Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

beerloft | СОРТИ ВІСКІ

  • Дата заснування винокурні Tomatin - 1897 рік, а розташувалося виробництво неподалік від шотландського міста Інвернесс в селі Tom Aitinn ( «Пагорб Ялівцю»). Ця високогірна місцевість знаходиться на березі однієї з найбільш великих річок Шотландії - Findhorn. Головна перевага шотландського віскі Tomatin полягає в правильному виборі кожного інгредієнта. Вода тільки з джерела Алт-на-Фріт, що бере початок високо в горах Монадліат. Ячмінь виключно найвищої якості. Готовий продукт витримують в дубових бочках, а на фінішній прямій часто переливають в бочки від порто, хересу або бурбона. Технології дистиляції чи не порушуються з часів запуску винокурні в 1897 році. Лінійка продукції складається з 12, 18, 25, 30 і 40-річного віскі і деяких пронумерованих вінтажів. Мінімальна фортеця віскі Tomatin становить 40%, максимальна - 53,9%, терміни витримки варіюються від 10 до 40 років.

  • Віскі Glendronach - класичне односолодовий віскі шотландського високогір'я преміального класу. Цей бренд має майже двохсотлітню історію, протягом якої завжди користувався високим попитом. Чудовий насичений смак віскі Глендронах з нотками сухофруктів і винограду, складний аромат з відтінками ванілі, фруктів і прянощів багато в чому пояснюються використанням для витримки бочок з-під хересу Олоросо, хересу Педро Хіменеса або вина. Витримка віскі, виробленого без холодної фільтрації, становить не менше 12 років. Все це робить продукцію однієї з найстаріших винокурень Шотландії гідної будь-якого торжества. Заснована в 1826 році на схилах шотландського Високогір'я, винокурня Glendronach спочатку випускала тільки один сорт віскі - Guid Glen Dronach. Автором цього легендарного продукту був засновник компанії Джеймс Аллардіс. Цей великий майстер і сьогодні для багатьох є прикладом для наслідування, а його рецепти віскі вважаються одними з кращих в світі. У 1960 році компанію придбав не менш видатна людина - Вільям Тічер, зі своїми синами він продовжив справу Джеймса Аллардіса, ретельно дотримуючись класичних традицій дистиляції. Новий етап в житті легендарної винокурні почався в 2008 році, коли її придбала компанія The BenRiach Distillery. Її фахівці внесли якісні зміни в процес виробництва, оновили дизайн етикеток, і в 2009 році на ринок вийшов оновлений Glendronach. Віскі як і раніше не піддаються холодної фільтрації, для їх дозрівання привозять бочки з-під вина, а для деяких сортів спеціально обпалюють зсередини. Всі сорти мають чудовий смак, і зібрати повну колекцію Глендронах - мета, гідна досвідчених шанувальників шотландського віскі.

  • Glenmorangie (Гленморанджі) - чудовий односолодовий шотландський віскі, який народжується на маленькій винокурні в Хайленде, поблизу міста Тайн. Для виробництва цього віскі використовується тільки шотландський ячмінь, злегка підсушений в торф'яному диму. Для дистиляції береться найчистіша вода природного озера Тарлоджі. Віскі Glenmorangie відрізняється винятковою якістю, м'яким вершковим смаком і неймовірно багатим на відтінки ароматом. Головне у виробництві будь-якого шотландського віскі - це традиції і технології, які передаються з покоління в покоління. Фахівці Glenmorangie слідують добрим традиціям, закладеним засновником компанії Вільямом Метьюсоном в 1843 році. Так, з часів заснування компанії віскі переганяється через найвищі в Шотландії куби (більше 5 м), що певним чином позначається на смаку напою. Вісімнадцятирічний Гленморанджі витримується в 2 етапи: спочатку як мінімум 10 років в бочках з-під бурбона, а потім в бочках з-під сотерну, портвейну, мадери. Найбільш відомими сортами віскі Гленморанджі є Quinta Ruban і Nectar D'Or. Glenmorangie The Quinta Ruban витримується на першому етапі в бочках з білого американського дуба, потім переливається в бочки з-під Мадейри, де і набуває свій оригінальний мідний колір. Для Glenmorangie Nectar D'Or використовується інша технологія: не менше 10 років він проводить в бочках з-під американського бурбона, після чого напій «переводять» в бочки з-під сотерну, солодкого французького вина. Результат - неймовірно ароматний, м'який віскі. Що стосується Glenmorangie Original, то він витримується тільки в бочках з-під бурбона, а й він проводить в них не менше 10 років. Поєднання сприятливих природних умов, старовинних рецептів і унікальних технологій, а також невпинна турбота фахівців компанії про якість напою зробили віскі Glenmorangie одним з найпопулярніших односолодових віскі. Цей молт має шовковистий смак з ясними нотами ванілі, карамелі, цитрусових і вишуканий аромат, в якому французький парфумер нарахував одного разу не менше 26 індивідуальних відтінків - від фруктових до бергамота і кориці.

