати кран далі і цим регулювати температуру. Силу натиску регулювати не можна.

Ось приблизно так виглядають американські крани і американські душі. Це я вже зняв в наступний приїзд і в іншому готелі, але теж поруч з JFK. Різниця лише в тому, що тут перемикання з крана на душ відбувається за допомогою вон того шпенечка, що під краном.

А чим торгує ваша фірма?
І в яких країнах ви вже були?
Ну от скажіть, навіщо взагалі потрібні навушники, в яких при працюючих двигунах все одно нічого не чути ?
І тут мене весь час запитують, а навіщо ми летіли так криво, не можна було безпосередньо?
Може бути, на шляху назад пощастить?

Новости