Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що ми п'ємо під виглядом «справжнього російського» вина

  1. Чи не сухий, а мокрий
  2. Не вір очам своїм

Міністерство сільського господарства через 3 - 5 років обмежить імпорт виноматеріалів в Росію. Про це заявив глава відомства Олександр ТКАЧЬОВ. Російські винороби на подібні заяви реагують гостро, тут же піднімаючи крик: мовляв, а що нам робити, якщо виноградники свого часу вирубали ?! На їх відновлення потрібні роки, а поки справляємося, як можемо.

Останнім часом вітчизняного вина на полицях магазинів все більше. І це не може не радувати. Все-таки рідне, дешевше знову ж закордонного. Але було у вас таке, що, береш пляшку певного заводу - смачно. Завтра приходиш, купуєш там же і точно таку - шмурдяк, і голова на ранок розколюється. А все тому, що через брак власного винограду виробники завозять імпортний матеріал, змішують його зі своїм і розливають по пляшках. Так що навіть в одній партії можуть попастися дві пляшки з абсолютно різним за смаком напоєм. Але інформувати споживача про склад продукту винороби навіть не думають.

Нині багато хто вважає, що надійніше перейти на алкогольне самообслуговування. фото: Kaifolog.ru

- Власне в балці (так фахівці називають виноматеріал) нічого поганого немає, - вважає енолог Сергій Кириков. - Це дешеве сусло, яке в інших країнах розливають на спеціальних підприємствах, які не мають своїх виноградників. Бачите в магазині 3 5-літровий тетрапак або пляшку з 1,5 євро за штуку - швидше за все, це воно. Переваги букет не обговориш, але не отруїтися. Жоден пристойний виробник вина з власного винограду лити балк в пляшки не буде. У нас же запросто! Скажімо, «Абрау-Дюрсо» по 300 - 400 рублів за пляшку, яким завалені всі магазини, виготовлено з виноматеріалу виробництва ПАР. Своїх виноградників «Абрау-Дюрсо» вистачає лише на преміальні марки вартістю від 1000 рублів за пляшку. Але навіщо згадувати про такі «дрібниці»? Нехай споживач, тобто ми з вами, вважає, що п'є рідне. Такої думки дотримуються практично всі вітчизняні виробники і щосили завозять балк. А коли мова заходить про обмеження імпорту, лякають, що в такому випадку наше вино сильно подорожчає. Хоча вже зараз пристойне російське вино коштує не менше «нормального» італійського або французького. А дешеве - і так не російського виробництва.

Чи не сухий, а мокрий

Балк, сухий виноматеріал, вино наливом - це вино, яке отримують з виноградників не найкращої якості, але високої врожайності. Тому воно дешеве - від $ 0,3 до $ 0,9 за літр. Як правило, компанії вибирають постачальника з нагоди, тобто у кого дешевше, там і взяли. На винзаводи балк перевозять в цистернах, а вже там розливають в пляшки. Слово «сухий» означає відсутність цукру, а не порошкоподібний стан. «Порошкового вина» в природі не існує.

Не вір очам своїм

Вельми популярні в народі абхазькі вина на кшталт «Лихни», «Псоу», «Апсни» - теж з балка. Справа в тому, що в Абхазії виноградників в промислових масштабах ніколи не було. За радянських часів там робили вино з грузинського винограду, але тоді це була одна республіка. У нинішніх політичних реаліях абхази завозять виноматеріал в основному з Молдавії, вже на місці додають цукор і розливають по пляшках.

Підрахували - здивувалися

Вивчивши статистику за 2015 рік, ми зіставили цифри з випуску вина російськими виробниками та імпорту балка. Ось дані по виноробам, продукція яких найбільш популярна.

Прикинь!

Загальна площа російських виноградників близько 90 тисяч гектарів. Щоб повністю забезпечити країну доступним вином, потрібно засадити 350 тисяч гектарів.

Російські винороби на подібні заяви реагують гостро, тут же піднімаючи крик: мовляв, а що нам робити, якщо виноградники свого часу вирубали ?
Але навіщо згадувати про такі «дрібниці»?

Новости