Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Исповедь емігранта: як живеться українці на Кіпрі - еміграція, працевлаштування на Кіпрі, робоча віза на Кіпрі, провізію, Ларнака, Протарас, Айа-Напа

Киянка Олена Петрушенко закохана в Кіпр вже кілька років і періодично влаштовувала собі побачення з коханим островом під різними приводами. З весни вона постійно живе і працює на Кіпрі.

Олена розповіла "Оглядачу" про те, чому цей острів в Середземному морі одним здається раєм, а іншим - пеклом.

переїзд

Перший раз я приїхала на Кіпр в гості до приятельки, яка одружена з кіпріотом. У той час моє життя в Києві якось перестала радувати. Я пішла з позиції піарника великої туристичної компанії і відчувала, що не хочу знову шукати роботу в офісі. Вирішила відпочити і в січні відправилася на Кіпр.

Перше враження - повітря фантастичний! Я бувала в багатьох країнах по роботі, але відчуття комфорту, яке у мене з'явилося на Кіпрі, було унікальним. Друзі показали мені нетуристичні місця, годували домашніми національними стравами. Я провела там 10 днів, а вдома відразу почала сумувати і шукати способи повернутися на острів.

Фото: 7 ways

Київська турфірма, куди я пішла працювати, не продавала тури на Кіпр, і я сама запропонувала розвинути напрямок, поїхала у відрядження. Я не володіла англійською досконало і вже точно не могла зв'язати двох слів по-грецьки, але мрія частіше бувати в улюбленому місці мене надихала: я знайшла в інтернеті місцевих туроператорів, сміливо дзвонила, шукала контакти. Взагалі намагалася завести якомога більше знайомств і зв'язків, і це вдавалося, така йшла хвиля.

Через деякий час вирішила зробити фотопроект "Кіпр-Папа", про кіпрських батьків. Тут до дітей ставляться зовсім не так, як у нас. Якщо сім'я в розлученні, батько ніколи не кине дітей: і пограє, і подбає про них.

Фото: Мілена Москвітіна, фотопроект "Кіпр-Папа"

Кіпріоти взагалі дуже плодовитий. У будь-якому громадському місці, варто з'явитися дитині, він відразу отримує величезну порцію любові - він "агапіму" (улюблений), все з ним воркують, возяться, намагаються його порадувати, говорять компліменти батькам. У школі дітей теж оточують турботою і увагою; якщо на уроці діти щось ліплять або малюють, то вчитель фотографує ці "об'єкти мистецтва" і надсилають батькам із захопленими відгуками: ось дивіться, що ваш чудовий дитина скреатівілі.

Загалом, зробити проект "Кіпр-Папа" - це була гарна ідея, але з фінансової точки зору суцільна авантюра. Я знайшла через інтернет фотографа Милену Москвітіну, вона росіянка, давно живе на Кіпрі, запропонувала їй ідею персональної тематичної виставки, вона теж надихнулася. Так само, через інтернет, я знайшла кіпрських героїв проекту: від рятувальника в аквапарку і шкільного вчителя до депутата парламенту - з ним теж виявилося легко домовитися через фейсбук. Там все дуже демократично.

Фото: Мілена Москвітіна, фотопроект "Кіпр-Папа"

У вересні 2015 роки я прилетіла на Кіпр, ми знайшли приміщення, провели кілька фотосесій, призначили дату виставки в грудні. Потрібні були кошти на оренду галереї, друк фотографій, багато іншого. Наші з Міленою друзі і рідні нас проспонсорували. Також ми отримали інфоподдержку від місцевих ЗМІ.

У грудні виставка пройшла, і дуже успішно, прийшов навіть мер Ларнаки - хоча я, по суті, була на той момент ніким: просто дівчина з України. Але кіпріотам сподобалася ідея проекту. А я відчувала себе щасливою від реалізації задуманого.

Вдома я знову сумувала по острову, в квітні відкрила безкоштовну електронну про-візу (відправляєш анкету мейлом і так же отримуєш візу, яку треба пред'явити на кордоні разом з паспортом. Про-віза тільки одноразова, терміном до 90 днів перебування) - і полетіла на Кіпр.

Робота

Спочатку я шукала роботу за фахом піарника, навіть ходила на якісь співбесіди, на кшталт перспективи є, але все це, як кажуть на Кіпрі, "аврио-метаавріо", завтра-післязавтра, коли-небудь. А ось в туристичних компаніях вакансії були: в сезон тут завжди потрібні люди, які зустрічають групи туристів з України та Росії в аеропорту і супроводжують до готелів, а потім відвозять в аеропорт на зворотному шляху. Мені пощастило - на першій же співбесіді я опинилася в хорошій турфірмі. Мене взяли і оформили робочу візу.