  • Віскі Гленгойл - це найоригінальніший і нетрадиційний напій Шотландії, який позбавлений торф'яних ароматів, властивих багатьом шотландським Молта. При створенні напою сировина не обкурюють торфом, а для сушіння солоду використовується тільки гаряче повітря. В даний час дістіллер є одним з двох заводів Шотландії (разом c Macallan), який використовує дорогий і рідкісний сорт ячменю під назвою Golden Promise. Урожай цієї культури дуже низький, але якість - на висоті. Дістіллер Glengoyne - одна з небагатьох віскікурен в Шотландії, яка застосовує так звану повільну дистиляцію спиртів, тобто за одну хвилину перегінний апарат видає близько 4-5 літрів спирту. Даний метод дистиляції забезпечує віскі особливими характеристиками: легкої солодкістю в букеті і м'яким смаком. Потім спирти проходять витримку в дубових бочках як мінімум 2 роки - найчастіше в баррелях з-під іспанського хересу Олоросо, які для багатьох віскікурен досі є недозволеною розкішшю.

  • Glenlivet- другий в світі за обсягами продажів односолодовий віскі, який поставляється на ринок обсягом в 6 млн пляшок на рік. Гленлівет є найбільш продаваним віскі в США, займає четверте місце в Великобританії з 7% частки ринку. Один з найстаріших в Шотландії, завод був побудований в 1824 році Джорджем Смітом, фермером і знавцем латинської мови і архітектури. Він був першим серед виноробів, хто подав заявку на отримання офіційної ліцензії на виробництво віскі. Зараз завод представляє досить широку лінійку продукції, що включає сім релізів.

  • У 1798 році була заснована винокурня Highland Parkна північному острові Шотландії - Оркні. Винокурня Highland Park була побудована біля міста Kirkwall. Достаток джерел високоякісної води і близькість моря полегшувало транспортування віскі. У 1908 році винокурня перейшла у володіння Джеймса Гранта, а потім в 1937 році стала власністю групи Highland Distilleries. Лише в 70-і роки односолодові віскі Highland Park стали продаватися під своєю назвою, а до цього моменту його із задоволенням використовували майстри купажу для створення високоякісних брендів. Виробники віскі дуже пишаються і завжди згадують відносно недавній випадок: в 1993 році, коли головний скарбник Сполученого Королівства оголошував бюджет в Палаті Громад, він підняв тост за успіх шотландського віскі у всьому світі, по національному телебаченню транслювався, як рука головного скарбника підняла келих з віскі Highland Park.

  • Balvenie належить незалежної сімейної компанії William Grant & Sons. Компанія була заснована Вільямом Грантом в 1886 році і сьогодні його традиції продовжує вже п'яте покоління родини. Продукти William Grant & Sons відомі в усьому світі, вони продаються більш ніж в 180 країнах. Balvenie Distillery розпочала свою роботу в 1893 році і процес створення віскі не змінювався з тих пір, тут повністю виконується весь цикл виробництва, винокурня має власну солодільню. Віскі Balvenie проводиться командою експертів під керівництвом Девіда Стюарта, майстри купажу The Balvenie. Разом вони створюють чудовий односолодовий віскі, який неодноразово підтверджував свою репутацію, отримуючи найвищі нагороди на найпрестижніших конкурсах.

