Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза на Кубу в 2019 році: чи потрібно отримувати

  1. 1. Чи потрібна віза на Кубу в 2019 році
  2. 2. Правила безвізового в'їзду
  3. 2.1 Які документи потрібні
  4. 2.1.1 Отримання сертифікату про відсутність громадянства
  5. 2.2 Документи для дітей
  6. 2.3 Заповнення міграційної картки
  7. 2.4 Продовження перебування без візи
  8. 3. Коли потрібно робити візу на Кубу
  9. 4. Категорії віз
  10. 5. Документи для візи на Кубу
  11. 5.1 Документи для дітей
  12. 5.2 Документи для різних типів віз
  13. 5.2.1 Гостьова
  14. 5.2.2 Ділова
  15. 5.2.3 Студентська
  16. 6. Скільки коштує віза на Кубу
  17. 7. Скільки робиться віза на Кубу
  18. 8. Відмова у візі
  19. 9. Посольство Куби в Москві

Є думка, що Куба відстала країна, але це не так і тут є, що подивитися, до того ж туристичний сервіс на високому рівні. На острові безліч пам'ятників архітектури минулих століть - стародавні фортеці колоніального періоду, музеї, площі, Гаванський Великий театр і навіть ціле місто. Йдеться про заснованому 5 століть тому місті Тринідад, який практично повністю зберігся до наших днів і цілком внесений до списку спадщини ЮНЕСКО.

Країна багата на численні природні ресурси - це національні парки, заповідники, озера і гори. Морський відпочинок можна влаштувати на найчистішому пляжі з дрібним білим піском на відомому курорті Варадеро.

У 2018 року Куба і Росія «пом'якшили» безвізовий режим.

1. Чи потрібна віза на Кубу в 2019 році

Відповідь на це питання радує росіян, які зібралися провести відпустку на Кубі.

Тільки для туристичного візиту! Для відпочинку терміном до 3-х місяців кубинська віза росіянам не потрібна.

Раніше дозволений період перебування в країні без візи становив 30 днів. Однак в цьому році глави держав домовилися про збільшення терміну перебування до 90 днів протягом кожного півріччя. Виконання певних умов при перетині кубинської кордону без візи залишилися в силі.

2. Правила безвізового в'їзду

Для безперешкодного перетину кордону мандрівникові з Росії потрібно заповнити міграційну карту, надати необхідні документи, відповісти на виниклі питання.

При в'їзді-виїзді з країни ніяких оплат проводити не потрібно. Раніше стягувався збір аеропорту при вильоті з Кубинської Республіки 25 песо, але з 2015 року ця сума включена у вартість авіаквитків.

Є думка, що Куба відстала країна, але це не так і тут є, що подивитися, до того ж туристичний сервіс на високому рівні

Борт Аерофлоту в аеропорту Гавани

2.1 Які документи потрібні

Співробітникам прикордонного контролю потрібно надати документи згідно наведеного переліку:

  • закордонний паспорт . Термін дії проїзного документа повинен бути ще мінімум 1 місяць з дати передбачуваного виїзду з Острова Свободи;
  • заповнена міграційна карта (2 примірники);
  • авіаквитки на зворотний шлях;
  • медстраховка;
  • підтвердження платоспроможності (розрахунок такий - 50 доларів на одну людину для проживання на кубинській території протягом доби).

Квитки і підтвердження платоспроможності практично ніколи не дивляться, але має право перевірити, тому все ж краще мати перераховані паперу при собі.

З 2010 року кубинські влада прийняла рішення, що всі гості країни повинні мати поліс медичного страхування. Оформити страховку потрібно з російською фірмою, яка співпрацює з кубинської страховою компанією. На Кубі обслуговуванням туристів займається страхова організація «Асістур».

Надійний посередник в оформленні страхового поліса - сервіс миттєвого онлайн-страхування Cherehapa . Вибір підходящої компанії, замовлення документа та оплата послуг - все на одному сайті.

2.1.1 Отримання сертифікату про відсутність громадянства

Є важливе уточнення для осіб, які народилися на Кубі в період з 1960 року (наприклад, під час відрядження матері), і в їх паспорті вказана країна народження - Куба. Справа в тому, що в цьому випадку згідно з місцевим законодавством, така людина автоматично набуває кубинське громадянство. Значить прикордонник має право вимагати пред'явити кубинський паспорт.