Це специфічна робота, яка потребує витримки, туристи нерідко вередують і не завжди ввічливі, бувають ексцеси з багажем і паспортами, але бувають і хороші дні, коли зовсім не втомлюєшся, тому що люди хороші. Працюю щодня, з одним вихідним в тиждень. З квітня тільки тричі сходила на пляж. Ну нічого, ще встигну після закінчення сезону. До речі, обожнюю осінь і зиму на Кіпрі.

Мова

Офіційна мова на Кіпрі - грецька. Але кіпріоти говорять на кіпрському діалекті, який залишився тут ще від перших переселенців, древніх греків. Греки з материка кіпріотів не розуміють, а кіпріоти їх розуміють.

Телепередачі, преса, викладання в школі - на грецькому. Крім того, практично всі говорять по-англійськи; багато кіпріотів мають в Англії родичів, і все намагаються відправити туди дітей на навчання в коледжах і університетах. Загалом, мені поки вистачає англійської, а по-грецьки я знаю тільки ввічливі слова і звороти.

Житло і побут

На час туристичного сезону, до жовтня, довелося переїхати з Ларнаки в район Айа-напи і Протараса (ця умова роботодавця).

Ми знімаємо квартиру на двох разом з колегою: дві спальні і загальна вітальня. Це коштує 250 євро плюс комуналка: інтернет 35 євро, електрику може і 100 євро, залежить від того, як часто доводиться включати кондиціонер. У Ларнаці, куди я збираюся повернутися після сезону, ціни майже такі ж: 250- 300 євро за квартиру з двома спальнями і хорошим ремонтом і меблями.

Їжа і ціни

На їжу я витрачаю десь 200-250 євро на місяць, плюс іноді посиденьки в кафе-тавернах і на роботі в аеропорту. Ціни в супермаркеті: хліб 1,50 - 2 євро, молоко - 1,60; кефір - 2; сир від 15 євро. Курятина від 3 євро, яйця 2 євро десяток. Помідори 2,50; картопля 1,20. Місцеві завжди уважно стежать за акціями та знижками, можуть, наприклад, об'їхати три супермаркету: десь знижка на м'ясо, десь на "молочку", десь на овочі.

У ресторані за 10 євро подадуть велике блюдо: салат, м'ясо, картопля. Келих вина - 3 євро.

Їжа тут проста, без вишукувань, але добротна. Великі застілля - частина культури, сім'ї неодмінно збираються за великим столом мінімум раз в тиждень. Ніхто не перекушує на бігу, це ритуал: треба сісти і поїсти. Більшість чоловіків добре готують.

Кухня специфічна, на любителя; одним подобається, іншим ні. У салати і м'ясо (фарш) додають сушену м'яту, корицю, інші спеції. М'ясні страви приправляють лимонним соком. Морепродуктів тут, як не дивно, майже не їдять, віддають перевагу м'ясу. Суп - раз на рік на Великдень, за особливим рецептом, з лимоном і куркою. Популярні натуральні несолодкі йогурти, їх подають як закуску до всього.

Кіпріоти п'ють вино або пиво, але я жодного разу не бачила місцевих п'яними. Курять багато, і тут курять в громадських місцях, навіть в зоні аеропорту.

клімат

Клімат складний: влітку дуже спекотно і підвищена вологість, дехто каже, що влітку тут пекло. Взимку - приблизно як у нас в квітні, 15-20 С. Але вдома без центрального опалення, тому в будинках буває холодніше, ніж на вулиці. Обігріваються або справжніми дров'яними камінами, або електрообігрівачами.

транспорт

Кіпр маленький острів, тут лише кілька міст (Ларнака, Нікосія, Лімасол, Пафос), все інше - села, "Віллідж". Але рівень життя практично однаковий: скрізь хороші дороги (з лівостороннім рухом, як у Британії, адже це колишня британська колонія); в кожному селі школа і лікарня.

Багато хто живе в селах, а працюють в містах, тому у всіх є машина, якщо сім'я - то дві на сім'ю. Автомобіль в пристойному стані можна купити євро за 800, бензин - 1,18 євро літр. Марками авто тут хизуватися не прийнято, головне, щоб машина була зручна.

