Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: На Монмартрі проходить традиційне свято збору врожаю

На Монмартрі проходить традиційне свято збору врожаю

Великий фольклорне свято, присвячений збиранню врожаю на одному із самих північних виноградників Франції, проходить в ці вихідні на пагорбі Монмартр в Парижі. У програмі традиційного осіннього фестивалю - виступи популярних естрадних виконавців, ярмарки, атракціони, повідомляє РІА Новини" .

Центральна частина свята - церемонія збору винограду і супроводжує її урочиста хода на чолі з Бахусом і чарівними вакханками, ролі яких за традицією виконують солістки розташованого на Монмартрі знаменитого кабаре "Мулен Руж".

Виноградник, навколо якого розгортається ключове дійство свята, займає кілька сотень квадратних метрів на північному схилі пагорба. У нинішньому році урожай виявився невеликий і причиною тому не тільки небувала літня спека, а й найсильніший травневий град, який заподіяв рослинам значної шкоди. Втім, зменшення обсягу врожаю винороби з Монмартра розраховують компенсувати якістю майбутнього вина.

Однак, поклавши руку на серце, вино з Монмартра не відрізняється особливо вишуканим смаком. Ще кілька століть тому в народі ходила глузлива приказка з приводу сечогінних якостей цього вина, викликаних його підвищеною кислотністю.

Якщо вірити літописам, то виноградники на Монмартрі існували ще в епоху раннього середньовіччя, і черниці з жіночого монастиря, якому належали угіддя, щорічно поставляли кілька величезних хутр з вином королівського двору. Однак ті часи давно пройшли, і до початку ХХ століття виноградники практично припинили своє існування під нестримним натиском міського будівництва.

Лише на початку 30-х років минулого століття представники місцевого самоврядування вирішили не віддавати останній пустували ділянку під забудову, а розбити на ньому виноградник. З тих пір, ось вже сім десятиліть і проходить на Монмартрі свято збору винограду. Правда, зазвичай він проводиться в перші вихідні жовтня, але цього разу організатори по ряду технічних причин вирішили зрушити його проведення на тиждень.

Виноградник, як і виготовляється з його ягід вино марки "Кло Монмартр", є власністю паризької мерії. Доходи від продажу цього вина, яке цінується не стільки у гурманів, скільки у любителів сувенірів, надходять до фонду розвитку 18-го округу столиці, де і розташований Монмартр.

Новости