Щоб росіянину, в паспорті якого значиться країна народження Куба, не опинитися в подібній ситуації, потрібно завчасно в Посольстві КР в Москві оформити сертифікат відсутності кубинського громадянства. Папір видається один раз, пред'являється під час кожної подорожі, вартість оформлення складає 100 доларів.

Для отримання сертифікату потрібно підготувати такі документи:

  • закордонний паспорт і копію внутріросійського паспорта;
  • заяву відповідного змісту;
  • дві кольорові фотографії розміром 3х4 см;
  • копію страхового поліса і квитанцію про оплату збору за надання запитуваної документа.

Термін виготовлення - 3 робочих дня.

2.2 Документи для дітей

Для проходження паспортного контролю з дітьми, які старше 14-ти років, потрібно наявність закордонного паспорта на ім'я дитини, молодше 14-ти років - свідоцтво про народження, при цьому дані неповнолітньої особи повинні бути вписані в паспорти батьків (наявність фотографії - обов'язково).

Додатково слід оформити у нотаріуса дозвіл на виїзд дитини від батька, який не супроводжує його в поїздці. Аналогічний документ повинен бути від імені обох батьків, якщо маленького мандрівника супроводжує третя особа (учитель, тренер, родич).

2.3 Заповнення міграційної картки

Міграційні карти краще заповнити заздалегідь. Їх видають на борту літака. Стюардеси чемно надають допомогу, при виникненні будь-яких питань, у процесі внесення необхідної інформації.

Примітка! Писати дані в міграційній карті потрібно тільки латинськими друкованими буквами.

Інформація потрібна стандартна: прізвище, ім'я, по батькові, в якій країні і коли народився візитер, дані паспорта, рід діяльності, з якою метою здійснюється поїздка, адреса в Росії і тимчасову адресу проживання на Кубі.

Подивитися, як виглядає кубинська міграційна карта можна тут .

2.4 Продовження перебування без візи

До березня 2018 року, коли безвізовий режим мав на увазі відпочинок в острівній державі протягом 30 днів, можна було запитувати в імміграційній службі продовження терміну до 90 днів.

Як змінилися правила продовження періоду проживання в країні з урахуванням нововведень не повідомляється. У законі йдеться лише про можливе продовження терміну в разі, якщо мандрівник в силу обставин непереборної сили не може виїхати з країни, тоді термін безкоштовно продовжують на потрібний період необхідний для успішного виїзду.

Власникам дипломатичних, службових, офіційних паспортів термін перебування продовжують по необхідності.

Туристичну візу росіяни в більшості випадків не можуть звертатися. Адже 90 днів в рамках безвізового режиму цілком достатньо для відпочинку. Однак є випадки, коли оформлення візи на Кубу все ж необхідно.

Гавана, Куба

3. Коли потрібно робити візу на Кубу

Завчасно запитувати дозвіл на в'їзд буде потрібно в будь-якому випадку, відмінному від туристичних намірів.

Зверніть увагу, що кубинська віза - це не звичний штамп в паспорті, а вкладиш з двох аркушів: один відривають прикордонники, другий потрібно обов'язково зберігати до моменту виїзду з країни.

4. Категорії віз

Запланована мета поїздки визначає необхідний тип візи:

  • гостьова - для приїзду до родичів, знайомих, друзів;
  • ділова - здійснення поїздки з робочих питань;
  • студентська - отримання освіти в місцевих навчальних закладах.

Кубинці видають переважно багаторазові візи з терміном дії 6 або 12 місяців. Перебувати в країні можна не більше 3-х місяців (сумарно) протягом півроку. Це положення не стосується студентської візи - вона видається на весь період навчання.

Документи можна принести в Посольство особисто, відправити поштою, оформити довіреність на третю особу або звернутися в посередницькі фірми.

5. Документи для візи на Кубу

Для того щоб отримати візу, здобувач уповноваженому співробітнику Посольства повинен надати:

  1. Закордонний паспорт з піврічним терміном дії від дати в'їзду на кубинську територію і заповнену анкету;
  2. Оригінал і копію внутрішньодержавного паспорта;
  3. Викуплені авіаквитки для прибуття в країну і на зворотний шлях;
  4. Медичну страховку із зазначенням терміну, рівного періоду перебування в кубинському державі;
  5. Квитанції про погашення візового збору;
  6. Дві кольорові фотографії розміром 3х4 см.