  • Географічно віскікурня Auchentoshan розташована на шотландської Долині, завдяки чому віскі "Auchentoshan" вважають рівнинним, але джерело води для виробництва розташований в Високогір'я. Про ранню історію "Auchentoshan" практично нічого не відомо. Збереглися документи, що, по крайней мере, в 1825 році віскікурня вже існувала і належала нікому містеру Торну. У XIX столітті віскікурня розташовувалася у відкритому полі біля підніжжя пагорбів Старий Кілпатрик, недалеко від Глазго. Таке розташування віскікурні відображено в її назві: Auchentoshan в перекладі з кельтської мови означає «кут поля». У своєму активі віскікурня має серйозний козир: застосування потрійної дистиляції, на відміну від загальноприйнятої подвійний. Деякі джерела стверджують, що Auchentoshan почав свою історію завдяки прийшли сюди ірландським переселенцям, які і принесли з собою ірландський звичай потрійної перегонки.

  • У 1898 році була заснована винокурня Бенріах, вона виробляла чудовий віскі, але в невеликих обсягах, тому була відома лише у вузьких колах. Виробництво віскі було вирішено вести за двома основними, протилежним напрямками, перше: сучасний Спейсайд - віскі Heart of Speyside, 12, 16 і 20-річної витримки. Друге: традиційний Спейсайд, яким він був близько двох сотень років тому. Важливим є те, що Бенріах - єдина винокурня з нині існуючих, яка робить віскі, що володіє особливими ароматичними і смаковими властивостями. Для цього виду віскі властивий аромат диму, торфу, спецій, ванілі і горіха. Післясмак довгий, володіє вибуховим характером. У цьому стилі виготовлений 10-річний віскі Curiositas і 21-річний Authenticus. В наші дні винокурня володіє рідкісною колекцією вінтажних (одного року дистиляції) віскі високої якості, в якій є зразки 1966 року! Ці раритети заслуговують найвищу оцінку експертів і займають гідні місця в приватних колекціях. Для виробництва віскі винокурня Бенріах використовує об'ємні і дуже опуклі перегінні куби і ячмінний солод власного виробництва. У виробництві використовуються такий нюанс, як витримка спиртів в бочках з-під бурбона. В результаті виходить легкий, тонкий, добре збалансований, надзвичайно ароматний, неторфяной віскі (виключаючи окремі види) Ще одна тонкість і заслуга сьогоднішніх виробників Бенріах - це відмова від додавання карамелі і холодної фільтрації, що дозволяє в більшій мірі зберегти натуральний аромат і смак віскі.

  • Macallan- найстаріший елітний шотландський односолодовий віскі. Його ідеальна репутація формувалася кращими майстрами своєї справи протягом майже 200 років. Винокурня Макалланбила заснована в XVIII столітті, а офіційний дозвіл на виробництво віскі вона отримала однією з перших в Шотландії - в 1824 році. Віскі Macallan відомий як найкращий з Speyside. Він входить до п'ятірки найбільш споживаних односолодових віскі в світі. Особливість віскі Макаллан полягає в тому, що при його виробництві використовується лише один сорт ячменю - виключно Golden Promise. Перегінні куби винокурні також унікальні - найнижчі в світі, чому смак віскі Macallan відрізняється фортецею і міццю.

