Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Піно Грі. Сірий кардинал білих вин

Pinot Gris, Pinot Grigio або Grauburgunder - сорт винограду, який використовується для виробництва білих вин. Колір виробленого вина варіюється від глибокого жовто-золотого і мідного, до світлого відтінку рожевого. Ягоди винограду сірувато-червоні, дрібні або середні.

Дослідники з Каліфорнійського університету Девіс визначили, що Піно Грі має дивно схожий профіль ДНК з Піно Нуар і що різниця в кольорі походить від генетичної мутації, яка сталася багато століть тому. Листя і виноградні лози обох сортів винограду настільки схожі, що забарвлення є єдиним аспектом, який відрізняє ці два сорти один від одного


Перші згадки про Піно Грі відносять до XIII століття. Батьківщиною цього сорту вважається Бургундія і Шампань, де він носив назву Фроменто. У XIV столітті ченці-цестірціанци висадили лози на схилі Бадачоньтомай, недалеко від озера Балатон в Угорщині. Незабаром після цього виноград отримав своє угорське назву Szürkebarát, що означає «сірий монах». У 1711 році німецький торговець на ім'я Йоганн Сегер Руланд (ре) відкрив виноград, що росте на полях Пфальца. Подальше вино, яке він справив, стало відомо як Руландер. До 18 - 19 століття виноград був дуже поширений в Бургундії і Шампані, але погані і нестабільні врожаї привели до зниження популярності Піно Грі. Та ж доля спіткала сорт і в Німеччині, але на початку 20 століття виноробам вдалося створити сорти -клони, що дають відмінний урожай.


Глибокі, димні, медові сухі вина з Ельзасу представляють Піно Грі в його найбільш терпкою іпостасі. Ельзаскіе вина з Піно Грі унікальні багато в чому завдяки особливостям клімату. Суха і тепла осінь забезпечують прекрасні умови визрівання: винороби завжди збирають виноград для сухих і напівсухих вин досить пізно, а для солодких вин ще пізніше. У Ельзасі і Бадені (Німеччина) Піно Грі необхідно доводити до оптимального стану визрівання, коли вміст алкоголю доходить до 12,5 відсотків. Тільки в цьому випадку вино буде мати характер. Вино з Ельзасу володіє яскравими нотами прянощів, мускатного горіха і екзотичних фруктів.


В Італії вино відомо як Піно Гріджіо (Pinot Grigio) . Його в основному вирощують в північно-східних регіонах Італії: Фріулі-Венеція-Джулія, Ломбардії, навколо Ольтрепо Павезе, в Альто-Адідже і особливо в Трентіно, де з нього роблять нейтральні легкі білі вина. Піно Гріджіо необхідно вживати молодим, через 1-2 роки після збору врожаю. Воно досить мінерально і прекрасно доповнюють місцеві страви із смаженої риби

У країнах Нового Світу, особливо в Канаді, в штаті Орегон і в Нової Зеландії Піно Грі став чудовою альтернативою шардоне, завдяки своїм яскравим медовим тонам і домінуючим фруктовим нотам - яблука, манго, груші і білим весняним квітам. В Австралії стиль Піно Грі - це чисті хрусткі вина без натяку на жирність.


Купити вина з винограду Піно Грі / Піно Гріджіо ви можете в нашому каталозі!

Новости