Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи реально записатися на прийом у чеське посольство?

Фото: Архів Чеського радіо 7 - Радіо Прага   Своїм досвідом поділилася жінка, яка вирішила не називати свого імені Фото: Архів Чеського радіо 7 - Радіо Прага Своїм досвідом поділилася жінка, яка вирішила не називати свого імені. Вона намагалася зареєструватися для подачі заяви на отримання студентської візи в Казахстані для своєї родички. Вже на початку ми зауважимо, і офіційні чеські джерела це підтверджують, що подати заяву саме на студентську візу і саме в Казахстані, мабуть, найважче.

- Записатися на прийом в чеське посольство в Казахстані виявилося не просто важко, а просто неможливо. На сайті посольства написано, що треба записуватися через Інтернет, на сторінці visapoint.eu. Ось ми два місяці просиділи в Інтернеті, вся сім'я і наші друзі, тут в Чехії, в Казахстані і навіть у Москві. Ми заходили на ці сторінки в різний час дня і ночі і намагалися записатися. У нас нічого не виходило протягом двох місяців. Весь час сайт писав: «вибачте, зараз немає місць, зайдіть через кілька днів». Ми зневірилися. Я заходила в різні дискусії в Інтернеті, де йде обговорення теми, як потрапити в посольство в Казахстані. І тут я почала отримувати на свою електронну пошту листи від людей, які пропонували записати нас на прийом в чеське посольство. Я їм написала: «як ви це можете зробити?». Вони відповіли: переведіть гроші на наш рахунок, і ми вас відразу запишемо. Я спочатку не хотіла цього робити, я намагалася все зробити законним шляхом. Але потім зрозуміла, що навчання скоро почнеться, а ми навіть не записані на прийом. Я зневірилася і перевела їм гроші через банк. В ту ж ніч я отримала мейл, що ми записані. Переписка у нас йшла російською мовою, їх банківський рахунок був, напевно, в Москві.

- Як саме це все пройшло? Після того, коли ви заплатили, ви навіть не заходили на сайт visapoint.eu?

- Ні, вони нас самі записали і послали нам скрін-шот. Я потім зайшла на сайт і перевірила. Так, ми дійсно були записані. Вони спочатку просили тисячу євро. Я їх просила, чи можна зробити дешевше? Ми торгувалися, торгувалися, в результаті я заплатила 800 євро.

Ілюстративне фото: Томаш Адамец, Чеське радіо   - Як ви думаєте, звідки ці люди взяли вашу електронну адресу Ілюстративне фото: Томаш Адамец, Чеське радіо - Як ви думаєте, звідки ці люди взяли вашу електронну адресу?

- Я брала участь в цих форумах, залишала там питання. Там можна знайти різні поради, наприклад, що треба заходити на сайт тільки в 11.40 ночі по празькому часу, і тільки до 11.55 відкриваються «вікна» і тільки по середах і по суботах, куди можна записатися. Ми і це спробували, але нічого не вийшло. Я там залишила питання, і вони, мабуть, знайшли в Інтернеті мою адресу, сьогодні це нескладно.

- У вас склалася думка щодо того, кому ці гроші йдуть? Хто ці люди?

- Підозрювати можна все, що завгодно. У мене таке відчуття, що чеське міністерство закордонних справ знає про цю проблему, знає про ці корупційні схеми. Вони знають, що якісь люди на цьому роблять гроші. Я сама б дуже хотіла побороти цю корупцію. Я сама зустрілася з одним з чеських дипломатів, і він мені сказав, що чеське МЗС знає, що існує така величезна проблема в посольстві в Астані. Я кажу: «Але що з того, що ви знаєте? Як ви можете допомогти людям? ». Він сказав, що міністерство над цим працює. У будь-якому випадку, вони знають, що люди змушені платити гроші. Отримати чеську візу законним шляхом стало практично неможливо, на жаль.

Ми звернулися за коментарем в чеське міністерство закордонних справ. Як МЗС протидіє використанню корупційних схем в процесі оформлення довгострокових віз? Відповідає прес-секретар міністерства Карел Шроль.

- По-перше, я б хотів висловитися з приводу поняття «корупція». Мені дуже не подобається, коли в зв'язку з системою Visapoint вживається таке слово. Словом «корупція» ми могли б описати ситуацію, коли який-небудь працівник міністерства закордонних справ бере гроші за те, що в системі Visapoint маніпулює з чергою людей, записаних на співбесіду. Visapoint створювався як раз для того, щоб перешкодити подібним явищам. Ні працівники дипломатичних представництв, ні службовці самого міністерства не можуть увійти в систему і маніпулювати даними.