  • Віскі Лагавулін - один з великих віскі, вироблений на острові Айла, який неодноразово підтверджував свою репутацію, отримуючи найвищі нагороди на престижних конкурсах. Лагавулін також є основою купажу для багатьох відомих віскі. Віскі має багатий, повний торф'яної смак, в якому поєднуються інтенсивні, благородні солодкі тони і морські, соляні і дубові відтінки. Lagavulin повністю відповідає духу місцевості острова Айла. У 18 столітті на острові Айла почалося масштабне виробництво спиртних напоїв, до 1740 року налічувалося більше десятка винокурних заводів, але після посилення законів багато заводів були закриті, таким чином, залишилося тільки два виробництва. У 1816 році ці заводи об'єдналися, створивши підприємство Лагавулін. Як і в ті часи, зараз винокурня Lagavulin є найбільшою на острові Айла.

  • Винокурня Bladnoch розташовується на південному заході Шотландського Лоуленда, на березі річки Бледнок, що дала заводу назву. Завод був побудований в 1817 році Томасом МакКлелланда. Винокурня неодноразово змінювала своїх господарів і припиняла роботу, як і багато винокурні Шотландії. З 1930 по 1948 рік вона була закрита, потім викуплена фірмою Inver House Distillers, а в 1983 році продана фірмі Arthur Bell & Sons, яка здійснила перезапуск торгової марки. У 1985 році власником заводу стала компанія United Distillers, яка в 1993 році перетворила його в туристичний центр. Але вже в 1994 році винокурню викупив ірландець Реймонд Армстронг за умови, введеному United Distillers, що обсяг виробництва буде обмежений до 250 000 пляшок на рік. Бледнок- єдиний завод в Шотландії, який має власну фірму, що випускає записи концертів, регулярно проходять на території заводу.

  • Віскі Penderyn називають «золото Уельсу» (Aur Cymru). Пендерін- єдиний лікеро-горілчаний завод в Уельсі і один з найменших заводів в світі. Він розташований в передгір'ях масиву Brecon Beacons, якому близько 340 мільйонів років, на місці старовинної валлійської села Пендерін. Вода, яка використовується в процесі дистиляції, береться виключно з власних чистих гірських джерел, які проходять природну фільтрацію кам'яновугільними вапняками і базальними пісками. Для витримки віскі Penderyn використовуються барила з дубової деревини, в яких раніше був бурбон. Ця компанія закуповує тару на кращих заводах, розташованих в Кентуккі і Теннессі. Кінцевий етап витримки проходить в бочках з-під мадери, завдяки чому готовий напій знаходить фруктово-винний характер.

  • "Singleton" 12 Years Old, яким сьогодні можна насолоджуватися завдяки винокурні Dufftown, - це прекрасно збалансований, багатий віскі з солодкими фруктовими і горіховими нотами, створений з чудової солоду з Dufftown, розташованому в центрі регіону Спейсайд. Винокурня Dufftown з продуктивною потужністю понад 4 мільйонів літрів на рік є найбільшою дістіллер, яка не має аналогів в міре.Віскі є продуктом традиційної повільної дистиляції з використанням чистої води з Highlandman John's Well. Дозрівання протягом 12 років в унікально сполучаться бочках з європейського та американського дуба дає віскі "Сінглтон" гладкий, округлий, дуже привабливий смак.

  • Винокурня Гленфарклас була побудована в 1836 році як частина ферми, якою володів Джон Грант. Він поклав досить успішний початок виробництва, і дуже скоро його солодовий віскі став популярним в окрузі, завдяки своїй високій якості. Назва винокурні Glenfarclas в перекладі з гельською мовою означає "Долина Зеленої Трави". Винокурня розташована біля самого підніжжя гори Бен Ріннес, на схилах якої зростає верес. Саме з джерел, що спускаються з гори, винокурня забезпечується найчистішої м'якою джерельною водой.Секрет особливого букета всіх віскі Glenfarclas полягає не тільки у високій якості води, але і у використанні певних сортів ячменю, що росте поруч в долині, особливих дріжджів, традиційних методів дистиляції (Гленфаркслас по праву пишається своїми шістьма найбільшими в Шотландії перегінними кубами) і тривалої витримкою в бочках з-під хересу Фіно і Олоросо. В даний час Джон і його син Джордж представляють відповідно п'яте і шосте покоління сім'ї Грант і продовжують удосконалювати мистецтво виробництва віскі.