Вимоги для фото: якісна фотопапір без загинів і потертостей, велике зображення особи (не менше 70% від загальної площі фотознімку), без посмішки, примружених очей, відкритого рота. Не допускається надягати предмети, які можуть закрити обличчя (окуляри, головні убори). Винятком в цьому випадку є тільки медичні показання, наприклад, для носіння окулярів і релігійні переконання, коли громадяни не мають права показуватися з непокритою головою.

Наведений список документів актуальний для всіх типів віз. Залежно від мети поїздки потрібно додати додаткові документи, описані в п. 5.2 цієї статті.

Навіть при наявності дозвільної відмітки у закордонному паспорті у мандрівника можуть виникнути проблеми при перетині кордону, якщо є заборона на виїзд за кордон, накладений судовим приставом в Росії. Переконатися в наявності або відсутності подібного табу можна на сайті невилет.рф .

рф

Варадеро, Куба

5.1 Документи для дітей

Запит дитячої візи передбачає подачу аналогічного переліку документів, як і для дорослого заявника: фотографії, квитки туди і назад, медична страховка, квитанція про оплату візового збору. Тільки в якості посвідчення особи надається свідоцтво про народження, а для дітей старше 14-ти років - паспорт.

14-річні візитери також повинні мати особистий закордонний паспорт, молодші діти - немає, але їх дані вписують в проїзний документ батьків.

Якщо неповнолітнього громадянина супроводжують в поїздці не батьки, а інші особи, наприклад, вчитель, тренер, родич і т.д., тоді обов'язково потрібно надати згоду від законних батьків на виїзд дитини за кордон. Папір завіряється у нотаріуса.

Такий документ не вимагається тільки, якщо батько чи мати не мають законного права на дитину (позбавлені батьківських прав і тому є документальне підтвердження) або їх немає в живих.

5.2 Документи для різних типів віз

Для того, щоб отримати дозвіл на в'їзд в Кубинську Республіку з метою отримання освіти, ділового візиту, ведення трудової діяльності або відвідування родичів, знайомих, друзів, потрібно підготувати додаткові документи для отримання візи відповідного змісту.

5.2.1 Гостьова

Необхідно надати офіційне запрошення від приймаючої сторони в письмовому вигляді. На папері повинна бути печатка місцевих органів влади, підпис заявника, зазначення точної інформації про терміни поїздки.

5.2.2 Ділова

Здобувач надає лист-запрошення від кубинської організації, в якому значиться мета візиту і період перебування в країні. Також повинна бути папір, видана російською компанією, яка містить інформацію про те, що співробітник направляється в кубинську фірму для вирішення ділових питань.

5.2.3 Студентська

Для отримання дозволу на в'їзд, що надійшли в кубинські навчальні установи громадяни, надають:

  • атестат про отримання середньої освіти;
  • медичну довідку про відсутність інфекційних захворювань. Її потрібно отримати у конкретного лікаря, кандидатура якого схвалена Посольством;
  • документ, який свідчить про відсутність судимості у майбутнього студента;
  • офіційне підтвердження про зарахування в кубинський ВНЗ.

Куба

6. Скільки коштує віза на Кубу

Кубинці встановили вартість консульського збору в розмірі 30 у.о. Якщо документи надіслані поштою, або оформлення відбувається через третю особу, тоді - 50 у.о. Оплата здійснюється одним із способів на розсуд заявника: готівкою, через банківський термінал або перекладом.

7. Скільки робиться віза на Кубу

Термін виготовлення дозволу на в'їзд в кубинське держава становить максимум 5 робочих днів, в окремих випадках можлива затримка до 7 днів.

Подача документів для розгляду цього клопотання в терміновому порядку офіційно не передбачена.

8. Відмова у візі

У більшості випадків росіяни не отримують відмов у видачі візи на Кубу. Однак є ряд моментів, через які візовий офіцер має право накласти подібне обмеження. Це стосується:

  • незаміжніх молодих дівчат і тих, хто, будучи заміжньою, залишилися на дівочого прізвища;
  • безробітних громадян і тих, хто має дуже низький дохід;
  • осіб, які притягувалися до кримінальної відповідальності.

Однак якщо перераховані вище причини до тій чи іншій особі відношення не мають, а відмова все ж отримано, тоді заявник має право подати заяву про перегляд прийнятого рішення.

9. Посольство Куби в Москві

Адреса: вул. Велика Ординці, 66
Москва, 119017

Тел .: +7 495 933 79 50

E-mail: [email protected]

Наостанок, обов'язково подивіться відео з каналу «Телеканал Інтер» про столицю Куби - Гавані:

Новости