Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Ринок заполонило дешеве вино низької якості». Винороби просять ввести збір на імпортне вино

Галузі потрібно не менше 50 млрд рублів. Введення спеціальних зборів дозволить і залучити гроші, і скоротити кількість контрафакту і неякісної продукції на ринку, вважає бізнес-омбудсмен Борис Титов Галузі потрібно не менше 50 млрд рублів

Фото: Артем Геодакян / ТАСС

Оновлене 14:17

Винороби просять президента ввести спеціальний збір на імпортне вино. Уповноважений з прав підприємців і голова ради Союзу виноградарів і виноробів Росії Борис Титов, сім'ї якого належить «Абрау-Дюрсо», звернувся до Володимира Путіна з пропозиціями щодо розвитку російського виноробства.

Зараз винороби щорічно отримують від держави близько півтора мільярдів рублів. Але потрібно не менше 50 млрд рублів. Тому пропонується ввести спеціальний збір на імпорт вина, виноматеріалів, коньячних спиртів і, можливо, міцного алкоголю. Розмір мита в листі Титова не вказано, але там кажуть, що так можна зібрати до 30 млрд рублів.

Борис Титов заявив Business FM, що збори будуть диференційованими, і це знизить поставки в Росію неякісного вина і виноматеріалів. При цьому для російських виробників конкуренція не ослабне, каже Борис Титов:

- Дві речі сьогодні уповільнюють розвиток виноробства. Це дешевий імпорт. Ми не говоримо про Брунелло ді Монтальчіно або Петрюс, ми говоримо про дешеві вина, що не впізнавані, але йдуть сьогодні незрозуміло звідки. Ринок просто заполонений цим вином, і він становить серйозну конкуренцію не тільки нашим винам, але і імпортним хорошим. Ми вважаємо, що введення цього спеціального збору з виноматеріалу і дешевих, низькоякісних вин з імпорту призведе до того, що ми зможемо знизити конкуренцію з їхнього боку на внутрішньому ринку для хорошого продукту і побороти контрафакт, а з іншого боку, зібрати певну кількість грошей, які сьогодні дуже потрібні, щоб розвивати виноградники.
- Яким повинен бути цей збір?
- Я думаю, що він повинен бути одного розміру на виноматеріал, іншого - на вино в пляшках, третього - на коньячні спирти. Сьогодні відсотків 70 всього дешевого коньяку в Росії робиться з імпортованих коньячних спиртів низької якості. Якщо це Шато Тальбо, то це буде взагалі мізерний збір за загальною вартістю цієї пляшки. Але якщо це який-небудь з Туреччини або з якийсь не виноробної країни, то це буде істотно, і це обмежить їх конкурентоспроможність.

Потрібно посилити контроль якості зарубіжних вин, включаючи контрольні закупівлі в магазинах і введення мінімальної ціни, зазначив Борис Титов. Також проблема російського виноробства в тому, що закрилися багато інститутів винограду і вина - наприклад, національний інститут «Магарач» у Ялті. Крім того, банки дають виноробам і виноградарям кредити під дуже високі відсотки.

Через додаткового збору вартість дешевих вин виросте максимум на 10%, але не факт, що таке обмеження конкуренції призведе до поліпшення якості російського вина, вважає незалежний алкогольний експерт Андрій Ткемаладзе:

- Найяскравіший приклад - це наше імпортозаміщення в умовах контрсанкцій, коли перестали виробляти нормальний сир. Немає конкуренції - з'їдять і так. Я боюся, що ми зробимо багато, але дуже поганого вина.

- Самою галузі вітчизняного вина що варто зробити, щоб стати більш конкурентоспроможною?

- Вчитися. Перестати розповідати, що у нас є виноградарство. За моїми оцінками, десь 70% - це Балкове вино з імпортної виноматеріалу. Якщо вводити мито на виноматеріал, я трьома руками «за». Купуємо не дуже якісне, не вміємо його розливати, стабілізувати, отримуємо просто бормотуху. Я все-таки обговорював би з державою питання довгострокової оренди земель під виноградники.

З січня 2017 року акциз на вина іноземного виробництва зріс удвічі: з 9 рублів до 18 рублів за літр. Ставка непрямого податку на шампанське з іноземної сировини тоді піднялася на 10 рублів і складає 36 рублів за літр. У підсумку в 2017-му надходження до російського бюджету від акцизів на вино збільшилися більш ніж на 50%.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Яким повинен бути цей збір?
Самою галузі вітчизняного вина що варто зробити, щоб стати більш конкурентоспроможною?
Ru в ваші джерела новин?

Новости