  • Компанія McClelland's була заснована в 1818 році в Глазго і займалася змішуванням різних блендів і їх експортом на міжнародний ринок. У 1970 році компанію придбав Стенлі Моррісон, власник Morrison Bowmore Distillers, і в даний час він продовжує експортувати віскі марки McClelland's по всьому світу. Віскі McClelland's- це недорогий сингл молт, вартість якого нижче багатьох інших односолодових віскі. Винокурні у компанії McClelland немає, а спирти для виробництва беруться з винокурень, які входять в "Morrison Bowmore Distilles". Односолодовий віскі McClelland був вперше випущений в 1986 році. Віскі п'ятирічної витримки зберігається на одній з декількох винокурень Morrison Bowmore.

  • Винокурня Лафройг булу засновано Алексом и Дональдом Джонстон на самому качана 1800-х років. До 1954 року винокурня Залишайся у володінні сім'ї, но булу заповідана Бесі Вільямсон, яка працювала в течение багатьох років Секретарка. Відразу пані Вільямсон стала найважлівішою жінкою в индустрии віскі. Вона продала винокурню компании Long John Distillers, а сама в 1972 году відправілася на пенсію. Незважаючі на ті что, на мнение фахівців, рівень РРМ (Кількість частінок фенолу - одиниця віміру «дімності» віскі) в сучасности Laphroaig помітно нижчих, чем 25-30 років тому, цею віскі, просоченням запахом и смаком моря, вважається одним з найпотужніших и відоміх среди усіх острівніх. Laphroaig- одна з небагатьох винокурень, что збереглі традіційну солодільню, что Забезпечує Сталість и впізнаваність ее продукції. Завдяк спеціфічному смаку и аромату, что нагадують медичні препарати, Laphroaig в роки сухого закону в США продавався в аптеках. Принц Чарльз любити цею віскі, тому етикетки прікрашає напис «Постачальник Королівського двору» - честь, за якові много б'ються, но мало кому вдається отріматі. Самим Димна - 10-річний віскі, у міру Збільшення Витримка дімність падає, но напій становится більш глибоким и різноманітнім. Так звана бочкова фортеця в офіційному розливі Laphroaig - насправді стандартна, але просто підвищена.

  • Винокурня Bowmore була заснована в 1779 році, поряд з однойменним містом, і є однією з найстаріших винокурень в Шотландії. Бомо була найстаршою, але не єдиною винокурнею в цій місцевості. Місто росло і розширювався разом з попитом на віскі. Засновником Бомо став Девід Сімсон. Однак в наступні роки винокурня змінила чимало власників. Багата торфом і родючий грунт Бомо дозволяла збирати хороший урожай пшениці і ячменю. Віскі Бомо отримали безліч нагород на міжнародних виставках, а також поставлялися до королівського двору. Вода для виробництва використовується з прилеглої річки Лагган, яка пролягає по багатою торфом місцевості, що надає віскі особливий "торф'яної" аромат. Також на винокурні Бомо до сих пір використовуються стародавні складські приміщення, розташовані нижче рівня моря, завдяки чому напій сильніше насичується солоними морськими ароматами. Віскі Bowmore називають самим збалансованим за смаком і ароматом віскі на острові Айла. Сьогодні Бомо входить в десятку лідерів світового ринку з продажу шотландського віскі.

  • Найвідоміший в світі односолодовий віскі Glenfiddich створюється на ґуральні Glenfiddich Distillery, що належить незалежної сімейної компанії William Grant & Sons. Компанія була заснована Вільямом Грантом в 1886 році і сьогодні його традиції продовжує вже п'яте покоління родини. Продукти William Grant & Sons відомі в усьому світі, вони продаються більш ніж в 180 країнах. Glenfiddich проводиться в Хайленде, рецепт цього напою не змінювався з самого створення, для його виготовлення використовується кристально чиста вода з природних джерел, витримка виробляється в старовинних дубових бочках, де напій набуває свої неповторні характеристики. Glenfiddich постійно підтверджує репутацію кращого односолодового віскі в світі, отримуючи велику кількість престижних професійних нагород. Glenfiddich 18 Years Old в новій елегантною упаковці - це ідеальний подарунок для поціновувачів якісного віскі.