Громадський транспорт (автобуси) пожвавлюється в туристичний сезон, проїзд коштує 1,5 євро, для дітей знижки; маршрути досить довгі - наприклад, весь регіон Айа-напи і Протараса - це один маршрут по узбережжю. Після сезону маршрутів набагато менше.

У парку скульптур під Ларнакою

Медичне обслуговування

Медицина безкоштовна, точніше, візит до лікаря в державній клініці коштує 10 євро. Але якщо потрібно лягти в лікарню, то це вже платно. Прийом в приватній клініці коштує 35-50 євро.

Усі працюючі купують страховки, з різним покриттям і за різну ціну. Моя коштує 175 євро в рік, але вона покриває тільки найнеобхідніше і форс-мажорні випадки.

Цікаво, що хорошими вважаються лікарі, яким за 50 - ті, що колись навчалися в Радянському Союзі.

релігія

Греки-кіпріоти - православні, і релігія для них важлива. Тут з дитинства знають "Отче наш", і навіть байкер, їдучи повз храм, все ж встигне перехреститися. Але в церквах, як і всюди на острові, все влаштовано, скажімо так, більш демократично, ніж у нас, більш по-людськи. Наприклад, тут немає фіксованої плати за молебень за здоров'я і за свічки. Можна нічого не заплатити, і ніхто не буде перевіряти, скільки ти свічок взяв. А ще я чула, що в церковних записках можна писати імена навіть представників інших конфесій. Тут кажуть, що Бог один, і в храмах моляться про всі.

До жіночої одежі немає особливих вимог: можна зайти в брюках, і голову тут ніхто не покриває. Якщо жінки надягають хустку в церкви, значить, наші або російські.

Зарплати і стиль життя

Кіпр, як і Україна, недавно пережив кризу - банківська криза 2012-2013 року, викликаний різними причинами: тут і офшорна економіка, і економічні зв'язки з Грецією з її величезними боргами, і загальне просідання європейської економіки.

На Кіпрі були протести проти політики уряду, багато кіпріотів виїжджали за кордон на роботу. Але зараз економіка на підйомі, це видно і по оживити будівництвах.

До кризи зарплата 1000 євро вважалася маленькою, зараз це нормально. Середня зарплата - 1500 євро, хороша - 3000. Водій автобуса може заробляти 2 тис євро на місяць, якщо тяжко працює. Кіпріоти максимально викладаються в туристичний сезон: відмовляють собі в вихідних, іноді недосипають. Зате потім, восени і взимку, відпочивають більше.

Вони люблять шопінг, сімейні свята, пікніки; дитячі дні народження мало не з феєрверками. У багатьох чоловіків є байки, багато складаються в мото-клубах. Молодь любить нічні клуби, але без п'янки, без бійок і грубості. Їм не потрібно напиватися, щоб відчути смак життя.

менталітет

Улюблена приказка кіпріотів - "сига-сига", тобто "не поспішаючи", "потихеньку". Деяких це бісить, але мене - немає. Нещодавно відкривала рахунок в банку - все спокійно, розмірено, ввічливо, чергу чекає, ніхто не злиться і вперед не лізе. І що мені дуже подобається - так це привітність і позитив. Коли забирала банківську картку, мені її вручали, як приз: "О, здрастуйте, чудово, ось ваша картка, як ваші справи?"

До речі, вони запитують так: "Як ваші справи? Все добре?" - інший відповідь не передбачається. Якщо у людини справи не дуже, він з досадою клацне мовою, махне рукою - мовляв, зараз неприємності, але скоро все налагодиться. Ніхто не стане вивалювати на тебе купу неприємних новин. Ось подружка недавно при мені дзвонила подрузі в Росію, запитала, як справи. Та стала скаржитися: тарифи зросли, грижа вискочила ... Вона повертається до мене, прикриваючи трубку долонею: "Велкам ту Раша".

Мені дуже подобається позитив кіпріотів. Нещодавно на автобусній зупинці хлопці обговорювали футбол. Поруч сиділа бабуся. Вона почула назву місцевої футбольної команди і включилася в діалог: "О," Омонія! "І пішли бурхливі розмови, захоплення, їм було явно цікаво один з одним. Ніхто з хлопців не сказав:" Іди стара, що ти міркуєш в футболі! "

Тут люди живуть із задоволенням, зі смаком, і цього у них варто було б повчитися.

Ми в Telegram ! Підписуйся! Читай тільки краще!

Коли забирала банківську картку, мені її вручали, як приз: "О, здрастуйте, чудово, ось ваша картка, як ваші справи?
Все добре?

Новости