Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як у них: Жителі Грузії, Чехії, США, Іспанії про отримання російської візи

  1. Франція
  2. Кароліна Фабвре
  3. Македонія
  4. Бельгія
  5. Оскар В. Рассон
  6. США
  7. Михайло Ідову
  8. Грузія
  9. токой Шенгелія
  10. Іспанія
  11. Пабло Рубіо Кобачо
  12. Чехія
  13. Алена Махалкова

Голландському фотографу-документалістові Робу Хорнстре відмовили в російській візі без пояснення причин. Днями мала відкритися його виставка на «Винзаводі» - фотограф з 2009 року працював над проектом «Сочі», де знімав місто під час підготовки до Олімпіади. П'єра Рішара, запрошеному на кінофестиваль до Владивостока, замість річної візи дали короткострокову, всього на кілька днів, а Селені Гомес і зовсім відмовили в отриманні, через що організаторам довелося скасовувати концерти співачки в Москві і Петербурзі. The Village дізнався, з якими труднощами при в'їзді в країну стикаються жителі Франції, Македонії, Бельгії, США, Грузії та Іспанії.

Франція

Франція

Кароліна Фабвре

професор, вчитель англійської

Я кілька разів приїжджала в Росію, і особливих проблем з візами не було. Але в цьому році для мене стало цілковитою несподіванкою, що правила, які діяли раніше, змінилися. Тепер всі документи потрібно готувати майже за місяць до поїздки, хоча раніше досить було кількох днів. Через це моя поїздка зірвалася. Довелося чекати ще близько місяця, щоб отримати візу. Я робила візу на місяць за 60 євро і чекала тиждень. Якщо потрібно зробити за кілька днів - 90 євро. Хоча є сайти, на яких пропонують зробити візу в Росію на місяць всього за 20 євро - багато хто цим користуються.

Македонія

Іван Поповські

режисер театру

Я працюю в Москві в театрі «Майстерня Петра Фоменка» 25 років. Всі візи, реєстрації, дозвіл на роботу мені робить театр. Ніяких складнощів не виникає. Єдине, що неприємно, - щорічне медичне обстеження на наявність СНІДу та туберкульозу.

Бельгія

Бельгія

Оскар В. Рассон

викладач французької

Потрібен обов'язково паспорт (в ЄС не потрібен паспорт, тільки ID), доказ, що у вас є міжнародна страховка, яка працює до кінця подорожі, і запрошення. З останнім - найбільші складності. Все просто, якщо ви студент, що приїжджає з обміну з російським університетом. Тоді досить мати копію документа з вузу - через п'ять днів ви отримуєте паспорт з візою. Але ми ж не всі студенти. Якщо ви турист, потрібна бронь в готелі. А якщо ви їдете просто до друзів, у яких збираєтеся зупинитися, тут починаються справжні проблеми.

Друзям треба їхати в ФМС і там робити офіційне запрошення, на це йде близько місяця, варто - близько тисячі рублів. Треба доводити, що вони можуть бути відповідальні за вас в усіх випадках. І для такої візи потрібен оригінал запрошення. Це означає, що після того, як друзі зробили запрошення, їм потрібно відправити його поштою. Але це зараз. А раніше, в 2007-му, коли я отримував візу в перший раз, не було так званих візових центрів, де російські зроблять «усе» за 35 євро. Тоді мені потрібно було йти з документами в російське консульство в Брюсселі. Там відділ для віз маленький, а чергу довга. Мені радили приходити за годину до відкриття. Я так і зробив. І переді мною вже було три людини. Навіть після відкриття нам всім потрібно було чекати на вулиці, поки здоровенний вибивала-охоронець скаже «наступний». Тоді, щоб зробити експрес-візу (протягом трьох днів), потрібно було заплатити 200 євро. Зараз мені потрібна робоча віза, яка робиться майже місяць. І для неї обов'язково потрібна довідка, що у мене немає СНІДу. А вартість - близько 40 євро.

США

США

Михайло Ідову

головний редактор GQ

Conde Nast робили мені робочу візу висококваліф-царювати фахівця. Не впевнений, що у неї є якась ринкова ціна: її видають тільки на запрошення великих роботодавців. Це російський еквівалент американської візи для відомих музикантів і шеф-кухарів.

Я десятки разів їздив до Росії по туристичній візі, але завжди користувався послугами агентства, яке за зайві гроші робило її для мене. У 1992 році я поїхав з Латвії. З 1991 по 1993 рік російськомовним громадянам Латвії пропонували російські паспорти. Тепер, коли я по гостьовій візі їжджу в Росію, мені потрібно весь час доводити в російському консульстві, що я не ховаю від них російське громадянство.

Грузія

Грузія

токой Шенгелія

телеведучий

У Грузії немає російського консульства, тому за візою мені довелося йти в польське. Але виявилося, що там роблять тільки дипломатичні візи або за спеціальними запрошеннями. Якщо хочеш просто з'їздити в Росію на тиждень - відпочити, подивитися Москву і Санкт-Петербург, - нічого не вийде. Мої друзі хотіли зробити запрошення, щоб я за ним міг оформити візу, але з'ясувалося, що потрібно доводитися близьким родичем.

Мені сказали, що візу можна просто купити, це коштує 1 000 євро. Але у мене відпустка - два тижні, квитки і турпоїздка стоять 700 доларів. Витрачати 1 000 євро на фальшиву візу в Росію? Краще я поїду в Європу і відпочину як король.

Іспанія

Іспанія

Пабло Рубіо Кобачо

викладач

Перший раз я збирався приїхати в Росію по роботі, в якості викладача. Отримати викладацьку візу було дуже важко. Якщо ви плануєте приїхати в Росію, щоб пожити деякий час, то найпростіший спосіб - зробити студентську візу, влаштувавшись на якісь курси російської для іноземців. Це є в багатьох вузах. А туристична віза дуже сувора, ви не можете залишатися в країні протягом тривалого часу. Робочу візу дуже важко отримати - всередині правової бази, звичайно, - тут необхідно укласти договір на роботу, який далеко не кожен роботодавець у Росії готовий зробити. Моя студентська віза закінчилася, і мені доводилося продовжувати її кожні три місяці. І навіть в цьому випадку мені довелося чекати офіційного запрошення від університету. На щастя, я міг продовжити візу, перебуваючи в Росії, але я знаю кілька випадків, коли людям доводилося для цього їхати. Це коштувало мені близько 35 євро.

Чехія

Чехія

Алена Махалкова

студентка

Я робила візу в Гонконзі, заплатила, як і всюди, 40 євро. Це зайняло приблизно два тижні. Але вони дали мені візу з неправильними датами, а я не перевірила як слід. І коли хотіла перетнути кордон Казахстану, щоб через Росію потрапити в Монголію, мене не пустили. Я змушена була повернутися в Астану, щоб подати заявку на нову візу. Але я не могла отримати туристичну візу (мені ж потрібно було просто дістатися до Монголії). Транзитна коштувала 100 євро, і мені потрібно було мати на руках квиток на автобус, щоб довести, що я збираюся проїхати по Росії лише для того, щоб потрапити в Монголію. Ніякого автобуса з Казахстану в Монголію я не знайшла, і вони відмовилися дати мені транзитну візу. Мені довелося чекати два тижні, щоб це питання вирішили.

фотографії: Shutterstock.com

Автор тексту: Юлія Кундрюкова

Витрачати 1 000 євро на фальшиву візу в Росію?

Новости