Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кіпрські вина: in vino veritas! *

  1. Petritis Xynisteri Біле
  2. Shiraz Tsangarides Рожеве
  3. Maratheftiko (Маратефтіко) від Kolios
  4. Commandaria. десертне вино
  5. Інші достойні імена
  6. Agios Ilias Червоне
  7. Nicolettino
  8. Kolios
  9. Alina Winery
  10. Fikardos

Вино - подарунок Бога людині, ліки і невід'ємний атрибут святкової трапези, містична субстанція, втілювати в Кров Христову в церковному Причасті Вино - подарунок Бога людині, ліки і невід'ємний атрибут святкової трапези, містична субстанція, втілювати в Кров Христову в церковному Причасті. З часів праведного Ноя, будучи невід'ємною частиною життя людини, вино і виноробство стали компонентом народної культури. Неможливо відчути колорит незнайомої країни з розвиненою виноробної культурою, не скуштувавши вина, виробленого її народом. Виноробні традиції Кіпру сягають корінням в глибоку старовину. Понад 4 тис. Років тут виробляють вино, і ви гідні знайомства з ним.

Klitos Demetriou - професійний сомельє, закоханий в кіпрські вина. Я рідко зустрічаю на Кіпрі людей, з такою повагою відносяться в місцевому вину. Клітос особисто знайомий з усіма відомими виноробами, про вино з ним можна говорити годинами.

Хороше вино вимагає до себе поваги. Стіл для дегустації накритий в ресторані Leander: охолоджені вина і закуски чекають своїх шанувальників.

«У кіпрських вин традиційно трохи більш високий вміст алкоголю, - каже Клітос, - це обумовлено більш високим вмістом цукру в винограді внаслідок жаркого клімату.

Petritis Xynisteri Біле

Першим ми спробуємо біле вино з винограду сорту Xynisteri (Ксіністері) від виноробні Petritis (Петрідіс) Першим ми спробуємо біле вино з винограду сорту Xynisteri (Ксіністері) від виноробні Petritis (Петрідіс). Назва компанії походить від грецького «камінь»: село Kyperounta (Кіперунда), де знаходиться виноробня, розташована в високогірному районі (точка D на нашій «Винною карті» ). Тут росте ексклюзивний виноград з потужною кореневою системою, добувної рідкісні поживні речовини з кам'яного масиву. Крім особливого винограду, винороби з Petritis вперше на Кіпрі спробували витримувати вино Xynisteri в дубових бочках. 6 місяців витримки чарівним чином змінюють смакові якості вина, роблячи його схожим на Sauvignon Blanc!

Легке вино красивого сонячного відтінку володіє деревним ароматом з яскраво вираженою нотою ананаса. Також присутні відтінки цитрусових, ванілі, груші та персика. Вино чудово у вигляді аперитиву, а також з морепродуктами. Petritis Xynisteri буде відмінним акомпанементом для сибаса з білим соусом.

Shiraz Tsangarides Рожеве

Наступною винної пам'яткою Кіпру заслужено вважається рожеве вино Rose Shiraz від Tsangarides (Тсангарідес) - точка A на «Винною карті» .

«Rose Shiraz - найкраще з того, що робить Tsangarides», - каже Клітос. Вино прекрасного вишневого кольору має міцність 13%. Піднесіть келих до рота і зробіть глибокий вдих - це того варте! Ви відчуєте легкий, але виражений фруктовий аромат з нотами вишні, троянди і малини. Перший ковток ... Кілька більш висока кислотність створює відчуття ігристого вина на мові. Виражений смаковий відтінок вишні.

Вино ідеально з салатами, наприклад з цезарем з куркою або креветками. Гарний Rose Shiraz і як аперитив, а також під китайську трапезу - спринг-роли з солодким чилі стануть прекрасним доповненням.

Maratheftiko (Маратефтіко) від Kolios

Це вино рідко продається в супермаркетах, щорічний обсяг виробництва не перевищує 2 тис. Пляшок (Kolios Winery - точка C на «Винною Карті» ). Maratheftiko - кіпрський виноградний король, схожий на Шираз. Насичене (full-bodied) вино густого пурпурного кольору міцністю 14%. Відтінок вина вже налаштовує на серйозну трапезу! Аромат вражає: перець, дуб, вишня, лісові ягоди, трюфелі, а також легкі відтінки гвоздики і кориці створюють елегантний аромат.

Мовою в першу чергу відчуваються таніни, деревні нотки і лісові ягоди - журавлина і суниця, а потім благородний трюфель. Вино чудово підійде до м'ясного стейку з грибним соусом, баранині з розмарином і сиру халлумі: традиційне кіпрське вино до споконвічної кіпрської трапези!

Commandaria. десертне вино

І на закінчення ми спробуємо кіпрське десертне вино   Commandaria   (Коммандарія) І на закінчення ми спробуємо кіпрське десертне вино Commandaria (Коммандарія). Це найстаріше ім'я вина в світі. Щоб Коммандарія доставила задоволення, пити її треба охолодженою до температури 6-8оС, як шампанське.

І це не дивно, оскільки Коммандарія - атрибут свята. Це церковне вино, яке використовується в богослужінні. Крім того, Коммандарія п'ють на кіпрських весіллях. Є на Кіпрі давня традиція. Коли народжується дівчинка, батько закопує в землю бочонок з Коммандарія, який витягується на світ перед весіллям - вік вина рівний віку нареченої!

Ми пробуємо Коммандарія St. John від KEO. Вино насиченого темно-коричневого кольору, з жовтуватим відтінком. Навіть охолоджене вино має виражений аромат меду, родзинок, карамелі, кориці, сушеного інжиру.

Коммандарія прекрасно поєднується з кіпрським сиром Анарі (Anari): цей союз робить прекрасним нотка родзинок. Настільки ж чудовим буде поєднання з сиром брі.

Це був вступ, перші акорди нашої святкової винної ораторії. Світ кіпрських вин занадто різноманітний, що описати його в одній статті, тому на закінчення ми обмежимося перерахуванням деяких вин, які не залишать цінителів байдужими.

Інші достойні імена

Vlasidis

Біле вино Xynisteri і червоне - Shiraz.

Agios Ilias Червоне

Chrysorrogiatissa Monastery: в монастирі ікони Божої Матері Хрісороятісси виробляють чудове вино Agios Ilias - це суміш сортів Grenache, Cabernet і Maratheftiko - ідеально до свинини.

Nicolettino

Біле Xynisteri; червоне Mavro і Maratheftiko.

Kolios

Крім описаного вище Maratheftiko, зверніть увагу на Persefoni - біле сухе і напівсухе вино з винограду Xynisteri.

Alina Winery

Червоне вино Plakota.

Fikardos

Гарні Rose і Shiraz. Xilogefiro - напівсухе біле вино, витримане в дубовій бочці. Відмінний «міст» між стравами, чудово освіжає в спекотний день поза трапези.

Пити кіпрське вино - це задоволення, але окрема пригода - подорожувати по кіпрським виноробнях. Винороби - народ гостинний, не відмовляйте собі в цій життєвій радості! У нас є опис дивовижних виноробів:

Ми обов'язково розповімо про маршрутах в інші гідні виноробні, благо їх стає на Кіпрі все більше і більше!

* - (лат.) Істина у вині

Новости