  • Caol Ila з гельської мови перекладається як «протоку Айлей». Завод був заснований в 1846 році Гектором Хендерсоном в одному з найкрасивіших і диких місць західної Шотландії - на північній частині острові Айлей, на самому березі моря, підносячись над протокою між островами Айлі і Юрою. Місце було обрано невипадково - поруч з багатим вапном кристально чистим озером Loch Nam Ban, яке забезпечує головну поставку води. Біллі Стічелл - потомствений менеджер, керуючий Caol Ila вже протягом багатьох років, підтримує традиції свого батька, діда і прадіда. Результат їх ремесла і майстерності - спокійний односолодовий скроні з ароматом сухого морського повітря і приємною димної гладкістю.

  • Віскі Далвіні родом з самого серця шотландського Високогір'я. У перекладі з гельської назву винокурні означає «місце зустрічі». Саме ці місця в 18 столітті були місцем привал сіркоперегінних худоби, оскільки тут розташовувався джерело Allt an t'Sluic. З цього ж високогірного джерела і береться сьогодні вода для виготовлення віскі.

  • Заснований в 2005 році, завод Кілхоман є одним з найменших заводів Шотландії. Він розташувався на фермі Роксайд в західній частині Айли. Kilchoman надає кожному шанс побачити, що означають кращі традиції в дистиляції солоду. "Machir Bay" - чудовий шотландський односолодовий віскі, розлив якого здійснюється компанією Кілхоман щорічно, починаючи з 2012 року. Кожен реліз витримується в більш зрілих бочках. Завдяки цьому шанувальники Кілхомана можуть стежити за розвитком напою. "Махір Бей» витримують в бочках з-під хересу і з-під бурбона, що забезпечує йому збалансоване поєднання тонів тропічних фруктів, торф'яного диму, нюансів ванілі та інтенсивної солодощі.

  • Віскі "Ледейг" проводиться на півдні Тоберморского пірсу на винокурні Тоберморі, яка знаходиться на мальовничому острові Малл. Перше виробництво оновленого віскі почалося в серпні 1996 року. При соложении використовується торф, який наділяє віскі інтенсивним копченим характером, вода, що застосовується у виготовленні віскі, надає йому додаткові димні нотки. Віскі витримується в дубових бочках з-під бурбона протягом 10 років. Дозрівання проходить на материку в стародавньому ізольованому сховищі, яке славиться постійною температурою. Одна з найстаріших винокурень Шотландії Tobermory була заснована Джоном Сінклером в 1798 році, але будівництво тривало аж до 1823 року.

  • Cragganmore 12 Years Old- класичний шотландський односолодовий віскі, що володіє складним, аристократичним, яскравим і динамічним смаком з багатими фруктовими тонами і довгим чистим післясмаком. Незважаючи на повноту і насиченість букета, стиль віскі досить ніжний і жіночний. Майстри-блендери Краганмо прагнули створити найскладніший з солодових віскі: солодкий, фруктовий, з нотами меду і вершкового ірису. "Cragganmore - це один з великих віскі Спейсайд. Елегантний і строгий. Поступово, майже неохоче розкриває себе. Смак з тонами квітів і фруктів, тривалим затяжним післясмаком. Аромат - найскладніший серед солодових віскі", - так описав віскі Майкл Джексон, письменник і експерт з віскі. Винокурня Cragganmore була заснована в 1869 році Джоном Смітом, якого називають найдосвідченішим майстром дистиляції свого часу. Винокурня Сміта отримала свою назву від знаходиться неподалік пагорба Craggan Mor. Це місце було вибрано Джоном через якість води прилеглої річки Краган.

  • Новости