Для користувачів, в нашому випадку для заявників, все-таки важливий кінцевий результат. Якщо не можна записатися, і на системі паразитують якісь посередники, це все одно погано, незважаючи на те, що працівники міністерства та посольств ніяк справді не причетні до нечистих практиках ...

Карел Шроль: Ми визнаємо, що вже з перших днів початку роботи системи Visapoint з'являються скарги. Ми перевіряємо такі скарги. У переважній більшості випадків люди скаржилися на те, що вони протягом довгого часу не змогли зареєструватися. Це пов'язано з тим, що попит на реєстрацію багаторазово перевищує пропозицію. Пропозиція, тобто кількість вільних дат для подачі заяви та співбесіди, виходить з пропускної спроможності наших консульських установ. Якщо в даному консульстві працюють 4 - 5 чоловік, вони фізично не здатні обробити п'ятсот чи тисячу заяв на день. Я б хотів відокремити реально існуюче явище важкого доступу до реєстрації, яке пов'язане з високим попитом, від іншої проблеми - можливих нелегальних практик певних осіб, які пропонують за гроші місце в нашій віртуальній черзі на співбесіду. За нашими відомостями, такі люди не співпрацюють з працівниками наших представництв. Ми не виключаємо, що десь існують посередники, які за допомогою спеціальних комп'ютерних програм вишукують вільні місця в системі. Може бути, це не програма, а десь просто сидять люди, які протягом всього дня заходять в нашу систему і вишукують вільні місця. Це їм, звичайно, дає перевагу перед звичайними користувачами. Ми вважаємо, що таке, напевно, відбувається, але категорично не згодні з тим, що хтось міг проникнути в систему і міняти місця в черзі. Ми регулярно проводимо апдейт системи, у вересні і листопаді минулого року ми як раз поліпшили захист Visapoint від нелегального проникнення в систему.

- Що ви б порадили людині, якій не вдається записатися в Visapoint, і у нього виникає відчуття, що у нього немає іншої можливості, крім як заплатити якимось посередникам?

Карел Шроль: Я все-таки не погоджуся з тим, що немає іншої можливості. Ми говоримо про випадок, який мав місце в нашому представництві в Казахстані. Visapoint призначений для 28 візових відділів у різних країнах, і я можу заявити, що нам вдалося вирішити всі проблеми і недоліки системи Visapoint, і скарг більше немає. Якщо говорити про Казахстан, то ми закликаємо заявників, щоб вони не користувалися такими послугами, про які ви говорите. У свою чергу, ми намагаємося підвищити пропускну здатність нашого представництва. Однак, ми визнаємо, що наші фінансові можливості не дозволяють підвищити персональний склад консульського відділу. Ситуація така, що якщо ми пошлемо додатковий персонал в Астану, нам доведеться відкликати таку ж кількість працівників з іншого місця, і проблеми почнуться там. Ми вважаємо, що це не вихід, тому ми не хочемо діяти таким чином.

Трохи статистичних даних. У 2011 році посольство в Астані прийняло 1153, а в 2012 році 886 заяв на всі види довгострокових віз і ПМЖ разом узяті. Приблизно 80 відсотків заяв було задоволено.

Міністерство, до речі, сподівається на сприяння самих заявників. Продовжує представник міністерства Карел Шроль.

- Я б хотів звернутися до всіх з проханням про допомогу у вирішенні подібного роду проблеми. Якщо ви зіткнетеся з нелегальними практиками, вам будуть пропонувати за гроші якісь послуги по реєстрації в системі Visapoint, повідомте про це чеському представництву. У нас немає ніякої іншої можливості дізнатися про подібні явища. Якщо ми зберемо інформацію, потім ми можемо реагувати і вжити заходів щодо поліпшення ситуації, і вдосконалити систему Visapoint.

Деякі заходи міністерство вже прийняло. Як вже було сказано, було проведено оновлення програмного забезпечення. Наступного літа, в пік сезону студентських віз, МЗС обіцяє виділити більше дат для подачі заяв саме для студентів. Однак це означає, що в цей час буде важче подати заяву на інші види довгострокових віз.

Я їм написала: «як ви це можете зробити?
Як саме це все пройшло?
Eu?
Я їх просила, чи можна зробити дешевше?
У вас склалася думка щодо того, кому ці гроші йдуть?
Хто ці люди?
Я кажу: «Але що з того, що ви знаєте?
Як ви можете допомогти людям?
Як МЗС протидіє використанню корупційних схем в процесі оформлення довгострокових віз?
Що ви б порадили людині, якій не вдається записатися в Visapoint, і у нього виникає відчуття, що у нього немає іншої можливості, крім як заплатити якимось посередникам?

Новости